Ideogram fotoaparata
_navigation/knj/title

Dobro je vedeti

Knjižnica VelenjeGradivoKnjižni kotičekLeto 2011Julij 2011


Julij 2011

Nzobandora, Katarina: Zapoj mi

Ana in Klemen sta srečno poročena petnajst let. V tem času se jima rodijo štirje otroci, in sicer Lara, Bor, Maja in Peter. Ana po rojstvu otrok ostane doma in skrbi za dom in vzgaja otroke. Klemen pa je v službi uspešen poslovnež. Problemi in spori med Ano in Klemnom so vse bolj pogosti in vedno manj jih znata zgladiti. Ne znata se pogovarjati in razpravljati o lastnih problemih, v sebi kopičita jezo drug na drugega, obtožujeta  drug drugega.  Klemen  vedno pogosteje ostaja v službi tudi pozno v noč. Doma ga, po naporni in odgovorni službi, čakajo le glasni, razigrani otroci in nerazumevajoča, ukazovalna in zahtevna žena. V službi pa je vedno ob njem zapeljiva, čudovita in mlada tajnica Nataša, ki ga občuduje in ga vedno gleda kot boga. Ana se predaja predvsem otrokom in vsaj sprva uspešno prikriva nesoglasja med njima pred otroki. Nesoglasja in prepiri pa se samo še stopnjujejo s Klemnovim izmikanjem in vedno pogostejšimi lažmi. Ani priskoči na pomoč soseda in dobra prijateljica Karin z možem in njunimi otroki. Pa tudi Klemnova starša Ani in otrokom pomagata in jim stojita ob strani. S pogovori, nasveti in skupnim druženjem s sosedi in moževimi starši Ani sčasoma uspe misliti tudi na dobre in lepe stvari v življenju, saj čas zaceli vse rane.

 


Weston, Carrie: Bravo, Boris!

Nekega dne učiteljica,  gospa Čopka, odpelje svoje učence v naravo na taborjenje. Vsaka od živali si v svoj nahrbtnik da po eno stvar pomembno za taborjenje, na primer zemljevid pa mrežo za lovljenje metuljev …  Boris, ki je strašno velik, strašno kosmat, strašno strašen,  zelo prijazen in ustrežljiv grizli, pa si je oprtal ogromen in čisto poln nahrbtnik vsega ostalega kar je še ostalo pripravljeno v učilnici in je na taborjenju potrebno imeti. Tako opremljeni se odpravijo na pot in Boris ves čas pridno pomaga svojim prijateljem in rešuje težave. Ko srečno prispejo do mesta, kjer bodo taborili, si morajo najprej postaviti šotor, kar pa ni tako lahko. Potem pa se začne zabava. Z voščenkami lepo porišejo in s tem okrasijo šotor, potem pa se odpravijo nabirat jagode za večerjo. Ko se zvečer vrnejo v tabor, jih tam čaka neprijetno presenečenje. Njihov čudoviti indijanski šotor je podren, vse je počečkano in razmetano… Kmalu živali najdejo krivca, to sta dva nagajiva in predrzna volčja mladiča. Šele naš prijazni, ampak strašno velik grizli Boris ju uspe prestrašiti, da zbežita, kar ju nesejo noge. Vse živali in učiteljica gospa Čopka se strinjajo, da je Boris največji, najpogumnejši in najboljši medved. Vesele so, da je njihov dober prijatelj.

 


Cuxart, Bernadette: Oblikovanje živali iz plastelina

S pomočjo te knjige bodo lahko otroci izdelali preproste izdelke, čudovite živali, s plastelinom ali katerokoli drugo modelirno maso. Otroci samo sledijo preprostim in zabavnim navodilom v knjigi in oblikujejo kakšno žival iz morja, iz živalskega vrta, s kmetije ali pa z domačega vrta. Ponekod postopku izdelave sledi še kakšen zabaven nasvet ali opozorilo o živali, ki jo izdelamo. Tako pri rakovicah izvemo, da se lahko premikajo le bočno in vzvratno. Pa veliko prijetnih ustvarjalnih uric v družbi ali če ste sami.

