Ideogram fotoaparata
_navigation/knj/title

Dobro je vedeti

Knjižnica VelenjeGradivoKnjižni kotičekLeto 2011September 2011


September 2011

Hartnett, Sonya: O dečku

Sonya Hartnett velja za eno izmed boljših avstralskih pisateljic, ki velja sicer za mladinsko, sama pa ocenjuje, da njena dela niso tipična mladinska in menim, da ima prav.

Zgodba pripoveduje o devetletnem Adrianu, ki ga mama ni sposobna vzdrževati. Zato živi pri babici in dedku. Fant v najobčutljivejšem obdobju preživlja številne stiske in negotovosti, ki se mu kopičijo in jih mora v veliki meri preživljati sam. Medtem izginejo še trije njegovi vrstniki, ki se odpravijo na sladoled in jih ni več nazaj. Adrian se naveže na razvajenega sošolca in sosedovo razvajeno deklico, ki se prav tako odloči poiskati izginule prijatelje. Vsrkava vse, kar ga obdaja: neodgovorno obnašanje njegovih staršev, nerazumljive reakcije njegove sosede, skrivnostno izginotje otrok …

Knjiga je požela številna priznanja in pritegne pozornost tako vsebinskih kot jezikovnih petičnežev.

 


Brière-Haquet, Alice: Peter in luna

Drobcen deček, po imenu Peter, se je odločil, da mamo razveseli. A kaj bi ji podaril? Odloči se za nekaj čisto posebnega. Odpravi se na pot iskat luno. To bi bilo nekaj čisto posebnega in lepega. Mama je vendarle ena sama in si zasluži prav posebno mesto pri Petru. A ker je Peter še majhen fant, prosi za pomoč prijatelje in vsakemu obljubi košček lune. Toda, ali je bo dovolj za vse? Če le hočemo je bo še v tako drobnem srčku dovolj za mamo in za vse prijatelje …

 

 

 

 

 

 

 


Marinoff, Lou: Raje Platona kot pomirjevala!

Filozofija se nam zdi mnogokrat nekaj teoretičnega in neživljenjskega, Lou Marinoff pa nam jo približa in naredi čisto uporabno. Knjiga temelji namreč na filozofih in njihovih najbolj znanih in temeljnih citatih, poskuša pa nam jih približati kot nekakšno psihoanalizo. Če bomo namreč znali razumeti svojo osebno filozofijo, bomo znali rešiti tudi marsikatero težavo, ki si jo mnogokrat po nepotrebnem ustvarimo sami. Velikokrat se zaradi svoje nepripravljenosti se potruditi in soočiti s svojimi strahovi raje zatečemo k tabletam ali kakšni podobni instant rešitvi, ki v trenutku razrešijo vse naše težave. A ne za dolgo … Kljub vsemu bo bolj trajna rešitev, če se sami na razumen način lotimo reševanja težav. Pomoč pa lahko najdemo tudi pri razumnikih naše preteklosti, in prav to nam nudi Lou Marinoff v svojem priročniku. Kot je menil že Niccolò Machiavelli: »Verjamam, da usoda vodi polovico naših dejanj, nad drugo polovico pa nadzor večinoma prepušča nam«. In to drugo polovico je vredno izkoristiti v polni meri. »Vse ima svojo uro, vsako veselje ima svoj čas pod nebom« namreč pravi Pridigar.

 


Stein, Mathilde: Moje!

Nina je drobna deklica, ki je nekega večera dobila obisk: majhnega, belega duhca. Strašen ni bil prav nič, bil pa je pošteno neprijeten in nič prijazen. Vse je želel imeti le zase in ničesar ni želel deliti. Ko se je Nina odpravljala spat, je nase potegnil vso odejo, v kopalni kadi je pobral zase vse igrače, marmelado je vso obdržal zase in tudi igranje z njim ni bilo mogoče. Vse stvari je vtikal v svoje žepe in vzklikal: »Moje!!!« Toda Nina je bila prijazna in potrpežljiva deklica, zato je z mnogo vztrajnosti premagala tudi duhcovo trmo.

