Ideogram fotoaparata
_navigation/knj/title

Dobro je vedeti

Knjižnica VelenjeGradivoKnjižni kotičekLeto 2013Februar 2013


Februar 2013

Mckenzie, Sophie: Zaljubljena, zatreskana

Slikanica govori o treh prašičkih, Maksu, Luku in Rožici, ki so živeli v majhni hišici sredi gozda. Dogovorili so se, da se ne bodo igrali z nikomer drugim, da je prijateljstvo v troje najlepše, njihov moto je vsi za enega – eden za vse. Toda nekega dne vsak od njih spozna prijatelja, ki mu je všeč, a se boji povedati ostalima dvema. Nekega dne, ko se veselo igrajo pujsopoli, je skozi režo vrat priletelo vabilo na zabavo. Vsi si na zabavo želijo, a nihče ne upa tega priznati in na koncu sklenejo, da na zabavo ne bodo šli. Toda popoldne so vsi imeli zunaj nujna opravila in prašički se srečajo na zabavi ter ugotovijo, da je prijateljstvo tako lepo deliti tudi z drugimi.

Ljubezenski roman pripoveduje, kako se komaj šestnajstletna River noro zaljubi v Flynna. Zgodba pripoveduje o čarobnih trenutkih njune ljubezni, pa tudi težavah in preprekah. River vse bolj moti Flynnova nedostopnost in izbruhi jeze. Zdi se, da bolj želi njeno telo, kot srce. River je nad Flynnom že skoraj obupala, ko se ji le izpove, se izkaže, da se za njegovo arogantno obnašanje skriva zgodba o družinskem nasilju.

Roman nam razkriva, kako lahko nepoznavanje partnerja, nezaupanje povzročita nepotrebne bolečine. Na koncu se vse srečno konča. Zaljubljenca premagata vse ovire in zmaga prava ljubezen.

Zanimivo branje za mlada dekleta in fante, njihove starše, še posebej v turobnem zimskem času.

 


Austen, Jane: Prepričevanje

Glavna junakinja, viktorjanskega romana je Anna Elliot. Anna je hčerka snobovskega plemiča Waltera, ki je živel preveč razkošno. Vse svoje imetje je moral prodati, da bi tako poplačal dolgove.

Družina se preseli v skromnejši dom. Še preden je Annin oče obubožal, je bila kratek čas zaročena z mornariškim častnikom Fredrickom. Mlado Anno so družinski  prijatelji prepričali, da Federick ni pravi zanjo. Kratka zveza se je prekinila, v nadaljevanju pa je usoda hotela drugače.

Svojo odločitev, da se zaroka razdre, je vseskozi obžalovala. Anne okolica ni sprejemala in jo cenila, veljala je za pravo sivo miško. Ko čas mineva, se v njenem življenju pojavi postavni mladenič, kateri pa se zanima za čare drugih deklet. Roman ima pravljični zaključek. Lepi mladenič ugotovi, da je Anna prav tista ljubezen, katero je pred leti izgubil. Splet okoliščin je Anno in Fredericka tokrat za vedno združil. Roman Prepričevanje je zadnje dokončano delo Jane Austen.

 


Stutz, Phil in Barry, Michels : Orodje

S knjigo lahko spremenite probleme v pogum, samozavest in ustvarjalnost. Vsak izmed nas ima kdaj v življenju probleme, znajdemo se v psihološki luknji, iz katere ne znamo priti. Mnogi poiščejo pomoč pri psihologu, psihiatru …

V knjigi boste našli orodje, da vam ne bo potrebno brskati po preteklosti in odpirati stare rane. Sami veste, kaj vam leži na duši, zato želite nekaj spremeniti za boljšo prihodnost. Pri branju boste začeli brskati po svoji duši. Razkrile se vam bodo nove poti, preoblikovali boste svoje želje, vaša ljubezen bo zopet aktivna, spoznali boste tok hvaležnosti in zaupali boste v višje sile.

Ta priročnik za duhovno rast naj bo lepota, s katero se boste začeli prebijati iz psihološke luknje.

