Ideogram fotoaparata
_navigation/knj/title

Dobro je vedeti

Knjižnica VelenjeGradivoKnjižni kotičekLeto 2012Februar 2012


Februar 2012

Klenovšek Musil, Manica: Mala arhitekta

Junaka izvirne slikanice, ki otroke popelje v svet arhitekturnih pojmov, sta Peter in Ana. Kot večina otrok obožujeta igro s kamenčki, s katerimi sestavita najprej hišo, nato vas in nazadnje skozi igro postavljata vse višje zgradbe, tako da iz vasi nastane pravo mesto. Ob sprehodu skozi mesto se srečata z različnimi zgradbami, pomembnimi objekti in elementi, s katerimi se ob svojem delu srečujejo arhitekti in urbanisti. Besedilo v obliki stripa je obogateno z izvirnimi ilustracijami in zabavnimi vprašanji, ki vzpodbujajo otroke k razmišljanju.  Slikanica je rezultat  projekta Arhitektura in otroci, katerega cilj je približati svet arhitekture in urbanizma mlajšim otrokom preko delavnic, ki potekajo po različnih galerijah v Sloveniji.  Poleg tega, da je zgodba poučna, poudarja tudi pomen ekologije, odnosa do okolja in razumevanja kulture bivanja, kar je unikat v slovenskem založništvu pa tudi v svetovnem merilu.

 


Josipovič, Damir ; Perko, Samo: Slovenija iz krize: ABC rešitve

Zgodbe, v katerih boste mogoče prepoznali znanca, prijatelja, sorodnika ali sebe, opisujejo aktualne probleme, ki so zajeli Slovenijo v obdobju od osamosvojitve pa do danes in v katerih ljudje reagirajo na različne načine. Zanimive so tudi zato, ker vsaka od njih nakazuje tri izhode ali rešitve, med katerimi lahko bralec izbira. Vsaka izbira daje iztočnico za razmislek, kako bi sam ravnal v podobni situaciji. Bi izbral eno od teh treh poti ali bi se odločil za četrto? V kateri od teh zgodb človek ohrani svoje dostojanstvo?

Soavtor Damir Josipovič je geograf, demograf in ima bogate izkušnje s področja socialne in politične geografije, kar  mu daje uvid v problematiko družbene krize in v nakazovanje smernic za rešitve.

 

 

 

 


Green, Risa: Zgodbice iz zibelke

Roman Zapiski iz trebuščka je dobil nadaljevanje, v katerem glavna junakinja Lara Stone doživlja prve izkušnje z novorojenko in družino, kateri se je pridružila tudi čudaška, a skrbna varuška. V primerjavi z nosečnostjo zdaj še težje sprejema nove izzive, povezane z neprespanimi nočmi, odvečnimi kilogrami, dojenjem, moževo brezbrižnostjo … Kot da nima dosti težav, pa se v tem ne ravno pravem času pred vrati pojavi njen odtujeni oče z zaročenko, nekdanjo striptizeto. Zabavno branje za izkušene in bodoče mamice, za novopečene pa niti ne …

 

 

 

 

 

 


Costello, Jane: Nesojena nevesta

Ljubko in zabavno Zoe Moore na njen sanjski dan pred oltarjem zapusti ljubljeni zaročenec. Odloči se, da bo spremenila okolje in iz rodne Anglije odpotuje čez lužo, v Boston. Poišče si delo varuške in spozna družino, v kateri bo poslej skrbela za otroka, ki sta v prometni nesreči izgubila mamo. Petletna Ruby in leto mlajši Samuell jo takoj sprejmeta za svojo, privlačen in čemeren vdovec Ryan Miller pa s svojim odbijajočim vedenjem ostaja zanjo uganka. Vendar družabna Zoe ne obupa, ampak se spoprijatelji z varuškami iz družin v soseščini. Njihovo prijateljstvo reši marsikatero zagato, tudi tisto, ki je povezana z njeno preteklostjo.

