Ideogram fotoaparata
_navigation/knj/title

Dobro je vedeti

Knjižnica VelenjeGradivoKnjižni kotičekLeto 2010December 2010


December 2010

Širok, Mojca: Oblast brez obraza

Mojca Širok je napisala knjigo o kriminalnih organizacijah italijanskega juga, ki so najbolj dobičkonosno italijansko podjetje. To je delo o tipu, strukturi in globalnem delovanju kriminalnih organizacij: mafije na Siciliji, cammore v Kampanji, 'ndranghete v Kalabriji in
sacre carone unite v Apuliji. Sicilijanska cosa nostra je trenutno najšibkejša kriminalna združba, primat pa je prevzela kalabrijska 'ndrangheta. Ta velja za najbogatejšo in najmočnejšo združbo, ki v nasprotju s cosa nostro temelji na pristnih krvnih vezeh. Ker v primeru 'ndranghete ni skesancev, tistih nekdanjih članov, ki imajo ključ do delovanja posameznih mafijskih sistemov, ji je le težko priti na sled. Avtorica se posveti še neapeljski camorri, katere vrste so tudi po zaslugi novinarja Roberta Saviana in njegove knjige Gomora precej načete, in združbi sacra corona unita v Apuliji, ki je prav tako oslabljena.

Slovenska novinarka se s kriminalnimi organizacijami, ki  obvladajo jug Italije, novinarsko ukvarja že 15 let. Najprej je poročala za Radio Študent, nato za tednik Mladina, zdaj je italijanska dopisnica za RTV SLO. V tem času je pridobila številne informacije o delovanju italijanske mafije.

 

 


Belbin, David: Šola ljubezni

V srednji šoli se zgodi, da med učenko in profesorjem preskoči iskrica ljubezni. To je lahko zelo tvegano. Zgodba se začne s smrtjo profesorja angleščine na srednji šoli v Sheffieldu. Nadomesti ga mladi profesor Mike Steadman. Ena od njegovih učenk je tudi Rachel, ki hitro postane njegova najljubša učenka. Med pripravami za predstavo Romeo in Julija se Mike in Rachel počasi zbližata. Ukraden poljub za lahko noč se kmalu sprevrže v nekaj več.  Začneta se naskrivaj dobivati. Ko Rachel za Valentinovo pazi na svojega polbrata in polsestro, pride k njej Mike. Vendar pa se Rachelin oče in njegova žena prehitro vrneta domov. Mike se mora zato previdno izmuzniti iz hiše pri čemer ga skoraj zalotijo. Začne se zavedati nevarnosti, ki jih lahko prinese takšno razmerje z učenko.

Pisatelj je idejo za knjigo dobil, ko je bil star osemnajst let in se je zaljubil v sošolko. Veliko časa sta bila skupaj, a se je kar naprej izogibala pogovorom o svojem domu. Čez čas je izvedel, da živi s svojim  bivšim učiteljem fizike, ki je bil vsaj dvakrat starejši od nje. Šolo ljubezni, ki govori o ljubezni med učiteljem in mladoletno učenko, je začel pisati kmalu zatem, a trajalo je skoraj deset let, da mu jo je uspelo dokončati ...

 

 


Esquivel, Laura: Kot voda za čokolado

Knjiga je pripoved o prepovedani ljubezni na odmaknjenem posestvu v Mehiki v času mehiške revolucije. Pedro se želi poročiti s Tito, ki se po materinem ukazu ne sme poročiti in mora vse do njene smrti skrbeti zanjo. Da bi ostal blizu svoje ljubezni, se Pedro poroči s Titino najstarejšo sestro Rosauro. Uboga Tita pa iz tedna v teden bolj trpi, tlači svojo neizživeto strast in uboga navodila svoje zoprne matere. Zvezo ohranjata s pomočjo hrane, ki jo Tita pripravlja. Roman je knjižni prvenec te mehiške pisateljice, s katerim si je pridobila svetovni sloves in je leta 1992 doživel zelo uspešno filmsko uprizoritev. Scenarij za film je napisala pisateljica sama, režiral je Alfonso Arau.

