Ideogram fotoaparata
_navigation/knj/title

Dobro je vedeti

Knjižnica VelenjeGradivoKnjižni kotičekLeto 2013Avgust 2013


Avgust 2013

MÖDERNDORFER, Vinko: Kot v filmu

ml – Mladina / P – Pionirji

Pesnik, pisatelj, dramatik in režiser, Vinko Möderndorfer, je tokrat prvič napisal roman, namenjen najstnikom in zanj prejel nagrado Modra ptica. Kot sam pravi, mu je bil pri pisanju v veliko pomoč nečak Gašper, čigar ime si je za knjigo tudi izposodil.
Srž zgodbe je življenje povprečnega najstnika, ki večino prostega časa preživi pred računalnikom. In v teh najbolj občutljivih letih nekega dne izve, da se starša ločujeta. Kako se s tem spoprijeti? Kaj to pomeni zanj? Ali ga starša ne marata več? Takšna in podobna vprašanja rojijo po glavi glavnemu junaku, in najbrž še marsikateremu najstniku, ki je deležen razdora družine. Presunljiva zgodba o odraščanju, zorenju, zaupanju in številnih stiskah mladega Gašperja je neverjetno živa ter prepletena s humornimi vložki in dejstvom, da lahko v vsaki, na prvi pogled še tako slabi situaciji, najdemo nekaj dobrega in pozitivnega.


ALMOND, David: Ime mi je Mina

ml – Mladina / P – Pionirji

Mladinskega pisatelja, Davida Almonda, ki je leta 2010 prejel nagrado Hansa Christiana Andersena za mladinsko književnost, najstniki resnično obožujejo. Nič čudnega, saj se zna postaviti v njihovo kožo in pisati o stvareh, ki jih zanimajo. Tudi knjiga Ime mi je Mina je takšna, zanimiva, najstniško razigrana in napisana kot dnevniška razmišljanja najstnice. Mina ni tipična punca. Pravzaprav je upornica, ki jo imajo zaradi njenega nenavadnega obnašanja za čudakinjo. A ona se ne da. Ne pusti, da bi ji vzeli njeno identiteto, želi samo, da jo pustijo pri miru in jo sprejmejo takšno kot je. Mina je posebna tudi v tem, da obožuje noč. Nikoli je ni strah teme. Ko pade mrak in drugi zaspijo, Mina končno svobodno zadiha. In neke noči, ko je mesec še posebno svetel, se loti pisanja dnevnika in njen prvi stavek se glasi: »Ime mi je Mina in obožujem noč«.


KRALJIČ, Helena: Imam downov sindrom

ml – Mladina / C – Sz – Cicibani – Slikanice

Na prvi pogled preprosta zgodba o dečku Nejcu skriva v sebi razumevanje in sprejemanje drugačnosti. Nejc se rodi z genetsko motnjo, ki ji strokovno rečejo dawnov sindrom. Čeprav mora Nejc že takoj po rojstvu prestati dve operaciji in njegov prihod na svet mladi družinici obrne življenje na glavo, si nihče ne more več predstavljati življenja brez prikupnega in simpatičnega navihančka. Nejc je vedno dobre volje, nasmejan in se zelo rad objema, riše, packa in ustvarja.
Knjiga želi ovreči stereotipno prepričanje, da so otroci z downovim sindromom popolnoma neumni, neprilagojeni in sami ne zmorejo nič. Nejc vedno znova dokazuje, da se želi učiti, sodelovati z drugimi otroki in napredovati.


JUUL, Jasper: 4 vrednote, ki jih daste otroku za vse življenje

od – Odrasli / 37 – Vzgoja in izobraževanje

Mednarodno priznan avtor, družinski terapevt in pedagog, Jasper Juul, po vsem svetu predava in pripravlja delavnice o vrednotah družin ter o primerni vzgoji – otrok in staršev. Je avtor številnih uspešnih knjig. Zadnja prevedena pri nas je knjiga o 4 vrednotah: enakovrednosti, celovitosti, pristnosti in odgovornosti. Te vrednote naj bi predstavljale vse, kar je potrebno za uspešno delovaje družine. Poseben poudarek daje avtor temu, da moramo otroka obravnavati kot sebi enakovrednega. Seveda imajo glavno vlogo še vedno starši, vendar pa moramo otroka spoštovati, ga jemati resno in pretehtati tudi njegove želje, argumente in odločitve. Poudarja, kako pomembno je, da se preden odreagiramo vprašamo: »Bi tako ravnali tudi s partnerjem?«


