Ideogram fotoaparata
_navigation/knj/title

Dobro je vedeti

Knjižnica VelenjeGradivoKnjižni kotičekLeto 2011Marec 2011


Marec 2011

Melis, An: Medvedka Metka – srček za mamico

Mala medvedka Metka se odloči, da bo mamici narisala velik srček. Ko ugotovi, kaj vse za to potrebuje in ima čopič, papir in barvo pripravljeno, pa ugotovi, da risanje srčkov sploh ni preprosta zadeva. Trudi se in trudi, a umetnija ni podobna srčku, temveč bolj velikemu rdečemu zmazku, zaradi česar je Metka zelo nesrečna. K sreči pa ji na pomoč priskoči iznajdljiva mamica, ki list prepogne tako, da se na koncu resnično prikaže velik lep rdeč srček. In Metka ga vsa srečna pokloni mamici.

 

 

 

 

 

 


Hanuš, Barbara: O Jakobu in muci Mici

Posebna serija slikanic, v kateri sta zaenkrat izšla šele dva naslova, Novoletna smrečica in Rojstni dan, je namenjena otrokom z različnimi bralnimi težavami. Avtorica upošteva zahteve pri izboru besedišča, vrste pisave, velikosti črk, barve papirja in podobno. Še zlasti pa je serija namenjena neslovenskim otrokom, ki se učijo branja v slovenščini. Obe slikanici sta izšli v dveh izdajah: enkrat poleg slovenščine še v nemščini, italijanščini in madžarščini, drugič pa v hrvaščini, makedonščini in romščini. Slikanica Rojstni dan se je uvrstila tudi med finalistke nagrade Izvirna slovenska slikanica 2010.

 

 

 

 

 


Jelinčič, Dušan: Bela dama Devinska

»Najljubši kraj njunega srečanja je bila neurejena obala drobnega kamenja in skal, ki se je razprostirala od ustja Timave do čeri pod devinskim gradom. V tistih zalivih, med balvani, velikimi kot hiše, in drevesi, za katera se je zdelo, kot bi se hotela razrasti v morje s svojimi košatimi krošnjami, sta se lahko potuhnila pred vsem in vsemi in si poustvarila povsem svoj svet. Dnevi so se daljšali in onadva sta se srečno sprehajala z očmi, polnimi neba.«

Krasen poetičen opis ljubezni med grofico kmečkega izvora, ki je bila ugrabljena in na silo prepeljana na devinski grad nad Tržaškim zalivom, in domačim ribičem. Bela dama je še danes ime bele skale pod gradom, ki jo lahko vidimo že od daleč in predstavlja žensko z belo tančico. Zanimiva mešanica ljubezni, bajeslovja, zgodovine in domišljije.

 

 

 


Musso, Guillaume: Ker te ljubim

Čustvena in pretresljiva zgodba se začne dramatično, z izginotjem petletne deklice Layle. Njuna starša se z bolečino ob izgubi nikakor ne moreta sprijazniti, najbolj ju pravzaprav mori dejstvo, da ne vesta, ali je hči sploh še živa. Vsak po svoje se skušata spopasti z neznosno bolečino. Mati, svetovno priznana virtuozinja, skuša z nastopi in koncerti čim bolj pozabiti. Oče, eden najboljših psihoterapevtov, pa ne zdrži teže bremena negotovosti. Kmalu po izginotju hčere zapusti ženo in postane brezdomec. Po petih letih, točno na isti dan, ob isti uri, pa Laylo opazijo točno na tistem mestu, kjer se je zanjo izgubila vsaka sled. Kje je bila ves ta čas? Ko jo končno najdejo, deklica, zdaj stara deset let, noče spregovoriti niti besede.

Vzporedno pa tečeta še dve zgodbi. O bogati dedinji Alyson, ki se spopada z notranjimi demoni in tone vedno globlje v depresijo, alkohol, drogo in škandale. Druga pa je zgodba o petnajstletni Evie, ki se nikakor ne zmore sprijazniti z mamino smrtjo in se skuša na vsak način maščevati. Zgodbe vseh treh junakinj so prepletene v ganljivo pripoved o ljubezni, odpuščanju in upanju.