Mogoče bi bila pa tole prav primerna in poučna zgodbica še za kakšnega trmoglavega »duhca«, ki ne želi deliti stvari s svojimi prijatelji …

 

 

 


Halter, Marek: Marija

Pred nami je roman Mareka Halterja, ki je njegov prvi preveden roman v slovenski jezik. Je Poljski Jud, ki piše v francoščini. Je avtor cele vrste uspešnih romanov, ki so postavljeni v starem veku na Bližnji vzhod, obravnavajo pa celo vrsto svetopisemskih oseb.

Dogajanje romana Marija nas popelje v Nazaret pod Herodom. Naslika nam podobo Marije, Jezusove matere, ki je nekoliko neobičajna, saj si pisatelj dovoli precejšnjo mero pisateljske svobode. Prikaže jo kot odločno in ognjevito dekle, ki je odločno sprejela svoje poslanstvo. Tudi Jezusa prikaže kot človeka, ki je znal biti vesel in žalosten, ki je ljubil in trpel. To je nekoliko judovski prikaz kulture starega veka, a tudi krščanska vera razume Jezusovo človeškost.

Biografski roman Marija je nekakšen poklon vsaki ženski, saj v ospredje postavi žensko in mater, ki ji kljub vsem »sodobnostim« pripiše najpristnejšo človečnost razodeto v devištvu in ženskosti (ki bo še vedno ostalo temeljno in nikakor staromodno).

 


Vidmar, Janja: Kebarie

Mlada cigančica Kebari, ki jo prijatelji in družina ljubkovalno kličejo Kedi, je zelo aktivna in samosvoja punca, ki jo zanimajo različne stvari. Živi v romskem naselju s svojo družino in je zelo navezana na očeta. Ta jo uči brati in ji rad pripoveduje različne zgodbe, ki jo popeljejo v različne svetove. V šoli ta zvedavost in domišljija deklici nemalokrat povzročata težave, saj jo vsi čudno gledajo, učiteljica pa jo velikokrat tudi krega. Prijateljev nima kaj dosti, saj je ne razumejo, ker živi drugačno življenje od njih, zato je dostikrat v dilemi, kdo sploh je. Problem pa postane tudi takrat, ko se njen oče znajde v težavah in pristane v zaporu, deklica pa je odločena, da mu bo pomagala in ga spravila ven.

 

 

 

 


Potter, Alexandra: Pazi, kaj si želiš

Kar dekle hoče, ni vedno to, kar dekle potrebuje … Fotografinja Heather ni zadovoljna s svojim življenjem in si želi, da bi se ji uresničile vse še tako drobne želje. To ji tudi uspe, ko ji nekega dne ciganka proda resje za srečo. Od takrat naprej ji uspeva vse in uresničijo se ji še tako nepomembne želje, kot so zelena luč na semaforju, ni ji potrebno več čakati v vrstah, mozoljev se ji ni potrebno bati in na zmenek jo povabi simpatičen sosed, ki ji je že dolgo časa všeč. Ampak vse uresničene želje, pa vendar le niso pot k sreči in zadovoljnem življenju, saj Heather slej kot prej spozna, kaj je v življenju resnično pomembno.

 

 

 

 

 


Thomas, Sherry: Načrtovana ljubezen

Gigi Rowland je mlada londončanka, ki ji ne manjka ničesar, saj je zelo premožna ženska, ki bi jo vsak z veseljem poročil, vendar njej manjka le plemiški naslov, ki si ga želi. Ko spozna Camdena Saybrooka se takoj odloči, da je primeren kandidat za poroko, saj ima plemiški naziv in še finančne težave. Mladi par se tako poroči iz koristoljubja, med njima pa se vname tudi velika strast. Ampak strast ni dovolj, saj Camden takoj po poroki izve za spletke, ki jih je Gigi spletla, da ga je ujela v zakon. Zato jo zapusti in se odseli na drugo celino. Deset let tako živita na videz srečno zakonsko življenje, saj sta vsak v svoji državi. Gigi se po tolikšnem času odloči za ločitev, vendar se ji Camden še ni pripravljen odreči in ji obljubi svobodo le v zameno, da mu da Gigi potomca.

