Ideogram fotoaparata
_navigation/knj/title

Dobro je vedeti

Knjižnica VelenjeGradivoKnjižni kotičekLeto 2013April 2013


April 2013

TAGORE, Rabindranath: Moje življenje, o njem vam pripovedujem

od - Odrasli / 929 - Biografije

Eden izmed večjih mislecev preteklega stoletja je prav gotovo indijski pesnik in pisatelj Rabindranath Tagore. Bil je prvi Neevropejec, ki je leta 1913 prejel Nobelovo nagrado za književnost in dal Indiji prepoznavni pečat. Velika poznavalka njegovega dela Uma Das Gupta je zbrala njegove zapise, govore, eseje, predavanja, pesmi (in še kaj) in jih povezala v podobo enega največjih osebnosti moderne Indije. Neprestano se trudi za humanitaren pristop k politiki, za zbližanje Vzhoda in Zahoda ter si prizadeva za družbene reforme. Njegov notranji boj, družina, svetniki, pesniki in skladatelji - vse to zaznamuje njegovo življenjsko delo. A kljub vsemu sam sebe skromno prepoznava le kot pesnika. Ob njegovi skromnosti in veličini se lahko zgledujemo vedno znova: »Spal sem in sanjal, da je življenje radost. Prebudil sem se in videl, da je življenje dolžnost. Delal sem in glej: dolžnost je bila radost!« (R. Tagore)


NADJ Abonji, Melinda: Golobi vzletijo

od - Odrasli / 821-311.2 - Romani ostalih narodov

Švicarska pisateljica Melinda Nadj Abonji se je rodila v madžarski družini v Vojvodini. Njen roman Golobi vzletijo je njen deloma avtobiografski roman in je v Nemčiji in Švici avtorici prinesel nagrado za najboljši roman leta in najboljšo knjigo leta. Skozi oči Ildike nam pisateljica naslika podobo izseljenske družine, ki gre iskat boljšo prihodnost v Švico. Kljub vsemu trudu za čim boljšo integracijo v švicarsko družbo še zmeraj ostajajo tujci. Iz urejenega in pogosto hladnega mesta v Švici se Ildika vedno znova vrača v toplo naročje babice v Vojvodino in išče svoj dom, ki ga ne najde nikjer. S smrtjo babice in izbruhom vojne je izletov konec. Hrepenenje pa ostane in Ildika išče potešitev drugje … Pod vsakdanjim videzom ljudi se marsikdaj skrivajo težke resnice, hrepenenja in slikanja rešitev, ki nas dvigujejo. Lepa in čuteča pripoved je vsekakor vredna našega časa.


MCDONNELL, Patrick: Jaz … Jana

ml - Mladina / C-S - Cicibani-Slikanice

Zgodba o mali Jani nas popelje v čarobni svet sanj, ki jih živimo v otroštvu. A te sanje lahko postanejo tudi resničnost, če si to le dovolj želimo in prav je, da to našim malčkom povemo. Jana ima namreč neskončno rada svojo plišasto opico, s katero raziskujeta male čudeže v naravi. Vedoželjna deklica ob prebiranju Tarzana sanjari o svojem potovanju v Afriko, kjer bo v afriški džungli pomagala živalim. In ta majhna Jana je zrasla v Jane Goodall – znano primatologinjo, ki se že vse življenje bori za varstvo narave, človekovih pravic in za mir. Njene sanje so se uresničile in z dovolj vztrajnosti in upanja dajmo priložnost tudi svojim sanjam in sanjam naših otrok ...