 


Krempl, Urška: Radovedna Metka

Slikanica s poučnim besedilom in igrivimi ilustracijami ponuja priložnost, kako najmlajšim bralcem približati običajno življenjsko okolje in dogodke, ki ga obdajajo. Metkina radovednost bo otroke popeljala na deželo in v mesto, z njo boste obiskali knjižnico, tržnico, preživeli boste dan v parku in na kmetiji, spoznali njenega bratca, ki je še novorojenček. Metka ob teh dogodkih dosti sprašuje, njena radovednost pa je nalezljiva, zato se boste ob slikanici z otrokom tudi pogovarjali in izvedeli marsikaj novega.

 

 

 

 

 

 


Mitrović, Urška: V Nedovo sobo je treščila bomba

Naslovna stran slikanice starše in otroka usmeri k vsebini, ki je predvsem vzgojna, zato slikanico uvrščamo med vzgojnice. Verjetno se je večina staršev soočala z različnimi načini, kako otroka navajati na pospravljanje in red. Mogoče pa bo duhovita zgodba z ilustracijami, ki spominjajo na strip, otroke prepričala, da red v sobi pomeni tudi red v glavi, kasneje pa red v življenju.

Provokativna slikanica z uporabo velikih črk pri dobesednem govoru pomaga malim bralcem prehod pri branju od velikih do malih tiskanih črk, zaradi  enobarvne podlage pa ustreza vsem tistim otrokom, ki jim branje povzroča težave. Na koncu zgodbe je tudi dodatek s poučnim naukom, namenjen staršem.

 

 

 


Zbirka Strokovnjak

Pri založbi Narava so v zbirki z zgornjim imenom lani izšli priročniki za ljubitelje urejanja domačega vrta z naslovi: Moj prvi vrt, Zeliščni vrt in Vrtni škodljivci in bolezni.

V priročniku Moj prvi vrt boste vsi začetniki našli napotke za oblikovanje prvega vrta, pri tem pa si boste lahko pomagali z enostavno prikazanimi postopki, z nasveti in z različnimi tehnikami oblikovanja.

Priročnik Zeliščni vrt je namenjen vsem ljubiteljem urejanja zeliščnih gredic, začetnikom in izkušenim vrtnarjem. V njem boste našli praktične prikaze gojenja zelišč v gredicah in posodah ter napotke za celovito urejanje svojega zeliščnega raja.

Vsem tistim, ki imate pri obdelovanju vrta težave z vrtnimi nagajivci, pa je namenjen priročnik Vrtni škodljivci in bolezni, s katerim si boste pomagali pri prepoznavanju, preprečevanju in ekološkem zatiranju nadlog na vrtu.

Vsi priročniki so opremljeni z nazornimi barvnimi slikami in risbami ter preprostimi besedili, primernimi za širši krog vrtnih navdušencev.

 


Williams, Polly: Njami mami

Njami mami je zgodba o Amy Crane, novopečeni mamici, ki je pred materinstvom večino časa in denarja zapravila za svoj izgled, postavo in počutje. Svojo nekajmesečno Evie sicer obožuje in je predana mamica, sama pa se počuti neprivlačno, nevidno in popolnoma nezanimivo. Z njima živi še Amyin partner Joe, katerega zaradi nekaterih spremenjenih navad upravičeno sumi, da ima afero. Amy se  po pomoč zateče k prijateljici Alice, ki je pravo nasprotje njenega dosedanjega materinskega življenja v udobnih oblačilih. Alice si zna vzeti čas samo zase, vzame pa si tudi čas za Amy in jo korak za korakom preobrazi v opazno in samozavestno »njami mamico«. Amyni novi čari pa poleg partnerja podžigajo tudi njenega simpatičnega učitelja pilatesa.

Oster in direkten slog pripovedovanja brez olepševanj odslikava soočanja s sončnimi in senčnimi stranmi materinstva, kar obeta zanimivo in dokaj  realno branje.

