Ideogram fotoaparata
_navigation/knj/title

Dobro je vedeti

Knjižnica VelenjeOdrasliBralna značka za odrasle


Bralna značka za odrasle

10 let

Spoštovani bralke in bralci,

že deseto leto vas prijazno vabimo k sodelovanju v projektu Bralna značka za odrasle. Naš namen je spodbujanje bralne kulture, zato vam v branje ponujamo paleto kakovostnih knjig različnih žanrov, ki čakajo, da jih odprete in se sprehodite po pahljači dogodkov in odstrete tančice skrivnosti, ki jih zgodbe ponujajo.

Bralni seznam lahko dobite v Knjižnici Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki ali na naši spletni strani. Med priporočenimi knjigami preberite pet naslovov ter enega po lastni izbiri in izpolnjeno zloženko oddajte do 15. aprila.

Bralni potep bo potekal od mednarodnega dneva pismenosti, 8. septembra 2018, do 23. aprila 2019, mednarodnega praznika knjige, ko vas bomo povabili k zaključni prireditvi.

 

 

Seznam knjig za bralno značko 2018/2019


PROZA


Tadej Golob: Kot bi Luna padla na Zemljo : biografija Milene Zupančič

Tadej Golob, slovenski pisatelj, novinar, kolumnist in alpinist, je kot pisatelj nase opozoril leta 2010, ko je za svoj roman Svinjske nogice prejel nagrado Kresnik. Leto pozneje je izšel mladinski Pustolovski roman Zlati zob. Po biografijah Dava Karničarja, Petra Vilfana, Zorana Predina, Gorana Dragića in Alenke Bratušek je v letu 2013 izšel roman za odrasle Ali boma ye! in zgodba za otroke Kam je izginila Brina?. Leta 2017 je izšel roman Jezero, odlična slovenska kriminalka, nominirana za nagrado Kresnik. V letu 2018 je izšla biografija Milene Zupančič. V branje priporočamo ves knjižni opus odličnega pisca.

Preverite razpoložljivost

 

 

 


Ivan Cankar: Šopek Cankarjevih pisem iz Slovenskih Goric na Rožnik

V letu stote obletnice smrti Ivana Cankarja je Mladinska knjiga oživela njegova pisma, ki jih je leta 1911 pošiljal iz Slovenskih goric Franzotovi družini na Rožnik, pri kateri je prepoznal svoj dom. Prva izdaja iz leta 1943, ki velja za bibliofilsko in je izšla ob Cankarjevi petindvajseti obletnici smrti je zdaj obogatena z novimi podatki, komentarji in slikovnim gradivom, ki jih je zbral Mihael Glavan iz Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani. "To ni literarno-zgodovinska knjiga, ki bi analizirala Cankarja kot pisatelja, temveč celovita podoba Cankarja kot človeka," je poudaril Glavan in dodal, da je iz pisem razvidno, kako napreduje pisanje njegove Lepe Vide, kaj je razmišljal in kako je gledal na slovensko družbo oziroma dolino Šentflorjansko, kot jo je imenoval. Iz njih veje tudi njegova privrženost domovini in mestu, saj je bil Cankar nedvomno velik patriot.

Preverite razpoložljivost

 

 


Ivan Cankar: Srce ne pozna malenkosti

Pri Cankarjevi založbi je ob Cankarjevem letu oziroma 100. obletnici smrti Ivana Cankarja, izšla simpatična knjižica. Marjeta Zorec je izbrala misli Ivana Cankarja, in sicer iz sto leposlovnih in drugih spisov ter pisem. Tako je na enem mestu zbrana plejada Cankarjevega razmišljanja, res da v izjemno skrajšani obliki, a vtis kljub temu pusti. Za pokušino samo eden izmed številnih kratkih Cankarjevih misli iz knjige Pohujšanje v dolini Šentflorjanski: O, domovina, ti si kakor vlačuga: kdor te ljubi, ga zasmehuješ.

