Ideogram fotoaparata
_navigation/knj/title

Dobro je vedeti

Knjižnica VelenjeGradivoKnjižni kotičekLeto 2011Avgust 2011


Avgust 2011

Ovaska, Jelka: Severnica nad Olimpom

Leposlovni prvenec dolgoletne prevajalke odličnega finskega pisatelja Arta Paasilinne je resnično nekaj posebnega in predstavlja prijetno osvežitev na področju slovenskega ljubezenskega romana. Zgodba v svojem osrčju predstavlja dva junaka v zrelih letih, oba že upokojena, ki želita od življenja nekaj več. Ovdoveli temperamentni grški podjetnik Spiros, nekdaj velik ženskar in ljubimec, kateremu moška moč počasi ugaša, ter čustvena in v svoji duši precej bolj mirna ločena finska profesorica Aino, se spoznata preko dopisovanja po elektronski pošti. Intenzivnost in čutnost njunih pogovorov se stopnjuje in pušča bralca v nenehnem pričakovanju. V drugem delu romana se junaka končno srečata v Provansi, kjer želita preživeti nekaj skupnega časa in se bolje spoznati. Njuno druženje je vsekakor več, kot sta oba pričakovala in je polno novih spoznanj in doživetij, saj erotiko dojemata popolnoma različno in zaradi tega čustveno telesni vrtinec kar traja in traja.

 


Özkan, Serdar: Ko življenje zasije

Pisatelj je navdušil že s svojo prvo knjigo Izgubljena vrtnica, ki je bila prevedena v več ko 40 jezikov. Njegova druga zgodba se osredotoča na tridesetletnega Omerja, ki mu umreta mama in oče. Po tem tragičnem dogodku se nekako ne znajde več v življenju. Ne najde prave energije in motivacije, dokler se ne začne obračati v preteklost in se spomni dedka, ki mu je podaril Knjigo upanja. Sledi preplet dveh zgodb, ko je Omer še otrok in ko odraste. In nekako mu uspe skozi oči otroka obuditi radost in smeh, ki sta za nekaj časa zamrla. Ganljiva pripoved o upanju, brezpogojni ljubezni in čudežu življenja.

 

 

 

 

 


Pavček, Saša: Obleci me v poljub

Pesniški prvenec priznane slovenske igralke Saše Pavček vsekakor nikogar ne bo pustil hladnega. Kako le, saj sta najpogosteje uporabljeni besedi v naslovih pesmi poljub in srce. Ritem pesmi je izvrsten, tekoč, skratka, ko enkrat začneš brati, je knjigo resnično težko odložiti. Še bolj, če poznaš interpretacijo Sašinih pesmi, ki jo odlično izvaja sama. Tisti, ki je še ne, je knjigi dodana zgoščenka z interpretacijo pesmi avtorice. Ob njenem prebiranju vse pesmi zaživijo v vsej svoji radosti, veselju, bolečini, žalosti, upanju in hrepenenju.

 

 

 

 

 

 


Kluge, Ingrid, Pfeifer, Georg: To znam že sam

V knjigi je zbrana kopica nasvetov, kako vzgajati samozavestne otroke, ne da bi jih preobremenjevali s svojimi pričakovanji. Otroci namreč še nimajo postavljenih ciljev, kot so biti hitrejši, boljši, pametnejši, močnejši ali bolj priden. Niti dva otroka nista enaka in naša dolžnost je, da se tega zavedamo in zgolj spremljamo otrokov razvoj. Otroku naj bo omogočeno, da črpa duševno podporo iz potrditve lastne vrednosti in zaupanja v lastne sposobnosti. Poleg teoretične razlage ponuja knjiga tudi številne konkretne primere oz. neke vrste vaje, ki otroku omogočijo razvijanje suverenosti in sposobnosti samostojnega odločanja.