 

 

 

 

 

 


Lozej, Doris: Govoreči bumerang

Miha, glavni junak naše zgodbe, je čisto poseben fantek. Čeprav zna že računati, brati in pisati, čeprav prebira enciklopedije in veliko ve, Miha ne govori z nikomer ne v šoli ne na igrišču, niti v trgovini niti pri zdravniku. Želi si, da bi spregovoril, pa glas ne gre iz njega. Sramuje se svojega glasu in hkrati na tihem vsak dan  znova upa, da mu bo uspelo. Ko je sam, sanjari in si predstavlja, da je že odrasel, da govori z vsemi in kako so vsi zadovoljni z njim. Neko noč ima prav posebne sanje. Sanja, da mu je oče za rojstni dan podaril čisto poseben bumerang, lep in dragocen. Narejen je bil iz posebnega lesa, poslikan s čudovitimi risbami in posut z zlatim prahom. Ko ga je Miha imel v rokah, je bumerang spregovoril: »Zaupaj mi, dal ti bom čudežno moč. Izreci čudežne besede, izrazi svojo željo in jaz jo bom izpolnil.« Te sanje Mihca spodbudijo, mu dajo moč in voljo, da se naslednjega dne čisto sam loti izdelave ravno takega bumeranga, kot je bil čarobni bumerang iz njegovih sanj. Trdno verjame, da mu bo bumerang pomagal odpraviti njegovo veliko težavo in da bo končno v šoli spregovoril. Mu bo res uspelo?!

 


Hrvatin, Asja: Od RTM do WTF

Roman govori o srednješolcu Mateju. Njegova starša sta uspešna odvetnika, dajeta mu denar in vse materialne dobrine, ki si jih zaželi, v šoli mu gre dobro, nima pa podpore, razumevanja, topline in ljubezni staršev. Zelo dobro se razume z Mel, ki je njegova najboljša prijateljica že iz osnovne šole. Z Mel si vse zaupata in večina sošolcev misli, da sta Matej in Mel zaljubljena. Njuno prijateljstvo se začne krhati, ko se Matej konec drugega letnika, zaljubi v Tjašo. Matej kmalu izve, da Tjaša jemlje različne droge, a je kljub temu vsak dan bolj zaljubljen vanjo in slepo verjame, da lahko kadar hoče drogo pusti. Kmalu Matej tudi sam poskusi drogo in Tjaša ga popelje v svet zabav in droge. Mateja droge na žalost kmalu popolnoma zasvojijo, skrega se z Mel in ne posluša njenih dobronamernih nasvetov, v šoli mu gre vedno slabše, sošolci se ga izogibajo, doma nima prave podpore in razumevanja pa tudi s Tjašo se vedno pogosteje skregata. Spoprijatelji se s Pijo, ki živi pri stricu in teti, ker starši niso sprejeli dejstva, da ima hčera virus HIV. Tudi Matej se okuži z virusom HIV in Pija mu skuša pomagati, tako da skupaj hodita na tedensko skupinsko terapijo za vse, ki so okuženi z virusom HIV ali imajo AIDS. Kasneje mu pomaga tudi pri odvajanju od heroina. Matej ima pri odvajanju vzpone, pobota se z Mel, in padce, hoče narediti samomor. Na koncu kljub podpori Pije in povrnjenemu prijateljstvu z Mel obupa nad življenjem in si vbrizga veliko mero heroina.

 


Delerm, Philippe: Prvi požirek piva in drugi drobni užitki

Knjiga za vse, ki znajo uživati v malih stvareh. In za vse tiste, ki se tega še želijo naučiti!

V vsakodnevnem hitenju za vsem mogočim smo izgubili sposobnost uživanja v vsakodnevnih lepih trenutkih. Francoski avtor nam servira opise drobnih radosti, ki se berejo počasi – in z užitkom! Znate uživati v zavitku slaščic, v kozarcu portovca, v vonju jabolk, v robidnicah, v branju na plaži, v nedeljskem večeru, v mehkobi jesenskega puloverja, v romanih Agathe Christie, v balinanju …?

Skupaj poskusimo prvi požirek piva: »Edini, ki šteje. Prvi požirek! Požirek? Saj to nima nič opraviti s požiranjem. Občutek se začne že na ustnicah, ko počasi začutiš to spenjeno zlato in to svežino, ki jo stopnjuje pena, nato pa počasi na nebu še srečo, prežeto z grenkobo. Kako dolg se zdi prvi požirek!«

 


Zhenboj, Han: Odvečna

»Odvečna« je prvi roman, ki je bil iz kitajščine neposredno preveden v slovenščino.