 

 


Percival, Tom: Tobias in supergrozna knjiga duhov

Tobias ni imel veliko prijateljev. Pravzaprav ni imel niti enega. "Mogoče zato, ker sem duh?" se je žalosten spraševal. Poznal je veliko drugih duhov, a kaj ko so bili vsi tako stari in tako zelo dolgočasni. Še posebno stric Franci. Tako je noč za nočjo ves zdolgočasen taval po stari hiši. Tako zelo si je želel zabave, a se prav nikoli ni nič zgodilo. Nato pa se je zgodilo nekaj, kar je obrnilo njegovo posmrtno življenje na glavo. V hišo se je priselila mlada družina s hčerko Elizo. Tobias je komaj čakal, da jo bo lahko strašil, a ne gre vedno vse po načrtu …

 

 

 

 

 


Garcia Sabates, Berta: Zabavna mitologija

Grška mitologija je obsežna zbirka zgodb, ki pripovedujejo o življenju in dogodivščinah številnih bogov in junakov. Izvira iz ustne in pesniške tradicije antične Grčije. Mitologija je zbirka najpomembnejših mitov o grških bogovih in junakih. Zgodbe so zabavne tudi za malo mlajše bralce, saj so napisane v razumljivem jeziku in dopolnjene z raznovrstnimi igrami in ročnimi aktivnostmi. Vsako zgodbo spremlja misel ali vzgojno sporočilo, ki otrokom pomaga razumeti določen način obnašanja, hkrati pa pomaga razvijati vrednote, ki se odražajo v mitih. Tako si npr. po zgodbi o Pandorini skrinjici lahko sami izdelamo skrinjico za igrače in izvemo, da je radovednost koristna, a če nas prijatelj prosi, da ohranimo skrivnost, jo moramo za vsako ceno varovati.

 

 


Mary Ann Shaffer: Guernseyjsko društvo za književnost in pito iz krompirjevih olupkov

Knjiga, ki je napisana v obliki pisem, govori o moči literature, ki je povezala otoške prebivalce med nemško okupacijo v drugi svetovni vojni in jih vezala z najlepšo pentljo še po njej. Guernsey je otok ob francoski obali, spada pa v skupino Kanalskih otokov, ki jih je med vojno zasedla Nemčija. Nekaj tamkajšnjih prebivalcev, velikih ljubiteljev knjig, se torej odloči ustanoviti društvo za književnost, ki ga poimenujejo tako, kot je naslov knjige. Dopisujejo si, se dobivajo, izmenjujejo mnenja in seveda veliko berejo. Avtorica je mojstrsko prepletla takratno vojno dogajanje, pomanjkanje vsega materialnega, z občutenji ljudi, ki si dopisujejo in v literaturi na nek način iščejo uteho za vse slabo, kar se dogaja okrog njih. Brez najmanjšega truda si lahko predstavljamo prebivalce otoka, njihovo prekipevajočo življenjsko energijo, ki je opazna kljub vojni vihri, bujno vegetacijo, vonj morja ter očarljivost pokrajine.

 

 


Oliver Pötzsch: Rabljeva hči

Zgodovinski roman s primesjo kriminalke je postavljen v čas rabljev in čarovnic. Avtor je potomec med 16. in 19. stoletjem najbolj znane dinastije rabljev na Bavarskem. Knjiga poleg napete zgodbe ponuja tudi številna zgodovinska dejstva iz obdobja lova na čarovnice. Ker si ljudje takrat določenih stvari niso znali razlagati, so krivdo navadno naprtili ženski, najpogosteje vdovi, ki se je najverjetneje spoznala še na kakšna zelišča. 

Zgodba se začne leta 1624, ko iz reke potegnejo utapljajočega se dečka. Znamenje, narisano na njegovi rami je povod, da meščani za čarovništvo obtožijo njegovo babico Martho. Rabelj Jakob je prepričan o njeni nedolžnosti, zato po svojih najboljših močeh skuša poiskati pravega zločinca in preprečiti, da bi Martha gorela na grmadi.