 


Meyer, Stephenie: Duša

Znanstvenofantastična zgodba Duša je nov roman avtorice, ki je s sago Somrak osvojila svet. Duša je knjiga, ki govori o neuničljivi moči ljubezni med ljudmi in dušami. Zgodba je postavljena v prihodnost, ko Zemljo zajamejo nenavadna bitja iz vesolja. Ljudi pa obvladajo na način, da se jim naselijo v možgane in postanejo zajedavci. Tudi Melaniejino telo prevzame to bitje, vendar zajedavka v njenem telesu ni enaka svoji vrsti in tako jo Melanie uspe prepričati, da to kar delajo z ljudmi, ni prav. A hkrati jo prepriča v ljubezen do njenega bratca in fanta. Dve duši v enem telesu se borita za ljubezen Melaniejinih najbližjih, zajedavka pa spozna ljubezen tudi po svoje in se zaljubi v človeka, ki jo popolnoma očara.


Zupanič Slavec, Zvonka: Rojstvo

Vsi starši v pričakovanju novega družinskega člana si na takšen ali drugačen način predstavljajo rojstvo svojega otroka, ki pa je za vsakega posebej čudežno doživetje in vesel dogodek. Monografija Rojstvo prikazuje različne vidike tega čudeža skozi oči fotografinje, pesnika in zdravnikov. Čeprav navidezno tako različen svet pripelje do dogodka, ki je veličasten in hkrati tako preprost – to je rojstvo. Ženska je najlepša, ko nosi v sebi novo življenje, kar se odraža kot spokojna, očarljiva nežnost, prežeta z neizmerno energijo. V vsaki fotografiji Jelke Simončič so vpeti utrinki doživljanja nosečnosti in rojstva, vsa nebogljenost novorojenca z zunanjim svetom, ki vključuje tudi porodničarje, ki so v tej monografiji prikazali sodobne poglede na rojstvo in porodništvo. Poezija Toneta Pavčka pa pričara poseben čar temu čudežnemu dogodku.

 


Stabej, Marko: Medved Edvard

V tej drobni knjižici je zbranih deset zabavnih in poučnih basni. Starši, vzgojitelji in učitelji se lahko v družbi svojih nadobudnežev odlično zabavajo in skupaj trenirajo svoje možgane. Glavni junak, dobrodušen medved Edvard si zastavlja številna, na videz vsakdanja vprašanja, kot na primer: kaj v življenju potrebuješ in česa ne, kdaj je kaj  nevarno in kdaj ne, kaj se splača in kaj ne in številna druga. Edvard se ob vprašanjih muči in razmišlja, kako bi se dokopal do pravega odgovora. Na koncu gre do Korenine, ki je pri miru in modra in mu vedno pomaga z nasveti. Edvard jih razume po svoje in po svoje uredi stvari. Zelo pomembno pa je, da modre in preverjene nasvete pravilno razumete vi, mladi bralci.

Basni je zapisal jezikoslovec in predavatelj na Oddelku za slovenistiko profesor dr. Marko Stabej, duhovite ilustracije pa je prispeval Uroš Hrovat.

 


Velikonja, Irena: Lestev do neba

V tretjem romanu slovenske pisateljice Irene Velikonja se prepletata zgodbi dveh najstnikov. Luka in Pia sta sošolca v prvem letniku gimnazije, ki ne živita v običajni družini in tako  morata prehitro odrasti.

Luka že od nekdaj skrbi sam zase. Med sošolci velja za frajerja in je priljubljen, ker ima vedno dosti denarja, nima omejitev, lahko dela kar hoče. Ima popolnoma neodgovorna starša. Mama, vihrava medicinska sestra, nekega dne z mladim novim partnerjem odide živet v Avstralijo. Luka se je tako prisiljen preseliti k očetu, ki sina ni videl že odkar sta se z ženo oziroma mamo ločila. Luka je popolnoma zmeden, ne ve, kako naj se obnaša, vsem po vrsti laže in se pretvarja, da mu je vseeno, v šoli pa popolnoma popusti in na koncu sploh preneha hoditi v šolo. Oče je vpleten v nečedne posle,  preganja ga policija, zato izgine, sina pa pošlje k svojemu očetu, Lukovemu dedku. Ded fanta sprejme in mu pomaga nazaj na prava pota.

