Ideogram fotoaparata
_navigation/knj/title

Dobro je vedeti

Knjižnica VelenjeGradivoKnjižni kotičekLeto 2012September 2012


September 2012

Dubosarsky, Ursula: Izdaja

V zasebni šoli v Sydneyju se leta 1967 zgodi nenavadno in nerazložljivo izginotje učiteljice. Enajst učenk, starih enajst let je njihova učiteljica, gospa Renshaw, pogosto peljala na sprehod oziroma na krajši izlet v park. Tam jih je zaposlila s pisanjem pesmi, včasih pa jih je posedla pod figovec, da bi prisluhnile Morganu. Morgan je bil vrtnar v parku in učiteljica, ki se je z njim tudi med poukom večkrat na skrivaj srečala, jim je razložila, da Morgan piše tudi pesmi in veliko ve o življenju in naravi. Tudi tistega prekrasnega sončnega dne, ko se je zgodilo izginotje, je učiteljica svoje učenke odpeljala v park. Odpeljala jih je v park, da bi razmišljale o smrti. Tam jih je že čakal Morgan. Odpeljal jih je po skalnati obali do odprtine v skali in naenkrat so se znašle v globoki, črni in mokri jami. Morgan in učiteljica sta jim hotela pokazati slike na stenah jame stare tisoče in tisoče let. Dekleta niso videla na stenah nič. Bilo jih je strah, bilo jim je hladno, niso hotela vstopiti, upirale so se. Ampak zunaj ni smela ostati nobena. Kmalu so se opotekaje in prestrašene splazile skozi ozek prehod iz jame in se vrnile nazaj v svet, ki jim je bil znan. Vse so bile lačne in noge so jih bolele. Najprej so samo čakale, da se vrneta učiteljica in Morgan, potem so ju začele iskati in klicati. Ves čas so nekako pričakovale, da bodo zagledale učiteljico, a je ni bilo nikjer in ni od nikoder prišla. Dekleta so vedela, da kar koli bodo naredile, bo narobe. Morale so se vrniti v šolo, brez učiteljice in nihče ni smel izvedeti za njihov izlet z Morganom. To je bila njihova skrivnost, učiteljica jim je rekla, da o tem ne smejo govoriti. Nihče ni mogel razumeti, kako so se lahko vrnile same. Želeli so vedeti, kaj so počele, kako in zakaj so se ločile od učiteljice?! Dekleta pa so bile žalostne, osramočene, premražene do srca. In samo one so vedele, kaj se je dogajalo tistega dne.


Kraljič, Helena: Zobek Mlečko pri zobozdravniku

Zobek Mlečko je bil eden izmed zob v ustih sedemletnega Andreja. Fant si ni hotel umivati zob. Mlečku se je godilo najslabše, bil je že pošteno gnil in še okrušen povrhu. Zobje so vsi skupaj Andreja jezili in ga opozarjali na svoje slabo počutje, a nič ni pomagalo. Mlečko je bil v taki stiski, da je neke noči čisto zares odšel, kar pobegnil je iz Andrejevih ust. Ni mu preostalo drugega kot da poišče pomoč pri zobozdravniku. Mlečko je zobozdravniku povedal, kako Andrej slabo skrbi za svoje zobe. Po zobozdravnikovem povabilu, Andrej z mamico res obišče zobozdravnika, ki mu popravi zobe in mu razloži ga posvari, kaj se bo zgodilo, če ne bo redno čistil svojih zob in pazil nanje. Na mestu, kjer je bil včasih zasidran Mlečko, pa kmalu pokuka ven stalni zob Zmago. Ker se je Zmagu godilo mnogo lepše kot Mlečku, se je zobozdravnik odločil in Mlečka vrnil Andreju. Tako je tudi Andreju zobna vila lahko prinesla darilce, ki si ga zasluži vsak otrok, ki pridno skrbi za svoje zobe, ko mu izpade prvi mlečni zob. Tej zgodbici, ki vsebuje tudi kar nekaj koristnih napotkov in nasvetov o naši skrbi za zobe in o zobozdravnikih pa sledi še bolj strokovni oziroma poučni del. Ta del govori o zgradbi zoba, o sredstvih in pripomočkih za nego zob, o zgodovini zobozdravstva, o nekdanjih domačih zdravilih in izvemo nekaj zanimivosti o vsem, kar je povezano z zobmi.