DEMMERLE, Eva: Habsburžani

od  -  Odrasli / 929  -  Biografije

Vsebinsko in slikovno izjemno bogato monografijo o življenju, delu in zgodovinskem pomenu ene izmed pomembnih svetovnih dinastij – o rodbini mogočnih Habsburžanov je pred kratkim v slovenščini izdala Cankarjeva založba. Napisala jo je Eva Demmerle, predgovora pa potomca slavne dinastije Otto von Habsburg (umrl tik pred izidom izvirnika knjige) ter njegova hčerka Walburga Habsburg Douglas.
V knjigi je nazorno opisan razvoj Habsburžanov od skromnih začetkov, dolgoletnega mogočnega vodenja cesarstva vse do njihovega konca, pogojenega z osebnimi tragedijami in  s spremembami družbenega režima. Tudi za Slovence je tovrstno poznavanje zgodovine izredno pomembno, saj smo bili kar 750 let neposredno ali posredno pod njihovim okriljem. Podajanje raziskovalne zgodovine na verodostojen način je spretno prepleteno z navajanjem manj znanih in nadvse zanimivih podatkov, tudi takšnih na osnovi anekdot in legend, zato je branje privlačno tudi zgolj za ljubitelje zgodovine oz. »navadne bralce«, ki želijo o tej tematiki preprosto vedeti nekaj več. V knjigi izstopa globoka katoliška vera Habsburžanov, skromnost v primerjavi z razsipnostjo, ki bi si jo lahko privoščili, ter predvsem sposobnost osvajanja novih ozemelj brez orožja – t.j. s spretnim sklepanjem ženitnih in dednih pogodb. Dragoceni sta tudi prilogi: časovna preglednica v povezavi s Slovenci in rodoslovno deblo.


ADELINE, L. Marie: S.K.R.I.V.N.O.S.T

od  -  Odrasli / 821-311.2  -  Družbeni romani

Knjigo je napisala kanadska pisateljica, živeča v Torontu. Je popolnoma drugačna knjiga, kot slovenskim bralcem bolj poznana istoimenska knjiga Skrivnost izpod peresa Rhonde Byrne. Slednja »govori« o filozofiji življenja; knjiga S.K.R.I.V.N.O.S.T, katero želim danes predstaviti, pa sodi v zvrst tipičnih žensko ljubezenskih romanov, ki naravnost kličejo po poletnem branju. Gre za žgečkljivo »seksi« zgodbo, v kateri otopela glavna junakinja Cassie po moževi smrti uresniči svoje seksualne fantazije in na novo zaživi. Svoj pusti vsakdanjik, omejen na enolično delo natakarice, si je občasno popestrila s tekom v naravi ali z redkim klepetom z maloštevilnimi prijatelji, ki so bili redko nasprotnega spola. Vse se začne nekega dne, ko stranka v bistroju pozabi svoj dnevnik, poln sočnih erotičnih zapiskov. Cassie se radovednosti ne more upreti in začne se njeno fantazijsko osvobajanje, ki se v nadaljevanju tudi praktično udejanja s pomočjo Hotela osamljenih src. Nenavadno žensko društvo ji totalno  spremeni življenje. Tudi konec knjige je povsem nepričakovan. Nekateri že komaj čakamo na prevod nadaljevanja knjige S.K.R.I.V.N.O.S.T  2 oziroma na čimprejšnjo realizacijo obljubljene ekranizacije z ustvarjalci serije Seks v mestu.


KLOPČIČ, Alenka: Netopirja in raziskovalka

ml  -  Mladina / C-S  -  Cicibani - slikanice

Netopirčka Pipi in Bojan sta prezimila v bližnji jami kot vsako leto doslej in na pomlad iščeta svoj novi dom. Idilični prostor najdeta na podstrešju starega gradu, njun mir pa lepega dne zmoti postavitev svetilke, ki povzroča popolno zmedo, tako v njunem bioritmu kot tudi v življenju drugih žuželk. Najprej se zaradi strahu ne upata niti premakniti, ko pa lakota postane prehuda, s pomočjo svoje odlične naravne sposobnosti orientiranja nazadnje le prideta do hrane in nazaj. Mlada raziskovalka, ki njuno življenje spremlja že od njunega rojstva, s pomočjo okoljevarstvenikov doseže, da motečo svetilko spet odstranijo.
Okoljsko energetska slikanica je primerna za otroke od 4. do 10. leta starosti kot tudi za njihove starše, atraktivna vsebina same zgodbe pa vsebuje močna okoljska sporočila in energetsko obarvane misli. Knjigo je ilustrirala odlična Marta Bartolj, avtorica pa je Alenka Žumbar Klopčič, med drugim tudi urednica portala Energetika.NET in vodja projekta vzpostavitve portala Energija doma. Slikanica je izdana na recikliranem papirju. V enako zvrst po obliki in vsebini sodi tudi slikanica iste pisateljice z naslovom Ris Links in varuh narave.