 

 

 

 

 


Mongredien, Sue: Preden gremo spat

Prijazna slikanica s simpatičnimi ilustracijami bo zagotovo všeč vsakemu malemu nadebudnežu, ki zvečer ne more zaspati. Prisrčna zgodbica namreč spremlja malega medvedka, ki še ne želi zaspati. Z dedkom želi početi še veliko zanimiv reči, od pripravljanja posebne večerje, kopanja, branja grozljive zgodbice za lahko noč, poskakovanja po postelji… Dedka lahko mali medvedek res vse »naheca«.  

 

 

 

 

 

 

 

 


Nothomb, Amelie: Metafizika Cevi

Resnična avtobiografija o zgodnjem otroštvu, ki ga je pisateljica preživela na Japonskem. Kot dojenček je bila tako »pataloško apatična«, da sta ji starša pravila kar rastlin'ca. Za svet se je začela zanimati, šele ko je okusila belo čokolado, ki jo je iz Belgije prinesla stara mama. Negibno telesce, ki je spominjalo na cev za precejanje vesolja, se je po tem spremenilo v vsemogočnega Boga, ki je vladal svoji varuški in cvetju na vrtu.

Duhovit roman z otroško neposrednostjo na 110 straneh, kot nalašč za dopoldne na plaži.

 

 

 

 

 

 


Peltzer, Ulrich: Bryant Park

V romanu se prepletajo trije pripovedni tokovi, nosilci vzporednih zgodb. Glavni junak živi v New Yorku, kjer zbira gradivo za zgodovinsko raziskavo, zato večino časa preživi v knjižnici, vmes pa se sprehaja po mestu. Spomin se mu stalno vrača v preteklost in se, kot vzporedni zgodbi, mudi pri poskusu tihotapljenja drog in presunljivi očetovi smrti. Knjiga je bila napisana v času katastrofe 11. septembra, ki odmeva v delu.

Ulrich Peltzer vedno znova opisuje generacijo, ki ima občutek, da je nekaj izgubila, ne ve pa, kaj in kje. Avtor velja za ljubitelja literarnih kritikov, saj je za svoje romane prejel številne nagrade.

 

 

 

 

 


Sologub, Fjodor: Mali hudobec

Mali hudobec je eden zabavnejših ruskih romanov. Glavni junak romana, Peredonov, katerega življenje in usoda tvorita osnovno zgodbo, je izrazito komičen lik, obenem pa tudi precej odbijajoč zoprnež. Dodatno razsežnost njegove pojave je Sologub dosegel s tem, da je v njem združil žrtev, spačka, hinavca in sadističnega telebana. Zgodba je umeščena v rusko provinco, v majhno mestece, v katerem je Peredonov učitelj. S spletkami poskuša zbrati podporo ljudi, ki bi mu omogočila postati šolski nadzornik. S tem namenom po eni strani vztrajno obiskuje najbolj vplivne ljudi, po drugi pa poskuša doseči mesto nadzornika s pomočjo Varvare, nečakinje in potencialne žene, ki trdi, da mu lahko pomaga pridobiti podporo pri ostareli kneginji. S tem se zapleta v vedno bolj prepleteno klobko spletk, v katero vpleta celo galerijo likov, ki niso živi ljudje s čustvi, ampak ploske mask, s čimer še dodatno izostrijo grotesknost samega hudobca in njegovega delovanja.

 


Burgess, Melvin: Nicholas Dane

Nicholas Dane je najstnik, ki živi z mamo, šola mu ne diši, raje se druži s prijatelji. O življenju ne razmišlja preveč resno, dokler se ne zgodi tragedija in ostane popolnoma sam. Po spletu okoliščin in nepremišljenih odločitev socialnih služb se Nicholas  čez noč znajde v strogem deškem domu, v Meadow Hillu, kjer med dečki vlada zakon močnejšega. Kot novinec se mora soočiti s ponižanji in krutimi vzgojnimi prijemi osebja doma. Tako postane žrtev izprijenega pomočnika ravnatelja, ki se spolno izživlja nad gojenci. Za tovrstne »usluge« so le ti nagrajeni s priboljški (čokolada, cigareti…), za »nepokorščino« pa kaznovani s samico in množičnimi posiljevanji, v katera so vključeni tudi zunanji »prijatelji« gospoda Creala. V pedofilsko mrežo so vpeti celo nekateri policisti in ljudje na visokih družbenih položajih, ki tako vsak s svojim vplivom ščitijo njen obstoj.

