Ideogram fotoaparata
_navigation/knj/title

Dobro je vedeti

Knjižnica VelenjeGradivoKnjižni kotičekLeto 2012Oktober 2012


Oktober 2012

Huseinović, Kašmir: Poljski mišek in mestni mišek

Alojz je bil vaški mišek. Gojil je zelenjavo, užival mirno življenje in bil preprosto - srečen. Nekega dne ga je njegov sorodnik Alfonz, ki živi v velikem, čudovitem mestu, povabil na obisk. Lojze je bil nad vabilom navdušen, saj svojega sorodnika ni videl že celih deset let. Z ladjo se odpravi na razburljivo pot … Le kaj se zgodi, če se srečata sorodnika iz tako različnih svetov? In kje bi raje živeli vi, če bi lahko izbirali - v mestu z Alfonzom ali na vasi po Lojzetovo?

 

 

 


Košmrlj, Mojca: Eko družabne igre

Priročnik o ustvarjanju didaktičnih iger iz odpadnih materialov je namenjen vsem, ki nam ni vseeno, kaj se zgodi z odpadki po uporabi, predvsem pa tistim, ki prosti čas preživljate z otroki ob igranju družabnih igric in ustvarjanju. Igre so predstavljene s postopkom izdelave, sestavnih delov in pravil za igranje. Vsaka igra ima določen namen oz. cilj in na ta način so tudi razvrščene v priročniku. Otroci si z igranjem le-teh pridobivajo določeno znanje, sposobnosti in spretnosti, hkrati pa kvalitetno preživljajo svoj prosti čas.

 

 


Pušenjak, Miša: Vodnik po vrtu

Priljubljena strokovnjakinja za zelenjadnice nam ponuja enostaven, spiralno vezan vodnik, ki ga lahko vzamemo tudi s sabo na vrt. V njem nam na hitro oriše glavne zakonitosti, ki jih moramo upoštevati, ko se odločimo, da bomo imeli lastni vrt in doma pridelano zelenjavo. Predstavi nam vsako skupino zelenjadnic s poudarkom varovanja rastlin in zatiranja škodljivcev. Na hitro nam opiše tudi glavna opravila na vrtu po mesecih, priročniku pa sta dodani tudi tabeli za pomoč pri setvi in kombiniranju vrtnin. Avtorica poudarja naravno zaščito rastlin in ravnanje v skladu z naravo, če želimo pridelati res zdrave vrtnine.

 

 


Costello, Jane: Moj samski prijatelj

Lucy Tyler se bliža tridesetim, a ima za sabo kup propadlih ljubezenskih zvez in neposrečenih zmenkov. Henry, preprost in za okolico že od nekdaj malce čudaški fant, je Lucyjin sostanovalec in najboljši prijatelj že iz osnovne šole. Po večeru, ko si potožita svoje probleme, se rodi »Projekt Henry«, ki zgodbo obrne na glavo. Henry postane končno ne samo viden, ampak tako privlačen za nasprotni spol, da skorajda nima več časa za preživljanje večerov s svojo staro prijateljico. Kako je mogoče, da Lucy ni niti malo navdušena nad svojim uspelim projektom? Branje za romantike.

 

 


Bon, Emma: Milfa

Tisti, ki ne veste, kdo oz. kaj se skriva v naslovu romana, boste to izvedeli v lahkotni in erotično začinjeni zgodbi, v kateri je strnjeno življenje poslovne ženske in mame Asje leto dni pred štiridesetico. Asja krmari običajno in nekoliko dolgočasno življenje med službo in družino, ki ga tu in tam popestri z občasnim ljubimcem ali pripomočkom, skritim v predalu med spodnjicami. Afera, v katero se zaplete z mlajšim poslovnim partnerjem, ji spremeni pogled na svet in odloči se, da bo na pragu štiridesetih zaživela po svoji meri. »Navsezadnje, zakaj naj bi bil moški pri štiridesetih na konju, ženska pa na psu?«