Lebeaume, Joel in Clement: Želiš izvedeti?

V tej poučni knjigi boste dobili podrobne razlage in odgovore profesorice Kolarjeve in profesorja Sivca, ki vam zaupata tudi veliko zanimivosti in anekdot o delovanju kar 250-ih naprav in strojev, ki nas, nekatere bolj druge malo manj pogosto, spremljajo skozi življenje. Pomembno je, da vemo, kako delujejo! Na koncu knjige je še zelo koristen slovar, ki pojasnjuje nevsakdanje pojme. Tako lahko med drugim izveste: Kaj je in kako sploh deluje internet?, Kakšna je razlika in kako letijo baloni in zrakoplovi?, Kakšen je naš biometrični potni list, zakaj mora biti tak?, Kako lahko upravljaš letečega zmaja?, Kaj vse zmore kirurški robot?, Je elektronsko sojenje res pravično, natančno?, Kako delujejo tekoče stopnice? in še in še.

 


Prochazkova, Iva: Goli

Pet mladostnikov išče pot skozi obdobje golosti. Silva, Niklas, Evita, Filip in Robin so pubertetniki, v puberteti pa je človek gol – vse se ga neposredno dotakne. Pot k odraslosti traja le kratek čas. Med odraščanjem in v odraslosti se golost praviloma prekine. Prekinejo ga odrasli in družba, v kateri odraščajo, ki mladostnike vse bolj »oblači«, jim nalaga vedno nove plasti, ki mladega človeka sčasoma naredijo neobčutljivega. Silvina mama in oče živita ločeno. Med šolskim letom je Silva pri očetu. Vanjo je zaljubljen Filip, ki ji v mislih piše in pošilja pisma. Silva mu ljubezni ne vrača, vendar pa na protestih spozna novo dekle, Bereniko. Silva vroče poletne počitnice preživi pri mami v Berlinu. Tu je v rani mladosti obiskovala šolo in si našla dobrega prijatelja Niklasa, s katerim pa se že dolgo nista videla in ne slišala. Želi si z njim preživeti počitnice in se spominjati njunega prijateljstva. A kmalu ugotovi, da je Niklas našel novo prijateljico, pravzaprav »resnično in edino« ljubezen Evito. Prelepa Evita išče popolno srečo in Niklas se skupaj z njo izgubi v svetu mamil. Sreča pa Silva novega prijatelja, Robina. Robin naj bi posilil svojo sošolko, zato je zelo previden pri sklepanju novih razmerij in odnosov z dekleti. Oba, Silvo in Robina, druži navdušenje nad plavanjem v rekah in nasploh zadrževanje v naravi. Silva mu pomaga, da se odpre in se razživi. Tako mladostniki s pomočjo prijateljstva, poznanstva ali ljubezni odraščajo in iščejo svoj prostor v svetu.


Devlin, Jane: Porednica Pika

Zabavna in slikovita zgodbica o deklici Piki, ki je kot majhna punčka bila zelo pridna. Čez čas pa je nehote opazila, da morajo pridni otroci početi vse mogoče neumnosti, jesti kašice in iti v posteljo, čeprav niso utrujeni. Zato je začela uganjati najprej majhne neumnosti, z leti pa ji je šlo čedalje bolje od rok. V šoli je imela veliko prijateljev saj je bila zabavna, starši pa je niso marali in so svojim otrokom prepovedali druženje z njo. Tako je postala zelo žalostna in sklenila je, da bo postala najbolj priden otrok. Dobila je priznanje za najbolj pridnega otroka v državi, a na podelitvi ušpiči nekaj navihanega in si nazaj pridobi prijatelje.