 


Doria, Julia: Diamanti na tvojem dvorišču

»Nebrušeni diamanti ležijo tudi na tvojem dvorišču. Verjetno sploh ne veš za to. Kako veliko je tvoje dvorišče?« Zgodba za vzpodbujanje notranjega miru in osebnostne rasti poteka kot dialog med dvema osebama. Babica, na zunaj krhka oseba, predstavlja v tej zgodbi simbol modrosti, trdnosti, notranje moči, dobrote in topline. Ob njenih naukih glavna oseba išče in končno tudi najde rešitev pritiska skrbi, preobremenjenosti in recept za osrečujoče in polno življenje. Zgodba je navdih za notranjo umiritev, za nove začetke in poti ter izpolnitev srčnih ciljev, na katere ste v obremenjenem vsakdanjiku pozabili. »Ladje pristanejo, ko je morje mirno.«

 

 

 

 


Nora Roberts: Sanje o beli poroki

Nora Roberts piše izredno zanimive in napete zgodbe, večkrat  jih tudi rada poveže v več delov oziroma knjig, tako da lahko dlje časa uživamo v branju in spoznavanju življenja knjižnih likov. Sanje o beli poroki je prva knjiga od štirih v zbirki Neveste, ki govori o življenju in ljubezni štirih prijateljic, ki skupaj vodijo Zaobljube - podjetje, ki se ukvarja z načrtovanjem porok. Glavna junakinja je fotografinja Mackensie ali krajše Mac Elliot, ki za podjetje izdeluje poročne fotografije za bodočo nevesto in ženina ter njune svate. Za objektivom je prava mojstrica uokvirjanja trenutkov, ki bodo za vedno ujeti na slikah. S tem osrečuje sebe in svoje stranke. Potem pa se zgodi usodni trenutek, ko na predporočni večerji spozna brata bodoče neveste Carterja Maguireja, učitelja angleške literature … To je srečanje, ki oba popelje do zvezd. Mac je vedra, razigrana, energična, vendar v svojem bistvu ranjena ženska ter čisto nasprotje mirnega, zamišljenega in nerodnega Carterja. Sta popolno nasprotje, ki se kljub temu močno privlačita in vsak zase delujeta odlično, ob združitvi pa se krešejo iskre vroče ljubezni.

Preberete lahko tudi naslednji dve knjigi iz serije, ki nosita naslov Postelja iz vrtnic ter Slastni trenutek, na prevod in izdajo četrte pa še čakamo.

 


Prajner Marija: Kruh : vsakdanji in praznični

Ogleda, branja in predvsem praktičnega preizkusa je vreden nov kuharski priročnik izpod peresa priznane slovenske učiteljice pekarstva in slaščičarstva Marije Prajner. Svoje dragocene izkušnje je zbrala in predstavila v obsežni knjigi, ki je obogatena z izredno bogatimi fotografijami. Navsezadnje je tudi estetika pri hrani zelo pomembna in knjiga kar kliče po tem, da se tudi vi čim prej lotite peke slastnih pekovskih izdelkov. Opisane so vrste moke, način priprave, najpogostejše napake pri pripravi testa ali peki; skratka vse, kar je potrebno, da nastane izvrsten, na pogled in po okusu dober izdelek. Številni recepti kar kličejo po tem, da bo tudi v vaši kuhinji slastno zadišalo po najlepšem vonju – sveže pečenem kruhu. Posebna pozornost je namenjena tudi oblikovanju testa, kot so npr. nazoren prikaz pletenja z dvema, tremi, štirimi ali celo petimi prameni, plosko in križno pletenje ter izdelavi podobnih umetnin, zlasti za posebne priložnosti.

 


Hervé Tullet: Pritisni tukaj

Novost v vseh pogledih je otroška slikanica z naslovom Pritisni tukaj, ki na atraktiven in zabaven način uči otroke, ne samo veselja do branja in pridobivanja bralnih navad, temveč ga na igriv način spozna z različnimi barvami, mešanjem barv, okroglo obliko in predvsem z osnovnimi načeli prostorske kompozicije. Ta slikanica francoskega ilustratorja je navdušila že ogromno število otrok po vsem svetu. Spremno besedilo oziroma napotki so napisani z velikimi črkami, ki na igriv način vodijo otroka do znanja bodisi samostojno ali s pomočjo bolj izkušenih bralcev. Dotik s prstom sproži osupljiv ples barv in popelje otroke na zabavno pustolovščino v svet brezmejne domišljije.

 

 

 


Donoghue Emma: Soba

Srhljive okoliščine pripovedi spominjajo na resnična kriminalna primera kot sta Fritzl ali Natasha Kampusch, vendar se je kanadski pisateljici irskega rodu uspelo izogniti pretirani čustvenosti. Nastal je pravi slavospev materinski ljubezni in volji do življenja ter na novo spoznani resničnostni svet skozi oči petletnika, ki pozna samo okolje svoje sobe, iluzionistični svet, kot ga prikazuje televizija, svojo mamo in nadležnega obiskovalca ugrabitelja in očeta – Tastarega, ki ga običajno samo sliši iz notranjosti omare, kamor ga mati skrije pred njegovimi rednimi obiski. Za posebneža Jacka z nadpovprečnimi jezikovnimi in matematičnimi sposobnostmi je soba ves njegov svet, za mamo pa grozljiva celica, v kateri je ujeta že sedem let. Po neverjetnem pobegu in rešitvi je prilagajanje na zunanji svet izredno težavno. Težko razumemo tudi Jackovo željo po varnosti oziroma vrnitvi v sobo. Množica novih informacij, ljudi in predvsem pozornosti medijev je namreč zanj prenaporna. Potreben bo čas za prilagajanje ...

