Ideogram fotoaparata
_navigation/knj/title

Dobro je vedeti

Knjižnica VelenjeGradivoKnjižni kotičekLeto 2012Marec 2012


Marec 2012

Albom, Mitch: Še en dan

Uspešni ameriški športni novinar in kolumnist je svoje pisateljevanje začel s knjigami o športu, potem pa se je obrnil k poglobljenim zgodbam o minljivosti življenja in dragocenih trenutkih, ki so nam naklonjeni in jih pogosto ne znamo izkoristiti (Modrost starega učitelja, Pet oseb, ki jih srečaš v nebesih). Pripoved Še en dan govori o odnosih v družini, o nesebični materini ljubezni, o sinovem iskanju pozornosti, o očetovi odsotnosti in predvsem o tem, kako drugače bi živeli in ravnali, če bi poznali vse družinske skrivnosti in bi na voljo imeli še en dan življenja.

 

 

 

 

 

 


Sedmak, Matej: Peacehiker: okoli zemlje brez denarja

Knjiga avtorja Mateja Sedmaka ali Peacehikerja, fanta, ki je pri 20 letih praktično brez denarja obkrožil svet, je izšla že leta 2006. Takrat je bila precej priljubljena, kasneje je avtor celo kandidiral za predsednika države, no danes pa predava o fotobranju.

19. julija 2004 se je Matej odpravil z nahrbtnikom in praktično brez denarja ter vizumov od doma. Prepotoval je svet od Mehike do Japonske in Indije. Pri tem je spoznal preproste domačine, popotnike, bogataše, duhovne voditelje in predsednike držav. Kakor sam avtor pravi, je bilo potovanje pravzaprav iskanje samega sebe in tudi knjiga je nekakšna psihoterapija iskanja identitete.

Na poti je avtor domislil tudi projekt En svet (prebojne rešitve za izzive sodobnega izobraževanja), katerega izvaja še danes.

 

 


Burgess, Melvin: Džank

Melvin Burgess (1954) je eden najbolj priljubljenih in obenem kontroverznih sodobnih mladinskih pisateljev. V svojih romanih – med katerimi sta najbolj razvpita Džank in Tista reč  razgalja številne tabuizirane teme, kot so odvisnost od drog, mladoletniški seks, spolne zlorabe, lepotne operacije ipd., zaradi česar vedno znova sproža tako plazove navdušenja kot (moralnega) ogorčenja.

Že Burgessov prvenec Klic poslednjega volka, ki je izšel leta 1990, je bil v ožjem izboru za nagrado Carnegie Medal za najboljšo knjigo za otroke. Resnični preboj, tako pri kritikih kot bralcih, pa je dosegel leta 1996 s svojo sedmo knjigo, izvrstnim mladinskim, tudi pri nas prevedenim romanom Džank, za katerega je prejel prestižno nagrado Guardian Children's Fiction Award. Vse do danes je ostal trdno zasidran med najuglednejšimi, pa tudi najbolj branimi avtorji za mladostnike.

Tudi v Džanku avtor nagovarja tiste, za katere se mu zdi najvredneje pisati – najstnike, odrinjene na rob. V zgodbi neposredno spregovorijo najstniki sami, glavna protagonista sta Gemma in Tar, ki ju že pri štirinajstih letih posesa neusmiljeni svet bristolskih skvatov in ju po petih letih, kot dvajsetletnika naposled izvrže hkrati kot starca in tudi še otroka.