Preverite razpoložljivost

 

 

 

 


Borut Korun: Zadnji inkovski zaklad

Zadnji inkovski zaklad je drugi roman Boruta Koruna. Postavljen je v njemu ljubi, dobro znani Peru in je nekakšna mešanica ljubezenske in pustolovske zgodbe, zanimivo postavljene v napet okvir, kjer glavnega junaka srečamo kot ujetnika v gverilskem taboru. Pripoveduje o slovenskem popotniku Ivanu, ki se na potovanju po Peruju na prvi pogled zaljubi v lepo domačinko Juanito. V Limi, kjer naj bi se spet srečala, med ruševinami podrte hiše po naključju najde knjigo z naslovom Zgodovina zadnjih Inkov iz leta 1587, napisano v jeziku kečua.

Preverite razpoložljivost

 

 

 

 


Velenjčani potujejo: šest kratkih potopisov velenjskih popotnikov in rezidenčni zapis v Velenju gostujočega književnika

V prvi knjigi žepne knjižne zbirke so objavljeni izbrani kratki potopisi šestih velenjskih popotnikov – Boruta Koruna, Sare Vučkovič, Aleksandre Bellian Duszynske, Tine Felicijan, Vlada Vrbiča, Urške Zupančič – ter rezidenčni zapis v Velenju gostujočega bosanskega književnika Mila Jukića. Morda bodo njihove potopisne zgodbe komu v navdih za potovanja na Novo Zelandijo, v Burmo, ZDA, Bolivijo, Čile, Peru, Argentino, Indijo, Gambijo; rezidenčni zapis tujega književnika morda koga privabi na obisk Velenja.

Preverite razpoložljivost

 

 

 

 


Jure Beričnik: Kako smo služili tovarišu Titu

Februarja 1985 je avtor iz takratnega Titovega Velenja odšel na služenje vojaškega roka v mogočno Jugoslovansko ljudsko armado. Odhod v neznano avanturo je prinesel kopico zabavnih prigod in nezgod, ustvaril nova prijateljstva, spoznanja in življenjske izkušnje ter se za vedno zapisal v spomine mladega vojaka ... Zabaven, duhovit in optimističen avtobiografski roman, primeren za tiste, ki so bili v JLA (da se razjočejo ob spominu na »butaste« starešine), za ženske (da se seznanijo, kako so nekoč trpeli njihovi možje in sinovi), za mladeniče (da vidijo, čemu so ušli), za »jugonostalgike«, skratka za vse, ki si želijo znova okusiti pridih jugo-socializma.

Preverite razpoložljivost

 

 


Samo Rugelj: Triglavske poti

Že podnaslov Hvalnica hoji in potepanja na vrh Slovenije deje slutiti, o čem bo tekla beseda v knjigi. Samo Rugelj, sicer publicist, urednik in založnik, je zaprisežen tekač, pohodnik in hribolazec. Skratka, velik ljubitelj narave. Knjiga je izšla ob 240-letnici prvega vzpona na Triglav. Skozi spominjanje na njegove poti in vzpone tenkočutno odstira svoj pogled na našo najvišjo goro, obenem pa razkriva tudi delčke svojega življenja. Po maminem pripovedovanju se je na Triglav povzpel že, ko je bil še v njenem trebuhu. Kako pa je, ko greš kar iz Ljubljane peš do Triglava? »Na rame si oprtaš nahrbtnik, zakleneš vrata in stopiš na pot. A v resnici ni tako.«

Preverite razpoložljivost

 

 

 


Nataša Konc Lorenzutti: Lica kot češnje

Kristina in David, oba dijaka prvega letnika srednje glasbene šole v Ljubljani, se na začetku šolskega leta zaljubita. Sprva je David nežen, prikupen, zaljubljen. Še Kristinina lica, ki se obarvajo kot zrele češnje, se Davidu zdijo lepa, vabljiva. Kmalu se začnejo stvari zapletati. Davidu umre očim, mama je noseča. David postane tih, čuden, se drži čisto zase, v šoli popušča. Na koncertu se nenadoma pojavi še Davidov pravi oče. David ve, da je oče zaradi neke skrivnosti zapustil mamo, ki je bila noseča z njim in odšel v zapor.