S sotrpinoma, s katerima se Nicholas zbliža, načrtuje pobeg, ki se prvič izpridi, a mu kasneje s pomočjo podkupljivih redarjev, uspe. Tako se skupaj z Daveyom znajdeta v zunanjem, urbanem svetu, v sočnem slengu ulic, v hitrem ritmu mesta, ki ju začasno skrije in pogoltne vase.

Ob kriminalnem druženju pa Nicholas vse bolj spoznava, da z Daveyom nista edina, ki ju je zaznamoval Meadow Hill oziroma početje gospoda Creala. Tako se Nicholas prične počasi soočati s svojo travmatično preteklostjo, ko uzre svojega mučitelja v predmestni gostilni.

 


Kraljič, Helena: Stari avto

Novakov stari avto je začuden, ko po naključju izve, da ga oče Andrej namerava prodati. Odloči se, da bo o svoji usodi odločil sam in odpravi se iskati novega lastnika. Preden se odpelje na sejem avtomobilov, se ustavi v avtopralnici pri avtomehaniku Anžetu, s katerim skleneta  zanimiv dogovor …

Ob slikanici bo mladi bralec oz. poslušalec poleg zgodbe in prisrčnih ilustracij spoznaval pomen starih reči in odnos do njih. Ob koncu  slikanice so dodane manjše ilustracije po vrstnem redu, s pomočjo katerih  lahko zgodbico obnovi še sam.

 

 

 

 

 


Skiciraj, riši in slikaj

Počitniški čas je kot nalašč za odkrivanje in razvijanje novih talentov in spretnosti. Mladi in mladi po srcu, ki vas zanima svet likovnega ustvarjanja, boste zagotovo posegli po novem vodniku, ki vsebuje praktične napotke o umetniških tehnikah, likovnih pripomočkih in osnovnih pravilih uspešnega risanja oz. slikanja. Z nasveti priročnika boste lahko narisali portret, cvetlico, avtomobil, mačko, plesalko ali  živalskega mladiča. Nazorna in lahko razumljiva navodila  ter jasne skice bodo prepričale tako začetniške risarske talente, kot že odkrite mojstre likovnega ustvarjanja.

 

 

 

 

 


Juhant, Marko & Levc, Simona: Varuh otrokovih dolžnosti

Koristen priročnik za starše in tiste, ki se poklicno ali kako drugače ukvarjate z vzgojo otrok za življenje, katerega naslov pove bistvo - odgovoren starš naj bi otroka obvaroval pred pretiranim poudarjanjem njegovih pravic in ga naučil opravljati dolžnosti z  njegovo lastno notranjo motivacijo (ne s pomočjo daril), tako da bo zadovoljen otrok in navsezadnje tudi starši. To pa je težko - od otroka zahtevati in mu hkrati pokazati, da ga imaš rad … Napotki in primeri, ki so napisani razumljivo in brez dlake na jeziku, prihajajo iz dolgoletnih poklicnih in starševskih izkušenj obeh avtorjev, z dobro mero vztrajnosti pa jih lahko takoj preverite. Knjiga mi je všeč zato, ker prvič naletim na izraz »vzgojno lenih staršev«, ker navajata natančen seznam tako dolžnosti staršev kot otrok ter ponudita načine, kako kakšno stvar narediti oz. doseči. Nazadnje spregovorita tudi o sodobnih, otroku nevarnih zasvojenostih, o postavljanju staršev na »pravo stran« v kritičnih situacijah, o »kradljivcih« priložnosti, ki so za otroka vzgojno neprecenljive … Na zadnjih straneh je otrokom prirejen urnik dolžnosti, ki ga avtorja toplo priporočata. Branje, ki da misliti.