 


Cornaro, Luigi: Kako živeti 100 let: zmerno življenje

»Potem ko sem si tako lepo opomogel, sem začel preučevati moč zmernega načina življenja. Menil sem, da bi mi način, s katerim sem uspel premostiti tako zelo velike zdravstvene težave, lahko pomagal tudi pri ohranjanju dobrega zdravja in pri krepitvi vsega telesnega ustroja. Zato sem začel marljivo raziskovati, katere vrste hrane so zame najprimernejše.«

To je le drobec iz spisa La vita sobria (Zmerno življenje) renesančnega plemiča Luigija Cornara iz Padove, ki je od 16. stoletja doživel veliko knjižnih izdaj po vsem svetu. Z naslovom Kako živeti 100 let je pred nekaj leti v izdaji Društva za zdravo življenje in samouresničitev Preporod v Vojniku izšel tudi pri nas. V njem avtor opisuje, kako se je s pomočjo zdravega načina življenja izkopal iz smrtonosnega prepada številnih bolezni ter poletel v višine kakovostnega življenja, ki ga je živel vse do svoje mirne smrti v 103. letu življenja.

 

 


Wharton, Jim in Phil: Za zdrav hrbet

Vas boli hrbet? Ali muči kronična poškodba? Ste okorni? Večina ljudi odgovori žal pritrdilno. Knjiga avtorjev Jima in Phila Wharton, očeta in sina, terapevta za mišice in okostje, ki sta svetovno znana trenerja, vam lahko pomaga. Razvila sta svojo metodo raztezanja in krepitve mišic, katera ne le ublaži bolečine, ampak ob vztrajni uporabi povsem sanira stanje. Delata in sta delala s svetovno znanimi športniki, tudi olimpijskimi zmagovalci. Prepričana sta, da je večino težav s hrbtom mogoče preprečiti. Metoda se zdi revolucionarna, saj sta se avtorja z leti veliko naučila o fiziologiji, prirojenih darovih in spreminjajočemu se razpoloženju telesa. Ne obljubljata čudežev brez sodelovanja vsakega posameznika.

 

 

 


D'Avenia, Alessandro: Bela kot mleko, rdeča kot kri

Pred nami je roman s čisto običajno zgodbo o šestnajstletnem gimnazijcu, ki ji je dodan duh tistega, kar v današnjem svetu izginja: želja po tem, da bi mladi zaživeli polno in opomin, da bi se odrasli spomnili, da so morda polnost življenja že občutili. Avtor je italijanski profesor književnosti, ki je dobil navdih od njegovih dijakov.

Leo je čisto navaden fant, ki se rad druži s prijatelji, se zabava in se po potrebi umakne za računalnik. Šola je le nujno zlo, učitelji pa so tu le nerazumevajoči stražarji. Na šolo pa pride profesor za zgodovino in filozofijo. Za razliko od ostalih pa ta ne poučuje le obvezno snov, ampak skozi teme spodbuja učence, da živijo polno življenje in ko spodbuja dijake, da bi iskali lastne sanje, mu žarijo oči. Skratka, otroke ob sebi ima rad. Svetel žarek v njegovem mladem življenju je tudi Beatrice, njegova ljubezen, ki se spopade z levkemijo. Pogledati mora vase in se soočiti z bolečinoodrasti. Spozna, da sanje ne morejo umreti. Potrebno je le zbrati pogum in verjeti v nekaj večjega.

 


Kinney, Jeff: Robi je car

Druga knjiga iz zbirke Dnevnik nabritega mulca nas ponovno popelje v svet, kakršnega vidijo otroci, za katere je življenje vse prej kot lahko.

Grega Tepež se ponovno vrača med šolske klopi. Konec je počitnic, katere pa zanj niso bile prav nič prijetne. Kot vedno je moral na plavalni tečaj, poleg tega pa se je pripetilo nekaj sramotnega, na kar bi tako zelo rad pozabil. Da pa je nesreča še večja, ve za to skrivnost tudi Robi, Gregov starejši brat, ki ga sedaj s tem drži v šahu.

Zabavna zgodba skoraj spominja na strip in je nadvse primerna tudi za tiste bralce, ki po knjigah ne segajo zelo radi in pogosto.