 

 


Ivo Stropnik: Nikoli odrasle pesmi in uganke

Knjiga ponuja izvrsten izbor objavljenih in neobjavljenih del za mlade "našega" Iva Stropnika, ki je za piko na i opremljena še s hudomušnimi ilustracijami prav tako domačina Mihe Cojhterja. Skratka, odlična poslastica za vse, željne sprehoda med pesmimi, grafiti, zgodbicami in ugankami, ki jih je največ. Zgovoren je tudi podnaslov Čokolada s knjigo, ki je nekakšna logična posledica avtorjevega mnenja, ki mu nikakor ne moremo oporekati, da lahko dobra knjiga nudi enako slasten užitek kot najboljša čokolada, poleg tega pa ta užitek traja neprimerno daljši čas. Se strinjate?

 

 


Claire Freedman: Deset božičnih želja

Čudovita zgodbica, napisana v verzih, skuša najmlajšim približati čaroben božični čas pričakovanja in lepih želja. Na vsaki strani se utrne nova svetleča zvezdica, ob kateri si različne živali zaželijo različna darila: veliko snega, ogromno božično drevesce, božično praznovanje v krogu najbližjih itn. Otroci bodo zagotovo navdušeni, saj poleg čudovite zgodbice in ilustracij lahko na vsaki strani preštejejo novo zvezdico, ki osvetljuje nebo.

 

 

 

 

 

 

 


Drevo pravljic

Drevo pravljičnih poslastic na enem mestu ponuja večne klasične pravljice najbolj znamenitih domačih in tujih avtorjev, brez katerih otroštvo zagotovo ne bi bilo tako pravljično. Subtilne ilustracije Marlenke Stupica otroke zlijejo s fantazijskim svetom, ki ga orisujejo, odraslega bralca pa z njegovim otroštvom, v katerem so bile njene ilustracije tako nepogrešljive kot sama besedila pravljic. In še vedno so! Privoščite torej sebi in vašim malčkom večno Rdečo kapico, Sneguljčico, Ostržka, Palčico in še mnogo drugih.

 

 

 

 

 

 


Jon Krakauer: V divjini

S.O.S. Potrebujem pomoč. Sem ranjen, blizu smrti in prešibak, da bi se odpravil od tu. Sem popolnoma sam, ne šalim se. V imenu Boga vas prosim, rešite me. V bližini nabiram jagodičevje in se bom zvečer vrnil. Hvala.

Aprila leta 1992 je mlad, idealistični fant, Christopher Johnson McCandless, z avtoštopom odpotoval na Aljasko in se sam podal v divjino. Štiri mesece kasneje je skupina lovcev na lose našla njegovo razpadajoče telo.

McCandless je leta 1990 z odliko diplomiral na Univerzi Emory, spremenil ime, 24.000 dolarjev prihrankov podaril v dobrodelne namene, se odpovedal avtu in lastnini in  sežgal vso gotovino, ki jo je nosil v denarnici in se podal v povsem nove bivanjske okoliščine, ki so mu pomenile glavni življenjski izziv. Na Aljasko se je tako odpravil le z nahrbtnikom in najnujnejšimi stvarmi. Nastanil se je v razpadajočem avtobusu, kjer je nekaj mesecev preživel samo s hrano, ki jo je našel v naravi. Njegova družina ni vedela, kje je in kaj se z njim dogaja, vse dokler niso na Aljaski odkrili njegove posmrtne ostanke. Umrl je od lakote oz. se je zaradi podhranjenosti najverjetneje  zastrupil z jagodami divjega krompirja.  

Pretresljiva resnična zgodba, pri kateri se bralec sprašuje kaj je gnalo mladeniča v tako avanturo? Najbrž je temu botrovalo več dejavnikov, bil je neizmerno čustven mlad mož, s kančkom upornega idealizma,  ki se ni najbolje vklapljal  v sodobno življenje. Očaran je bil nad pisanjem Leva Tolstoja in Jacka Londona. Bil je avanturistične narave, preizkušal je samega sebe in v tem preizkusu omagal.