 

 


James, E. L.: Petdeset odtenkov sive

Knjiga podira rekorde. V Ameriki je kot najbolj prodajana knjiga izrinila knjige o Harryju Pottru in trilerje Dana Browna. Imenujejo jo tudi pornografija za mamice ali somrak za odrasle. Nedolžna študentka Anastasia Steele po naključju intervjuja mladega uspešnega direktorja Christiana Greya in to srečanje postane usodno za oba. Slednji jo popelje v svet erotike, ki pa je malo čudaška: vključuje pogodbo s področja spolnosti s pravili, z omejitvami in celo fizičnim kaznovanjem. Greyevih petdeset odtenkov sive predstavlja petdeset odtenkov zavoženosti, ki so posledica nesrečne preteklosti že od zgodnjih otroških let. Tako skozi celotno knjigo erotični sadomazohizem odvrača pozornost od pravega pomena. Grey je nepopisno lep in premožen, a ni sposoben doživljati prave in normalne ljubezni. Po eni strani zna biti pozoren in ljubeč, po drugi pa ne prenese niti ženskega dotika. Anastasia je razdvojena. Zaljubljena do ušes odkrije visoko odzivnost na novo odkrito spolnost, vendar vseeno ne more niti razumeti niti dopustiti, da bi nekdo lahko bil tako obseden s potrebo po nadzorovanju in še manj kaznovanju. Knjiga je prvi del trilogije, v slovenščini je izšla tudi že druga z naslovom Petdeset odtenkov teme, na tretjo pa nestrpno čakamo.

 


Pisana druščina - Igra z uro

Prisrčna »kartonka« za naše najmlajše. Privlačna za otroke, pisanih barv, s premičnimi kazalci – to je knjiga in poučna igrača obenem. Vaš otrok se bo mimogrede naučil, kdaj je čas za zajtrk, kdaj za šolo, igro, crkljanje in kdaj je čas za spanje. Tehnična založba Slovenije je izdala več takšnih slikanic s skupnim naslovom Pisana druščina; pričujoča kartonka je ena izmed njih, pred njo pa so pri založbi izšle še Igra s števili, Igra z barvami in Igra z liki. Priporočamo! Res prikupno in zabavno učenje.

 

 


101 način za izboljšanje spomina

Koristen priročnik s priloženo prosojnico in flomastrom, ki omogoča enostavno brisanje in s tem večkratno reševanje nalog. Na zabaven način se boste seznanili, kako deluje spomin in kako je možno povečati njegovo moč. Več kot 500 izzivov vam bo pomagalo, da razgibate svoje sive celice in si brez težav zapomnite vse, kar je potrebno vedeti. Izboljšajte torej spomin s premetankami, z logičnimi in opazovalnimi igrami, vprašalniki, s preizkusi znanja … Spomin je namreč treba trenirati, saj lahko le tako v polni meri izkoristimo svoje izjemne zmogljivosti spomina, ki so doslej morebiti neizkoriščene spale pod površjem našega načina razmišljanja.

 


Coben, Harlan: Gozd

Harlan Coben je ameriški avtor srhljivih kriminalnih romanov in pravi mojster nepričakovanih zapletov v svojih opisih skrivnostnih, nerešenih, spregledanih ali napačno interpretiranih umorov oz. nesreč. Mnogi ga postavljajo ob bok Danu Brownu in njegovi znameniti Da Vincijevi šifri. Njegova dela so natisnjena v 47 milijonih izvodov in objavljena v 40 jezikih. V slovenščino so do sedaj prevedli 5 del, predstavljena knjiga Gozd je druga po vrsti; priporočam pa tudi ostala: Ne povej nikomur, Odšel je za vedno, Ena sama priložnost in Samo en pogled. Pred dvajsetimi leti so iz poletnega tabora izginili štirje najstniki. Dva so našli umorjena v gozdu (odtod tudi naslov romana), druga dva sta izginila brez sledu. Štiri družine so ostale brez odgovorov o tem, kaj se je zgodilo. Na razrešitev uganke je potrebno počakati kar nekaj let. Glavni junak zgodbe v sedanjosti je uspešen okrožni tožilec Paul Copeland, brat ene izmed izginulih oseb, ki po smrti svoje žene skrbi za šestletno hčer. Nekega dne najdejo žrtev umora, s katero naj bi bil povezan in ki naj bi bila mrtva že dvajset let – tabornika, ki je izginil skupaj z njegovo sestro. Je mogoče, da je tudi njegova sestra še živa …? Napeto branje razsvetli temačno preteklost, na dan privrejo globoko zakopane skrivnosti in družinske travme, na kocko sta postavljeni tudi morala in ugled družine. Vse in še več bo jasno ob koncu knjige s skoraj neverjetnim preobratom, ki je pravzaprav značilen za vsa Cobenova dela.

