Ideogram fotoaparata
_navigation/knj/title

Dobro je vedeti

Knjižnica VelenjeGradivoKnjižni kotičekLeto 2011Junij 2011


Junij 2011

Stellmacher, Hermien: Kako je Maja pregnala pošasti ali Kako premagamo strah pred temo

Zabavna slikanica, ki bo otrokom pomagala k odkritju, kaj v resnici so »pošasti«, ki se skrivajo v temi.  Maja je pogumna deklica, ki jo ponoči zbudi neznani hrup. Kljub temu vstane in se s plišastim prijateljem Skokcem odpravi  raziskovat, od kod izvirajo glasovi in čudne prikazni. Maja odkrije, da lahko pošasti odžene že s pritiskom na stikalo, kar se ji zdi zabavno …

Slikanica nosi čudovite ilustracije, ki podkrepijo vizualni učinek otroških predstav, kako se »vidi« pošast v temi in kaj se v resnici skriva za njo.

 


Podgoršek, Mojiceja: Formula 1 in policaj Mataj

Formula 1 je najhitrejši avto v prodajnem salonu in strašansko si želi, da bi pretegnila ude in se popeljala malce naokrog. Nekega jutra se izmuzne mimo nepozornega prodajalca Matjaža in se poda na brezskrben sprehod po cesti. Vse se ji zdi čudovito do takrat, ko jo ustavi Policaj Mataj. Je mogoče  kaj storila narobe?

Otroci bodo ob zabavni zgodbici spoznali prometne znake  in pravila, ki jih pogostokrat srečujejo na poti skozi vas ali mesto. Zgodbi sledi dodatek z natančnimi napotki, kako prečkati cesto in kviz, v katerem bodo otroci lahko preizkusili svoje znanje o prometu.

 

 

 

 

 


Kreuter, Luise: Biovrt

Tisti, ki z veseljem vrtnarite, boste gotovo veseli nasvetov iz priročnika o vrtnarjenju po naravnih zakonitostih. Danes postaja naravna pridelava hrane ter zdrav odnos do ljudi, živali in okolja aktualna tema za vse, tudi za ljubitelje vrtnarjenja. Priročnik je popoln vodnik, ki je nastal na osnovi izkušenj ljubiteljskih in poklicnih vrtnarjev. V njem boste našli napotke za uspešno vrtnarjenje na predelovalnem in okrasnem vrtu brez uporabe kemičnih sredstev in zdravju škodljivih snovi. Seznanili se boste s postopki in tehnikami biovrtnarjenja na zelenjavnem in zeliščnem vrtu, v sadovnjaku in okrasnem vrtu, pri vzgajanju rož … Posebnost priročnika  sta poglavji o naravnem varstvu rastlin pred škodljivci in vrtnarjev koledar po mesecih. Dragoceni napotki tako za začetnika kot za izkušenega vrtnarja.

 


Kleypas, Lisa: Moj zaščitnik

Detektiv Grant Morgan  se je s svojim delom povzpel iz dna družbene lestvice v osrčje visoke družbe v Londonu. Tu spozna hladno in preračunljivo Vivien, ki se na račun svoje lepote rada obkroža z bogatimi moškimi, da jo razvajajo. Komaj živo lepotico rešijo iz ledene Temze in Grant skuša uresničiti svoje maščevanje za zavrnitev, zato jo odpelje v varstvo k sebi domov. Namesto ohole in vzvišene Vivien pa Grant spoznava popolnoma drugo osebo. Grant vse bolj pozablja na svoj namen  in se ujame v mrežo ljubezni. Kdo je ta ženska in kako se je znašla v valovih reke?  Mu bo uspelo razvozlati skrivno preteklost lepotice in odkriti resnico? Romantično branje za poletne dni.

 


Furnivall, Kate: Ruska konkubina

Lepa pianistka Valentina Ivanova in njena hči Lidija izhajata iz ruske aristokratske družine. V času oktobrske revolucije se pred boljševiki, ki odpeljejo očeta, zatečeta v Mednarodno kolonijo na Kitajskem. Za preživetje mati služi z  igranjem klavirja na plesih, hči pa izmika dragocenosti in jih prodaja kitajskim preprodajalcem. Lidija zraste v vihravo in neukrotljivo mladenko.  Zgodba  se zaplete na enem od njenih žeparskih pohodov po kitajskih ulicah, kjer jo gotove smrti reši mlad in divji Čang Anlo, pripadnik kitajskih komunistov. Njune poti se za vedno prepletejo, njuna ljubezen pa preseže vse rasne, medkulturne in politične razlike ter kruta družbena pravila, ki veljajo za Čankajškovo Kitajsko. Ruska konkubina je prva prevedena knjiga britanske pisateljice, njena romantična zgodba pa je osvojila bralce širom sveta.