 


Kinsella, Sophie: Strastna zapravljivka in njen otrok

V tokratni, še eni uspešnici serije romanov Strastna zapravljivka, je glavna junakinja Becky noseča in vsakdanja nakupovanja ji lajšajo jutranjo slabost. Vendar nakupi niso več namenjeni njej, temveč bodočemu dojenčku, za katerega mora biti vse najboljše in popolno. Vsaka nosečnica, ki da kaj nase, pa mora imeti tudi zvezdniško porodničarko, zato jo hoče imeti tudi Becky, pa naj stane, kolikor hoče. Toda izkaže se, da zamenjava starega družinskega prijatelja za prelepo in bistro porodničarko ni bila najboljša izbira. Poleg reševanja problemov v službi se mora Becky prvič soočiti tudi z dvomi  glede njene predstave o srečni družini.

Dogodivščine glavne junakinje vas bodo zabavale, da boste težko odložili knjigo, preden jo boste prebrali do konca.

 

 

 


Guillou, Jan: Zlo

Erik je bister štirinajstletnik iz povprečne meščanske družine.  Vso mladost ga spremlja nasilje. Vsak dan po kosilu ga oče vzgojno pretepe s krtačo, šibo ali z bičem, s tem ga uči, da je nasilje edini način komunikacije s svetom. Odnose do sošolcev in učiteljev vzdržuje s pestmi in z odličnim poznavanjem človeškega značaja in zla. Kljub temu ga nasilje, s katerim si utira svoj družbeni položaj, moti in obremenjuje, rad bi ven iz začaranega kroga, pa ne ve, kako.

Zaradi pretepanja Erika izključijo iz šole in oditi mora v internat, v katerem vidi priložnost za popolno spremembo svojega življenja in umik pred zlom. A vse seveda ne gre tako preprosto. Nova šola se zdi sanjska, vendar Erik kmalu spozna, da se za principom tovariške vzgoje, ki je v veljavi v šoli, skriva brutalno izživljanje starejših učencev nad šibkejšimi. Sistemu se upre, zato se je prisiljen še več ukvarjati tako z vzgibi kot s posledicami zla. Z novim prijateljem Pierrom poskušata vzpostaviti intelektualno obrambo, ki pa je učinkovita le kratek čas - zlo je namreč veliko pametnejše, kot sta mislila. Eriku vendarle uspe, da se zlu postavi po robu - svoje nasprotnike pač brutalno pretepe. Koncept intelektualnega boja torej ne uspe.

Trdoživi švedski roman iz začetka osemdesetih let, ki vsebuje avtobiografske sledi. Leta 2003 so po romanu posneli film, ki je bil leto za tem nominiran za Oskarja v kategoriji najboljši tujejezični film.

 


Taylor, Drew Hayden: Ponočnjak

Tiffany Hunter je šestnajstletnica, potomka Anišinabov, in živi v rezervatu Otter Lake z očetom Keithom in babico Ruth. Zaradi ločitve in pomanjkanja denarja se oče odloči, da bo oddal v najem Tiffanyjino sobo, ona pa se bo za ta čas morala preseliti v klet.  Pod svojo streho sprejmejo nenavadnega podnajemnika, ki je prišel iz Evrope,  gospoda Pierre L’Erranta, ki bi raje kot v njeni sobi spal v kleti. Nenavadno je tudi to, da podnevi spi, ponoči pa se potika po bližnjih gozdovih. A nihče ne spregleda njegove skrivnosti. Tiffany za tujca v njihovi hiši nima časa, preveč energije ji vzamejo ljubezenske težave z belopoltnim fantom Tonyjem in nenehno prepiranje z očetom zaradi šolskega uspeha. Srhljivo nočno srečanje nesrečne šestnajstletne najstnice in štiristo let starega anišinabskega vampirja, ki pride umret v rodno vas, je dramatično, vendar spoznata, kako zelo sta si podobna.

Ponočnjak je večplastno delo, ki združuje fiktivnost z indijansko tradicijo, v katero pisatelj spretno vpne povsem vsakdanje življenje od najstniška zaljubljenost in upora, nerazumevanja s starši do neuspelega zakona.
Drew Hayden Taylor je pisatelj, kolumnist, filmski ustvarjalec, lektor in dramatik. Je član indijanske organizacije Curve Lake First Nations v osrednjem Ontariu. O svetu piše s perspektive indijanskih staroselcev in v svoja dela vpleta dobršno mero zdravega razuma in humorja. V svojih delih se posveča predvsem zgodbam iz življenja in mitologije Indijancev, ki so delno njegovi predniki. Ponočnjak je njegova osemnajsta knjiga in prva, namenjena mlajšim bralcem in prevedena v slovenski jezik. Delo je bilo večkrat nagrajeno in razglašeno za pravo uspešnico med mladimi bralci.