 


Green, Risa: Zapiski iz trebuščka

Glavna junakinja zgodbe je tridesetletna Lara Stone, svetovalka v prestižni  srednji šoli v Los Angelesu s samosvojim življenjskim slogom, ki poleg vožnje v službo z Mercedezovim kabrioletom vključuje njenega partnerja  Andrewa,  redne potrošniške sprehode in obiske fitnesa ter pretirano skrb za linijo in zunanjost. Ko zanosi njena prijateljica Julie, jo Andrewova želja po otroku postavi pred odločitev o materinstvu, za katerega pa ne pokaže navdušenja. Ravno nasprotno - ko zanosi, jo je na smrt strah, kako bo prenesla vse nosečniške tegobe, zgodbice o rojevanju in kako se bo seznanila z vso znanostjo o otroku, ki jo Julie odlično obvlada. Dogovor s šefico o polovičnem delovnem času v otrokovem prvem letu pa jo pahne v situacijo, da mora pomagati razvajeni hčeri vplivnega režiserja in ji zagotoviti vpis na izbrano univerzo. Zabavna zgodba z dobro mero humorja.

 

 


Pearson, Allison: Mislim, da te ljubim

Vas zanima, kaj se zgodi, ko ugotovite, da je oseba, ki jo ljubite, popolnoma drug človek? Najboljši prijateljici, najstnici Petra in Sharon, obožujeta znanega pevca Davida Cassidyja. Pop idol izdaja svojo lastno revijo in dekleti poznata podatke o njem na pamet. Pišeta mu pisma, misleč, da odgovore nanje piše zvezdnik sam. Leta kasneje se preselimo v svet Petre, mame samohranilke, ki ji najstniške sanje o Davidu še vedno ne dajo miru. Odloči se, da bo nagrado velikega kviza - snidenje z zvezdnikom, unovčila dve desetletji kasneje. Avantura jo popelje na pot izgubljenega prijateljstva in ljubezni. Lahkotno poletno branje.

 

 

 

 

 


Ruiz Zafón, Carlos: Igra angela

»Pisatelj nikoli ne pozabi trenutka, ko prvič v zameno za zgodbo prejme nekaj kovancev ali pohvalo…Pisatelju je usojeno, da se bo spominjal tega trenutka, kajti takrat je že pogubljen in njegova duša ima ceno.« S temi besedami se začne nova knjiga, španskega avtorja Carlosa Ruiza Zafona (1964) in je pravzaprav predzgodba njegove uspešnice Senca vetra, ki je bila prevedena v več kot 35 jezikov. Zgodba se dogaja v Barceloni v 20. letih 20. stoletja. Glavni protagonist romana je pisatelj David Martin, ki se preživlja s pisanjem senzacionalističnih romanov pod psevdonimom in sanja o tem, da bo s svojim pisanjem dosegel nesmrtnost. Pod budnim očesom svojega bogatega mentorja Pedra Vidala, bogatega dediča ugledne barcelonske družine, se preseli v veliko vilo, ki se mu je vedno zdela usojena. S svojim delom David pritegne pozornost skrivnostnega »patrona« Andreasa Correllija, ki mu ponudi vrtoglavo plačilo za knjigo, ki naj bi jo napisal zanj, a se izkaže, da bo cena, ki jo bo moral plačati za to, morda previsoka. Dobra zgodba in čudovit jezik.

