Ideogram fotoaparata
_navigation/knj/title

Dobro je vedeti

Knjižnica VelenjeGradivoKnjižni kotičekLeto 2011Maj 2011


Maj 2011

Albom, Mitch: Pet oseb, ki jih srečaš v nebesih

Zgodba bo spremenila vaš pogled na vse, kar ste do sedaj mislili o posmrtnem življenju Osupljivo izvirna in brezčasna je.

Pripoveduje zgodbo Eddia, ki celo življenje skrbi za brezhibno delovanje naprav v zabaviščnem parku. Počuti se osamljenega, ujetega v vsakodnevni rutini. Na njegov rojstni dan, triinosemdeseti, se zgodi tragična nesreča. Pri reševanju deklice iz pokvarjenega vozička Eddie umre. Znajde se v posmrtnem življenju. Tam sreča pet oseb, ki jih je srečal v svojem bivanju na zemlji. Nekatere dobro pozna, nekatere samo bežno. Vse pa mu razkrijejo nevidne povezave, ki so se spletle med njimi in njegovo življenje zaokrožile. Eddie dobi odgovor na pomembna vprašanja, na katera si v svojem zemeljskem življenju ni znal odgovoriti, saj ni videl vzrokov in posledic svojih dejanj.

Naše bivanje na zemlji je v tem romanu predstavljeno v drugi perspektivi kot jo poznamo. Spremeni nam pogled o pomenu naših življenj.

 


Butler, M. Christina & Scott, Gavin: Najljubša kapa

Zakaj zajčica Marjetka ne mara pomladi?

Zaradi tega, ker bi morala odložiti svojo najljubšo kapo! Spletla jo je babica in mala Marjetka jo ima najraje. Zato preganja vesele ptice z njihovega vrta, zato trga pomladne rože in jih meče v smetnjak. Ampak pomladi in toplega vremena ne more zaustaviti. Tudi bratec in sestrica se ji rogata, saj je res že pretoplo za volneno kapo.

Nekega dne pa pride na obisk babica. Skupaj gredo na piknik in ob toplem potočku najde babica krasno rešitev za Marjetkino težavo.

Pravljica je zapisana z velikimi črkami, da je primerna za prva branja. Slikanica tudi spodbuja otroške čute, saj lahko potipajo kapico in začutijo, kako mehka je.

 

 

 


Glattauer, Daniel: Vsakih sedem valov

Roman je nadaljevanje zgodbe, ki se je napletla v delu »Proti severnemu vetru«. To je roman v obliki elektronskih pisem, preko katerih se Emmi in Leo neskončno zaljubita. V resničnosti se jima nikoli ne uspe srečati. Potem pa Leo nekega dne nenadoma preneha s pisanjem.

»Vsakih sedem valov« se nadaljuje leto pozneje. Emmi se je ves čas trudila iz virtuale priklicati Lea. In zgodi se čudež. Leo se vrne iz Bostona in se prek maila znova oglasi Emmi. Vse kaže na to, da je med njima še vedno neka močna vez. Vendar je sedaj Leo v novi, obetavni zvezi, Emmi pa je še vedno poročena. Se bosta srečala? Bo med njima zraslo še kaj več kot le močna virtualna povezava?

 

 

 

 


Maurer, Neža: Od mene k tebi

Podnaslov pesniške zbirke je »Materine pesmi«.

Pesmi so lirika, ki vstopa neposredno v človeška srca. Dotikajo se materinstva, otroštva, vzgoje in odraščanja. Pripovedujejo tisto, kar srca ljudi hočejo slišati, da lahko preživijo v tem ponorelem svetu. V njih se razkrije vsa lepota materinstva, zaveza z otroci in trdnost vezi, ki rastejo iz prave človeške ljubezni. Z otožno dobrodušnostjo preprostih besed nas vedno znova spomnijo, zakaj je vredno živeti.

 

Govorila sem:

Vseeno mi je,

kje živim in kako.

Vseeno mi je,

kaj počnem in kako.

                                         Vseeno mi je,

                                         koga ljubim in kako.

 

                                         Moj otrok je prijel svinčnik

                                         z drobno roko

                                         in odločno prečrtal

                                         besedo »vseeno«.

 


Kingston, Karen: Čiščenje nereda in feng šui

Nered in vsa navlaka, ki se nam nabira po stanovanjih, nas ovira v razvoju. Po feng šuju je to zastala energija, ki ima dolgoročne posledice na človeka. Te se kažejo kot bolezni: telesne, duševne, čustvene in duhovne.