 


Mckay, Sharon E.: Nevihta nad Kandaharjem

Mladinski roman opisuje resnično zgodbo, primeren pa je tudi kot branje za odrasle. pisateljici Tamanna in Yasmine sta presrečni, ko v njuni vasi v Afganistanu ustanovijo šolo, vendar se njune sanje o sreči se razbijejo, ko talibani do tal požgejo šolo in učitelju ter študentom grozijo s smrtjo. Ko Ysminina zahodnjaško izobražena družina postane tarča talibanov in bi se tudi Tamanna morala poročiti s starejšim moškim, dekleti spoznata, da morata zbežati. Potujeta čez nevarne gorske prelaze, znajdeta se v smrtni nevarnosti, ko zaideta na minska polja, naletita na samomorilskega napadalca ter besneče tolpe talibanov. Ko pa se dekleti ločita, ostaneta brez edine stvari, ki jima je tedaj pomagala preživeti - brez druga druge. Avtorica je napisala že več knjižnih uspešnic, za mnoga dela je bila tudi nagrajena. Leta 2009 je dolgo časa preživela v Afganistanu, ko je opravljala raziskave za svoj roman.

 


Velikonja, Varja: Vprašajte Alico

Knjiga Varje Velikonje je izbor portretov glasbenic in ženskih upornic z obrobja popularne glasbe, med njimi Patti Smith, Marianne Faithful, Tori Amos, Siouxsie Sioux, Kim Deal ... Beleži in spremlja rock glasbo v tesni povezavi z življenjem in ustvarjanjem umetnic in glasbenic, ki jo ustvarjajo. Portretirankam je skupno avtorsko ustvarjanje glasbe in odpirajo vprašanja, kaj predstavlja obrobje glasbene produkcije in kako se temu upreti, če vam glasba pomeni življenje.

 

 

 


Schreiber, Claudia: Emmina sreča

Emma živi na svoji kmetiji, kot bi življenje obstalo. Od staršev je prevzela vzrejo prašičev in sama poskrbi za vse, za hranjenje živali in njihov zakol. Živali so njena edina družina, zato jim omogoča kar se da lepo življenje in milo smrt. »Nobeno življenje na Zemlji se Emmi ni zdelo čudovitejše, preprostejše, bolj čutno, bolj izpolnjeno kot biti svinja na njenem dvorišču.« Ker ji grozi izguba kmetije, si obupno želi denar. In moškega. Oboje ji neke noči prileti na dvorišče. Moški je Max, ki ga je med begom z ukradenim denarjem v ukradenem avtomobilu zaneslo s ceste. Ni kakšen velik zločinec, ampak na smrt bolni prodajalec avtomobilov, ki si želi zadnje dni svojega samotnega življenja preživeti tam, kjer je bil nazadnje srečen, v Mehiki. Bo za to zadostovala Emmina kmetija? Takšen je začetek nenavadne in presunljive zgodbe, ki govori o življenju in smrti, predvsem pa o ljubezni. Med tragikomičnimi zapleti, ki do konca vzdržujejo napetost, se povežeta življenji dveh osamljenih ljudi, ki kot vsi iščeta srečo.