Pia živi sama z očetom, njena mama je duševno bolna. O mamini bolezni doma nikoli ne govorijo, pred drugimi ljudmi jo skrivajo kot sramoto. Vse to zelo vpliva na Piino življenje. V šoli je sicer Pia odličnjakinja, je pa zelo nedružabna in nedostopna, nima prijateljic, sošolke jo zasmehujejo. Boji se, da bo tudi ona, tako kot njena mama, »znorela«. Ob materini smrti doživi živčni zlom. Noče v šolo, med sošolke, ki je ne marajo. Piin oče se trudi, da bi hčeri pomagal, da se začneta pogovarjati in reševati težave. V veliko pomoč pri navezovanju stikov z okolico in sovrstniki ji nudi sestrična Jana. V zaključku romana se poti obeh junakov prepletejo. Lukov dedek, h kateremu se Luka preseli, živi v isti ulici kot Pia. Pia in Luka se spoprijateljita, veliko se pogovarjata, začenja se njuna ljubezen ...

 


Kesič Dimic, Katarina: Skrivnost x 4

Nana, Bine, Esma in Tomi so mladostniki, ki imajo vsak svojo skrivnost, za katero vedo le njihovi starši in najbližji. Nimajo prijateljev, s katerimi bi lahko delili svoje posebnosti in se jim  zaupali.  Nana ima disleksijo, za to težavo vedo starši in učitelji in ji na svoj način pomagajo.  Tomi živi sam z ostarelo babico, praktično je za vse sam, tako za delo doma, kot tudi v šoli. Je neuspešen učenec. Bine je zelo bister fant, a neučakan , nepozoren in zato v šoli ni med boljšimi. Ima eno krajšo nogo in nosi protezo, ima osebnega trenerja in ne hodi z ostalimi sošolci k uram telesne vzgoje. Esmina družina je pred letom in pol prišla s Kosova. Doma govorijo samo albansko in Esma ima v šoli zaradi jezika velike probleme.  Med njimi se spletejo prijateljske in prve ljubezenske vezi. Tomi  pomaga Nani, on ji naglas bere snov, Nana pa Tomiju pomaga razumeti prebrano snov. Bine pomaga Esmi izdelati plakat za geografijo. Poleg izboljšanja ocen v šoli jim vsem veliko pomeni prijetno druženje in pogovor. Ugotovijo, da je vsak izmed njih malce drugačen in malce izstopa od večine mladostnikov, zaupajo si svoje najbolj skrite skrivnosti, za katere ne vedo niti starši in tisto o čemer sanjajo. Včasih je skrivnost lažje nositi s seboj, če jo nekomu zaupaš. Ko razkrijejo drug drugemu njihove ogromne skrivnosti, se počutijo res srečne in svobodne.

 