PIŠŤANEK, Peter: Rivers of Babylon

od - Odrasli / 821-311.2 - Romani ostalih narodov

Roman Rivers of Babylon je prvi del trilogije enega uspešnejših književnikov, ki v slovaški književnosti zaključuje 20. stoletje. Roman je prvič izdan leta 1991, navdih pa avtor dobi v žametni revoluciji in v prehodu iz socializma v kapitalizem. Zgodba je cinična, satirična in kar nekoliko groteskna pripoved o nekontroliranem bogatenju, kjer kriminalci, intelektualci in nekdanja tajna policija v Evropi ustvarjajo novo »demokracijo«. To je pripoved o povzpetniškem, neizobraženem in primitivnem kmetu Raczu, ki se odloči zaslužiti nekaj denarja, da se bo lahko spodobno poročil. Zato odide v Bratislavo, kjer se mu ponudi priložnost, da prevzame delo kurjača v prestižnem hotelu. A kmalu ugotovi, da ne greje le hotela, ampak celo vrsto luksuznih trgovin v ulici in da lahko z nadzorom nad kurjavo pride do denarja in moči. Za toploto so ljudje (od prostitutke do družbenih veljakov) pripravljeni storiti marsikaj. Kmalu ima nadzor ne le nad ulico, ampak nad celim mestom … Branje je zanimivo, humorno in aktualno, saj bomo v romanu našli ne malo odsevov tudi naše družbe.


MELLING, David: Oliver hoče objem

ml - Mladina / C-Sz - Cicibani-Slikanice zaboji

 

 

 

Medvedek Oliver se je zbudil iz zimskega spanja in se po dolgi zimi zaželel topel objem. Zato se takoj odpravi na pot. Dolgo išče in raziskuje najrazličnejše objeme: objame skalo, drevo, grm, zajčka … Ko zajček vidi, kako si Oliver želi malo topline, mu v glavo pade krasna ideja. Prime ga za roko in ga odpelje do velike votline, kjer se pravkar nekdo prebuja … Na koncu prejme najljubši objem nekoga, ki ga ima rad. In nadvse srečen se stisne med največje in najtoplejše roke, kar jih pozna.


KEARNS, Zannah: Ne obupaj, Niki

od - Odrasli / 821.111 - Angleški romani

Petnajstletna Niki živi sama z mamo, ki je negovalka za ostarele. Vse svoje življenje se selita iz enega kraja v drugega. Niki je ves čas prepričana, ker ji tako zatrjuje mama, da imata le druga drugo. Da je njen oče krut morilec in da sta njena babica in dedek mrtva. Nekega dne pa ji mama pove, da se bosta spet selili. Tokrat se bosta selili v London zaradi hudo bolnega dedka. Tako se mora občutljiva najstnica kar čez noč sprijazniti z eno od maminih skrivnosti o njunem življenju, na novo se mora vključiti v družbo svojih vrstnikov na novi šoli, se navaditi na novi dom v novem mestu, ki je polno nasilja in nevarnosti. Poleg vsega novega pa izve tudi šokantno novico, skrivnost o njenem očetu. Te resnice, skrivnosti, ne izve od svoje mame. To Niki svoji mami najbolj zameri, da ji nikoli nič ne pripoveduje o očetu.


PECELJ, Viktorija: Skrivnostni mobitel

ml - Mladina / M - Mladinska književnost

Benjamin, ki obiskuje zadnji razred osnovne šole, nekega pomladnega dne na poti iz šole domov najde na tleh v parku mobitel. Telefon je nov, lep, bleščeč in najbolj sodoben, kar jih je ta čas na tržišču. Seveda tudi Benjamina, ki je sicer čisto prijeten, pošten fant in dober učenec in ne kakšen lump, telefon prevzame in sklene, da ga bo obdržal. Skrivaj, ne da bi povedal staršem, ga uporablja. A odkar ima najdeni telefon se Benjaminu začnejo dogajati nenavadne, čudne in celo nerazložljive stvari. Benjamin po nekaj tednih z najdenim telefonom ugotavlja, da se je zapletel v nekaj nevarnega in da so ogroženi tudi njegovi najbližji, sestra, oče in mama, mogoče tudi njegovi prijatelji. Na srečo pa ima svoje tri dobre prijatelje, ki mu pomagajo rešiti zapleteno, že kar srhljivo situacijo in vrniti mobitel, da lahko spet brezskrbno živijo svoje življenje naprej. Avtorica knjige Viktorija Pecelj je učiteljica slovenščine in knjižničarka na osnovni šoli v Marezigah nad Koprom. Prizadeva si, da bi čim več najstnikov bralo in segalo po knjigah, zato je napisala napet mladinski roman, v katerem igra glavno vlogo mobilni telefon.