Gre za sodoben kitajski roman. Glavna junakinja je nesrečna Juanjuan, ki mora po sili razmer zapustiti šolanje in pričeti s trdim delom v komuni, na poljih in v hlevu.

Sčasoma pa se ji sanje uresničijo. Vrne se v mesto, kjer najde tudi svojo ljubezen. Z možem preživita le nekaj srečnih mesecev, nakar se soprog zaradi političnih spletk znajde v zaporu. Če hoče rešiti svojo družino, se mu mora Juanjuan odpovedati. Razum ali srce? Nobena odločitev v tem primeru ne more biti pravilna!

 

 

 

 


Oud, Pauline: V posteljo z Beti in Miho

Slikanica z velikimi tiskanimi črkami za naše bralce začetnike.

Beti in Miha se odpravljata v posteljo. Oba sta utrujena, ampak opraviti morata še precej stvari. Najprej se morata preobleči, se odločiti za spalno srajco ali pižamo. Nato si oprati zobke. Kaj vse že potrebujeta za to? Sledi kahlica. Katero izbrati? Z rdečim ali modrim srčkom? Potem si umijeta roke. Pred spanjem si izbereta še igračko in knjigo. Zdaj sta pripravljena na spanje. Z igračama zlezeta v posteljo.

Pa sta res oba v postelji?

 

 

 

 

 

 


Jewelry design handbook

Knjiga nas popelje skozi skrivnosti ustvarjanja nakita. V njej znani oblikovalci razkrivajo svoje skrivnosti in tehnike oblikovanja. Z izvirnimi ilustracijami ter delovnimi risbami spoznavamo potek ustvarjanja. Fotografije končnih izdelkov nas prepričajo, da je to dejanska umetnost. In ko v prstih začutimo ustvarjalni nemir, nam preostane le še to, da svoje zamisli uresničimo. Česa se bomo lotili? Bodo to uhani, zapestnica, prstan, obesek za ogrlico, okrasna zaponka, obesek za ključe, sponka za lase …?

Karkoli bo nastalo, bo čisto naše. Knjiga nam bo le razburkala domišljijo in nas spodbudila, da začutimo ustvarjalni nemir.

 

 

 

 


Christie, Agatha: Nevarnost v hiši na koncu

Lepa Nick živi v razpadajoči hiši ob obali. Dogajati se ji pričnejo srhljivi dogodki: v avtomobilu ji kar naenkrat odpovejo zavore, na obalni poti jo za las zgreši velika skala, nad posteljo se odtrga ogromna oljna slika, naboj iz pištole jo sicer zgreši, preluknja pa ji pokrivalo … Sedaj stopi v akcijo znani detektiv Hercul Poirot. S prijateljem Hastingsom je na počitnicah in tako spozna mlado, ogroženo Nick.

Slavni Poirot želi zaščiti dekle in ugotoviti, kdo ji streže po življenju. Nato se zgodi umor. Žrtev je Nickina sestrična Maggie. Ogrnjena je bila v njen šal in vse kaže na to, da je morilec nehote zamenjal dekleti. Poirot takoj poskrbi, da je Nick na varnem. Spravi jo v bolnišnico, kjer prepovedo vse obiske.

Kdo ji streže po življenju? Kakšen je motiv za umor? Bo Hercul Poirot hitrejši od morilca?

 


Rosoff, Meg: Primer Justin

David Case je prepričan, da ga zasleduje njegova lastna usoda, pred katero mora na vsak način ubežati. Ko reši svojega mlajšega bratca pred padcem skozi okno, se usodno spremeni potek njegovega življenja. Svoje ime spremeni v Justin, zamenja slog oblačenja, omisli si namišljenega psa, dobi nove prijatelje in se zaljubi v privlačno devetnajstletno fotografinjo Agnes. Upa, da je usodi zbežal, toda tukaj se zgodba šele dobro začne.

Primer Justin je izvirna in presenetljiva zgodba o odraščanju, pravem prijateljstvu, prvi ljubezni in neprestanem občutku zmedenosti, ki jo občuti glavni junak v odnosu do sebe in svoje okolice, primerna za najstnike.