 

 


Richard Yates: Krožna cesta

Roman je prodoren portret povprečnega ameriškega zakona v 50. letih, prikazan skozi oči Franka in April Wheeler. Frank in April sta bila vedno prepričana, da sta drugačna, posebna, pripravljena živeti po svojih pravilih in višjih idealih. Prisežeta si, da se ne bosta nikoli prepustila toku družbenih norm in uveljavljenega prepričanja, kaj se "spodobi". Frank postane pisarniški uslužbenec, April pa je amaterska igralka, gospodinja in mati. A naj se še tako prepričujeta, da sta drugačna od drugih, iz dneva v dan, iz leta v leto vse bolj postajata podobna sosedom, ki živijo v identičnih belih hiškah v naselju ob Krožni cesti.
Frank, nekoč poln mladostnega zanosa, se spreminja v povprečneža in prešuštnika, April pa v užaljeno in osamljeno ženo, zato se jima zdi neustavljivo privlačna zamisel, da bi se za vedno odselila v Pariz, kjer bo življenje lepše in boljše. A ko se kolesje začne vrteti in bi bilo treba sprejeti življenjsko pomembne odločitve, se šele izkaže, kaj je vsak od njiju v resnici pripravljen storiti za svoje sanje in koliko je pripravljen žrtvovati. 

Čeprav je zgodba postavljena v pretekli čas, je njena tema aktualna še danes - ali se lahko človek iztrga iz spon uveljavljenih norm, ne da bi si škodil, ali se lahko par reši iz povprečja in vsiljenih pričakovanj, ne da bi se razšel?

Richard Yates (1926–1992) je klasik sodobne ameriške književnosti. Njegov prvenec Krožna cesta (Revolutionary Road, 1961) je tenkočutna analiza ameriškega sna. Zgodbo Krožne ceste je z oskarjem nagrajeni režiser Sam Mendes prelil na filmski trak s Kate Winslet in Leonardom DiCapriem v glavni vlogi.

 

 


Carlo M. Cipolla: Allegro ma non troppo

V knjižici sta objavljeni dve humorni razpravi, Vloga začimb v gospodarskem razvoju srednjega veka in Temeljni zakoni človeške neumnosti. Bistroumno in duhovito pisanje je najprej nastalo za zabavo avtorjevih prijateljev, ko pa je postala knjižica posebej iskano duhovno blago, jo je izdal še v veliki nakladi.

Prva razprava prinaša odgovor na zakaj je propadel rimski imperij. Rimski aristokratski sloj se je postopoma zastrupil s svincem. Če ga telo absorbira dnevno več kot miligram, lahko povzroči bolečo zapeko, izgubo teka in paralizo okončin in nazadnje smrt. Pri moških pa jalovost in pri ženskah splave. In v Rimu je Plinij st. naročal, naj se za pripravo živil uporablja svinčene in ne bronaste posode, svinec so uporabljali za izdelavo vodovodnih cevi, bokalov, kozmetike, zdravil in barvil, nefermentirani grozdni sok so zavreli in spravili v svinčene posode. "Tako so Rimljani, misleč, da sterilizirajo vino, sterilizirali sami sebe." Dejavniki zgodovine naenkrat niso velikost in oboroženost armad, politična ureditev ali verski fanatizem.

V drugem eseju Cipolla postavlja temeljne zakone človeške neumnosti in pride do rezultata, da je kvota neumnih stalnica v poljubljenih družbenih skupinah ter, da bister človek lahko razume logiko lopova, pred bedakom pa je popolnoma nemočen, saj ne more doumeti motivov njegovega delovanja. Za zgled izbere univerzo. Razdeli jo v štiri skupine: pomožno osebje, uslužbenci, študentje in predavatelji. Ko so ugotovili, da je frakcija neumnih med pomožnem osebjem neverjetno visoka, so pojasnilo našli v siromašnem izvoru. Toda, reč se zaplete, ko natanko enak delež neumnih vztraja tudi med študenti in celo med predavatelji!