 


Sarita Mandanna: Tigrov grič

Prvenec izpod peresa indijske pisateljice, ki živi v Kanadi je bil letos nominiran za najboljši azijski roman. V zgodbi spremljamo življenje treh generacij Kambejmada in Načimanda od leta 1878 do začetka druge svetovne vojne. Nazorno je prikazana tudi bogata indijska kolonialna zgodovina ter tradicija tamkajšnjih ljudi. Predvsem pa delo odlikujejo osupljivo lepi pokrajinski opisi, prikaz prvinskega življenja sredi pragozda med valovitimi griči in kavnimi plantažami, v varnem zavetju razširjene družine, že stoletja zakoreninjene na svoji zemlji, predvsem pa zanimivo spremljanje globoke ljubezenske zgodbe vključno s tragičnimi dogodki. Devi se že v otroštvu spoprijatelji z Devano in njuna skupna prihodnost se zdi zagotovljena. Vse pa se spremeni, ko Devi prvič zagleda Mačuja, junaškega lovca na tigre in se odloči, da se bo nekoč poročila z njim.

Literarno delo je brezčasna pripoved o ljubezni, o usodnih odločitvah in njihovih daljnosežnih posledicah in se lahko enakovredno postavi ob bok romanov, kot so V vrtincu ali Pesem ptic trnovk.

 


Hejahoj, zapoj, pozoj

Velenjska založba Berivka svojima zbirkama za otroke in odrasle uspešno in izvirno skrbi za promocijo šaleške kulturne dediščine, duhu tukajšnjega ljudskega izročila pa je ostala zvesta tudi v svoji prvi glasbeni zgoščenki. Njegovo zbiranje in ohranjanje je namreč poglavitna dejavnost te založbe, ki je doslej izdala šest otroških slikanic in štiri knjige za odrasle. Okoli njenega zadnjega založniškega projekta uglasbljenih pesmi iz slikanic Roka Polesa se je zbrala pisana druščina velenjskih glasbenih ustvarjalcev, od Jureta Pukla, ki je tudi napisal in aranžiral večino skladbic, do Jožeta Šaleja, 6 Pack Čukurja in drugih. Rezultat je izvirna glasba za otroke, ki se duhovito poigrava z glasbenimi žanri, skupno 11 pesmi v slovenščini pa se ponovi še v angleškem jeziku. Radoživo igriva glasba z minimalističnimi besedili, ki ustrezajo dojemanju rosno mlade dece, blizu pa bo tudi nekoliko starejšim in celo odraslim, ustvarjalno pregnete motive ljudskega izročila in ga približata svetu današnjih otrok. Ploščku so priložena besedila pesmic in namigi za izrazno plesanje.

 


Hobsbawm, Eric: Čas revolucije: Evropa 1789-1848

Erica Hobsbawna uvrščajo med največje in tudi najbolj svetovno znane zgodovinarje. Marksist in specialist za 18. in 19. stoletje je najbolj odmeven po svoji štiridelni zgodovini, ki obsega obdobje od velike francoske revolucije do konca 20. stoletja. Prvi del je preveden v slovenščino in je izšel najprej pod naslovom Obdobje revolucije, naslov aktualne dopolnjene izdaje  pa je Čas revolucije.  Knjiga obravnava preobrazbo sveta v obdobju med leti 1789 in 1848, ki je nastala zaradi dveh ključnih evropskih revolucij, t.j. francoske leta 1789 in britanske industrijske revolucije. Ta dvojna revolucija je povzročila največjo spremembo v zgodovini človeštva po nastanku poljedelstva in mest, v svoji univerzalnosti pa je spremenila in še spreminja podobo vsega sveta. Tudi v tem delu je avtor zvest svoji zgodovinopisni metodi: bralcu ne razgrinja gradiva iz arhivov s podrobnimi prikazi obravnavane teme, ampak mu na podlagi analize sekundarnih virov postreže s sintezo sprememb v obravnavanem obdobju. Pri tem je knjiga razčlenjena na dva dela: prvi obravnava najbolj bistvene dejavnike razvoja tistega obdobja, drugi pa prikaže družbo, ki je nastala iz obeh revolucij.  Čeprav je preteklo pol stoletja od njenega nastanka, in kljub razvoju historiografije, je knjiga še vedno aktualna. Kot je v spremni besedi zapisal Božo Repe, je delo tudi dokaz, da marksistični pristop še vedno  (ali znova) nudi možnost za analizo glavnih zgodovinskih procesov.