 


Richler, Mordecai: Barneyjeva verzija

Sedeminšestdesetletnega judovskega televizijskega producenta Barneyja Panofskega znanec v svoji biografiji označi za pijanca in nasilneža ter ga obtoži še umora. Barney se zato odloči, da bo sam napisal spomine. Tako se začne njegova prvoosebna pripoved, ki ni nič drugega kot vzkipljivo robantenje čez njegove tri nekdanje žene, prijatelje, otroke, službo, šport, politiko ter na splošno svet in ljudi v njem. Številni skoki v preteklost in stranpoti rišejo podobo osamljenega in zlovoljnega starca. Človeka, ki ga pred njegovo samodestruktivno naravo niso uspeli obvarovati ne njegov izjemni intelekt, ne ljubljena žena, po kateri še vedno vzdihuje, ne prijatelj, čigar umora je obtožen. Človeka, ki ga počasi zapušča spomin in ki mu po tem, ko je s svojo divjo naravo od sebe pregnal vse, ki so ga imeli radi, ostaneta le njegov cinizem in samopomilovanje.

 


MacIntyre, Linden: Škofova desna roka

Duhovnik Duncan je škofova desna roka, ki skrbi za to, da se duhovnike, ki so osumljeni pedofilije, brez vednosti javnosti, premesti v druge, odročne župnije. Prav tako pa je tudi Duncan premeščen v eno izmed takšnih župnij, ko začnejo kanadski novinarji raziskovati spolne zlorabe med katoliškimi duhovniki. Cerkev se namreč boji, da bi se novinarji dokopali do njega in s tem tudi do informacij, ki jih Cerkev želi skriti pred javnostjo. Duncan v župniji spozna najstnika Dannyja, za katerega je duhovnik vedno bolj prepričan, da je bil spolno zlorabljen. Danny naredi samomor in Duncana začne vedno bolj dušiti krivda njegove službe, preteklih dejanj, njegove nemoči ob Dannyjevi smrti, zato se zateka v objem pijače. Ko Cerkev izve za njegove težave z alkoholom, ga hitro pošlje na zdravljenje, saj se zave, da mu ni več zaupati, da javnosti ne bo razkril zlorab.

 


Froböse, Ingo: Nova vadba za zdrav hrbet : kako se hitro znebimo bolečin

Profesor dr. Froböse je razvil novo vadbo za zdrav hrbet, ki je pot iz začaranega kroga v aktivno življenje brez bolečin. Svetuje, kaj pri bolečinah v hrbtu resnično pomaga, kako skladno krepite trebušne in hrbtne mišice in kako se s pametno kombinacijo sprostitve in gibanja lahko rešite iz začaranega kroga. Predstavlja program v treh stopnjah. Na prvi stopnji so pri akutnih bolečinah prva pomoč mirovanje, ležanje in toplota. Na drugi stopnji se z razteznimi vajami in akupresurno masažo učinkovito spoprimete z vzroki in telo lahko spet začne delovati s polno paro. Dobro formo potem vzdržujete z načrtno krepitvijo mišic na tretji stopnji. Tako se lahko s pametno kombinacijo sprostitve in gibanja rešite iz začaranega kroga bolečine in togosti.

 


Bucay, Jorge: Ti povem zgodbo?

Avtor je eden najbolj priljubljenih in branih psihoterapevtov in mojster pripovedovanja zdravilnih zgodb. Mladenič Demain obiskuje psihoterapevta Jorgea, da bi skupaj poiskala odgovore na življenjska vprašanja. S pripovedovanjem zgodb, od grških mitov do zenovskih modrosti in lastnih izmišljenih zgodb, mu psihiater pomaga do samospoznanja. »Zgodbe, ki si jih ravnokar prebral, so takšne kot kamni. Zeleni kamni, rumeni kamni, rdeči kamni. Te zgodbe so bile napisane, da bi označile kak kraj ali pot. Toda brskanje po njih, iskanje skritega diamanta v vsaki od njih je naloga vsakega posameznika«, zapiše avtor v epilogu knjige. Bucay je izdal še knjigo z naslovom Ljubiti z odprtimi očmi, katera je prav tako postala uspešnica.