 

 

 

 

 


Zlobec, Anamarija: Na počitnice gremo

Mlinarjeva hči Minka je ostala na domačiji sama in bila je primorana opustiti mlin, čeprav ji je bilo zelo hudo. Družbo so ji delale njene zveste putke, ki so pridno nesle jajčke, petelin Rihard, ki je skrbel za varnost pri hiši, zajec Alf, ki je pomagal Minki na vrtu in len pujs Dolfek, ki je najraje poslušal radio ter poležaval. Nekega dne se živali na Dolfovo pobudo odpravijo na počitnice. Kaj vse se vesela druščina živali  nauči in doživi na svojem počitniškem potepanju boste zvedeli iz zabavnih zgodbic in spoznali marsikatero življenjsko modrost.

 

 

 

 

 

 Hart, Christopher: Risani junaki

Če bi se radi naučili risati slone, medvedke, psičke, miške …, je to prava knjiga za vas. Ob preprostih navodilih si boste korak za korakom pridobili vso potrebno znanje in spretnosti za risanje sodobnih risanih junakov. Vendar pa knjiga ni osredotočena le na preproste oblike, temveč predstavlja tudi, kako junakom vdahnit osebnost in humor. Torej hitro po knjigo v knjižnico, svinčnik v roke in začnite ustvarjati.

 

 

 

 

 

 

 

 


Delmege, Sarah: Punce, tako gre to pri nas!!!

Odraščanje ni  vedno tako lahko, kot je videti, lahko te zbega in včasih je boleče.

Ta knjiga natančno opisuje, kaj se v obdobju odraščanja dogaja s tabo, po telesu, s tvojim zdravjem, s čustvi, kako je s fantovskimi zadevami in ko ne znaš naprej, najdeš v njej rešitve za številne težave. Polna je pojasnil, ilustracij, dobrih nasvetov in zgodbic iz resničnega življenja o vseh pomembnih stvareh.

 

 

 

 

 

 

 


Morgan, Sally: V objem korenin

Trilogija V objem korenin predstavlja življenjske zgodbe treh generacij: Sally, njene mame Gladys, babice Daisy in strica Arthurja. Sally se spominja svojega otroštva in odraščanja v družini z ljubečo materjo in očetom, ki ga je vojna psihično zlomila, bil je nasilen, se vdajal alkoholu in tudi kmalu umrl. Za Sally, njene brate in sestre skrbita mama in babica, ki ohranjata tradicionalne aboriginske navade življenja. Sally je že v otroštvu čutila, da je drugačna od drugih otrok, da se njena družina razlikuje od ostalih. Po očetovi smrti zaživijo doma mirno življenje brez strahu, Sally si ustvari svojo družino in se odloči, da bo raziskala preteklost svoje družine. Odpravi se na sever, da bi našla aboriginske sorodnike in svoje  korenine. Mama ji pripoveduje zgodbo o svojem odraščanju, na koncu pa o svojem življenju spregovori tudi babica. Celotna zgodba je prepletena z obilico humorja.

Sally Morgan je ena najbolj priznanih avstralskih aboriginskih pisateljic in umetnic. Za knjižno delo V objem korenin je prejela številne nagrade.

 


Nikolaidis, Andrej: Mimesis

Konstantin Teofilis je pripovedovalec in živi v Ulcinju. Ko poštar nekega dne prinese dve pismi, eno iz Bosne in drugo iz Nizozemske, se znajde pred najpomembnejšo odločitvijo v življenju. Prvo pismo pošiljajo sošolci, ki ga vabijo na deseto obletnico mature 7. maja ob 20.00 v Sarajevo, drugo pošilja njegovo dekle, ki trenutno živi v Amsterdamu in mu postavi ultimat: ali bo prišel v Amsterdam in se poročil z njo ali pa se ne bosta nikoli več videla. V pismu je tudi letalska vozovnica za let Sarajevo-Amsterdam, 7. maja ob 17.30. Teofilis odide v Sarajevo, prespi v babičinem stanovanju … Čisto do konca knjige ne bomo izvedeli, kako se je Teofilis odločil, iti na obletnico ali na letalo …

 

 

 