SHARMA, Robin: Skrivna pisma meniha, ki je prodal svojega ferrarija

od  -  Odrasli / 821-311.2  -  Družbeni romani

Tistim, ki so uživali ob branju Coelhovega Alkimista, bo nedvomno všeč tudi branje dveh duhovno in leposlovno navdihujočih knjig Robina Sharme; to sta knjigi Menih, ki je prodal svojega ferrarija in Skrivna pisma meniha, ki je prodal svojega ferrarija. V prvi uspešni odvetnik Julian Mantle po srčnem napadu odpotuje v Indijo, kjer med bivanjem najde nove stare vrednote in predvsem samega sebe. Nekakšno nadaljevanje predstavlja njegova druga knjiga Skrivna pisma meniha, ki je prodal svojega ferrarija, v katerem je glavni junak nečak Juliana Mantla – Jonathan, ki se prav tako izgubi v modernem svetu, v katerem pehanje za materialne dobrine uničijo osnovne družinske vezi; najhuje pa je to, da človek v nenehni dirki s časom in pod nenehnim stresom pozabi celo nase in ne zna več v ničemer uživati. Zatorej stric pod pretvezo pokliče nečaka na pomoč, da odpotuje na različne konce sveta in poišče pomembna »pozabljena« pisma s skrivnimi sporočili, ki jih je Julian zapisoval ob svojih spoznanjih. Ob obisku Pariza, Šanhhaja, Buenos Airesa in drugih čudes sveta tako Jonathan spozna ne samo lepote različnih pokrajin, temveč tudi različne prijazne ljudi, ki mu zaupajo svoje življenjske zgodbe, ob katerih spozna pomen resničnih vrednot svojega lastnega življenja. Ob vrnitvi je namen potovanja dosežen, Jonathan začuti svoje bližnje in zaživi po načelih nabranih sporočil, kot so: Živi prijazno, Vsak dan malo napreduj, Sprejmi svoje strahove in drugih.


JOACHIM, Mayer: Kuhinjska zelišča

od  -  Odrasli / 635  -  Vrtnarstvo

Izmed novosti v Knjižnici Velenje vam želim tokrat predstaviti lep in predvsem praktično uporaben priročnik o kuhinjskih zeliščih. Po hitrem pregledu zelišč na začetku knjige se lahko bralec v nadaljevanju seznani z osnovami o sajenju, oskrbi zelišč, presajanju, zalivanju in dognojevanju, praktični uporabi ipd. Najbolj pomembno in nadvse koristno pa je to, da priročnik prinaša hitre odgovore za vse najbolj značilne oziroma najpogostejše težave, ki se pojavljajo v zvezi z zelišči, ki jih uporablja skoraj vsaka povprečna slovenska kuharica. Uspeh zagotavljajo nazorne razlage in navodila, ki spremljajo postopne postopke opravil. Knjigo odlikujejo tudi čudovite barvne fotografije.


DAVIDSON, Basil: Breme črnega človeka: Afrika in prekletstvo nacionalne države

Čo  -  Čitalnica odrasli / 3  -  Družbene vede

Basil Davidson je bil novinar in zgodovinar, akademik, ki velja za enega najbolj vplivnih afrikanistov z izjemnim opusom več kot 20 knjig o afriškem kolonializmu in gibanjih za osvoboditev. V Bremenu črnega človeka raziskuje dediščino imperializma v Afriki in propad postkolonialnih nacionalnih držav (kruti diktatorski režimi, množična revščina in še večji prenos bogastva v industrializirani svet). Krizo pripiše temu, da so države slepo prevzele evropske modele vodenja in zanikale svojo preteklost. Tribalizem je bil po njegovem v Afriki pogosto dober in je vplival na nastanek naprednih civilnih družb, ki sta jih spodkopali tuja vladavina in imperialna delitev. Rešitev vidi v »taki ali drugačni politiki participacije« (Ekonomska skupnost zahodnoafriških držav, Konferenca za južnoafriško sodelovanje) in se zavzema za »participatorne strukture v širokem regionalnem okviru«. Kot ugotavlja avtor, je zahodni model nacionalne države v pokolonialni Afriki imel škodljive posledice, njegov rezultat pa so diktature, državljanske vojne in razvojne blokade. S prevzemom kolonialnih modelov so bile poteptane tudi predkolonialne izkušnje neposredne demokracije in sveže izkušnje participacije kmečkih in mastnih množic v osvobodilnem gibanju.