Nered so vse stvari, ki jih ne uporabljamo ali jih ne maramo; stvari, ki so neorganizirane ali neurejene; preveč stvari v premajhnem prostoru; karkoli nedokončanega. Vsi zelo dobro poznamo čudoviti občutek, ko končno opravimo nekaj, kar nas je že dolgo čakalo in na nas pritiskalo. Nered nas, nasprotno, obremenjuje.

In ta knjiga nas motivira, da končno počistimo navlako okoli sebe. Nasveti so jasni in nedvoumni, pritegnejo tudi tiste, ki so zapriseženi neredoholiki.

 

 

 

 


Grover, Brian in Rickards, Jim: Poljub iz Rusije

Za lepo ljubezensko zgodbo se lahko zahvalimo samo Lavrentiju Beriji, šefu Stalinove zloglasne tajne policije, ki je v svojem grozljivem življenju naredil nekaj dobrega, ko je ponovno združil romantičnega angleškega inženirja Briana Groverja, z njegovo lepo rusko nevesto, Ileano Petrovno.

V času hude gospodarske krize, leta 1931, se Brian, po dolgem iskanju dela doma v Angliji, s prijateljem Frankom Brownom odpravi v Moskvo, kjer je dobil delo kot raznašalec pošte pri Talbotu. Nekega dne v Bolšoj teatru spozna mlado, lepo bolničarko Ileano Petrovno, v katero se zaljubi in med njima vzplamti velika ljubezen. Kasneje Brian in Frank dobita delo na naftnih poljih v Groznem, kjer Brian zelo pogreša Leno in išče tolažbo v delu. Ker je ljubezen s tujcem v času stalinistične administracije nevarna, se kmalu poročita. Razmere v Sovjetski zvezi se čedalje bolj zaostrujejo, zato se Brian vrne v Anglijo, da reši ločitev s prvo ženo, a se žal ne more več vrniti v Moskvo. Po petih letih se Brian odloči za nezaslišan podvig. Z letalom skrivaj odleti v Rusijo, da bi odpeljal ljubezen svojega življenja.

Roman sodi med najlepše resnične ljubezenske zgodbe dvajsetega stoletja.

 


Penberty, John: Medena dolina

Čebelček Binček se v svojem panju ne počuti najbolje. Misli mu pogosto odtavajo v tisti skrivnostni, drugačni svet, ki ga je tako rad raziskoval. Ves čas si zastavlja kopico vprašanj o smislu, resnici življenja. Ker je drugačen, ga ostale čebele ne razumejo. Nekega dne, ko žalosten sedi na bregu žuborečega potoka, spozna staro čebelo, modro Berto. V dolgih poučnih pogovorih z njo in tveganem poletu z višine spozna sebe in svojo družino.

Čudovito pravljico z globokim sporočilom in posebnimi ilustracijami priporočam mladim in tudi starejšim bralcem.

Knjiga za vse, ki čutijo, da gre v življenju za nekaj več …

 


Macdonald, Alan: Umazani Berti in bolhe

Knjiga Umazani Berti je prva iz serije knjig o drznih vragolijah junaka z naslovnice. V knjigi so tri kratke zgodbice pisane v poglavjih in s črno-belimi ilustracijami, ki so najbolj duhovite v obrazni mimiki in telesni drži junakov. V prvi zgodbici se Berti navduši nad dresuro bolh, v drugi učitelja zaklene v ropotarnico in se loti poučevanja, v tretji pa gasi šolo in rešuje mačko z drevesa, a na koncu z drevesa rešujejo Bertija. Drugače je Berti prav simpatičen fant, ki si rad vrta po nosu, ima kup norih idej, posledice pa občutijo tisti nesrečniki, ki so v njegovi bližini.

Knjige o najbolj nemarnem dečku na svetu, ki nikoli ničesar ne naredi prav, so zabavne in zaradi svoje enostavnosti primerne za tiste bralce, ki ne berejo preveč radi.

 

 

 


Ross, Tony: Nočem biti prehlajena

Mala kraljična je navihana deklica, ki živi v gradu skupaj s starši in služinčadjo, kjer doživlja različne dogodivščine, ki so podobne tistim, ki jih poznajo vsi otroci. Ravno na težko pričakovani dan kraljevega piknika se mala kraljična zbudi z grdim prehladom in namesto čofotanja po ribniku pristane v postelji. Odločena je, da ji bolezen ne bo prekrižala načrtov, zato priredi piknik kar v postelji s svojimi igračami. Kmalu ozdravi in se odpravijo na piknik, a se zgodba ponovi, zbolijo starši in služinčad, kraljična pa je zdaj glavna.