 

 


Urgl, Tomaž in Sila, Aleš: Ideje brez meje

Ob listanju knjige se boste zabavali, saj vam na preprost način predstavi ideje za izdelavo 80 zanimivih izdelkov. Knjiga je prirejena tudi za otroke, na njim razumljiv način. Skupaj z otrokom boste z lahkoto ustvarjali in se pri tem še zabavali. Spoznali boste različne materiale in kako na nešteto načinov narediti izdelek. Ob vsaki fotografiji izdelka so narisane šablone in natančen opis postopka izdelave. To vam bo pomagalo pri ustvarjanju čudovitih izdelkov, ki ponazarjajo vse letne čase. Z vašo kreativnostjo in pomoči knjige bodo nastale čudovite živali, okraski, drevesa, rožice …

 

 

 


Mackey, Stephen: Miki in zvezda želja

Miki, Pingvin in Severni medved so bili zelo dobri prijatelji. Vsi trije so praznovali rojstni dan. Ko so upihnili svečke na torti, so si zaželeli nekaj posebnega. Pingvin si je zaželel, da bi postal največji med pingvini. Želja se mu je takoj uresničila, a to je povzročilo velike težave. Največji pingvin na svetu je bil tudi najbolj lačen pingvin. Prijatelja ga nista mogla dovolj nahraniti, zato se velik pingvin odpravil iskat hrano drugam. Pot ga pripeljala na nevarno ozemlje.

Prijatelja je skrbelo za velikega pingvina, zato je Severni medved uporabil svojo rojstnodnevno željo. Zaželel si je starega, manjšega Pingvina. Pingvin se resnično začel manjšati. Ker je bil ujet med ogromne pošasti, se je mali Pingvin znašel v težavah. Rešila sta ga prijatelja.

Tudi Miki si je zaželel rojstnodnevno željo. Zaželel si je, da bi ostali prijatelji za vedno. Po razburljivi rojstnodnevni zabavi je sledilo sladko spanje.

 


Reed, Amy: Lepa

Glavna junakinja tega mladinskega romana je trinajstletna Cassie, ki se s starši preseli z otoka Bainbridge v predmestje Seatla. Do sedaj je bila pridno in ubogljivo dekle, ki ni imelo dosti prijateljic. Na novi šoli, kjer nihče ne pozna njene preteklosti, pa izstopa, ker je zelo lepa. Želi si postati priljubljena, imeti »prave« prijateljice in ne biti dolgočasna, osamljena. Hitro jo opazijo starejši fantje in dekleta, ki so glavni na šoli. Njena »prijateljica« Alex in njen fant Ethan, največja frajerja in zgubi na šoli, jo počasi, a zanesljivo, vodita v svet drog, alkohola, spolnosti, nasilja in zlorab. Doma mama ves čas joče in cele dneve prespi, oče pozno v noč ostaja v službi, Cassi pa sama ali s svojimi novimi »prijatelji« preživlja popoldneve v svoji sobi ali kje na samem. Si bo Cassie mogla in znala še pravočasno pomagati in izstopiti iz sveta pogube?!


Downer, Lesley: Zadnja konkubina

Sači odrašča na podeželju. Ima srečno in brezskrbno otroštvo. Je pa s svojo svetlo poltjo že od malega drugačna od drugih otrok, je nekaj posebnega. Pri enajstih letih njeno lepoto in dobrosrčnost opazi princesa, ki je Šogunova žena. Vzame jo s seboj v veliko palačo, ki je polna žensk, dvorjank in služabnic. Od jutra do večera je Sači zaposlena z učenjem, kako postati prava dama. Princesa šogunu ne more roditi sina, zato Sači poviša v šogunovo konkubino, priležnico, njegovo drugo ženo. Šogun kmalu po tem, ko Sači prvič spi in se ljubi z njim, odide na boj in se ne vrne več. V palači živijo same ženske, zunanji svet in dogodki se jih dolgo ne dotaknejo. Ko v glavnem mestu, kjer je tudi palača, izbruhnejo strašni spopadi, se zavejo in izvejo, da po deželi že dolgo časa divja državljanska vojna. Sači mora s svojo najzvestejšo služabnico zbežati, se sama znajti, se skrivati. V teh težkih časih, se zaljubi v svojemu stanu neprimernega moškega, vojaka in izve, da je bila posvojena. Najde svojega očeta in išče resnico o svoji materi. Sači in njena zgodba sta izmišljeni, svet, v katerem je Sači živela, pa ni.