Steinhofel, Andreas: Riko, Oskar in senčne prikazni

Riko je, kot pravi sam, »malo poseben otrok«, ki lahko veliko misli, vendar to traja malo dlje kot pri drugih ljudeh. Med poletnimi počitnicami začne po nasvetu vzgojitelja pisati dnevnik, ki je za njega zelo težka naloga. Nekega dne na Berlinski ulici spozna fanta Oskarja, drobnega, bistrega in še bolj posebnega fantiča s katerim se spoprijatelji. Ko je Riko z Oskarjem so senčne pošasti, ki ga preganjajo, manj strašne. Iskanje prijateljstva pa se kmalu spreobrne v iskanje prijatelja. Nekega dne Oskar nenadoma izgine in Riko takoj pomisli na zloglasnega ugrabitelja otrok, Gospoda 2000. Ubogi Riko mora zdaj napeti vse sile, da reši prijatelja in kot se izkaže, zmore marsikaj. Zgodba se smiselno zaključi, hkrati pa nam pisatelj pusti odprta vrata za nadaljevanje.

 


Hartnett, Sonya: Metulj

Naslov romana je metafora za odraščanje. To je čas, ko je treba premisliti stvari, sprejeti odgovornost za dejanja, postaviti cilje in sprejeti sebe v socialnem okolju, ki je človeku dano z rojstvom kot je zapisala dr. Dragica Haramija. Gre za psihološki roman o najstnici Arielli Coyle, ki jo ljubkovalno kličejo Rozina. Štirinajstletna Rozina se pripravlja na praznovanje svojega rojstnega dne, ki ga občuti kot neki mejnik, prestop v svet odraslosti. Rozina se sooča z odnosi s starši in bratoma, predvsem pa z vrstnicami, saj čuti, da v njihovi družbi ni povsem sprejeta. Prijateljstva je konec, ko se na praznovanju rojstnega dne razkrije vsebina Rozininega dragocenega kovčka. Gre za krajo, za katero se Rozina prijateljicam noče opravičiti in tudi z družino se o tem noče pogovarjati. Spoprijatelji se z elegantno sosedo Maureen, ki ima na Rozino zelo velik vpliv in naveže se na njenega štiriletnega sina. Konec romana razkriva odnose med Rozino in bratoma, konec je skrivnosti v družini in za Rozino so odprte nove možnosti na poti odraščanja.

 


Boulard, Denis: Odiseja življenja: pripoved za otroke in bodoče starše

Vznemirljiva pripoved za otroke in bodoče starše, prirejena po francoskem filmu Nilsa Tavernierja. Zanimivo besedilo opisuje devet mesecev dolgo in razburljivo pot, po kateri pridemo na svet. Otrokom lahko na lep način razložimo, da majhnih deklic in dečkov ne prinesejo štorklje ampak, da se vse začne z nežnostjo, s poljubom, s čarobnim trenutkom. Veliko nam povedo tudi fotografije, ki spremljajo najprej pot spermija do srečanja z jajčecem in potem rast male osebice, dokler ne pride na svet. Na vsaki strani je dodan slovarček manj znanih in pomembnih besed. Knjiga je krasen priročnik za lažji pogovor doma, v vrtcu ali šoli.

 

 


Sparks, Nicholas: Varno zavetje

Ameriški pisatelj Nicholas Sparks je napisal številne uspešne ljubezenske romane po katerih so bili posneti tudi filmi ( Beležnica, Ljubezen v steklenici…) in tudi po tem romanu snemajo film. Lepa in mlada Erin živi s svojim možem v Bostonu. Mož, po poklicu detektiv, jo ves čas pretepa in Erin končno po več poskusih uspe pobegniti. Preseli se v majhno mesto Southport v Južni Karolini, spremeni ime, zdaj se imenuje Katie in začne novo življenje. Zaposli se kot natakarica v ribji restavraciji in zavrača vse stike z drugimi ljudmi. A tudi v majhnem kraju ne moreš ostati dolgo tujec in neopazen. Sčasoma se spoprijatelji z ovdovelim lastnikom trgovine Alexom in vzljubi njegova otroka, ki zelo pogrešata mamico. Ko Katie naredi vozniški izpit jo izsledi njen mož in začne se maščevanje. Bo Katie dovolj močna, da se bo uprla možu in se otresla preteklosti?