V zbirki Mala kraljična je izšlo več zgodbic, ki so vse zabavne, prisrčne, preproste, primerne za branje najmlajšim, v zgodbah pa je na ne vsiljiv način vgrajena vzgojnost, ki jo lahko uporabimo pri otrocih.

 

 


Štampe Žmavc, Bina: Roža v srcu

Za ljubitelje poezije priporočam v branje pesniško zbirko domače pesnice, pisateljice, pravljičarke in dramatičarke Bine Štampe Žmavc. Likovne podobe Rož v srcu so nastale s čopičem Daniela Demšarja, ki je na 9. bienalu ilustracije prejel nagrado Hinka Smrekarja.

O izjemnem dopolnjevanju poezije in ilustracij se boste prepričali, če v roke vzamete to čudovito oblikovano knjigo. 

 

Rožica drobna

raste v vrtičku,

v skritem vrtičku

pri majhnem fantičku

  

Rožica v srcu

                                         skrivnostna, dišeča,

                                         čisto potihem

                                         tako raste sreča.

 


Di Marco, Emiliano: Mali Filozof

Pred mnogimi leti, na dan, ko so v Grčiji slavili sončnega boga Apolona, se je rodil otrok po imenu Aristokel (njegovim prijateljem se je zdelo ime nerodno, zato so ga preimenovali v Plečka). Ko je malo zrasel, je postal bister in radoveden deček, zato so ga imeli odrasli, kot imajo vse radovedne otroke, za nadležnega. Njegova velika želja je bila postati filozof. Imel je srečo, da je v njegovem času  živel modrec, ki je poučeval filozofijo. Deček in modrec sta doživela nenavadne dogodivščine, o katerih pripoveduje ta knjiga. Zabavne ilustrirane zgodbe so prosto povzete po najslavnejših Platonovih dialogih in omogočijo najmlajšim, da vstopijo v čudoviti svet filozofije.

 

 

 

 


Hill, David: Ogenj tam zgoraj

Novozelandec Jonno Austin na natečaju za najboljšo zgodbo o planetih prejme prvo nagrado, opazovanje popolnega sončnega mrka v Južni Ameriki. Za najstnika, navdušenca nad astronomijo, je to nepozabno doživetje. V Južno Ameriko je odpotoval skupaj s dr. Renee in Mikom. Nad samim dogodkom je navdušen, kljub temu da so mrk opazovali v nemirni deželi, kjer potekajo hudi spopadi med vladnimi silami in uporniki in kjer na vsakem koraku srečaš oborožene vojake. Med poletom domov uporniki ugrabijo njihovo letalo, ki je tudi v nevarnosti, da ga zadane del padajočega satelita. Na letalu Jonno spozna Marto, ki sodeluje z uporniki in ogrozi življenje dr. Renee.

 

 

 

 


Perera, Anna: Fant iz Guantanama

Gre za izmišljeno zgodbo o razvpitem ameriškem zaporu Guantanamo, kjer so bili zaprti tudi mladostniki. Po 11. septembru 2001 je postalo nevarno že samo biti musliman. Petnajstletni Khalid s svojo družino že vse življenje živi v Angliji in se v ničemer ne razlikuje od svojih vrstnikov: rad igra računalniške igrice, se druži s prijatelji in si želi, da bi imel pogum priznati čedni Niamh, da mu je všeč. Khalid je preko interneta povezan s svojim daljnim sorodnikom Tarikom iz Pakistana, s katerim igra računalniško igrico Bomber. In ravno računalniška igrica ga spravi v težave. Za praznike se z mamo, očetom in sestrama odpravijo v Karači na obisk k očetovim sorodnikom. Khalidovo življenje se spremeni v nočno moro, ko je ugrabljen iz hiše njegovih tet in kot nevaren terorist brez sojenja pristane v razvpitem zaporu.

 

 


Rozman, Andrej: Urška

Res hudo je, če prelep
si za ta povprečen svet.

Ko je v mestu veselica,
nasmejana so vsa lica.
Godba menja se nenehno:
polka, rokenrol in tehno.
Vse se plete, vse se zvija.
vse bolj raste evforija,
moški, ženske, stari mladi,
vsi se imajo strašno radi.