LE GOFF, Jacquess: Denar in življenje: gospodarstvo in vera v srednjem veku

od  -  Odrasli / 2  -  Verstvo

Avtor je eden najpomembnejših zgodovinarjev srednjega veka, slovenski bralci pa so imeli doslej priložnost seznaniti se z njegovimi petimi prevedenimi knjigami (Za drugačen srednji vek; Intelektualci v srednjem veku; Se je Evropa rodila v srednjem veku?; Nastanek vic; O srednjem veku za otroška ušesa). V tej, šesti knjigi, ki je izšla v slovenskem prevodu, je tema njegovega raziskovanja prehod v novi gospodarski sistem z oderuštvom kot novostjo, ki jo je cerkev zavračala. V 13. stoletju je namreč krščanske vrednote ogrozila razširjenost denarnega gospodarstva in Jacques Le Goff  se je lotil raziskovanja tega prehoda in zagat, ki jih je povzročal pri srednjeveškem človeku, s pregledovanjem listin, izpovedniških priročnikov ter poučnih pripovedi. Kako zagaten je bil ta prehod najbolje ilustrira citat iz njegove knjige:  »Ena lastovka ne prinese pomladi. En oderuh v vicah ni prinesel kapitalizma. Ena gospodarska ureditev je zamenjala drugo šele na koncu dolgih in najrazličnejših ovir … Začetniki kapitalizma so bili oderuhi … Bili so kristjani. In pred pragom kapitalizma jih niso zaustavile pozemske posledice cerkvenega preganjanja oderuštva, ampak jih je zadržal strah, tesnoben strah pred peklom … Oderuhovo upanje, da se bo z vicami izognil peklu, je pomagalo potiskati gospodarstvo in družbo 13. stoletja v kapitalizem.«
Andrej Šprah, Vračanje realnosti: novi realizem v sodobnem filmu
Avtor je filmski teoretik, pisatelj in avtor številnih esejev in razprav, v katerih raziskuje fenomene dokumentarizma in svetovnega družbeno-angažiranega filma, o čemer je objavil študije, ki so izšle v štrirh knjigah. V monografiji Vračanje realnosti raziskuje fenomene, ki so značilni za sodobni film iz zadnjih 25 let, pri čemer je v ospredju njegovega zanimanja dejstvo, da so se ključna, inovativna in prebojna dela premestila iz tradicionalnih središč filmskega ustvarjanja na obrobje, predvsem na območje t. i. tretjega sveta. Poglavitni namen njegovega dela pa je razrešiti dilemo, v kolikšni meri so spremembe, ki bistveno določajo nove stilske in kulturne formacije, vplivale na tisto filmsko ustvarjalnost, ki se sooča z dejanskostjo in prikazuje stvarne osebe v njihovih okoljih na umišljeni način. Čeprav prevladuje fikcija, so njihove metode  ustvarjalno prepletene tako z elementi igranega kot tudi dokumentarnega filma. V tem kontekstu si avtor postavlja tudi vprašanje ali se je v času podob, ki jih je mogoče digitalno reproducirati, odločilno spremenila tudi narava same vizualne realnosti.


ATWOOD, Margaret: Slepi morilec

od -  odrasli / 821-312.4 - Kriminalni romani

"Deset dni po tem, ko se je končala vojna, je moja sestra Laura z avtomobilom zapeljala z mostu."
S tem stavkom Iris začenja svojo knjigo spominov na Laurino skrivnostno smrt pred petdesetimi leti. Sestri sta odraščali v bogati družini industrialca, ki pa je zaradi gospodarske krize v tridesetih letih prejšnjega stoletja propadel. Da bi rešil, kar se rešiti da, je prepričal svojo hčerko Iris, da se je poročila z bogatašem, ki pa ga ni nikoli vzljubila. Tako se v zgodbo vplete vzporedna ljubezenska zgodba med komunistom, ki ga preganja oblast, in bogato "neznanko".
Družinska saga, ki se dogaja v začetku dvajsetega stoletja v Kanadi. Osrednja lika zgodbe sta sestri Iris in Laura, ki imata vsaka svoje skrivnosti. Margaret Atwood na igriv, humoren in ironičen način prikazuje žensko, ki misli s svojo glavo in se ne podreja družbenim pravilom tedanjega časa.