 


Eliade, Mircea: Joga: nesmrtnost in svoboda

Romunski filozof, religiolog in zgodovinar Mircea Eliade je s tem monumentalnim in kompleksnim pregledom indijske duhovne, filozofske in religiozne tradicije, ki jo je uspešno prenesel v zahodni racionalistični diskurz, ustvaril referenčno delo, ki še danes, pol stoletja po nastanku, ni preseženo. Meditacija, oziroma joga kot ji pravijo Indijci, je kot bistveni del indijske modrosti postavljena v širši kontekst filozofske šole vedanta in teorije ter prakse religioznih življenskih izkušenj. Medtem ko je joga pri znanem indijskem filozofu Surendranathu Dasgupti, pri katerem je Eliade študiral, niz mentalnih praks znotraj filozofskega sistema, pa jo je slednji opredelil kot katero koli asketsko tehniko in vsakršno metodo meditacije ter jo s tem obravnaval kot splošno indijsko in potencialno univerzalno. V kako širokem zamahu se je lotil tega fenomena ilustrirajo že naslovi posameznih poglavij: Jogijske doktrine, Joga in brahmanizem, Joga in hinduizem, Jogijske tehnike v budizmu, Joga in tantrizem, Joga in alkimija ipd.

 


Levi, Pavle: Razpad Jugoslavije na filmu: estetika in ideologija v jugoslovanskem in postjugoslovanskem filmu

Pavle Levi predava zgodovino in teorijo filma na univerzi v Stanfordu, sicer pa je avtor številnih esejev o filmu in nacionalizmu, eksperimentalnem filmu in psihoanalitični filmski teoriji. V analizi odnosa med estetiko in ideologijo v jugoslovanskem in postjugoslovanskem filmu so slogovne značilnosti obravnavanih filmov, kot so razmerja med podobo in zvokom, narativna logika ipd., razdelane v povezavi z ideološkimi funkcijami, ki jih opravljajo. Izbor obravnavanih filmov je pester, sega od klasičnih avtorjev t.i. črnega filma (Dušan Makavajev, Živojin Pavlović, Želimir Žilnik) do novejših kot so Emir Kusturica in Srdjan Dragojević, od subkulturne produkcije bosanskega pop-art gibanja novi primitivizem do medvojne produkcije iz devetdesetih let prejšnjega stoletja, ki je bila v službi nacionalističnih in šovinističnih politik. Levi obravnava tudi bosanske, srbske in hrvaške povojne filme, ki so nastali po razpadu Jugoslavije, in njihov odnos do državljanske vojne. Njegovo tezo, da se je kritika državne socialistične dogme v filmu nadaljevala v fanatično zagovarjanje nacionalistične in etnične dogme med drugim ilustrira z analizo filma Podzemlje. Medtem ko režiser Emir Kustirica v tem filmu Srbe obravnava kot zgodovinsko zatirano nacionalno grupacijo, pa tiste etnične skupine, ki tvorijo domnevno protisrbsko koalicijo prikaže kot protijugoslovansko orientirane in se torej ideološko ujema z nacionalistično klimo, ki je v Srbiji prevladovala v obdobju Miloševićeve vladavine.

 


Kleist, Reinhard: Johnny Cash - I See a Darkness

Reinhard Kleist v svojem romanu v stripu napeto in z likovnimi orisi predstavi življenje velikega Johnnyja Casha, ″moža v črnem″, najbolj znanega country pevca vseh časov, upornika in legendo že za časa življenja. Že prve strani pokažejo, da se Kleist pri upodobitvi Cashevega življenja po orisu mladosti in prvih glasbenih poskusih, njegovih zgodnjih koncertov z Elvisom ni osredotočil na usodno in sentimentalno ljubezensko zgodbo med Johnnyjem in June, temveč prikaže tudi temno stran Cashevega bivanja, od neuspelega prvega zakona do njegovih odvisnosti, ki so ga uničevale, pri čemer je vse skupaj lepo uokviril v Cashev slavni nastop v zaporu Folson leta 1968.

Johnny Cash v črno-belem noir stilu, ki mu najbrž najbolje pristaja.