COLFER, Eoin: Vilijeve težave

ml - Mladina / P - Pionirska književnost

Vili je star devet let in ima resnično veliko težavo. Težava je v tem, da ima še štiri brate, ki se nenehno pritožujejo mami in očku nad, seveda, popolnoma bedastimi stvarmi, malimi problemčki. Tako ubogi Vili nikoli ne pride na vrsto za resen pogovor. Dedek je edini, ki ima dosti časa in ki razume, da je dobro imeti nekoga, s komer se lahko pogovarjaš. Z dedkom, ki je oskrbnik svetilnika, skleneta kupčijo. Dogovorita se, da si bosta vsako soboto izmenjala po eno grozno, neprijetno, hudo težavo. Vili ugotovi, da je dedek zelo dober poslušalec in da ima dosti še veliko boljših in bolj napetih zgodb. Med seboj začneta tekmovati. Zaradi dedkovih velikih težav se zdijo Vilijeve vselej manjše. Vili na koncu izve zgodbo o tem, kaj je ušpičil, ko je bil še čisto majhen, se pravi, da izve zgodbo, s katero lahko tekmuje z dedkovimi zgodbam. Od dedka izve še nekaj, in sicer, da ima vsaka zgodba svoj nauk, ki ga je treba odkriti.


BUCAY, Jorge: Zgodbe za razmislek

od - Odrasli / 821-32 - Novele ostalih narodov

Argentinec Jorge Bucay, je po dveh zelo uspešnih in priljubljenih uspešnicah, Ti povem zgodbo? in Ljubiti z odprtimi očmi, pred kratkim izdal še svoje tretjo knjigo zgodb z zgovornim naslovom Zgodbe za razmislek. V uvodu nam avtor predstavi tri zelo pomembna spoznanja oziroma zanesljive misli, o katerih moramo posamezniki sami pri sebi razmisliti, razčistiti in jih sprejeti. Uvodu sledi dvajset zgodb. Nekatere so zapisane kot pesmi z rimami druge kot vodene meditacije, v katerih nam avtor svetuje, da jih prebiramo počasi, se ob vsakem stavku ustavimo in si predstavljamo sebe v opisani situaciji. Na koncu knjige so na voljo prazne strani, kot povabilo, da vsak, ki je knjigo prebral, zapiše in uredi svoje misli o prebranem. Vzemite si čas razmišljati o svojem življenju.


MAYER, Anna Elisabeth: Peresno lahka

od - Odrasli / 821.112.2 - Nemški romani

V zbirki Srebrne niti je avstrijska pisateljica zapisala nežno tragikomično zgodbo, ki se dogaja v bolnišnici. V bolnišnico pride mlada tridesetletna ženska na operacijo srca. Namestijo jo v žensko sobo, skupaj s tremi starejšimi damami. Gospa Ott, gospa Blaser in gospa Ferdinand so zelo vesele mlade družbe in jo z veseljem sprejmejo medse. Bolnice imajo sicer težave s srcem, vendar se ne pogovarjajo o svoji bolezni. Mladi ženski pripovedujejo o svojem dosedanjem življenju, o hrepenenju, ljubezni, sreči in razočaranju, o svojih partnerjih in otrocih. Njihov sobni zdravnik je doktor Winter, ki je sicer poročen, je pa tudi lep in dober zdravnik. Njegove pacientke ga obožujejo in sanjarijo o njem. Iz vsakdanjega bolnišničnega enoličja oziroma dolgočasja gospa Ott s svojima sotrpinkama sklene drzno stavo. In sicer, da si bo mlada pacientka pridobila zdravnikovo naklonjenost in osvojila srce doktor Winterja.

 
Izdelava spletnih strani: AV studio