ZAJC, Lenart: Hevimetal

od – odrasli / 82-312.9 – Fantastični romani

Miriam, izgubljeno dekle pri dvajsetih, skrbi za razrvano teto in se, kakor ve in zna, bori z demoni, skritimi za varljivo zaspanostjo vsakdana. Spolno nasilje, pretežka bremena mračnih skrivnosti, zapuščenost in pokošena čustva so resničnosti, ki jo odganja s težkometalno glasbo ter predvsem s stripi. Stripovske prigode Miriam ne nudijo pozabe, temveč v njeno življenje posegajo z vratolomno, trgajočo slo, saj se prepletata dva svetova. Na eni strani je tu realen, vsakdanji svet, v katerega je postavljena glavna junakinja, nekoliko izgubljeno dekle pri dvajsetih letih. Po drugi strani pa se realen svet usodno prepleta s fantazijskim svetom.
 


TOOLE, John Kennedy: Zarota bebcev

od – odrasli / 821-311.2 – Družbeni romani

Ignacij Reilly, sicer magister srednjeveških študij, je namreč zavaljen lenuh, ki pri tridesetih letih še vedno živi na račun matere, ki je ne spoštuje in jo neprestano trpinči, ne namenja posebne pozornosti osebni higieni, ves čas nosi zeleno lovsko kapo, večino časa pa preživi v svoji sobi, v kateri piše monumentalno kritiko sodobne družbe. Nekega večera se rahlo okajena Ignacij in mama z avtom zaletita v neko stavbo in škoda, ki jo morata plačati, je za njun žep prevelika, zato si mora Ignacij poiskati službo. Tako se kot sodobni Don Kihot odpravi na lov za zaposlitvijo po ulicah slikovitega New Orleansa. Pri tem se zapleta v številne zabavne dogodivščine in srečuje celo paleto čudaških ljudi, kar vse prispeva k bogatemu humorju dela.


LISLE, Rebecca: Prekletstvo krastač

ml – mladina / M – Mladinska književnost

Zgodba je postavljena v leto 1682, čas preganjanja čarovnic in praznoverja. Ruben je živel pri babici Sari, ki se je spoznala na zelišča in z njimi zdravila vaščane. Ko so jo obsodili čarovništva in obesili, je Ruben ostal brez vsega. Na begu iz vasi ga ugrabita dva moška, prevarantski doktor Flyte in njegov mladi pomočnik Vrečar. Prisilita ga k sodelovanju pri sleparijah s čudežnimi napoji in zaroti, ki ogrozi njegovo življenje
Edino, kar daje dečku moč, je psička, ki mu sledi kot senca.
Rubenove srhljive dogodivščine se nadaljujejo v knjigi Prekletstvo krokarjev.
 

 


BOYNE, John: Osupljiva zgodba Barnabyja Brocketa

ml – mladina / M – Mladinska književnost

Družina Brocket ni čisto nič nenavadna. Mati in oče sta ponosna na to, da so povsem dolgočasni, običajni ljudje. Vzrok njunemu strahu pred izstopanjem je v njunem otroštvu, ko so ju silili, da bi bila drugačna, kot sta v resnici. A v trenutku, ko se rodi njun tretji otrok, Barnaby, postanejo Brocketi vse prej kot navadna družina.
Le kako bi to lahko bili z najmlajšim, ki z nogami ni čisto pri tleh? Da bi ustregel staršem, se obupno trudi, da bi bil z nogami na tleh, a tega preprosto ne zmore. Barnaby tako poleti v nebo. Ponese ga na nenavadno potovanje v Brazilijo, do Kanade in vse do vesolja. Na poti sreča tako povsem običajne kot tudi zelo nenavadne ljudi, občuti to, kako je biti sprejet, kako je imeti prijatelje. In ko se vrne v domačo deželo in se pokaže možnost, da postane običajen človek, se odloči, da ostane takšen kot je.

 
Izdelava spletnih strani: AV studio