 

 

 


Kristof, Agota: Trilogija - Šolski zvezek; Dokaz; Tretja laž

Prvi del Trilogije z naslovom Šolski zvezek, je pri nas izšel že leta 2002, v pričujoči izdaji pa nastopa skupaj z obema nadaljevanjema, romanoma Dokaz in Tretja laž. V Šolskem zvezku spoznamo dvojčka, ki ju mama (v času vojne) pripelje k stari mami. V krutem svetu se nadpovprečno inteligentna fantka odločita, da si bosta s posebnimi vajami (vaje v postenju, vaje v okrutnosti itn.) okrepila telo in duha. Spremenita se v človeški stroj. Njun cilj je preživeti in  opravičuje vsa brezkompromisna sredstva. V Dokazu ″tisti, ki ostane″ v hiši mrtve stare mame, dobi ime – spoznamo Lucasa, enega od bratov, samotarja, ki ga imajo ljudje za norega. V svojo hišo sprejme mlado dekle in njenega pohabljenega otroka, ljubezen pa išče drugje. Tretji del; Laž uvede perspektivo Clausa, ki opiše, kako je po vseh letih brezupnega iskanja našel brata dvojčka, ki pa ga je zanikal. Trilogija je pretresljivo, neverjetno, brutalno, mojstrsko izbrušeno delo.

 


Schöps, Inge: Joga: Veliki priročnik za začetnike in izkušene

Joga je eden od najstarejših naukov o usklajenosti telesa, uma in duha. Njeno poučevanje temelji na znanju, ki se je kopičilo več kot 3500 let. Joga usklajuje telesno in duševno v človeku, vzpostavlja notranji mir in več odpornost proti stresu. Popelje nas na potovanje navznoter in omogoča, da sami sebe raziščemo, se spoznamo in postopno razširimo svoje meje. 

Priročnik ponuja temeljit uvod v osrednje zgodovinske in filozofske vidike joge, več kot 700 podrobnih fotografij in izčrpnih opisov več kot 120 asan, lažje oblike položajev za začetnike in težje za izkušene, navodila za izvedbo vseh zapletenih asan, opise temeljnih dihalnih in meditativnih tehnik, zaporedja vaj, ki jih lahko poljubno kombinirate za samostojno vadbo.

 

 


Waters, Sarah: Žeparka

London leta 1862. Glavni junakinji, obe siroti, odraščata v zelo različnih razmerah, Sue v svetu malih londonskih tatičev, Maud pa pri bogatem stricu. Njuni usodi se prekrižata, ko lokalni prevarant ″Gentleman″ Maud, spraviti v norišnico in se polastiti njene dote. Sue tudi prepriča, naj mu pomaga pri načrtu in ta se tako vseli k Maud kot njena služkinja. V kratkem času se mladi osamljeni ženski zbližata in zaljubita. Vendar pa je to šele začetek mreže spletk in prevar.

Zgodba nam odpira vpogled v zakotne londonske ulice poznega 19. stoletja, psihiatrične ustanove tistega obdobja, viktorijansko pornografijo ter osebne zgodbe o odraščanju in iskanju svojega pravega jaza. Žeparka tako ni zgolj napeta zgodovinska kriminalka, je izjemno domiselna zgodba, ki prekipeva od prevar, norosti in skrivnosti in ponuja nove poglede na dobo viktorijanske Anglije in njeno dvojno moralo.

 


Allende, Isabel: Eva Luna

Eva Luna je sodobna Šeherezada, mlada ženska, ki se skozi življenje prebija s pripovedovanjem zgodb. S pomočjo besed ustvarja domišljijske svetove, v katerih se spomini prepletajo z realnimi dogodki, fantastični stvori pa z osebami iz zgodovinskega sveta.
V domišljijskih prostranstvih zasidrana Eva, potomka neukročenih Indijancev in zavojevalskih belcev, spočeta na očetovi smrtni postelji ter vzgajana v hiši nenavadnega znanstvenika, je že v rani mladosti prisiljena skrbeti sama zase. Po materini smrti jo viharno morje življenja premetava na svojih valovih, jo potiska z ene skalnate obale na drugo, vse dokler v iskanju varnega zavetja ne naleti na Rolfa Carleja, filmskega snemalca, ki snema film o gverilcih in ki na svojih ramenih nosi lastno breme strasti, ljubezni, žalosti in maščevanja.
Čilska pisateljica je z Evo Luno ustvarila večplastno družinsko sago v okviru ljubezensko-zgodovinskega romana.

 

 
Izdelava spletnih strani: AV studio