Franzen, Jonathan: Popravki

Gre za tipično ameriško družino srednjega višjega razreda. Po skoraj petdesetih letih življenja si mati in žena Enid želi isto kot vselej: da bi se družina zbrala vsaj na božično večerjo. Roman je razdeljen na šest poglavij. Vsako izmed njih je posvečeno določenemu članu družine. Oče Alfred je bil nekdaj glava družine, a so ga zdelali bolezen in zavračanje kakršnih koli 'popravkov'. Je pač predstavnik starega mišljenja in zavrača vedno bolj potrošniško družbo. Njegova žena Enid pa je nasprotno bolj prilagodljiva. Razlika med možem in ženo je precejšnja, a se nikdar ni pokazala v pravi luči, ker se je Enid vedno uklanjala moževim željam ali pa delovala na skrivaj. Najstarejši sin Gary je tisti, ki je izpolnil materin sen in živi pravo družinsko življenje. Žena, trije otroci, hiša in dobra služba naj bi bili vsi pogoji za srečo. Pa se seveda izkaže prav nasprotno. Sam v sebi na tihem trpi za depresijo, ki jo zdravi s velikimi količinami alkohola. Chip, srednji otrok in očetov ljubljenec, je zaradi avanture s študentko zavozil akademsko kariero. Rešitev najde v begu v Latvijo. Najmlajša, Denis, se je po nizu neuspešnih zvez zapletla tako s svojim šefom kot z njegovo ženo. Končno se celotno dogajanje romana steče v domače mesto, v domačo hišo. Kar naenkrat se božič v okviru družine otrokom ne zdi več muka, ampak pogoj, ki ga morajo izpolniti, da bi lahko začeli znova.

 


Pregl, Slavko: Odprava zelenega zmaja

Osrednji najstniški junaki zgodbe, Pipi, Miha in Bob, se z Old punco, staro škatlo, se pravi z avtom, o katerem je bolje, da ne povemo kaj več, med počitnicami odpravijo na morje in po različnih zapletih, ko prestrežejo skrivnostno sporočilo v steklenici, doživijo veliko pustolovščino. V drugem delu zgodbe pa se naši junaki odpeljejo na izlet v planine ter tam srečajo deklico Janjo, ki je pobegnila od doma in se po njihovi zaslugi srečno vrne domov. V tem delu zgodbe boste izvedeli tudi, v kakšnem primeru krave nimajo mleka in v kakšnem primeru se krave smejejo.

 

 

 

 

 

 


Krauss, Nicole: Zgodovina ljubezni

Leo je 80-letni upokojeni ključavničar, osamljen poljski emigrant, ki je preživel nacistični masaker in se z žalostjo v srcu se spominja svoje mladostne ljubezni. Obžaluje, da se ni nikoli spoznal s sinom, ki je postal slavni pisatelj, in se boji, da se ga po njegovi smrti ne bo nihče spominjal. Alma je 14-letnica, ki je izgubila očeta, mati pa se je povsem predala prevajanju literature. Ključno vlogo pri vsem ima Zvi Litvinoff, pisatelj, ki se je pred mnogimi leti podpisal pod 2000 kopij drobne, skoraj pozabljene knjižice z naslovom Zgodovina ljubezni, ki je povezala tudi Lea in Almo. Vsi junaki v romanu se soočajo z osamljenostjo in potrebo, da zapolnijo praznino, ki jo je pustila izgubljena oseba.

 

 


Kloeppel, Carol: Draga Nemčija: Američanka v Nemčiji

Knjigo je napisala prava Američanka, ki se je zaradi ljubezni preselila v Nemčijo in se sreča s popolnoma drugačno kulturo, jezikom in vsakdanjim življenjem. Vse v Evropi je v primerjavi z Ameriko majhno, vključno s pakiranji na policah trgovin, ljudje v Evropi so manj pripravljeni pomagati, Nemci pa se sploh držijo svojih pravil in birokratskega reda. Na marsikatero vprašanje ni našla odgovora. Zakaj moramo imeti letne in zimske pnevmatike, če pa dobro delujejo letno-zimske? Zakaj Nemci ob selitvi odnesejo s sabo tudi žarnice in celotno kuhinjo? Mnogo reči ji še danes ne gre v glavo, vendar je ugotovila, da se je treba prilagajati in nekatere stvari treba samo sprejeti. Odlično napisana knjiga, namenjena vsem generacijam bralk in bralcev, ki imajo radi humor, satiro in jih zanima ameriški pogled na Nemčijo ...

 

 

 


 
Izdelava spletnih strani: AV studio