Še večji problem nastane, ko prebivalstvo razdeli na kategorije: lopovov, inteligentni, omejeni in neumni. Kdor opravi dejanje, ki napravi korist njemu in izgubo nekomu drugemu, je lopov. Kdor opravi dejanje, ki opravi korist njemu in drugemu, je inteligenten. Kdor opravi dejanje, ki povzroči izgubo njemu, dobitek pa nekomu drugemu, je omejen. Kdor pa opravi dejanje, ki povzroči izgubo tako sebi kot drugemu, je neumen.

Duhovita knjiga, ki lahkotno izdeluje pojme, s katerimi si lahko pojasnjujemo urejenost sveta.

 

 


Markiz de Sade: Incest

Incest je provokativna zgodba o seksualnem in filozofskem raziskovanju, ki ju de Sade pripelje do njune pogubne skrajnosti. De Sadov protagonist Franval je ateist, svobodomislec in amoralnež. Ko se poroči s pobožno žensko, se jima hitro rodi hčerka. Odloči se, da jo bo vzgojil v "svobodnem duhu". In skrajni dokaz, da je njegova potomka osvobojena vseh predsodkov je ta, da postane njegova ljubimka.

Incest je izzivalna in sapo jemajoča umetnina literarnega svobodomisleca. Prevod Alenke Moder Saje ne nudi sočnih opisov spolnih sprevrženosti (za to je treba v roke vzeti Juliette-Justine), te so le nakazane. Vendar Franval zato ni nič manj priskuten.

Pojem sadizma se je udejanjil po plemiškem priimku de Sade, katerega zgodovinsko najznamenitejši predstavnik je 1733 rojeni Donatien-Alphonse-Francis, znan kot markiz de Sade, razvratnež in obsojenec na smrt (kljub temu 1814 umre naravne smrti), razdirant družbe in oster intelektualec ter spreten pisec. Njegova spuščanja v temačne kote človeške duše, kjer se skrivajo najbolj prezirane fantazije, povezane s spolnostjo, so mu prislužila neumrljivost.

 

 


Andy Warhol: Filozofija Andyja Warhola

Andy Warhol velja za utemeljitelja pop arta, verjetno sta najbolj prepoznavni njegovi sliki Campbellovih jušnih konzerv in Marilyn Monroe v različnih barvnih odtenkih. Velja za ekscentričnega umetnika, taka pa je tudi njegova filozofija. V knjigi so zbrana razmišljanja o življenju, smrti, ljubezni, lepoti, slavi, delu, času, ekonomiji, vzdušju, uspehu, umetnosti, nazivih, lesku, denarju, New Yorku, o Ameriki in odnosu do supermarketov, o moči spodnjega perila in avtorjeve lastne nenavadnosti. Nenavadnost njegovih misli pa je v tem, da so hkrati povsem preproste, ne poskušajo biti prevzetne, globokoumne in nerazumljive. Hkrati pa nudijo vpogled v življenje enega izmed najpomembnejših umetnikov 20. stoletja in prerez družbe njegovega časa. Bistroumno in iskrivo branje. "Treba je torej misliti na nič."

 

 

 


Yann Martel: Pijevo življenje

Avtor svoj roman začne s poglavjem, v katerem bralce obvesti, da je delo napisano po resničnih dogodkih. Nič takšnega, dokler delo ne preberemo do konca in se vprašamo, ali je 15-letni Pi (Piscine Molitor Patel) res 227 dni sam oziroma z bengalskim tigrom preživel na morju ali ne.

Pi je s svojo družino živel v indijskem mestu Pondičeri, kjer je hodil v šolo in precej časa preživel v živalskem vrtu, katerega upravitelj je bil njegov oče. Tako mu živali, njihove navade, predvsem prehranjevalne pa tudi njihova psihologija, niso bili tuji. A bolj kot živali, so dečka zanimala svetovna verstva. Štel se je tako za muslimana, kristjana kot hindujca. Oboje, znanje o živalih in zatekanje k veram, pa je Pija rešilo v  sedem-mesečni odisejadi na morju.