 


Murakami, Haruki: Ljubi moj sputnik

Sumire je nenavadno, a privlačno dekle, polna hrepeneče strasti. Pri dvaindvajsetih letih se prvič zaljubi. V starejšo Miu, ki je 17 let starejša in poročena. Začne se zgodba, ki bralca odnese in izstreli med koordinate nenavadnega ljubezenskega trikotnika, ki se razteza od Japonske do grškega otoka. Miu Sumire ponudi službo, nato pa jo povabi s seboj na daljše potovanje v Evropo. Njen prijatelj K dobiva pisma iz Francije, Benetk, … In nato skrivnosten klic sredi noči, naj se takoj vkrca na letalo in pride na mali grški otoček. Tam izve, da je Sumire izginila. Vse, kar je za njo ostalo, je nekaj skrivnostnih znamenj: sanje, o katerih je pripovedovala Miu, in dnevnik, v katerem med drugim piše, da je treba "vstopiti v svet sanj in nikoli več ne priti iz njega".

Konec je seveda nepredvidljiv, čeprav najbrž nihče od bralcev ne pričakuje happy enda. Za to tudi gre in za prefinjenost besed, ki zabolijo. Ljubi moj Haruki, kako ti to uspe? Da nas čisto na koncu svojih zgodb pustiš na suhem in smo ti za to hvaležni?

Skrivnostna izginotja in neopredeljiva otožnost so že kar stalnica romanov najbolj prevajanega sodobnega japonskega pisatelja. Njegovi junaki so, pa naj je slišati še tako neumno – kul. Okrog hodijo v tvidastih suknjičih, gledajo novovalovske filme in si na svojih hi-fijih predvajajo Brahmsa, a vse to počnejo sami. Če že spoznajo svojo usodno žensko, se rado zgodi, da ta skrivnostno in brez vsakega sledu izgine. Svoje temačne zgodbe Murakami navadno postavi v Tokio, a bi se lahko odvijale v kateri koli hladni metropoli, ki izsesava življenje iz svojih osamljenih prebivalcev.

 


Dereani, Mateja Tea: Matejina veganska kuhinja 2

Kako okusno in zdravo kuhati brez mesa, mleka, jajc, rafiniranih maščob, razhudnikov in sladkorja? "Izkoristite izziv in poskusite kuhati malo drugače, z bolj zdravimi sestavinami, " pravi avtorica te knjige, ki je svoje dolgoletne izkušnje že drugič prelila v uporabno in lepo oblikovano kuharico. Več kot 200 izvirnih receptov, blizu 100 fotografij, od juh do glavnih jedi in seveda sladic, je zbranih v knjigi, ki je zaradi preprostih receptov primerna tako za začetnike kot tudi za stare kuharske mačke. Ideje zanje so nastajale v mnogih letih intenzivnega raziskovanja in ukvarjanja s pripravo veganskih jedi.

Izdaten del knjige je namenjen izboru sestavin, razlagam prednosti in slabosti posameznih jedi, dodatkov, kuharskih pripomočkov in načel. Na primer, zakaj je plinski štedilnik primernejši od električnega in zakaj mikrovalovi ubijejo hrano. Nepogrešljiv je tudi seznam veganskih sestavin, ki so nam večinoma neznane, in trgovin, kjer jih lahko kupimo. Veganska prehrana je stroga oblika vegetarijanstva. Ne zavrača zgolj mesa, ampak vsa živila živalskega izvora, torej tudi mleko, jajca in ribe. Prav tako odsvetuje razhudnike (paradižnik, papriko, jajčevce, krompir), beli sladkor in belo moko. Zelo pomembno je, da so sestavine naravno pridelane, torej brez umetnih gnojil, sredstev za zatiranje zajedavcev idr.

Mateja Tea Dereani preučuje veganstvo dvanajst let, desetletje pa že poklicno pripravlja hrano po njegovih načelih. Po njenem mnenju ne drži, da vegani nimajo česa jesti, saj je izbor jedi veliko pestrejši kot v sodobni zahodni kuhinji.

