Ideogram fotoaparata
_navigation/knj/title

Dobro je vedeti

Knjižnica VelenjeGradivoKnjižni kotičekLeto 2012Januar 2012


Januar 2012

Keyes, Marian: Suši za začetnike

Življenjske zgodbe treh žensk, naših glavnih junakinj, se začnejo prepletati ob ustvarjanju novega ženskega časopisa, ob tem pa seveda ne moremo prezreti tudi njihovih ljubezenskih zapletov.

Lisa sanja o tem, da jo bodo kot uspešno in zelo sposobno urednico, ki je mnogo žrtvovala za svoje delo, poslali za nagrado iz Londona v New York in jo tam postavili vsaj za namestnico urednika uspešne revije Manhatten. Njene sanje pa se čez noč kruto razblinijo. Nima nobene izbire, mora oditi v Dublin, si najti stanovanje, se znajti in prevzeti mesto urednice za čisto novo žensko revijo Colleen. Ashling je v Dublinu že več let pridno delala za neprestižno tedensko revijo, opravljala je delo urednice člankov. Pred kratkim so jo odpustili zaradi upadanja prodaje revije. Pri novi ženski reviji Colleen jo sprejmejo kot namestnico urednice, ambiciozne Lise. Lisa nalaga Ashling, ki je zelo zanesljiva, delavna in precej nesamozavestna, precej več dela, kot je potrebno. Ashling je deklica za vse, Lisa pa žanje pohvale. V to zgodbo sodi še Clodah, ki je Ashlingina najboljša prijateljica že od otroških let. Je zelo lepa ženska, ima zelo zaposlenega moža, ki ji pri vzgoji njunih dveh otrok zelo malo pomaga. Počuti se vedno bolj odrinjena od zunanjega sveta in osamljena, zaradi otrok je ostala doma, brez zaposlitve. Oklepa se Ashling, da sploh ima stik z zunanjim svetom, išče si nove zaposlitve, rada bi bila spet ljubljena …

Bo revija uspešna, bodo ženske ob samskem moškem šefu Jacku uspele postati ob delu tudi prijateljice in prava ekipa?

 


Pavček, Tone: Juri Muri po Sloveniji (Tretji del stare zgodbe)

Tokrat se je naš stari znanec Čuri Muri, kljukec Juri, s svojim afriškim prijateljem Bongom odpravil križem po slovenski kuri zanimivosti iskat. Tako skozi verze in rime z napetimi dogodivščina naših znancev, Jurija in Bonga, spoznavamo mnoge zanimivosti in skrite kotičke naše dežele.

Njuna pot se začne v živalskem vrtu v Ljubljani. Saj veste, da imata oba rada živali, od katerih sta se veliko naučila. A tukaj oba razočarana ugotovita, da so v Afriki živali proste, pri nas pa kot v zaporu. Odpravita se hitro naprej, v Tivolju je že bolje, saj vetrič zaveje in zapoje kos. Pa skozi mestni trušč in blišč raziskujeta in odkrivata znamenitosti Ljubljane. Povzpneta se na Triglav, naš ponos, ljubezen našo in simbol za rodni krov. Pot ju vodi naprej v prelepi Maribor, vmes se oglasita še na Ptuju, srečata Kurente. Juri razkaže Bongu tudi Prlekijo, reko Muro pa seveda tudi štorklje. Nadaljujeta pot čez gorjanske klance, si ogledata belokranjske breze, reko Kolpo. Pot pa se zaključi, ko prideta čez Sečoveljske soline do Pirana. Ko Čuri Muri, kljukec Juri, z Bongom po Sloveniji zanimivosti išče, ju spremlja živalska družina, in sicer mehkorepa veverica, muca maca iz Šentjurja, eskadrilja ptičev, orel in štrk.

 


McCaffrey, Kate: Uničimo jo!

Glavna junakinja tega romana, ki zgodbo pripoveduje, je najstnica Avalon. Z družino se z avstralskega podeželja preseli v mesto. Oče in mama sta oba profesorja na srednji šoli. Mama dobi ponudbo za predstojnico oddelka na srednji šoli v mestu. Tako mlajša sestrica Ruby začne v mestu prvič obiskovati vrtec, Avalon pa začne hoditi v drugi letnik velike srednje šole. Družina je srečna, veliko se pogovarjajo, si zaupajo, delijo si domače delo … Avalon, ki je bila na prejšnji šoli odlična učenka, kapetanka športne ekipe in zelo priljubljena, z veliko prijatelji, tokrat na novi šoli naleti na odpor.