Preverite razpoložljivost

 

 

 

 


Noah Charney: Slovenologija - življenje v najboljši deželi na svetu in popotovanje po njej

Dr. Noah Charney je ameriški pisatelj, predavatelj in umetnostni zgodovinar, ki je doktoriral na temo arhitekture Jožeta Plečnika. Je avtor svetovne uspešnice, romana Tat umetnin. Rojen je bil v New Havenu v Connecticutu. Potem ko je bival v številnih evropskih mestih, se je z družino ustalil v Kamniku. O sebi pove, da je Američan, ki se od nekdaj počuti bolj doma v Evropi. Slovenologija prinaša 38 zabavnih zgodb Američana, ki z budnim očesom opazuje dogajanje v Sloveniji in z izjemnim občutkom združuje spominsko esejistiko z uporabnostjo turističnega vodiča. Knjiga je skupaj s turističnim vodičem Slovenije prevedena tudi v angleščino, zato je več kot primerna za turiste, ki se nas odločijo obiskati. Slovencem pa v marsikaterem delu odpira oči ali pa vsaj daje misliti, da marsikdaj pri nas ni vse tako črno kot se morda zdi na prvi pogled.

Preverite razpoložljivost

 

 


Kristian Novak: Črna mati zemla

Hrvaški pisatelj in jezikoslovec, Kristian Novak je zgodbo romana postavil v Medžimurje, okolje, kjer je tudi sam odraščal. Naslov Črna mati zemla je izbral z določenim namenom. Naslov je fraza, ki se v Medžimurju uporablja v različnih kontekstih. Zgodba romana se dogaja v manjši vasici ob reki Muri. Glavni junak zgodbe je Matija Dolenčec, mlad uspešen pisatelj. Sredi pisateljske in čustvene blokade ga dekle spodbudi, da se sooči z lastno preteklostjo in svojim otroštvom. Kar pa ga pripelje do bolečega razkrivanja vzrokov za potlačeno otroško travmo in hkrati z njim te vzroke spoznava tudi bralec.

Preverite razpoložljivost

 

 

 


Aurélie Valognes: Stara mama v koprivah

To ni knjiga niti o stari mami niti o koprivah. Je zgodba o odkrivanju veselja do življenja, tudi če gre včasih kaplja čez rob. Potiskati staro mamo v koprive je novejša francoska skovanka, ki pomeni, da nekaj res pripelješ do roba ali še čez. Ferdinand Brun s svojo pokojno ženo ni delal najlepše. Pa tudi s svojimi sosedi ne živi ravno v harmoniji. Da ne govorimo o hišnici, gospe Suarez. Ampak življenje se rado zasuče in ko se ti zazdi, da te najbolj potiska v koprive, te morda že vleče iz njih. Desetletna Juliette se priseli v hišo skupaj z očetom in sestro in počasi stopi led okoli Ferdinandovega srca.

Preverite razpoložljivost

 

 

 


Anne Buist, Graeme Simsion: Dva koraka naprej

Zoe, gospodinja srednjih let in nesojena umetnica, je iz Kalifornije. Martin, profesor strojništva, je Anglež. Oba se nekaj tednov po hudi izgubi znajdeta v francoskem Clunyju: Zoe po moževi smrti, Martin po zahtevni ločitvi. Ne poznata se, a se skorajda hkrati odpravita na pot. Več kot dva tisoč kilometrov hoje po stopinjah nešteto romarjev svetega Jakoba proti Santiagu de Compostela pomeni tudi zanju nov začetek. Kot vsak romar se na tej zanimivi, humorno opisani in na trenutke romantični poti tudi onadva spremenita. Roman prihaja izpod peresa pisatelja Graema Simsiona in njegove žene, pisateljice Anne Buist, ter je čudovit amalgam obeh pisateljskih glasov.