Boben Bardutzky, Darja: Kurja šola, mačja šola

V knjigi je zbranih več duhovitih, včasih tudi ironičnih zgodb, v katerih nastopajo živali, ki jih je avtorica postavila v človeške situacije. Glavna junakinja je mama Krava, ki je v višji razred Kurje osnovne šole vpisala  že svojega drugega Telička. Kurja šola, v kateri poučujejo kure in petelini pujske, kužke, teličke, mucke, žabice, piščančke in druge mladičke, je sedanja – slaba – šola. Mama Krava skupaj s še nekaterimi starši ugotavlja, da je v kurji šoli vse moreče, obvezno, nekoristno in nezanimivo, učitelji prelagajo svoje delo tudi na starše. Starši pa so kar tiho, ko se dogajajo vse te neprijetnosti in neumnosti. Ne upajo si ničesar reči, ker jih je strah, da se bodo učitelji potem maščevali njihovim mladičkom. V Mačji šoli poučujejo mačke in mački. Mačja šola je idealna, izmišljena šola. Najpomembnejši v Mačji šoli so dobri odnosi, ustvarjalnost in znanje, ne pa kupi podatkov, ki sproti zastarajo. Mama Krava je že od gimnazijskih let dobra prijateljica z ravnateljico Mačje šole. Muca ji vedno z navdušenjem pripoveduje, kaj vse se dogaja v Mačji šoli. Velikokrat, ko se s svojim Teličkom muči na Kurji šoli, se je spomni nanjo. Tudi mladički, ki se srečujejo na dvorišču pred blokom se pogovarjajo med seboj o vsem, kar se jim dogaja v šoli, Mačji ali Kurji. Žalostni učenci Kurje šole ne morejo verjeti, da so si lahko šole tako različne. Starši, ki so imeli kdaj svoje otroke na Kurji šoli, so svetovali ostalim: »Če bi na začetku vedeli, kaj vse bomo doživeli na tej šoli,  svoje otroke nikoli ne bi vpisali tja. Če imate možnost prepišite svoje otroke na Mačjo šolo.«

O Mačji šoli se vse bolj širi dober glas. In res vse več staršev vpisuje svoje otroke v Mačjo šolo in jih celo prepišejo s Kurje šole.

 Avtorica Darja Boben Bardutzky je sicer psihiatrinja v Psihiatrični bolnišnici Vojnik, to knjigo pa je pisala predvsem kot mama in to jemala za svojo terapijo v zvezi z vsem, kar je sama doživela ali slišala okoli našega šolstva.

 


Novak, Marjeta in Robert Kržišnik: Starši nove generacije

Avtorja tega praktičnega priročnika sta tudi sama starša. Sama pravita, da vsekakor nista popolna starša. Svoje otroke sta v družino pripeljala iz prejšnjih partnerskih zvez. V knjigi se posvečata zlasti otrokom starim med šest in devetnajst let. Kajti to so tudi leta, ki so najbolj ugodna za razvijanje dialoga v družini. Starši čutimo, da prihaja nek novi čas, ko si mladi in otroci želimo skupnega sodelovanja in soustvarjanja, ne pa zapovedovanja in slepega uboganja. Želimo si spoštljive, sproščene in sodelovalne družinske odnose. Zato potrebujemo novi vzorec starševstva, ki ga šele odkrivamo in raziskujemo, tudi s pomočjo te knjige.

V knjigi je dvanajst poglavij. Vsako poglavje predstavi najprej ključna načela in izzive, sledi vsaj en konkreten primer in konkreten način soočanja z izzivom, potem pa so na vrsti še konkretne vaje, ki jih izvaja cela družina, nekatere pa le starša. Zanimiv in uporabni so primeri razporejanja in izvajanja hišnih opravil, navajanje otrok na ravnanje z denarjem, usmerjanje otrok v konstruktivno reševanje družinskih konfliktov, napotki za redne družinske sestanke …

 


Smith, Tom Rob: Otrok 44

Roman Otrok 44 je napeta kriminalka. Dogajanje je postavljeno v Stalinovo Rusijo.

Glavni junak, Lev Demidov, je preiskovalec Službe državne varnosti. V službi dobro napreduje, saj resnično verjame v stalinistični sistem in njegove vrednote, zato imata z ženo Raiso stanovanje, zdravstveno oskrbo ter druge ugodnosti. Ko pa v Moskvi na tirih najdejo umorjenega golega otroka z lubjem v ustih, je njegova zvestoba državi postavljena na preizkušnjo, saj v stalinističnem raju takšni umori niso mogoči. Kljub trditvam staršev, da je bil sin umorjen, in kljub zgovornim dokazom, da ni šlo za nesrečo, mora Demidov opustiti preiskavo. Kajti v družbi strahu, v kateri živijo, dvomiti ni najbolj varno početje.

A umorjenih otrok je vse več in očitno je, da je na delu množični morilec. Demidov, ki se je medtem znašel pod budnim očesom državnih organov, je z ženo Raiso pregnan v zakotje Rusije, kjer na lastno pest in v največji tajnosti preiskuje vedno večje število umorjenih otrok.