Vsak njen poizkus vključiti se v družbo, dobiti nove prijatelje, se spremeni v katastrofo. Dekleta v šoli se jo izogibajo, grdo govorijo o njej, je ne sprejemajo in ji celo nagajajo pri pouku in pri športu. Postaja osamljena in potrta, doma je razdražljica, zapira se v svojo sobo, se ne pogovarja s svojimi starši. V šoli jo nekako medse sprejme le skupina manj priljubljenih učencev, ki jih imenujejo skupina čudakov in pedrov. Stanje na šoli se iz dneva v dan za Avalon slabša. Postane žrtev spletnega nadlegovanja svojih sošolcev, najprej začne dobivati SMS-e, potem še elektronska sporočila, ki so nesramna, žaljiva, prostaška, laži, polresnice …vse podpisano z lažnim imenom. Na žalost ne ostane le pri tem, vse se le še grozljivo stopnjuje.

Zgodba govori o sodobnem elektronskem nadlegovanju in bilo bi dobro, da si jo prebere čim več najstnikov, staršev in učiteljev oziroma vzgojiteljev.

 


Janičić-Holcer, Jelena: Sto en način, kako svojemu otroku pokažete, da ga imate radi

V današnjem hitrem tempu življenja je zelo pomembno, da otroku pokažemo, da ga imamo radi, ne da o tem samo govorimo, da otrok začuti, da ima v svoji družini varnost in podporo. Kot pravi avtorica knjige je načinov, da svojemu otroku pokažete, da ga imate radi, nešteto. Tako kot je tudi naš otrok po svoje edinstven, samosvoj, na nek način »boljši« od vseh ostalih. Najboljši načini, da svojemu otroku pokažete, da ga imate radi, so tisti, ki si jih izmislite sami. V knjigi jih je avtorica razvrstila po starostnih skupinah, in sicer od 2 do 5 let in od 5 do 8 let. Seveda pa to ne pomeni, da morate z izkazovanjem ljubezni prenehati, ko otrok dopolni 8 let. V nadaljnjih letih obdržite vse načine obnašanja kot doslej, vendar jih odvisno od otrokovega odraščanja spreminjajte, izpopolnjujte in vključujte vedno nove in nove. Pomembno je, da naši otroci odraščajo srečni, zato najdite čas zanje. To je vložek v otrokovo prihodnost. Uživajte pri tem, ko poveste in pokažete svojemu otroku, kako ga imate radi.

 


Harris, Joanne: Čokolada

V tradicionalno francosko vasico se vseli eksotična Vianne Rocher s svojo hčerko Anouk. Nasproti cerkve odpre čokoladni butik. Oče Reynaud jo prepozna kot resno nevarnost vaškim vernikom. Vianne namreč ne hodi v cerkev, poleg tega pa je greh tudi čokolada, ki jo izdeluje. Začel se je namreč post, tradicionalno obdobje samoodrekanja.

Viannina čokoladnica predstavlja kraj, v katerem lahko vaščani končno šepetajo skrivnosti, razpravljajo o težavah ter preizkušajo sanje. Z nekaterimi od njih se Vianne še posebej zbliža, postanejo prijatelji. Načrti za velikonočni festival čokolade pa razcepijo skupnost v spor. Se cerkvena slovesnost lahko ujame s pogansko strastjo čokoladnega opoja?

Z vsakim od likov v knjigi se lahko poistovetimo, vsi so »človeški«, čeprav tako zelo različni. Kot življenje samo. In čokolada! Med branjem se zdi, da barve in okusi prekoračijo liste papirja in jo dejansko začutimo.

Knjiga govori o tem, kako dobro vedno najde pot; da moramo ljudje slediti svojim sanjam, boriti pa se moramo proti demonom preteklosti in najti svojo lastno pot …

 


Čokolada: najboljši recepti

Da ne bomo ostali le pri teoriji, vam predlagam še čokolado v praksi.

Okusni recepti v tej knjigi so zapisani razumljivo in jasno. Predstavljeni so z besedo in sliko, tako da tudi začetnikom ne bo težko ustvariti čokoladne mojstrovine. Tukaj najdemo klasične recepte (božično deblo, doboš torta, sacherjeva torta …) kot tudi neznane sladice, ki pa so vredne priprave (beljakova torta, datljev čokoladni kolač, puding z ingverjem, omaka iz bele čokolade …).

V knjigi se zvrstijo poglavja: Torte, kolači in pogače, Vroče sladice, Hladne sladice, Kolački in drobno pecivo, Slaščice in pijače.