 

Andrej Rozman Roza je prepesnil Prešernovega Povodnega moža oz. Urško, jo posodobil in tako približal današnji mladini. Dodaten čar dajo ilustracije Zvonka Čoha. Roza je letos za Urško dobil nagrado za izvirno slovensko slikanico.

 


Caso, Angeles: Proti vetru

»Vedno sem zavidala tistim, ki imajo svoja življenja pod nadzorom. Tistim, ki lahko z zadovoljstvom trdijo, da so svoje življenje korak za korakom gradili sami, prave odločitve postavljali ob napake, čisto, čisto zraven, dobre izkušnje ob slabe, srečo na bolečino, kakor bi zidali močno trdnjavo nekje visoko v pečevju, nepremagljivo in neomajno…« Tako petdesetletna španska novinarka, prevajalka in pisateljica začne roman Proti vetru, za katerega je leta 2009 prejela najvišjo špansko literarno nagrado Planeta. Ganljiva življenjska zgodba revnega dekleta São iz Zelenortskih otokov, ki mora preseči številne ovire, vzpone in padce za dosego želenih ciljev. São, mlada ženska z revnega afriškega otočja, ki jo je mati samohranilka zapustila in šla delat v Italijo, se odloči izbojevati boljše življenje in pobegne na Portugalsko. Tam prav kmalu spozna Bigadorja, Afričana, doma iz Angole, ki je prav tako kot ona želel živeti boljše življenje na Portugalskem. São in Bigador se zaljubita in São prvič dobi občutek, da se ji je nasmehnila sreča, a zelo hitro spozna, da jo je Bigador postavil pred najhujšo življenjsko preizkušnjo. Po številnih preobratih in težkih preizkušnjah São postane junakinja delavskega razreda.

 


Tomizza, Fulvio: Obiskovalka

Glavni junak Emilio pospremi svojo ženo in hčerko na železniško postajo, od koder se  odpravita po nakupih v osrednjo Italijo, saj na bi se  hči kmalu poročila. Emilio je hudo bolan, ne da bi žena in hčerka za to vedeli. Prvič po dolgih letih je sam v Trstu in navdaja ga slutnja, da se bo zgodilo nekaj usodnega. In res se zgodi: od železniške postaje pa vse do doma mu sledi ženska, Ljubljančanka, po poklicu zdravnica. Srečanje mu prinese šokantno presenečenje: ženska trdi, da je njegova hči. Od tukaj naprej se začne zgodba vračati v preteklost in spomine. Prijetno, čutno, posebno branje.

 

 

 

 

 


Morrissey, Di: Barra Creek

Zgodba se dogaja v Avstraliji, začne pa se v domu ostarelih, kjer se piše leto 2003 in kjer se znajde glavna akterka, zdaj osemdesetletna gospa Lorna. Vzrok: Alzheimerjeva bolezen. Ampak, še vedno čila gospa si še pred napovedanim "pozabljenjem" želi razčistiti s svojo preteklostjo. S spomini se vrne v leto 1963. V avstralskem severnem Queenslandu, v divji, nedotaknjeni pokrajini, leži ob reki Barra Creek farma družine Monroe. Pri njih se, kot vzgojiteljica, zaposli dvajsetletna Sally, ki je odrasla v bogati in urejeni družini. Nenadoma se znajde v popolnoma tujem svetu, na farmi, ki jo vodita mogočni John Monroe in njegova stroga žena Lorna. Sallyjino življenje se za vedno spremeni. Delo s tremi dečki ji ponuja izziv in veselje, vzljubi širjave, reko in Monroejevo družino. Doživi tako grozo divjine kot tudi prečudovite trenutke, ko najde moškega svojega življenja. Samo Lorna pa pozna strašno resnico.

 


Corderoy, Tracey: Oh, ta raček

Tri sestrice, Eli, Neli in Meri ter bratec David gredo z mamo prvič na kopanje v ribnik. Vendar je do ribnika precej dolga pot in čakajo jih številna presenečenja. Zlasti mali raček David se vsakič znova izgubi, saj je zanj vse tako zelo novo, da ga njegova radovednost vedno znova popelje stran od njegove družinice in novim dogodivščinam naproti. Bo našel pot v varno zavetje maminega perja?

 

 

 

 

 

 

 

 


 
Izdelava spletnih strani: AV studio