 

 


Valentine, Jenny: Kako sem spoznal Violet Park

Skoraj 16-letni Lucas Swain trpi zaradi zakonskih težav svojih staršev, predvsem maminih težav, saj je oče, novinar, čez noč izginil. Kadar Lucas ne krivi svoje mame zaradi očetovega izginotja, pa jo obtožuje zato, ker se počuti, kot da je sam žrtev nepojasnjenega dogodka. Vse se spremeni, ko na polici v pisarni taksi službe najde žaro Violet Park. Šef službe mu pove, da žara po tem, ko so jo pred štirimi leti našli na zadnjem sedežu taksija, še vedno čaka, da bo prišel kdo ponjo. Lukasa prevzame občutek odgovornosti, zato se odloči, da bo odkril identiteto Violet Park in gospo primerno položil k poslednjemu počitku. Zdi se mu celo, da je na nek način povezan z njo, in zato toliko bolj sočustvuje z mrtvo gospo in tudi občutek zapuščenosti mu je znan. Izkaže se, da je mrtva gospa Violet Park pianistka, ki je živela v njihovi bližini. Ob raziskovanju njenega življenja Lucas razkrije tudi očetovo skrivnostno izginotje. 

Priporočeno branje ne samo za najstnike, pač pa tudi za starše. Odpira vprašanje, o čem se starši morajo pogovarjati s svojimi otroki, kakšne so njihove obveznosti v odnosu do njih in kar je najbolj pomembno, kako odigrati vlogo starša v za družino ključnih trenutkih. Mladim bralcem pa knjiga pripoveduje, da tudi starši ne morejo biti vedno pokončni, močni in nepremagljivi, da so tudi oni zgolj in samo ljudje.

Knjiga je prvenec popularne angleške pisateljice Jenny Valetine in njen prvi slovenski prevod. Leta 2007 je zanjo prejela nagrado Guardian Children's Fiction Prize.

 


Schmitt, Eric-Emanuel: Evangelij po Pilatu

Vsi evangeliji so bili napisani več let po Kristusovem križanju, torej so interpretacija dogodkov na osnovi govoric in pričevanj. Tako Evangelij po Pilatu ne odstopa bistveno od drugih evangelijev. E.-E. Schmitt interpretira dogodke na osnovi svetopisemskih besedil, apokrifnih spisov, pričevanj, arheoloških odkritij, domnev in legend, ki so nam dosegljivi danes, skoraj 2000 let po dogodkih, ki jih opisuje. Vse skupaj položi pod pero Pontiusu Pilatu, ki piše pisma svojemu bratu v Rim. Toda to ni vse. Zgodba se namreč začne že veliko prej, v Jezusovem otroštvu. Ta del zgodbe nam pripoveduje kar Ješua sam, ko se spopada s smrtnim strahom na Oljčni gori. Tako spoznamo Ješuo otroka, ki si, kot vsak otrok, domišlja vsemogoče do dne, ko mu sredi belega dne pristanek na trdnih tleh pokaže, da je marsikaj samo sanjal, ali pa si domišljal. Od tistega dne dvomi. Skozi vso pripoved je Ješua predvsem človek, ki ga mučijo dvomi o vsem kar počenja in na smrt se obsodi sam. Avtorju je uspelo napisati zgodbo, ki jo že vsi dobro poznamo, na nov način. Njegova interpretacija dogodkov se prepleta skozi obe zgodbi in le redko imamo občutek, da je njegov namen, da bi nas prepričal. Vseskozi gre za dober in, ne glede na to, da razplet poznamo, napet roman, ki se bere na dušek. Sprašujemo se: bo Pilatu uspelo najti "zločinca", ki je tako prepričljivo zaigral vstajenje? Na trenutke imamo celo občutek da beremo zgodbo s pod prstov izurjenega pisca kriminalk. Kdor pa se v zgodbo poglobi s filozofskega stališča, najde različna filozofska stališča in nazore. Avtor nam pušča svobodo odločitve: kakršno filozofijo bomo izbrali, tako bomo živeli. Morda bodo bolj zvesti privrženci kanoniziranih krščanskih verskih besedil tu pa tam protestirali, toda branje je zanimivo prav za vse, tako za tiste, ki jih tematika zanima, kot tudi za tiste, ki bi radi prebrali predvsem dobro zgodbo in napet roman.