Potovanje Leva in njegove žene po Sovjetski zvezi ter iskanje sledi za morilcem je najzanimivejši in najbolj napet del romana.

 


McKinley, Tamara: Poletna bliskavica

Glavna junakinja, ostarela Miriam Strong, ki živi na farmi v Novem Južnem Walesu, začne s pomočjo razbite glasbene skrinjice odkrivati dolgo zakopano skrivnost o svoji dediščini in smrti očeta. Odkrije namreč, da je njenega očeta ubil njegov nekdanji prijatelj, ki ga je premamilo njuno skupno najdišče zlate rude. Odloči se, da se bo spustila v bitko za ukradene rodbinske pravice z nekdanjim očetovim partnerjem, zdaj bogatim lastnikom zlatih rudnikov.

Pri tem ji pomaga odvetnik Jack Connors in med njim ter Fiono, Miriamino vnukinjo se počasi rodi ljubezen. Pot k resnici opogumi tudi Fionino sestro Louise, da spremeni svoje življenje, ki je bilo do sedaj v znamenju tiranije njenega moža.

Pisateljico Tamaro McKinley, sicer Angležinjo, je močno zaznamovala sončna Avstralija, kjer je preživela svoje otroštvo. Njena dela so prežeta s hvalnicami avstralskih prostranstev, kar jim daje še dodaten čar.

 


Sundance, Kyra: 101 način za več aktivnosti z vašim psom!

Priročnik za ljubitelje psov. Nauči nas, kako zaposliti in naučiti našega psa novih spretnosti in trikov.

Z določenimi vajami psi pridobijo na hitrosti, naučijo se različnih skokov, tudi plavanje jim ne bo več tuje. Posebno poglavje je namenjeno psom, ki so namenjeni za pse vodnike, pa telesno prizadetim psom ter celo psom krvodajalcem.

Meni najzanimivejše je poglavje »Spretnosti«, kjer je prikazano, kako z malo naše pomoči lahko psi slikajo s tačkami, dodano je navodilo za spominski kamen z odtisom tačke, pa recept za domače pasje priboljške …

Dobre fotografije ter preprosti opisi vaj vas bodo navdihnili za nove dogodivščine s svojim psom.

 

 


Niessen, Susan: Poslušaj, kdo gaga in kikirika!

Slikanica za najmlajše.

Na zabaven način otroci spoznajo življenje ter živali na kmetiji. Lepim in nazornim ilustracijam je dodana tudi zvočna spremljava. S pritiskom na gumb zaslišimo kikirikanje petelina, kruljenje prašičkov, mukanje krave, blejanje ovčke ter gaganje račk.

Za prvo spoznavanje knjig in živali na kmetiji!

 

 

 

 

 

 

 

 


Munoz Avia, Rodrigo: Psihologi, psihiatri in drugi norci

Glavni junak romana je Rodrigo Montalvo z ženo in otrokoma živi srečno družinsko življenje. Zaradi vljudnostnega nesporazuma ga svak Ernesto, psihiater, zvabi v svojo ordinacijo, kjer odkrije, da ima Rodrigo resne dislektične motnje. To pomeni, da menja vrstni red besed ali zlogov v besedah. Takrat se začne njegova kalvarija obiskovanj psihologov in psihiatrov in spoznavanje njihovih različnih pristopov in metod, vsak od njih pa mu naloži le še kakšen problem več. Vse do dne, ko pride Rodrigo do lastnega spoznanja.

Avtor se v romanu na humoren in ironičen način ukvarja z ljubeznijo, norostjo, svobodo, komunikacijo, osamljenostjo. Njegovo pisanje je preprosto in lahkotno. Ne zahaja v globoka razmišljanja, vendar na zelo zabaven način natrosi nekaj življenjskih resnic, s katerimi se lahko poistovetimo.

Na dušo nam polaga, da sreča ni pogojena z normami družbe, torej je mogoče biti dokaj srečen tudi, če ne živiš v skladu s pričakovanji ljudi okoli sebe.

 


 
Izdelava spletnih strani: AV studio