Haselhurst, Maureen: Zgodbe iz stolpa

V nekem daljnem mestu je stal nenavaden stolp, ki je segal do neba. V njem je bilo polno zgodb, ki jih je pisala prijazna zgodbarka Zala. Zala je skrbela, da je vsak otrok v mestu dobil pravljico, ki si jo je želel slišati za lahko noč. S pripovedovanjem je imela toliko dela, da se ni utegnila niti oddahniti. Razmišljala je, koliko lažje bi bilo, če bi lahko povedala vsem otrokom naenkrat eno zgodbo. Našla je pravo rešitev za vse. Pri vsaki hiši v mestu je v nabiralniku pustila pisan zaboj, v katerem je bila knjiga zgodb in prijazno povabilo, naj odrasli berejo to zgodbo tako dolgo, da jo bodo znali tudi otroci prebrati odraslim. Tako so vsi ljudje v mestu postali zgodbarji in so polnili zgodbarski stolp z novimi zgodbami. Zala pa je odšla pisati in razširjati zgodbe še v drugo mesto.


Duckworth, Julie: Mala knjiga vrednot

Danes se v naši družbi veliko govori o izginjanju družinskih vrednot, zato je dobrodošla knjiga Julie Duckworth, ki je kot ravnateljica osnovne šole v Angliji s pomočjo dveh sodelavcev vpeljala Učenje vrednot v osnovno šolo. V knjigi je predstavljenih dvaindvajset vrednot. Kot poudarja avtorica, vrednote pri večini izvirajo iz družine od rojstva dalje. Lahko pa dobra šola omogoči odraščajočemu otroku pozitivno spremembo kot članu skupnosti, državljanu, prijatelju in kot celovitemu človeškemu bitju. Knjiga pomaga vsem odraslim in odraščajočim otrokom, da se lahko tudi v šoli, v razredu, učijo globlje razmišljati, doživljati in razumeti vrednote, ki jim bodo prišle še kako prav v življenju. Vrednote, ki jih avtorica predstavlja v knjigi, so podkrepljene s citati njenih številnih učencev, z ilustracijami mlade slovenske ilustratorke in s pomočjo praktičnih primerov za učitelje. Za konec pa še nekaj besed pisateljice, o katerih je vredno razmislit in razčistiti o tem najprej pri sebi: »Vzemite si čas in ugotovite, katere vrednote bi za vas našteli tisti, ki vas poznajo, če bi vas morali opisati. So naše vrednote res vedno nekaj pozitivnega?«


Reider, Katja: Se lahko igram s tabo

Slikanica govori o treh prašičkih, Maksu, Luku in Rožici, ki so živeli v majhni hišici sredi gozda. Dogovorili so se, da se ne bodo igrali z nikomer drugim, da je prijateljstvo v troje najlepše, njihov moto je vsi za enega – eden za vse. Toda nekega dne vsak od njih spozna prijatelja, ki mu je všeč, a se boji povedati ostalima dvema. Nekega dne, ko se veselo igrajo pujsopoli, je skozi režo vrat priletelo vabilo na zabavo. Vsi si na zabavo želijo, a nihče ne upa tega priznati in na koncu sklenejo, da na zabavo ne bodo šli. Toda popoldne so vsi imeli zunaj nujna opravila in prašički se srečajo na zabavi ter ugotovijo, da je prijateljstvo tako lepo deliti tudi z drugimi.

 

 

 


Donaldson, Julia: Poulični mucek

Prekrasna nova slikanica avtorjev je ganljiva pravljica o prijateljstvu, zvestobi, petju in muckih.