Kako je Pi prišel na morje? Njegova starša sta se zaradi težkih razmer v Indiji odločila, da se družina in večina živali iz živalskega vrta preseli v Kanado. Ladja je 4 dan potonila, rešili so se samo deček Pi in nekaj živali. Rešilni čoln se tako spremeni v bojišče, na katerem preživijo le najmočnejši in najpametnejši. Pijevi dnevi na čolnu minevajo med lovljenjem hrane, zagotavljanjem pitne vode, žalostjo za izgubljeno družino, predvsem pa premišljevanjem, kako zdresirati tigra, da ga ta ne bi ubil. Piju to uspe, bralci pa se veliko naučimo o živalih in brodolomskem življenju.

Knjiga je zabavna in šokantna, avtorju je leta 2002 prinesla ugledno nagrado Booker, trenutno pa snemajo tudi film po knjižni predlogi.

 

 


Celia Rees: Čarovniška smrklja

Čarovniška smrklja je mladinski roman, ki se dogaja v 17. stoletju. Zgodba je postavljena v čas procesov proti čarovnicam in množičnega izseljevanja v Novi svet. Knjiga vključuje motive neodvisnosti, svobode in moči, ki so pomembni tudi za današnje bralce.

Čarovniška smrklja Mary je pisala dnevnik, ki so ga našli po 300 letih všitega v posteljno pregrinjalo. Maryino staro mater, s katero sta skupaj živeli, obtožijo čarovništva in usmrtijo. Tako Mary s pomočjo svoje matere pobegne, da bi se izognila enaki usodi, najprej na angleško podeželje, nato na ladjo, ki je namenjena v Ameriko. Upa, da bo tam našla nov dom in drugačno, bolj tolerantno skupnost. V času potovanja si najde tudi nov krog prijateljev, ki jo razumejo in podpirajo. Mary s svojim znanjem in sposobnostmi pomaga ljudem, rešuje njihovo zdravje in celo življenja. Žal Mary kmalu postane žrtev sumničenj in vraževerja, zaradi česar ji grozi, da jo bo doletel enak konec kot njeno babico. Konec zgodbe je odprt in dopušča različne zaključke. Knjiga je dobila več prestižnih nagrad.

 

 


Vojna ali mir z bakterijami?

Najnovejša knjiga projekta Skupaj za zdravje človeka in narave je priročnik preverjenih napotkov, kako v današnjem času namesto v bolezen, zapeljati v smer zdravja. »Kako lepo je verjeti, da so za vse bolezni krive male pošasti. Koncept zunanjega sovražnika je bil že od nekdaj dobičkonosen. Zaradi njega se ohranjajo vlade, vojna tehnologija in seveda farmacija.«  Ali bomo verjeli tem institucijam ali ne, je odvisno od nas samih. Uporaba antibiotikov , dezinfekcijskih sredstev in čistil je nepremišljena. Knjiga nam ponuja alternativo oziroma pozabljene modrosti, kako pametno uporabljati probiotike, naravne antibiotike in naravna sredstva za čiščenje in osebno nego. Bolezen lahko premagamo s pomočjo aromaterapije, fitoterapije, hidroterapije in dieto. Če nam je mar zase in nenazadnje za naš planet, moramo premisliti in vzeti knjigo v roke, pravijo avtorji projekta.

 

 


Vesna Radovanovič: Aljažev čevelj

Pravljica z naslovom Aljažev čevelj, slovenske avtorice Vesne Radovanovič, govori o čevljih v Aljaževi družini. Očkovi čevlji stojijo na svoji polici, mamini kar na dveh, sestricini čeveljčki imajo svojo polico, tudi Aljaževi čevlji so zloženi vrh Manjinih čevljev. Čisto na vrhu police pa je sameval gorski pohodni čevelj, kateri je nekoč Aljažu rešil življenje. Ostali čevlji so ga pogledovali s spoštovanjem. Gorski čevelj je povedal novim prevzetnim supergam svojo zgodbo. Namreč, njegov 'bratec' je lansko leto na planinskem pohodu Aljažu rešil življenje, sam pa je padel v prepad. Kako je stari gorski čevelj dobil svojega bratca nazaj, pa si preberite v slikanici sami.

 
Izdelava spletnih strani: AV studio