Preverite razpoložljivost

 

 


Taiye Selasi: Gana naj gre

Roman sodi med tista dela, ki so spremenila pogled na afriško književnost in na splošno odnos do Afrike. Pripoveduje o smrti kirurga Kweka Saia na vrtu svoje hiše v Akri. Nenadna smrt družino, ki je razseljena po svetu, pripravi do tega, da se vrne v Gano in se po letih razseljenega življenja združi. Ob tem spoznamo družinske člane, ki se vsak na svoj način pehajo za uspehom in soočajo z neuspehom, z »afropolitanci«, ki so lahko doma kjerkoli na svetu – in lahko s seboj kamorkoli po svetu preselijo svoje otroške travme. Roman je prejel nagrado Granta za najboljše mlade britanske avtorje.

Preverite razpoložljivost

 

 

 

 


Maylis de Kerangal: Na tej točki noči

Avtorica stvarno in pronicljivo predstavi boleče aktualno tematiko begunske krize. V romanu so predstavljeni presunljivi trenutki temne realnosti sredozemskega prostranstva, v katerem so za vedno ugasnila preštevilna nedolžna življenja. Trinajstega oktobra leta 2013 je več kot petsto ljudi svoje sanje zaupalo razmajani in dotrajani ribiški barkači. Njihov cilj je bil Eldorado, Evropa, sanjana kot kraj svobode in pravic, ki jih bo sprejel odprtih rok, a obljuba se je že naslednji hip razpočila.

Preverite razpoložljivost

 

 

 

 


Joël Dicker: Knjiga o Baltimorskih

Švicarski pisatelj Joël Dicker je bralce najprej navdušil s prvencem Resnica o aferi Harry Quebert, zanj prejel dve pomembni francoski literarni nagradi in se zavihtel na vrhove lestvic. V Romanu o Baltomorskih Marcus Goldman išče navdih za nov roman. Naključno srečanje z mladostno ljubeznijo ga napelje k premišljevanju o svojem otroštvu, ko je, sam iz družine Goldmanov iz Montclaira, občudoval drugo vejo Goldmanov, karizmatične Baltimorske, ter jim zavidal srečo in bogastvo. Vse do tragedije. Tragedije, ki je skalila njihovo brezmadežno podobo. V Marcusovih spominih se pred nami odstre pripoved o skrivnostih, lažeh, častihlepju in zavisti.

Preverite razpoložljivost

 

 

 

 

Pascal Quignard: Skrivnostne solidarnosti

V zbirki Moderni klasiki Cankarjeve založbe je leta 2017 izšel krajši roman odličnega sodobnega francoskega pisatelja Pascala Quignarda. Izčiščena zgodba v značilnem Quignardovem slogu, s kratkimi, vendar krepkimi stavki, oblikuje glavnino zgodbe okoli Claire. Ta posebna ženska se po dolgih letih »tavanja« po svetu vrne v svoj rojstni kraj v Bretaniji, kjer biva njena edina prava ljubezen. Srčiki njenega življenja postaneta prežemajoča obsedenost s Simonom ter prepuščanje toku narave. Izjemni so opisi odnosov, tako z moškim njenega življenja, ki zanjo ostaja nedosegljiv, kot z bratom ter postarano sosedo, ki Claire v trenutku navdiha prepusti vse svoje imetje. Celotna zgodba je zanimiv in subtilen preplet skrivnostnih solidarnosti.

Preverite razpoložljivost

 

 

 


Slavenka Drakulić: Mileva Einstein, teorija žalosti

Avtorica je ustvarila pretresljiv intimni portret ženske, ki ji življenje do smrti ni prizanašalo, vendar je kljub osebnim tragedijam vztrajala ter s tem izkazala svojo veličino. Žena svetovno znanega genialca Alberta Einsteina, Mileva Einstein, je bila edina ženska svojega časa, ki je študirala na švicarski Politehniki. Vendar študija zaradi nosečnosti in kasneje hčerine smrti, ni dokončala. Tudi to je bil eden od razlogov moževega prezira, ki ga je, potem, ko mu je povila že tri otroke, pokazal na izjemno podel način. Napisal ji je namreč seznam s pravili, ki naj bi se jih strogo držala, če bi želela še naprej živeti ob njem. Vedel je, da ponos bistri Milevi tega ne bo dopustil.