 


Zusak, Markus: Kradljivka knjig

Roman Kradljivka knjig, ki je postavljen v čas druge svetovne vojne, skozi oči smrti pripoveduje zgodbo o Liesel Meminger, ki živi v rejniški družini v bližini Münchna. Tam se znajde zato, ker njeno mater, komunistko, transportirajo v Dachau. Čeprav Liesel ne zna brati, na pogrebu svojega brata prvič ukrade knjigo, precej srhljivi priročnik za grobarje. Ko se s pomočjo svojega rejniškega očeta nauči brati, knjige postanejo njena strast. Drugi kradejo hrano za preživetje, ona pa krade knjige, ki jih nato med bombnimi napadi deli z drugimi. Tako ona kot okoliški prebivalci se vse bolj spreminjajo, tako zaradi vsebine knjig kot tudi grozot, ki se dogajajo okrog njih.
Marcus Zusak je navdih za roman črpal iz materinih pripovedi o nacistični Nemčiji, bombardiranju Münchna in o Judih, ki so korakali skozi malo nemško mesto, kjer je živela. Knjiga je v Avstraliji izšla kot leposlovje za odrasle, v ZDA pa je po izidu kar 105 tednov vztrajala na lestvici najbolj prodajanih knjig za mladostnike. Ganljiv, sladko-grenki roman, ki ne prizanaša z grozotami, pa tudi ne z nežno ljubeznijo. Delo je velika svetovna uspešnica, dobitnica mnogih prestižnih knjižnih nagrad.

 


Kurosawa, Akira: Nekakšna avtobiografija

Akira Kurosawa (1910-1998) je bil velikan filmske umetnosti in ustvarjalec legendarnih filmov, kot so Rašomon, Skrita trdnjava, Sedem samurajev, Telesna straža in mnogih drugih. Pričujoča Nekakšna avtobiografija predstavlja dragoceno spremljevalno gradivo njegovemu filmskemu delu, predvsem k začetku njegovega filmskega opusa, ko še ni bil mednarodno znan, hkrati pa se bere kot dobra literatura. Skoznjo avtor razgrinja pripoved svojega življenja, ki je včasih polna humorja, spet drugič ganljiva, na trenutke tragična, bralcu pa ponuja neprecenljiv vpogled v dejavnike, ki so vplivali na dojemanje sveta enega največjih mojstrov režiserskega poklica. Morda najbolj dragoceno spoznanje ob knjigi pa je to, da enemu od največjih režiserjev vseh časov ni bilo prav nič podarjenega, ampak si je svoje večno mesto v zgodovini svetovnega filma izklesal sam, z izjemnim garanjem, predanostjo in neugasljivim žarom, ki ga je napajala brezmejna ljubezen do pripovedovanja filmskih zgodb.

Biografski zapiski Kurosawe prinašajo v prvem delu njegova razmišljanja o odraščanju in odnosu s karizmatičnim bratom, drugi del knjige pa se posveča filmu. Kot piše Kurosawa, sta odločitev za knjigo spodbudili njegovo srečanje s francoskim cineastom Jeanom Renoirjem in občudovanje ameriškega režiserja Johna Forda. Na stara leta bi se rad postaral kot ta dva sijajna mojstra, je zapisal Kurosawa.

 


Winters, Pierre: To sem jaz

Vaše otroke zanima kakšni so? Kje imajo nos in kaj lahko počnejo z usti, očmi in ušesi? Za kaj imajo roke in noge? V knjigi najdejo zabavne pesmice in naloge, pregledne sličice in mini kviz, tako da bodo postali pravi strokovnjaki za človeško telo. Knjiga je uvrščena v področje narave in je namenjena otrokom, starejšim od treh let. Knjižica je del zbirke ZVEDAVČEK. Gre za zbirko informativnih knjižic, ki odgovarjajo na vprašanja malčkov in govorijo o svetu, naravi, zgodovini in tehniki. Vsako področje je namenjeno otrokom različne starosti.