 


Paasilina, Arto: Srečni človek

Finski pisatelj je slovencem dodobra znan po prevodih prevajalke Jelke Ovaska in po svojevrstnem finskem humorju. Najnovejša knjiga Srečni človek je bila napisana že davnega leta 1976, a je še zmeraj zelo aktualna, saj razkriva pomanjkljivosti in napake človeške narave. Osrednji junak romana je gradbeni inženir Akseli Jaatinen, ki pride v zakotno vas Kuusmäki zgradit nov most, saj ga je reka že dodobra omajala. Njegov prihod sproži v vasi val ksenofobije in nezadovoljstva. Toda tujec je velik, plečat in močan moški, ki nikakor ni človek, ki bi se vdal, ampak z zavzetostjo, trmo in preudarnostjo vaške veljake vse po vrsi pretenta in porazi. Pravzaprav se Jaatinenova pot vseskozi strmo vzpenja. Avtor je glavnega junaka oblikoval po resničnem človeku, ki ga je nekoč srečal na bencinski črpalki.

 


Remen, Rachel Naomi: Zgodbe ob kuhinjski mizi

Avtorica knjige, zdravnica, profesorica medicine in terapevtka, že dolgo boleha za kronično boleznijo. Zbirka resničnih zgodb izvira iz zamisli o »modrosti ob kuhinjski mizi«, izročilu izmenjave izkušenj, ki kažejo življenje v vsej njegovi moči in skrivnostnosti. Zgodbe se dotikajo vseh življenjskih vprašanj, od trpljenja do ljubezni, vere in smisla. Tenkočutno napisane zgodbe nas opominjajo, da smo od nekdaj zdravili drug drugega s svojo navzočnostjo, poslušanjem, sočutjem in sprejemanjem.

 

 

 

 

 

 

 


Ogawa, Yoko: Darilo števil

Roman Darilo števil je pravi založniški fenomen na Japonskem in prejemnik številnih nagrad. Odlikuje ga topla, odkritosrčna zgodba, ki spreminja naše poglede na matematiko, bejzbol, pomnenje in nas same. Ona, gospodinja in mati samohranilka, se po službeni dolžnosti sreča z ostarelim, prijaznim in čutnim Profesorjem, matematičnim genijem, ki mu jo je nesreča zagodla tako, da njegov spomin vsakokrat seže samo osemdeset minut v preteklost. Med njima in Korenom, njenim desetletnim sinom, simpatičnim in radovednim dečkom, se razvije globoko in vdano prijateljstvo, ki temelji na skupni ljubezni do matematike in bejzbola ter spremeni življenje vseh treh.

 


Leante, Luis: Verjemi, da te imam rad

Roman, dobitnik najpomembnejše španske literarne nagrade, je presunljiva ljubezenska zgodba o moči ljubezni, ubesedena v izrazito poetičnem jeziku in prepletena s filozofskimi razmišljanji o ljubezni in smrti. Protagonista zgodbe sta Montse in Santiago, ki se pri osemnajstih letih zaljubita, a svoje ljubezni zaradi socialne prepreke, ki ločuje njuni družini, ne moreta izživeti. Montse se po 25 letih odpravi po sledeh svojega ljubega, kateri »izgine« v afriški puščavi.

 


Škoberne, Primož: Telesna inteligenca

Knjiga Telesna inteligenca je izšla že leta 2008, a je pravzaprav vsako leto aktualnejša. »Telo ima svojo pamet in če jo prebudimo in se jo naučimo poslušati, nam bo pomagala ohranjati zdravje in vitalnost.« Knjiga, katera je nastala na osnovi seminarjev pod skupnim naslovom Eliksir – šola zdravja, ima 10 poglavij. Prvo poglavje govori o hrbtenici in pomenu pretočne drže za zdravo življenje. Drugo govori o vitalizaciji telesa, saj je le vitalno telo zdravo telo. Tretje poglavje obravnava dihanje, četrto govori o pomenu fizične aktivnosti za optimalno delovanje telesne inteligence, peto in šesto poglavje obravnavata povezanost misli in telesa, sedmo govori o pomenu zdrave prehrane, osmo in deveto poglavje obravnavata ritem zdravega življenja v sozvočju z naravnimi ritmi, zadnje, deseto pa govori o meditaciji. V duhu reka, »bolje preprečiti kot lečiti«, knjiga ni namenjena samo zdravljenju, temveč predvsem preprečevanju.

 

 
Izdelava spletnih strani: AV studio