André Aciman: Pokliči me po svojem imenu

Iskreno in toplo napisana knjiga je bila povod za snemanje istoimenskega filma, ki je, prav tako kot literarna predloga, požel različne kritike. V zgodbi se prepleta ljubezen, razočaranje in nenehna slaba vest. Gre namreč za istospolno ljubezen sedemnajstletnega Elia in sedem let starejšega Oliverja, ki je profesor na eni izmed ameriških univerz. Poleti pride prevajat v majhno italijansko vasico, kjer živi pri Elijevih starših. Presenečena nad izjemno močno medsebojno privlačnostjo sta oba moška navdušena in prestrašena hkrati. Čeprav njuna romanca traja samo nekaj tednov, ju intenzivnost odnosa zaznamuje za vse življenje.

Preverite razpoložljivost

 

 

 


John Lennon: Pomisli

Vsebina je prevedena pesem Lennonove Imagine, ki je dobro poznana po vsem svetu. Tekstu so dodane tople ilustracije, ki jih je ustvaril Jean Jullien. Nastala je v sodelovanju z organizacijo Amnesty International. Knjiga nagovarja ljudi, naj se pridružijo golobu, ki na poti okoli sveta seje seme prijateljstva in miru med pticami. Pri tem se ne ozira na velikost, barvo ali obliko ptic, ki jih sreča. Vse so mu enako ljube. In prav vse si želijo istih stvari – prijateljstva, sreče, ljubezni. Knjiga je samo na prvi pogled namenjena (le) otrokom. K povezovanju kliče vse ljudi, ki jo slišijo.

Preverite razpoložljivost

 

 

 


Peter Stamm: Sedem let

Zgodba o moškem, ki je razpet med dve ženski. Obe spozna skoraj istočasno, med študijem. Različni sta si tako zelo, da med njima sploh ne moreš najti vzporednice. Prva je lepa, pametna, prodorna; druga je njeno popolno nasprotje. Obe pa imata velik vpliv nanj. Do privlačne Sonje, ki postane njegova žena, čuti močno poželenje, ob preprosti Iwoni pa se čuti svobodnega in ljubljenega. Življenje teče, študijska leta so že zgodovina, vsakdan obogati hčerka Sofi. Alexsander pa kljub vsemu še vedno vztraja v nevsakdanjem ljubezenskem trikotniku in se ne more dokončno odločiti, katero izmed njiju izbrati. Kaj je tisto, kar mu je najpomembnejše? Roman, ki ne obsoja, ampak ti spodnese tla pod nogami in ti da misliti.

Preverite razpoložljivost

 

 


Penelope Fitzgerald: Knjigarna

Dogajanje je postavljeno v majhno angleško obmorsko mestece, ki je konec petdesetih let še vedno odrezano od preostale Anglije. Mesto, za katerega se zdi, kot da je po vojni obstalo, nima prav veliko novosti, nad katerimi bi se prebivalci lahko navduševali. Zato so še toliko bolj pozorni na novo knjigarno, ki jo, kljub neodobravanju mestnih veljakov, odpre uporna Florence Green. Odločena je namreč, da bo s svojo knjigarno uspela za vsako ceno in v mesto prinesla vsaj nekaj svežine in kulturnega duha.

Preverite razpoložljivost

 

 

 

 


Vstali Valentin & Venera

Erotična zbirka, ki je luč sveta ugledala 12 let po izdaji prve knjige Valentin & Venera, v sebi združuje lepoto zaljubljenosti in strast mesene ljubezni, razgalja človeka v njegovi prvinski erotiki in hrepenenju po drugem človeku - včasih na meji romantike, drugič na meji trde erotike. Zbirka je nastala v sodelovanju Literarnega društva Šentjur s Šaleškim literarnim društvom Hotenja. V njej objavljajo različni avtorji, nekateri pod psevdonimom. Spremno besedo sta zapisala dr. Zoran Pevec in Aleš Jelenko.