Dober tek!

 

 

 

 


Westerlund, Kate & Tharlet, Eve: Gospod Snežak

Lepo ilustrirana pravljica o otroški sreči. Kaj je lahko lepšega kot srčna želja, ki se izpolni?

Sestrici Liza in Tia vsako leto, ko zapade prvi sneg, pred hišo postavita velikega snežaka z rdečim cilindrom, šalom ter rokavicami. Letos sta mu za družbo naredili še majhno belo muco s črnimi lisami. Ko jo je videla sosedova deklica Ema, nova v soseski, si je prav takšno živo mucko zaželela pod božičnim drevesom. Tudi snežna muca je zahrepenela po tem, da bi bila Emina čisto prava mačica.

Snežak pa je poznal skrivnost čarobnih snežink, ki padajo na božično noč. In z njihovo pomočjo je osrečil malo muco Snežinko ter deklice Emo, Lizo in Pio.

 

 

 


Colgan, Lynda: Čarobna matematika: triki s števili

Knjiga nas na prijeten način spoprijatelji s števili in z njihovimi čarovnijami. Matematiko spoznamo na nov način. Knjiga je polna številskih trikov, ki bodo navdušili tako nas kot naše prijatelje.
Naučila nas bo računati z vratolomno hitrostjo, brati skrivna števila in uporabljati matematične skrivnosti starih Egipčanov. Vse, kar potrebujemo, je prgišče fižola, par prstov in nekaj dobro naučenih korakov. Nato moramo izreči le še: »Matabrakadabra!« In čarovnija se lahko prične.

Čaramo lahko s kalkulatorjem, s prsti, s kockami, s kostmi ali pa preprosto uporabimo čarobno število 9. Kako? Vsi odgovori se skrivajo v knjigi!

 


Tahan, Malba: Mož, ki je računal

Ko je bila Grčija še poganska, je tamkaj živel učenjak Pitagora. Ko ga je eden od učencev vprašal, katere sile gospodujejo človeški usodi, je odgovoril: »Svetu vladajo števila!«

Citat, ki na kratko opiše, o čem govori knjiga. O veliki ljubezni do števil ter njihovega preobračanja, zakonitosti, lepoti.

Malba Tahan (psevdonim), avtor knjige, je brazilskegi pisatelj in matematik. Glavni junak dela je Beremiz Samir, preprost pastir in globoki mislec. Beremiz pa ni samo računar: matematika bi se lahko imenovala znanost, ki nam hkrati odkriva brezmejni svet števil in magijo življenja. Z duhovitostjo ter poštenostjo razrešuje matematične zanke in z magijo matematike rešuje življenjske dileme.

Kako poravnati spor med tremi brati, ki jim je oče zapustil petintrideset kamel: prvemu pol, drugemu tretjino, tretjemu pa devetino?

Kako s štirimi štiricami zapisati vsa števila od nič do deset?

Le kako živeti brez ljubezni in vzdržati brez svobode?

Ob branju nas pogosto zamika, da bi vzeli v roke papir in svinčnik – vendar knjiga ni le zbirka matematičnih nalog z rešitvami, marveč tudi zanimiva zgodba, v kateri se na nevsiljiv način podane zgodovinske in matematične resnice prepletajo z elementi pravljice. Zgodba je postavljena v - za slovenskega bralca - eksotično okolje Bližnjega vzhoda, kar se ujema tako z matematičnim kot s pravljičnim kontekstom. Ves čas nas spremlja boj dobrega z zlim, pri katerem zmagajo plemeniti nameni in pozitivne vrednote.

Skozi osvetljevanje povezav matematike z drugimi znanji bralcu s svojim širokim znanjem in razmišljanjem pokaže, kako blizu duhovnosti, domišljiji, poeziji ali ljubezni je lahko matematika, če le znamo nanjo gledati s pravimi očmi in brez predsodkov.


Majhen, Zvezdana: Majhne modre pravljice

V novi slikanici za otroke, izpod peresa Zvezdane Majhen in znane velenjske ilustratorke Urške Stropnik, so objavljene tri kratke zgodbice, ki so zaradi velikih tiskanih črk primerne za začetno branje.

V zgodbici Zajčkovo ogledalo se zajček sprehaja ob gorskem jezeru in v vodi zagleda svojo podobo. Ves navdušen nad svojo lepoto se opazuje, potem pa gre veselo naprej in si poje pesmico, ki jo je sam sestavil. Sliši ga sraka in mu reče, da je siv kot mestni dimnik, ne pa moder kot nebo. Prinese mu ogledalo in ko se zajček vidi, ves solzen hitro steče nazaj k jezeru, da se prepriča, kdo ima prav.

