Ideogram fotoaparata
_navigation/knj/title

Dobro je vedeti

Knjižnica VelenjeGradivoElektronski viriPodatkovne zbirke


Podatkovne zbirke

Do podatkovnih zbirk, ki jih ponujamo v naši knjižnici, lahko dostopate na daljavo s pomočjo svojega COBISS uporabniškega imena in gesla:

·         uporabniško ime predstavlja številka vaše članske izkaznice,

·         COBISS geslo prvič pridobite v knjižnici, kasneje pa ga s pomočjo storitve Moja knjižnica lahko spreminjate sami.

 


press reader

Press Reader

Zbirka PressReader prinaša tekoče izdaje več kot 3.000 nacionalnih, regionalnih in lokalnih časnikov in revij iz Evrope, Azije, Avstralije, Afrike, Latinske in Severne Amerike (preko 100 držav in več kot 60 jezikov). Med njimi so na voljo številni ugledni časniki kot: Dnevnik, Večer, Nedeljski dnevnik (Slovenije), The Guaridan, The Independent (Velika Britanija), Corriere della Sera, Il Sole 24 Ore (Italija), Le Figaro, Le Monde (Francija), Die Presse, Der Standard, Kleine Zeitung Karnten (Avstrija), The Washington Post, USA Today (ZDA), Večernji list (Hrvaška) in številni drugi. Podatkovna zbirka omogoča tudi dostop do arhiva vseh naslovov do 90 dni.

 


eBook Public Library Collection

založnika EBSCOHost. Zbirka e-knjig vsebuje več kot 27.000 e-knjig v angleškem jeziku, ki prinašajo popularne vsebine s področij osebnostne rasti in dobrega počutja, splošnih in družinskih financ, kuhanja ter številne literarne uspešnice. Do zbirke e-knjig lahko dostopate v knjižnici ali od doma s pomočjo COBISS uporabniškega imena in gesla.

Najpomembnejša funkcionalnost zbirke je možnost izposoje e-knjig uporabnikom, ki jih lahko za obdobje izposoje prebirate na svojih računalnikih in na svojih prenosnih napravah (bralnikih, tabličnih računalnikih, pametnih telefonih) tudi v času, ko niste priključeni na internet.

Navodila za iskanje in izposojo.

 


EBSCOhost

EBSCOhost - Digitalna knjižnica s polnimi besedili

EBSCO Publishing, ki je eden največjih dobaviteljev elektronskih in tiskanih strokovnih in znanstvenih revij na svetu. EBSCOhost nudi dostop do 13-ih različnih tekstovnih in bibliografskih zbirk podatkov. Vključuje celotne tekste skoraj 3000-ih mednarodnih časnikov ter abstrakte in indekse 5000ih periodičnih publikacij. Pokriva področja humanistike,kulture, izobraževanja, medicine,splošne znanosti… Servis EBSCOhost omogoča iskanje, pregledovanje,tiskanje in shranjevanje polnih besedil člankov.

V zbirki EBSCOhost so dostopne zbirke:

 • Academic Search Premier,
 • Business Source Premier,
 • MasterFILE Premier,
 • Regional Business News,
 • Newspaper Source,
 • Health Source: Nursing/Academic Edition,
 • MEDLINE,
 • ERIC,
 • Health Source – Consumer Edition,
 • Library, Information Science & Technology Abstracts (LISTA),
 • GreenFILE,
 • AHFS Consumer Medication Information,
 • eBook Public Library Collection.

 

 


Ius info

IUS info je sodoben portal z največjo zbirko pravnih informacij v Sloveniji. Vsebuje zbirko polnih besedil celotne slovenske zakonodaje ter  veljavne evropske zakonodaje, register predpisov RS, strokovne članke Pravne prakse, judikate  Upravnega, Vrhovnega, Višjega in Ustavnega sodišča, nasvete in članke, mnenja in vzorce, standarde in predpise, sodno prakso in javne objave. Portal vsebuje še:
 

  

 

Dostop do podatkovnih zbirk namenjen izključno za študijske in osebne potrebe. Uporaba ni dovoljena za pridobitne namene.

Navodila za iskanje 

 


FinD-INFO         

Finančni, računovodski in davčni informacijski sistem FinD-INFO povezuje zbirke obsežnih strokovnih vsebin, podatkov, obrazcev in pripomočkov s področij financ, davkov in računovodstva. Portal temelji na preizkušeni tehnologiji portala IUS-INFO, ki zagotavlja uporabnikom kakovostne, strokovne in ažurne dokumente ter informacije.

Vsebine so enotno urejene po ključnih predpisih in področjih, ki obravnavajo strokovna vprašanja, obenem pa so vsi dokumenti medsebojno povezani z drugimi sorodnimi dokumenti, obrazci in pripomočki.

Vsebine portala FinD-INFO, Finance in Davki: nasveti in članki, mnenja in vzorci, predpisi, sodna praksa, javne objave ter pripomočki.

 


Slovar slovenskega knjižnega jezika

Slovar slovenskega knjižnega jezika, krajše SSKJ, je slovar, ki je nastal na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU. Je ena izmed najpomembejših knjižnih izdaj o slovenskem knjižnem jeziku. Najprej je izšel v petih knjigah (1970–1991), kasneje tudi v bolj strnjeni izvedbi v eni knjigi, v elektronski izdaji na zgoščenki (CD), dostopen pa je tudi na spletu. Oktobra 2014 je izšla druga dopolnjena in deloma prenovljena izdaja Slovarja slovenskega knjižnega jezika, in sicer v dveh knjigah. Vsebuje 110.180 slovenskih besed v 97.631 geslih.

