Ideogram fotoaparata
_navigation/knj/title

Dobro je vedeti

Knjižnica VelenjeGradivoKnjižni kotičekLeto 2010November 2010


November 2010

Vegri, Saša: Naročje kamenčkov

Antologija pesmi uveljavljene ustvarjalke Saše Vegri je izšla lani ob njeni 75 letnici. Petinsedemdeset pesmi je izbral, uredil in spremno besedo napisal dr. Igor Saksida. Razdelil jih je v pet razdelkov: od prvega »malega«, najbolj otroškega, do zadnjega, zrelega, materinskega. To so torej pesmi za otroke in mladino, igrive, zabavno domišljijske, druge, za odrasle, pa pripovedujejo o stiskah, samoti in bolečini. Knjigo je ilustriral Damijan Stepančič, ki je tako zelo različne pesmi povezal v celoto in jih z izvrstnimi ilustracijami tudi dopolnjuje oz. komentira.

 

 

 

 

 

 


Wagner, Anke: Mamin novi prijatelj

V slikanici lahko spremljamo čas po ločitvi in vzpostavljanje novih družinskih odnosov med Urbanom in maminim novim prijateljem Petrom. Urban, ki živi sam z mamico, se znajde v stiski. Najraje sploh ne bi šel domov, kajti danes pride prvič  na obisk Peter. Urban je sovražno nastrojen in ves čas čaka, kdaj bo Peter zinil kaj neumnega. A Peter ne reče ničesar, le smehlja se. Led med njima se počasi taja in to predvsem zaradi Petrove nevsiljivosti in Urban ugotovi, da je Peter zelo v redu. Zelo dobre ilustracije na hudomušen način komentirajo dogajanje, tako lahko zgodbo s pomočjo likovne govorice beremo tudi med vrsticami.

Grenka in smešna zgodba o medosebnih odnosih, sprejemanju in odklanjanju je primerna tako za otroke kot odrasle.

 


Kuiijer, Guus: Raj je tukaj in zdaj

Prikupno zgodbo o enajstletni Polleke smo lahko spoznali že v prvi knjigi z naslovom Naj ljubezen gori kot plamen, amen. Tudi tokrat nas nove dogodivščine odločne najstnice ne razočarajo. Polleke se sprašuje: »Kaj naj na tem svetu počnem?« in odgovor na to vprašanje ne išče samo pri odraslih ampak tudi pri svojih prijateljih in tudi pri fantu Mimoenu, v katerega je zaljubljena. Vmes se dogaja polno drobnih stvari, dogodkov, npr. mama se poroči z njenim učiteljem, čaka, da bo oče končno napisal pesem in edino ona je dovolj pogumna, da mu pomaga in pove, da je njegova edina rešitev v zdravljenju odvisnosti od drog.

V knjigi se srečujemo s problemi in dilemami, s katerimi se prepogosto srečuje sodobni otrok in mladostnik.

 


Le Guin, Ursula K.: Poslednja obala

Poslednja obala je tretja iz serije štirih knjig iz klasičnega cikla fantazijske književnosti Saga o Zemljemorju. Po pomembnosti uvrščajo te knjige ob bok Tolkienemu Gospodarju prstanov, pisateljica pa je dobila tudi vrsto literarnih nagrad.

Zemljemorje je izmišljen svet, poln otokov in zalivov, kjer igrajo pomembno vlogo magija, čarovniki, demoni in zmaji. V tretjem delu knjige nastopijo mračni, negotovi časi, čarovniki pozabljajo čarne besede, uroki izgubljajo svojo moč, ljudje obolevajo, zajame jih strah in obup, svetu grozi konec. Arhimag Ged se v spremstvu mladega prestolonaslednika Arrena odpravi na pot poiskat odgovore in rešitve, rad bi Zemljemorju povrnil svetlobo in magično moč.

Vse štiri knjige so  po vrednotenju knjig, ki ga pripravlja vsako leto Pionirska knjižnica v Ljubljani, dobile zlato hruško, to je najvišja kakovostna stopnja, ki se lahko postavlja ob bok številnim nagradam in predstavlja odlične knjige tega leta.

 


Kraljič, Helena: Trije dobri možje in Ljubezen

Mesec december je čarobni mesec, poln pričakovanj, nakupov, saj nas v tem mesecu obiščejo trije dobri možje.

Tam daleč za sedmimi gorami je živela Ljubezen, ki je bila že dolgo na svetu in je vsak dan razveseljevala na milijone ljudi. Nekega decembrskega dne pa ugotovi, da so ljudje med novoletnimi nakupi nanjo povsem pozabili. Napočil je čas, ko so ljudje med seboj tekmovali, kdo bo imel največjo jelko, najbolj obloženo mizo. Zdi se, da gre v tem času ljubezen samo še skozi želodec. Ljubezen je bila razočarana, izgubila je moč, ljudje je ne opazijo več, njihova srca pa so hladna.  Razočarana se je odpravila v gozd in tam v leseni koči naletela na Miklavža, dedka Mraza in Božička, ki so bili tudi tekmovalno razpoloženi – kdo je najbolj priljubljen, kdo ima najdaljšo tradicijo, kdo … Ljubezen je vstopila in šele takrat se možje spomnijo, kaj je najpomembnejše – ljubezen.

 Ne pozabimo nanjo v teh prazničnih dneh.

 


 
Izdelava spletnih strani: AV studio