Druga zgodbica govori o pisani nogavički, ki jo je veter potegnil izpod ščipalke in jo odvrgel na grmiček v parku. Sredi noči je na grmiček prilezla gosenica, ki si je že dolgo želela udobno spalno vrečo.

Tretja pravljica, Užaljena zima, pa  govori o starki zimi, ki si je ogledovala album letnih časov in bila nad svojo belo barvo jezna, zato se je pognala iskat krivca za svojo belino.

 


Petelinček petelanček

Zbirka prinaša sto priljubljenih pesmi za otroke, večinoma ljudskih in nekaj avtorskih. Namen pesmarice je, da bi otroci ob izbranih besedilih, melodijah, ritmih spoznali našo kulturno dediščino. Večina ljudskih pesmi je pisana v narečjih, v katerih so pesmi nastale ali živijo. Pesmim, izštevankam, igrarijam, rajavkam so na koncu dodana kratka navodila za izvajanje in slovar narečnih besed. Pesmarica ni namenjena samo najmlajšim, ampak tudi šolarjem. Tem bodo bolj všeč hudomušne, ljubezenske ali domovinske pesmi. Tridesetim pesmim je na koncu dodan notni zapis, lahko pa jih tudi poslušamo na priloženi zgoščenki. Knjigo je igrivo in hudomušno ilustriral Zvonko Čoh.

 

 

 

 


Tan, Schaun: Zgodbe iz oddaljenega predmestja

Avstralski pisatelj in ilustrator je za prefinjene in krhke zgodbe dobil številne nagrade, nazadnje spominsko nagrado Astrid Lindgren 2011. To je mednarodna literarna nagrada posvečena švedski pisateljici, ki jo podeljujejo tistim pisateljem in ilustratorjem, ki ustvarjajo visoko kakovostna dela za otroke in mladino. Pri nas je bila knjiga nagrajena z zlato hruško.

Petnajst zelo kratkih zgodb lahko beremo kot nenavadne spomine ali sanje nekega zdaj že odraslega dečka. V čisto vsakdanje okolje postavi avtor nevsakdanje situacije s katerimi se srečujejo čisto običajni ljudje. Tako spoznamo študenta Erika, ki je prišel iz tujine na izmenjavo in je stanoval pri eni družini. Namesto da bi študiral v lepo opremljeni sobi, ki so mu jo pripravili, je večino časa spal in študiral v kuhinjski shrambi. Najbolj navdušen je bil nad majhnimi stvarmi, ki jih je našel na tleh. Nekega dne je nepričakovano odšel, le pomahal je in vljudno pozdravil. Šele ko so stopili v shrambo, so videli, kaj jim je pustil študent iz tujine in to je prva stvar, ki jo pokažejo vsakemu gostu. Spoznamo tudi vodnega bivola, ki ga ljudje prosijo za nasvete in jim vedno pokaže pravo smer, skrivno dvorišče, ki ga družina odkrije v svoji hiši, srečamo veliko morsko žival,  izvemo kam gredo vse pesmi, ki jih napišejo ljudje pa niso objavljene in še druge zgodbe. Gre za knjigo, ki bo prevzela tako mlade kot tudi odrasle bralce  s svojo inovativnostjo in celo paleto čudovitih avtorjevih ilustracij.

 


Gaiman, Neil: Pokopališka knjiga

Ameriškega pisatelja in scenarista Neila Gaimana že dobro poznamo po njegovi uspešnici Coraline, po kateri je bil posnet tudi film. Njegova druga uspešnica z naslovom Pokopališka knjiga je nenavadna zgodba o odraščanju popolnoma običajnega fanta Nobena ampak s to razliko, da  fant odrašča na pokopališču. Namesto staršev, ki jih je kruto izgubil, ga vzgajajo duhovi pokojnikov, ki so ga rešili smrti. Mrtvi ga tudi poskušajo vzgojiti in zaščititi pred nevarnim zunanjim svetom. Ben je v vsakem poglavju starejši, pametnejši, vedno spozna nekaj novega. Zgodbo delajo zanimivo razna šarmantna bitja, duh rimskega poveljnika, duh srednjeveške čarovnice in tako se humorno prepletajo različna zgodovinska obdobja. Gre za fantastično zgodbo,  ki na zelo nežen in nevsiljiv način niza zgodbo o odraščanju, učenju, ljubezni, varnosti in iskanju osnovnih človeških vrednot. Zato je primerna za mlade kot tudi za starejše bralce.