 


Večer arhiv

Arhiv časnika Večer

ponuja dostop do celotne vsebine arhiva Večera od leta 1945 naprej.

 

 


e-bonitete

E-Bonitete

EBONITETE.SI je najsodobnejša aplikacija za popoln pregled več kot 200.000 poslovnih subjektov. Na enem samem mestu lahko pridobite splošne, računovodske in ostale finančne podatke o izbranem podjetju ter si tako ustvarite celovito sliko o boniteti podjetja. 

 


ELINKS.SI baza podatkov o internetnih povezavah do elektronskih publikacij.

Zajema predvsem elektronske lokacije serijskih publikacij, do katerih je omogočen dostop omejenemu številu uporabnikov na osnovi pogodb med konzorciji knjižnic in ponudniki informacijskih servisov, zajema pa tudi elektronske lokacije drugih elektronskih publikacij. Baza je namenjena avtomatskemu vzdrževanju elektronskih lokacij in preverjanju možnosti dostopa do elektronskih publikacij iz baze podatkov COBIB.SI.

 


Directory of Open Access Journals

Directory of Open Access Journals

DOAJ ponuja odprt dostop (open access) do 1.109 naslovov prosto dostopnih, recenziranih strokovnih revij.

 


Arhiv družboslovnih podatkov

Arhiv družboslovnih podatkov (ADP)

ADP je osrednji slovenski družboslovni arhiv podatkov. Naloga ADP je shranjevati podatke iz preteklih raziskav, da bi jih bilo mogoče ponovno uporabiti. Podatki so namenjeni predvsem izobraževanju ter raziskovanju. Prednost arhiva je v tem, da so podatki iz različnih raziskav urejeni in spravljeni na enem mestu, kjer lahko uporabniki poiščejo in naročijo gradivo, ki ga potrebujejo.

ADP deluje kot organizacijska enota v okviru Inštituta za družbene vede.

 


Statistični urad Republike Slovenije

Statistični urad Republike Slovenije

Banka statističnih podatkov, demografsko socialno področje, ekonomsko področj, okolje in naravni viri.

 


GVIN.com

daje celovit vpogled v poslovanje slovenskih podjetij, v njihova vodstva, ter v tržno dogajanje doma, v svetu in po posameznih industrijskih panogah. Na voljo so kakovostne in ažurne informacije iz različnih virov, urejene v pregleden spletni servis. Namenjen je tako zahtevnim kot manj zahtevnim uporabnikom v vseh oddelkih podjetja.

Založnik: BISNODE d.o.o.
Jezik:slovenščina

 


Digitalna knjižnica Slovenije

Digitalna knjižnica Slovenije je spletni portal za dostop do digitaliziranega znanja in kulturnih zakladov. Ponuja prosto iskanje po virih in dostop do digitalnih vsebin (dostop do portretov najbolj znanih Slovencev in Slovenk, poslušanje stare slovenske glasbe, sprehajanje po slovenskem ozemlju s pomočjo starih zemljevidov, informacije o literarnem ustvarjanju slovenskega naroda v revijah Ljubljanski zvon in Dom in svet, ogled Magna karta in Gutenbergova biblija ter druge zaklade svetovnega pomena).

 

 


Evropska knjižnica

Evropska knjižnica – TEL

je skupen portal vseh evropskih nacionalnih knjižnic in vodi do evropskih knjižničnih zakladov. Omogoča poizvedovanje po zbirkah evropskih nacionalnih knjižnic.

Jezik: angleščina, slovenščina

 

 


Kamra

Digitalizirana kulturna dediščina slovenskih pokrajin

Je spletno mesto, ki združuje digitalizirane vsebine s področja domoznanstva v knjižnicah in drugih lokalnih kulturnih ustanovah. Vsebine KAMRE so predstavljene kot zgodbe, s spremnimi besedili ter pripadajočimi digitaliziranimi objekti in metapodatki.Na KAMRI spoznavamo zgodbe, ki so za neko področje značilne, zanimive in v interesu lokalne skupnosti kot na primer: predstavitve lokalnih avtorjev oz. znamenitih oseb; dokumenti in fotografije značilnih lokalnih društev; razglednice krajev iz različnih časovnih obdobij; dela lokalnih umetnikov, njihove biografije, katalogi razstav; znamenite zgradbe, zgodbe ljudi, ki so v njih živeli in še marsikaj drugega.

 

 


Europeana je evropska digitalna knjižnica z digitaliziranimi slikami, besedili ter zvočnimi in video posnetki. Ponuja dostop do evropskih kulturnih zakladov v digitalni obliki. Poleg gradiv knjižnic ponuja tudi gradivo muzejev, arhivov in multimedijskih arhivov (npr. arhivov radia in televizije, filmskih arhivov itd.).

 


Europeana 1914-1918 – skrite zgodbe & uradna zgodovina prve svetovne vojne
Raziskujte zgodbe, filme in zgodovinsko gradivo o prvi svetovni vojni in prispevajte svojo lastno družinsko zgodovino. Europeana 1914-1918 povezuje vire iz knjižnic in arhivov iz celega sveta z zasebnimi spomini evropskih družin. Odkrivajte. Učite se. Raziskujte. Uporabite. Delite z drugimi.

WorldDigitalLibrary

World Digital Library

Prosti dostop do kulturnih zakladov knjižnic in muzejev po svetu.

 
Izdelava spletnih strani: AV studio