 


Cogan, Priscilla: Stara pajkovka

Kako bi se počutili, če bi vam kdo od vaših bližnjih povedal, da bo čez dva meseca umrl? Natanko to namreč svoji družini sporoči stara indijanska šamanka Winona. Zaskrbljena hči jo nemudoma odpelje k psihologinji, ki naj bi jo prepričala, da nikakor še ne bo umrla, saj je vendar popolnoma zdrava. A Winona zaplete psihologinjo v pajčevino skrivnostnega duhovnega sveta in jo nauči številnih modosti, ki jih zahodna medicina ne pozna. Avtorica knjige je sicer klinična psihologinja irsko-ameriškega rodu, ki vodi delavnice o verovanjih indijanskih staroselcev ter zdravilne obrede v indijanskih duhovnih skupnostih.

 

 

 

 

 

 


Vode, Angela: Skriti spomin

Rokopis, ki je bil napisan v 70. letih prejšnjega stoletja, je luč sveta v obliki dnevniških zapiskov ugledal šele nekaj let nazaj, torej po avtoričini smrti. Vodetova je bila zaradi svojeglavosti in moralnosti izključena iz Komunistične partije, zato šest let zaprta, nato pa do smrti izključena iz javnega življenja. Knjiga prinaša nov, svež in pronicljiv pogled na predvojna feministična in revolucionarna gibanja in pretresljiv vpogled v povojne razmere v komunističnih zaporih.

 

 

 

 

 

 

 


Švigelj – Merat, Brina: Odveč srce

Lila je krhka, senzibilna in inteligentna parfumerka, ki živi v Parizu in ima sicer uspešno, a dokaj dolgočasno življenje. Je poročena in mati enega otroka. Ko ji umre oče, podeduje hišo na Bledu, ki ga že od nekdaj ne mara. Ko pride na očetov pogreb, ima namen ostati le tri dni, a nenavaden splet okoliščin poskrbi, da se stvari odvijejo drugače. Ob Blejskem jezeru najprej doživi usodno avanturo z lokalnim zdravnikom, hkrati pa najde očetov rokopis z naslovom Odveč srce, preko katerega ji oče razkrije svojo zgodbo.

 

 

 

 

 

 

 


Pavček, Tone: Pavček.doc

Antologija prinaša ob avtorjevi osemdesetletnici izbor pesmi, življenjepis in razmišljanja avtorja. Tone Pavček je naredil nov izbor pesmi, jih razvrstil v deset tematskih sklopov in vsakemu dodal svoja, včasih zelo osebna razmišljanja. Tako zbirka ne predstavlja le Pavčkovih pesmi, pač pa tudi okolje, v katerem so se rodile, pesnikove nazore, okoliščine in spomine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


V tebi se razraščam: antologija slovenske erotične poezije

Prva slovenska erotična antologija želi nadoknaditi primanjkljaj erotične poezije na dva načina: z izborom slovenskih erotičnih pesmi od začetka do danes ter z razmišljanjem o njenem položaju v slovenski literaturi.V antologiji je zbranih okoli 200 pesmi, ki izpolnjujejo tri kriterije, ki si jih je postavila Alojzija Zupan Sosič, ki je naredila izbor pesmi. Prvi kriterij je bil kakovost pesmi, drugi kriterij prisotnost erotike, tretji pa je bil številčni kriterij, kar pomeni, da imajo avtorji in avtorice največ štiri pesmi.

 

 

 

 

 

 

 


Maurer, Neža: Na tvojo kožo pišem svoje verze

Poezija Neže Maurer je prežeta s čustvi, neposredna in preprosta. Vsakdo lahko v njej najde delček sebe. Glavno vodilo pa je vedno ljubezen. Ob branju začutimo celo mavrico čustev: otožnost, žalost, grenkobo in radost. Tako je, kot bi z avtorico potovali skozi življenje.

 

»Ves svet je samo okvir -
okvir za življenje,
ki je ljubezen.
A če je ni?

Zavoljo okvirja brez slike
jih mnogo smrtno zboli.«

 

 


 
Izdelava spletnih strani: AV studio