Mucek Scapan je s pevcem Janom vsak dan na ulici igral in pel za denar ter na ta način živel življenje svojih sanj. Nekega dne pa se je pred njim znašla očarljiva, zelenooka mačka in med klepetom Scapan sploh ni opazil, da je Jan tekel za tatom, ki jima je vzel klobuk in denar. Ostal je sam, brez prijatelja in hrane. Zelenooka Tačka ga čez teden dni najde vsega shujšanega in žalostnega in mu uredi nov dom. Scapan ima zdaj ženo, otroke, za vse je poskrbljeno, lahko se je do sitega naigral, a ni bil srečen. Ves čas je sanjal o prijatelju, postal bo živčna razvalina, če ne bo našel človeka iz sanj. In ga je šel iskat. Se bosta še kdaj srečala?

 


Gleitzman, Morris: Nekoč

Roman Nekoč je prvi del trilogije avstralskega pisatelja, ki ima korenine na Poljskem. Gre za  pretresljivo zgodovinsko pripoved o deportacijah Judov v taborišča smrti.  Glavni junak je devetletni deček Feliks, ki pobegne iz katoliške sirotišnice na Poljskem, kamor sta ga tri leta prej skrila njegova starša knjigarnarja, da bi ga rešila smrti. Feliks se odloči, da bo poiskal mamico in očka za katera misli, da sta odšla v strahu za svojo knjigarno, saj na poti vidi, kako nacisti sežigajo judovske knjige. Na poti v veliko mesto pa doživlja in deli usodo številnih poljskih Judov. A kljub grozotam, ki jih doživlja, ostane zabaven, veder in optimističen otrok. V beležnico, ki sta mu jo podarila starša, si zapisuje in izmišljuje zgodbe, ki mu pomagajo preživeti. Na svojem begu reši šestletno deklico Zeldo, s katero najdeta zatočišče v kleti tiskarne, kjer poljski zobozdravnik skriva judovske otroke. Ko jih nacisti odkrijejo in peljejo v taborišče smrti, Feliks z Zeldo skoči z vlaka in si reši življenje.

Drugi del trilogije Potem je nadaljevanje zgodbe o Feliksu in Zeldi, ki si na svoji poti, da bi si rešila življenje,  poskušata najti nadomestna starša in spremenita identiteto. Na preizkušnjo pa je postavljena tudi Feliksova ljubezen do Zelde, ki ji sledi tragičen razplet.

Gleitzman zaključi svojo trilogijo z romanom Zdaj, bralcu pa se bodo njegove zgodbe za vedno vtisnile v spomin.

 


Lackberg, Camilla: Tujka

Tujka je napet, psihološko kriminalni roman švedske pisateljice Camille Lackberg. Njene romane berejo po vsem svetu, na Švedskem pa je bila lani izbrana za žensko leta.

Zima na policijski postaji v Tanumshedeju je minila mirno, brez večjih zapletov, zato pa je pomlad bolj burna. Patrik in njegovi kolegi dobijo  na postaji novo sodelavko, policistko Hanno, v mesto pripeljejo kontroverzni resničnostni šov in vrstijo se nenadne nasilne smrti. Patrik je postavljen pred največji  izziv v svojem življenju. Raziskati mora dva različna umora. V smetnjaku najdejo mrtvo eno od udeleženk resničnostnega šova, Patrik pa odkrije povezavo še z dvema umoroma. Kdo je zagrešil umore, a gre mogoče za serijskega morilca, ki ga išče.

 

 


Werich, Jan: Fimfarum

Fimfarum je zbirka devetnajstih modernih pravljic češkega pisatelja Jana Wericha, ki so za vse generacije. Pisatelj aktualizira klasične pravljične motive evropskih in azijskih pravljic, oko vrže na človeške slabosti in se iz njih pikro  ponorčuje, hkrati pa nevsiljivo in brez moraliziranja povzdigne človeške vrline.

V pravljici Skirica Prva zvemo, kaj se ljudem najbolj splača, kaj je najslajše na svetu in kdo je največji sovražnik človeka. Na ta vprašanja je pametno odgovorila ribičeva šestnastletna hčerka Zdenka, ki postane kraljica.

V Leni pravljici  se smejemo kralju, ki sploh ni vedel koliko sinov ima, pa tudi prelen je bil, da bi vprašal kraljico.  Po njeni smrti pa je bil še bolj len, da bi jih preštel. Tako je ostal kralj še dolga leta, ker je bil prelen, da bi umrl.

 
Izdelava spletnih strani: AV studio