 


Edwards, Kim: Hči varuha spominov

Romaneskni prvenec ameriške učiteljice in pisateljice je požel veliko zanimanja po celem svetu. Zgodba o preplašenem zdravniku, ortopedu Davidu, ki je svojo mlado ženo prepričal, da je poleg zdravega dečka, Paula, rodila še mrtvo deklico, Phoebe, je očitno segla v srca milijonom bralcev. Phoebe se je namreč rodila z Downovim sindromom in David jo je ob rojstvu dal v naročje svoje vedno ustrežljive in zanesljive medicinske sestre ter ju poslal v psihiatrično ustanovo, kjer naj bi hči tudi pustila. Vendar pa tega ni mogla storiti, zato je pretrgala vse stike s preteklostjo ter si v drugem kraju poiskala novo službo ter zaživela popolnoma drugačno življenje matere samohranilke otroka s posebnimi potrebami. Skrivnost kot temna senca vseskozi lebdi nad življenjem Davidove družine in močno zamaje sicer srečen zakon in brezhibno družinsko idilo.

 


Möderndorfer, Vinko: Nespečnost

Nespečnost, kot posebno vročično stanje, omogoča junakovo neprestano vračanje, asociativno preskakovanje, spominjanje … Nespečnost ni samo stanje duha, je tudi zgodba, dramaturgija in logika, ki omogoča pripoved. Gre za brskanje po junakovi notranjosti, brbotanje misli, iskanje notranje resnice, odkrivanje vzrokov in analizo posledic. Glavni junak se v prelomnem trenutku svojega življenja zaplete v strastno ljubezensko razmerje s precej mlajšo Nino. Ob tem ugotavlja, da skače iz veze v vezo in da sploh nikoli ni znal biti sam. V svojih nočnih blodenjih med drugim skuša najti tudi vzrok za svoj strah pred osamljenostjo.

 

 


Pamuk, Orhan: Muzej nedolžnosti

Začetek zadnje prevedenega romana priznanega turškega pisatelja je postavljen v sredino sedemdesetih let, ko je družbena smetana Istanbula začela vse bolj prevzemati zahodnjaške vrednote. Pamuk v središče svojega prvega ljubezenskega romana postavlja osemnajstletno lepotico nižjega sloja Füsun,v katero se zaljubi mladi bogati poslovnež Kemal in se z njo zaplete, kljub temu da je tik pred zaroko s Sibel, dekletom, ki bolj ustreza njegovi starosti in stanu. Kemalova tradicionalna prepričanja o ljubezni, strasti, spolnosti, prijateljstvu in družini se počasi spreminjajo in ga odvedejo na viharno pot, prepredeno z razdvojenimi čustvi, s samoobvladovanjem, z notranjimi boji in s trenutki neznanske sreče in prikrite bolečine.

 


Kraljič, Helena: Larina skrivnost

Prva tovrstna slikanica pri nas, ki s preprostim besedilom in odličnimi ilustracijami predstavi otroško epilepsijo. Hkrati skozi zgodbico pomete pod preprogo vse stereotipe o tej, še vedno premalo poznani bolezni, ki se v zadnjem času vedno bolj pojavlja tudi pri otrocih. Prikupna zgodbica opiše Larin največji strah ob vstopu v šolo: da je sošolci ne bodo sprejeli medse, ker je drugačna. Ne upa se jim povedati o svoji bolezni, dokler nekega dne v šoli ne doživi epileptičnega napada, ki mu sama pravi električni izbruh v možganih.

 

 


Košmrlj, Mojca: Eko družabne igre

Svojevrsten priročnik nam pokaže, kako iz najrazličnejših odpadkov in z malo dobre volje izdelati zanimive ekološke družabne igre. Ne samo, da se lahko ob izdelovanju iger z otroki odlično zabavamo in spodbujamo njihovo ustvarjalnost, naučimo jih lahko tudi, kako odpadke ponovno koristno uporabimo.

 

 

 

 


 
Izdelava spletnih strani: AV studio