 

 

 

 

 

 


Karmel, Annabel: 100 najboljših prstolizov

Avtorica, mama treh otrok in vodilna strokovnjakinja za izumljanje zdravih jedi, ki jih otroci radi jedo, je napisala že 22 knjig, med katerimi je najbolj znana Velika paparica za male papavčke. Za svoje delo je bila večkrat nagrajena. Najnovejša knjiga prinaša 100 okusnih jedi za zdrave in zadovoljne papavčke oziroma tako za najmlajše otročke kot za malčke. Recepti vključujejo okusne sveže sadne ledene lučke, ribje in surove zelenjavne palčke z omako, piščančja bedrca, zavitke in kolačke … Otroci se ob takšni prehrani razvijejo v zdravega , zadovoljnega in srečnega otroka. Vredno preizkusiti.

 

 

 

 


Carolyn, Jessop: Pobeg: svoboda po 17 letih zlorab v imenu Boga

Za tesno zastrto zaveso stroge mormonske ločine, imenovane Fundamentalistična cerkev Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni, se skriva ena najbolj skrivnostnih skupnosti v ZDA. Skupnost ima 10.000 članov, ki živijo po strogih religioznih pravilih in v poligamističnih zvezah. Avtoričina zgodba je ena od mnogih – pri osemnajstih so jo prisilno poročili s skoraj trikrat starejšim možem in postala je njegova četrta žena. V 17 letih zakona je rodila 8 otrok. Carolyn je kljub grožnjam ugotovila, da v skupnosti ne more več živeti, zato se je odločila, da pobegne. Postala je prva ženska, ki se je osvobodila, hkrati uspela s seboj vzeti vse svoje otroke in na sodišču dobila skrbništvo. V dramatični izpovedi razkriva svojo pot, hkrati pa bralcu nazorno pokaže kako so mehanizmi moči in zatiranja v resnici samo sredstvo za prevlado moških in služenje denarja.

 

 


Rubin, Gretchen Craft: Načrt za srečo

Avtorica nam v romanu razkrije, zakaj se je eno leto trudila z jutranjim petjem, pospravljanjem omar, poštenim prepiranjem, branjem Aristotela in uživanjem na splošno. Gretchen ni nesrečna: ima ljubečo družino in uspešno kariero. Pa vendar se ji zdi, da bi lahko bila srečnejša. To je povod za njen projekt – eno leto življenja posvetiti temu, da na vseh področjih življenja poveča svojo srečo. Knjiga tako ponudi polno konkretnih navodil (več spanja, redna telovadba, boljša organiziranost …) ter znanstvenih podatkov in spoznanj, ki naj bi vodili do srečnejšega življenja. Zakaj ne bi poskusili?

 

 

 

 

 

 


Leeb, Gerhard: Karavanke brez meja

Bliža se poletje, čas obiskovanja naših krajev in gora. Mohorjeva založba je izdala vodnik po Karavankah, najdaljšem slovenskem gorovju. Karavanke so dolga leta veljale kot ideološka meja med vzhodnim in zahodnim blokom.  Avtor se je podal na pot ob vznožju Karavank z namenom, da premosti ta političen razkorak. Knjiga razkriva zgodbe, favno, floro, najlepše ture in izlete med Dravo in Savo ter Trbižem in Velenjem, hkrati pa poskuša ujeti skupno zgodovinsko tradicijo obeh strani Karavank.

 

 

 

 

 

 

 


Moeller, Michael Lukas: Resnica se začne v dvoje

Mnogokrat smo že slišali, da se premalo posvetimo drug drugemu in da se premalo pogovarjamo. To velja za vse medčloveške odnose, še zlasti pa za odnos med partnerjema. Predstavljam vam knjigo, ki nas poskuša pripeljati nazaj k boljšim odnosom in k bistvu človeka, ki je mnogokrat zapostavljeno.