Preverite razpoložljivost

 

 

 


POEZIJA


Peter Rezman: Družmirje.0

Družmirje.0 je slikanica za odrasle, kjer sta svoje ustvarjalne moči združila dva umetnika,  pesnik Peter Rezman ter slikarka Jasmina Grudnik. Vsak na svojem ustvarjalnem področju brez dvoma združujeta oboje, tako umetniško moč kot odprtost, ki omogoča nove povezave in konstelacije. Družmirje.0 je knjiga presenetljivih in mehkih prehodov, kjer se besede razlivajo v pogledu in lahko sliko slišimo. Kljub le desetim pesmim je zato potovanje dolgo in vznemirljivo. Od prve, pesnikove vere in molitve: koliko časa je še ostalo, do zadnje zakopane pod besedami.

Preverite razpoložljivost

 

 

 

 


Tomaž Šalamun: Šepetanje

Dobri dve leti po smrti pesnika Tomaža Šalamuna so pri Mladinski knjigi izdali zbirko njegovih pesmi Šepetanje po izboru njegove žene Metke Krašovec. Ta je vanjo vključila pesmi, posvečene njej ali njuni zgodbi ter dodala še nekaj del, ki so bila najljubša Šalamunu. Pesmi je opremila s svojimi risbami. Pesmi in risbe, zbrane v zbirki, so nastale v približno istem času, v 80. letih preteklega stoletja, ko sta si bila pesnik in slikarka umetniško najbližje. Urednica Nela Malečkar je dejala, da nekatere pesmi in risbe med seboj zelo dobro korespondirajo, spet druge manj, v vseh pa je veliko igrivosti, humornosti, erotike in beline.

Preverite razpoložljivost

 

 


Rupi Kaur: Med in mleko

Med in mleko je pesniška zbirka mlade avtorice Rupi Kaur, njene korenine so indijske, živi in ustvarja pa v Kanadi. Med in mleko je knjiga poezije in ilustracij o preživetju, izkušnjah nasilja, zlorabe, ljubezni, izgube in ženskosti. Razdeljena je na štiri poglavja, vsako pa ima svoj namen, vsako se sooča z drugačno vrsto bolečine in celi drugačno srčno rano. Knjiga bralca popelje skozi najbolj grenke  trenutke v življenju in tudi v njih poišče sladkobo. Ta je namreč povsod, če smo le pripravljeni iskati.

Preverite razpoložljivost

 

 

 

 


Bob Dylan: Ni še mrak

Bob Dylan je ena največjih ikon 20. stoletja, spričo moči svoje pesniške besede pa je leta veljal za potencialnega nobelovca in dobil Nobelovo nagrado za književnost leta 2016.
Dylan namreč velja za največjega mojstra besed, kar jih je dal rock. »Kitara ne naredi pesnika, to drži, a pesnik s kitaro ni nič manj pesnik,« zapiše prevajalec Matej Krajnc ob svojem izboru pesmi največjega kant avtorja vseh časov, Boba Dylana. Na kupu so prvič prevedene v slovenščino, poleg pa najdemo tudi trubadurjev avtobiografski zapis Moje življenje – na kratko, pa pojasnila k nekaterim pesmim ter kronološki pregled Dylanovega ustvarjanja. Kranjčev izbor je oseben in do neke mere so takšni tudi prevodi, saj je šlo za sila težko nalogo prepesnitve skladb, ki morajo ostati tudi uglasbljive.

Preverite razpoložljivost

 

 Slike so povzete po spletnih straneh:
www.bukla.si, www.dobreknjige.si, www.ikcsentjur.si

 

 
Izdelava spletnih strani: AV studio