Knjiga je dobila veliko nagrad in velja za najboljši roman 2009, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo Ljubljana pa ji je podelil  zlato hruško.

 


Griffin, Emily: V srcu stvari

Nick je odličen otroški kirurg, ki nekega dne v bolnišnico sprejme hudo opečenega šestletnega Charlija. Njegova mati Valerie je skrbna  samohranilka, ki ves dolgi čas okrevanja budno spremlja sinov napredek. Ker so Charlijeve opekline izjemno hude, mora mali korenjak v bolnišnici ostati kar precej časa. V tem času se med njim, mamo in kirurgom splete posebna čustvena vez. Nick pa, ki je bil do sedaj vedno vzoren mož in oče, se znajde pred hudo preizkušnjo, ki bi lahko vsem za vedno spremenila življenja.

Ameriška avtorica številnih uspešnic tokrat pripoveduje zgodbo treh ljudi, ujetih v usodni trikotnik, v katerem udeleženci začnejo dvomiti o ljubezni in zvestobi. Vsi trije pa tudi odkrijejo, kaj je v resnici bistvo življenjske sreče.

 

 

 

 


Möderndorfer, Vinko: Nihče več ne piše pisem

V romanu nam avtor predstavi Ivána, samskega prevajalca kriminalnih romanov v poznih srednjih letih, ki si prizadeva prekiniti stike s preteklostjo. Tako kot nima stikov z bivšimi sošolci in prijatelji, jih nima niti z ostarelo mamo, ki jo je zapustil, ko jo je zasačil v postelji z njeno prijateljico. Popolnoma je zadovoljen s svojo samoto in ustaljeno rutino. Vse pa se spremeni nekega dne, ko prejme pismo, na katerem je njegov naslov izpisan s črnilom. Najprej ga sploh ne namerava odpreti, tako kot dolga leta ni odpiral materinih pisem. Ko pa ga vendarle premaga radovednost in ga odpre, se mora soočiti ne samo s preteklostjo temveč tudi s svojimi življenjskimi travmami in demoni. Pismo mu namreč pošlje nekdanji sošolec in najboljši prijatelj, s katerim sta si v srednješolskih časih delila vse, tudi punco.

 

 

 


Plajhner, Marjana: Recepti – pripravki naših babic iz zdravilnih rastlin za lajšanje bolezenskih težav

Biologinja in zeliščarka Marjana Plajhner je že od malih nog  zbirala recepte za lajšanje bolezenskih tegob, saj sta se naravnih zelišč v veliki meri posluževala že njena starša. Na željo številnih poslušalcev njenih predavanj je recepte strnila v knjigo. Nasveti so razdeljeni po abecednem redu težav oz. bolezni, sledi kratek opis in uporaba primernega zelišča, olja, čaja, obloge itn. Tako izvemo, kako lajšati tegobe pri glavobolu, migreni, išijasu, kako ustaviti krvavitev, zmanjšati podočnjake, krepiti imunski sistem in še mnogo drugega. In vse to na naraven, telesu prijazen način.

 

 

 

 

 

 


Menezes, Sueli: Kresniček Nino

Mali kresniček ima eno samo željo. Rad bi namreč vsaj enkrat pričaral tako močno svetlobo kot jo vsako noč pričara luna. Ker je luna nekega dne utrujena in bi si rada malce odpočila, prosi Nina za pomoč. Nino zbere vse kresničke na kup in z veliko truda jim uspe s svojimi majhnimi lučkami pričarati čarobno kroglo, ki sveti celo lepše kot luna. Vse živali v gozdu so očarane, kresničku pa se je izpolnila največja želja. Uživamo lahko ob čudovitih ilustracijah, poleg tega pa se otrok nauči tudi, da je prav vse mogoče, če se le dovolj potrudimo.

 

 

 

 

 

 


White, Kathryn Ivy: Kdaj bo padel sneg?

Prikupna zgodbica o malem medvedku, ki si ne želi prespati zime. Raje bi se s prijateljema igral v puhastem belem snegu. Nikoli ga še ni videl, zato mu ga prijatelja skušata ponazoriti s kepami blata in lešniki, a to seveda ni enako. Medvedek se razočaran vrne k mamici, ki ga že glasno kliče k sebi v brlog. Boji pa se, da bosta medtem ko bo spal prijatelja pozabila nanj.

 

 

 

 

 

 

 

 


 
Izdelava spletnih strani: AV studio