Če ste z odnosom do svojega partnerja zadovoljni ali če niste pripravljeni zanj storiti ničesar, potem tega branja ne potrebujete. Raje se posvetite sami sebi, kot ste se doslej. Če pa si želite izboljšati vaše življenje, vaš odnos s partnerjem in v družini, potem je pred vami knjiga, ki je napisana na osnovi dolgoletnih izkušenj in spoznanj. Znano je namreč, da zavest misli, podzavest vodi, med njima pa je podzavestno součinkovanje. In prav do podzavesti se moramo prebiti, da lahko zavest naredi drugače, kot nam mnogokrat narekuje naš prevelik ponos in zagledanost samih vase. »Eden nima nikdar prav: toda z drugim se začne resnica. – Eden se ne more dokazati: dvema pa njunega že ni mogoče ovreči.« (F. Nietzsche).

 


Mitrović, Urška: V Nedovo sobo je treščila bomba!

Pospravljanje je vsekakor opravilo, ki ne diši niti odraslim, kaj šele otrokom. Izgovorov se najde še in še … Je že res, da imajo otroci drugačen red kot mame, a vseeno takšne ogromne razlike ne bi smelo biti.

Tudi Ned ima podobne težave, kot večina otrok. Vse ostalo se postori prej, kot pa pospravi soba.

To je zabavna in poučna zgodba o redu v sobi, ki pomeni tudi red v glavi. Zanimiva je kombinacija velikih in malih tiskanih črk, ki na nevsiljiv način pomaga pri napredovanju pri branju.

Zanimiva zgodba, iz katere bi se lahko morda kaj pozitivnega naučili tudi očetje in mame …

 

 

 

 


Stockett, Kathryn: Služkinje

Zgodba o treh popolnoma različnih ženskah, iz treh različnih družbenih slojev nam pripovedujejo zgodbo, polno bodic, humorja in upanja.

Roman se dogaja pred petdesetimi leti, ko so bili ljudje črni in beli, ko so se delovna mesta delila na moška in ženska. Mlada diplomantka Skeeter, ki jo je vzgojila temnopolta služkinja Aibileen, se je po študiju vrnila na domačo plantažo. Mama je nikakor ne more razumeti, da si želi bolj službo kot pa moža. Skeeter nikakor ne okleva, ko dobi priložnost za pisanje romana o življenju temnopoltih služkinj, pri delu pa ji radi pomagata Aibileen, dostojanstvena, dobrosrčna služkinja, ki je vzgojila njo in še šestnajst drugih belopoltih otrok in še jezikava služkinja Minny, ki je izvrstna kuharica.

Tri ženske iz treh slojev ustvarijo ganljivo in brezčasno zgodbo in sporočajo, da lahko stvari vzamemo v svoje roke in jih spremenimo tudi danes.

 


Gaarder, Jostein: Zofijin svet

Zofijin svet je svojevrstna pripoved o deklici Zofiji, ki živi s svojo mamo v majhni norveški vasici, oče pa je zaradi službe, je kapitan na naftnem tankerju, večino čase zdoma.

Ko pride Zofija nekega dne iz šole, jo čaka v poštnem nabiralniku pismo z vprašanjem Kdo si. V prihodnjih dneh dobiva še podobna vprašanja in miselne naloge, kmalu pa se izkaže, da ji jih pošilja starejši filozof Alberto Knox. Vsako sporočilo pomeni iztočnico za določeno filozofsko obdobje, saj želi Knox Zofiji predstaviti tečaj filozofije. Ob tem prične Zofija razmišljati o sebi, o večnih vprašanjih, ki tarejo človeštvo, hkrati pa spoznava zgodovino filozofije in vse najznamenitejše filozofe določenih obdobij.

To je roman za vse, ki želijo, da se jim veselje do filozofije vrne ali pa le tega še nikoli niso imeli. Roman je prejel številna priznanja in je hkrati leposlovni roman in učbenik filozofije.

 


Moore, Dan: Biblija za bistroumne

Če si želite uriti spomin, pozornost, izostriti razmišljanje, potem je tu knjiga, ki bo prav gotovo urila vaše možgane in krepila vaše sive celice.

Razdeljena je na osem poglavij, ki obravnavajo od logičnih ugank, spominskih vaj, vaj za prostorske predstave, do reševanja problemov in besednih iger. Na koncu vsakega poglavja je tudi možnost preverjanja z rešitvami – skratka, nekakšna aerobika za možgane. Ob reševanju nalog boste merili svoje sposobnosti in se ob tem zabavali tako mladi kot starejši.

 
Izdelava spletnih strani: AV studio