 


Zeh, Juli: Sla po igri

Nemška pisateljica Juli Zeh se je slovenskim bralcem pred nekaj leti prvič predstavila z dokumentarno pripovedjo Tišina je hrup o popotovanju po Bosni, kasneje z romanom Orli in angeli, za katerega je prejela najvišje literarne nagrade. Tudi zadnji preveden roman Sla po igri je bil večkrat nominiran in nagrajen. Zgodba se dogaja v zasebni nemški višji gimnaziji, kjer se v čuden trikotnik ujamejo introvertirana, nadarjena, a nič kaj lepa petnajstletnica Ada, privlačen, inteligenten in aroganten sošolec Alev in poljski učitelj nemščine Smutek. Skozi filozofsko izbrušene dialoge spoznamo še učitelja zgodovine Höfija, sošolca Olafa, ki igra v šolski glasbeni skupini, Smutkovo ženo ter vrsto sošolcev in sošolk. Med Alevom in Ado se razvije obsedeno razmerje, ki ima tragične posledice za vse. Avtorica se v romanu sprašuje o pomenu tradicionalnih vrednot in izpostavi vprašanje: Kdo danes lahko reče, kaj je dobro in kaj slabo? Sla po igri je drzen literarni dosežek, ki raziskuje bistvo evropske sodobne družbe in razkriva postnihilistično praznino nove generacije mladih.

 


Simon, Francesca: Grozni Gašper – Zbirka Grozni leksikon

Zbirka zgodb o fantu, ki mu zaradi svoje porednosti in nagajivosti pravijo GROZNI Gašper, je osvojila srca pet do sedemletnikov v kar 25 državah. V Sloveniji je bila izbrana kot najljubša prevedena knjiga po izboru mladih bralcev v letu 2012. V istem letu so bili v slovenščino prevedeni novi trije deli iz zbirke Grozni leksikon: natrpan z dejstvi. Grozni Gašper predstavi na zabaven, čudaški, presenetljiv in grozljiv način veliko dejstev o Dinozavrih, Športu in Telesu. Poučno in zabavno za mlade bralce.

 

 

 


Vehar, Brigita: Prav posebna majčka

Knjiga govori o deklici Bibi, ki dobi posebno darilo. Mama ji iz službene poti prinese prav posebno majčko – bele barve, v desnem spodnjem kotu se prelivajo mavrične barve ter se širijo proti levi rami. Sama mora ugotoviti, zakaj je ta majčka posebna. Ker jo je mama kupila v športni trgovini, je namenjena za športno aktivnost. Bibi vsak dan preizkusi eno športno aktivnost – od kolesarjenja in odbojke pa vse do teka, za katerega ugotovi, da je njen najljubši šport. To je prav posebna majčka za tek, oznani Bibi svojim staršem.

 

 


Fogle, Bruce: Vodnik za lastnike psov

Navdušen pozdrav, ko se vrnete domov, neomajna zvestoba in brezpogojna ljubezen hišnih ljubljenčkov. Kako vrniti svojemu kosmatincu vsaj del ljubezni, ki jo razdaja, boste spoznali s pomočjo novega Vodnika za lastnike psov, svetovno priznanega veterinarja dr. Fogla. Vodnik se osredotoča na odnos med psom in človekom – raziskuje vpliv na obliko in vedenje psov, proučuje načine sporazumevanja s psi, posebej se posveča praktičnim tehnikam za ohranjanje zdravja. Življenje s psom je lahko izziv, lahko je naporno, poživljajoče in izredno prijetno – pogosto vse v enem dnevu zaključuje uvodno misel h knjigi avtor.

 


 
Izdelava spletnih strani: AV studio