 

 

 

 

 


Woods Fisher, Suzanne: Zgodbe o amiših

Avtorica se vrača nazaj k svojim koreninam, k dedku, ki je odraščal v eni izmed protestantskih ločin v Pensilvaniji. To so zgodbe, ki nam prikažejo osrednje teme iz življenja amišev, o njihovem pogledu na čas, skupnost, moč odpuščanja, preprostost in vero. Svet brez elektrike, računalnikov in avtomobilov nam je vsekakor tuj in v naši predstavi umaknjen v preteklost. Življenjske vrednote, ki so v našem sodobnem svetu popolnoma izgubile svoj pomen, pred nami zažarijo v vsej svoji lepoti. Svet tu teče bolj mirno. Vsaka zgodba je obogatena s amiškimi pregovori in drobnimi modrostmi, na katere se preprosti ljudje opirajo v vsakdanjem življenju. Par drobcev modrosti, ki lahko pomagajo živeti tudi nam:

- Tisti, ki nima denarja, je reven; tisti, ki nima ničesar razen denarja, je še revnejši.

- Nismo dolžni zreti skozi ljudi, dolžni smo jih uzreti.

- Gora pred nami nam je jemlje moči, zrno peska v čevlju nas utrudi.

- Vaše poti ne določa veter v jadrih, pač pa jo določa smer, v katero ste jadra naravnali.

- Kdor odpušča, naredi največ dobrega zase

 


Nepo, Mark: Knjiga prebujenja

Izbor zgodb in ob njih dodane lepe misli, razmišljanja in vaje za osebno rast so še en biser  med knjigami, ki nas prebudijo in spodbujajo k naši osebnostni rasti. Pogosto se ne zavedamo dovolj samih sebe, dokler se nam ne zgodi nekaj, kar nas postavi na trda tla. Tudi te zgodbe in razmišljanja so nastala ob gledanju smrti v oči, saj je avtor Mark Nepo zbolel za rakom. Odlaga svoje kamne iz rok, da bodo proste in bodo lahko segle po čemerkoli drugem. Sprosti srce iz pesti preteklosti, da bo lahko sproščeno zazvenelo v pesmi, da bo lahko zažarelo. In kot pravi Thich Nhat Hanh,  je modrost živi tok, ne mrtev predmet v muzeju. Šele ko izvir modrosti najdemo v lastnem življenju, lahko steče prihodnjim generacijam naproti.  

 


Bach, Richard: Jonatan Livingston Galeb

Mnogi bralci po svetu se strinjajo s trditvijo, da je Galeb Jonatan simbol, ki predstavlja vrata v življenje, pot k odraslosti in k višjemu cilju. Najlaže je živeti lagodno življenje, bolj strma in naporna pa je pot, ki vodi k popolnosti in svobodi. Jonatan nam govori o smislu življenja, vrednotah, o resnici sveta in o samoizpolnitvi.

Zgodba pripoveduje o galebu Jonu, ki ni bil tak kot ostali. Ni se mu zdelo pomembno jesti, ampak leteti, kjer se je počutil svobodno, poslušal je svoje srce. V jati ga zaradi tega niso marali. Ko je svoje letenje izpopolnil do popolnosti, se je odločil, da bo poiskal sebi podobnega izobčenca in ga tudi najde. Preden se poslovi, prenese znanje nanj ...

Jonatan nam hoče pokazati, da ni dovolj samo leteti, potrebno je poslušati srce, ki nas usmerja, da se ne izgubimo v nepomembnih stvareh. "Jonathan Galeb je preostanek svojih dni preživljal sam, a ne na Daljnih pečinah, odletel je še daleč naprej od njih. Ni žaloval nad svojo samoto, obžaloval je edinole to, da drugi galebi niso hoteli verjeti v veličastno lepoto letenja, ki se jim je ponujala; niso hoteli odpreti oči in sprevideti. Vsak dan se je naučil česa novega." ...

 


 
Izdelava spletnih strani: AV studio