Ideogram fotoaparata
_navigation/knj/title

Dobro je vedeti

Knjižnica VelenjeGradivoKnjižni kotičekLeto 2013September 2013


September 2013

TESLA, Nikola: Moji izumi

Od – odrasli / 929 biografije

Moji izumi je posebna izdaja avtobiografije Nikole Tesle, fizika, kemika in matematika, snovalca več kot 700 patentov, izumitelja, ki je domislil sodobno uporabo električne energije. Knjiga je v celoti dvojezična – ob izvirniku, ki ga je avtor napisal v angleščini, besedilo beremo sedaj tudi v slovenskem prevodu. Življenjepis je opremljen s fotografijami in skicami izumov ter izčrpno spremno besedo poznavalca del Nikole Tesla, Andreja Detele, ki je med drugim zapisal tudi: »Tesla je bil vsekakor izjemen genij, kakršnih skorajda nočemo več priznavati. Dobro je poznal obstoječe znanstvene teorije tistega časa, vendar se ni ustavljal pri tem, temveč je formalne osnove, poudarjam, osnove, vseskozi odpiral v presežni prostor, kjer ni več meja med znanostjo, umetnostjo in duhovnostjo. Navsezadnje so tako ustvarjali vsi resnični geniji.«


KREUTER, Marie-Luise: Biovrt za začetnike

Od – odrasli / 635 vrtnarstvo

Knjiga Biovrt za začetnike je praktičen vodnik za vrtnarje, ki želijo svoj vrtiček obdelovati po naravnih metodah, brez kemičnih sredstev, hkrati pa na svojem malem prostoru pridelati zdrav in bogat pridelek, za vso družino. V knjigi avtorica predstavi štiri osnovna pravila, ki jih moramo upoštevati pri biovrtnarjenju: kompostiranje, s katerim ohranimo tla živa, rodovitna in zdrava; naravno gnojenje, ki dovaja dodatne hranilne snovi, kjer je to potrebno; zastiranje, ki spodbuja življenje v tleh ter ohranja prst vlažno in rahlo; sajenje mešanih kultur – ugodno sosedstvo rastlin namreč spodbudi zdravo rast rastlin ter odžene škodljivce in bolezni.
Ta pravila pa, kot ugotavlja avtorica, znana nemška biovrtnarka, niso posebej alternativna in nova, saj so jih v vaških vrtovih uporabljali že naše babice. V knjigi je tudi koledar za delo na biovrtu, ki opisuje opravila za vsak mesec posebej. Knjigo sta prevedla priznana strokovnjaka Jože Strgar in dr. Jože Maček.


MILLER, Alex: Pokrajina slovesa

Od – odrasli / 821-311.2 Družbeni roman

Glavni junak je starejši nemški profesor Max, ki razmišlja o končanju svojega življenja. Ko pa na konferenci spozna avstralsko profesorico Vito aboriginskega rodu, se njuno srečanje nadaljuje v potovanje v Avstralijo. Med Maxom in Vitinim stricem aboriginskim starešino Daougaldem  se razvije prijateljstvo, ki da Maxovemu življenju nov smisel. Pokrajina slovesa je zgodba o soočanju s krivdo določenega naroda glede preteklosti, o spravi med preteklostjo in sedanjostjo, o spravi med mladimi in starimi ter med belci in staroselci temne kože.

 


KAČIČ, Mila: Skoz pomladni dež bom šla: izbrane pesmi

Od – odrasli / 886.3-1 Slovensko pesništvo

Zbrana poezija Mile Kačič Skoz pomladni dež bom šla je ljubezen v vseh možnih oblikah in vsa možna občutenja ljubezni. Njeno pesniško delo sicer ni obsežno, je pa pretresljivo, saj se prepletajo trije temeljni motivi – ljubezen, senca smrti in materinstvo. Tone Pavček je njeno poezijo označil takole: »Iz njenih pesmi žari žerjavica v telesu, trepeta ljubezen, ki je v vseh stvareh, ki se morajo iz ljubezni dati in iz ljubezni jemljejo, v sebi nosi gnezdo bolečine, zapuščenosti in grozo smrti, a bolj kot to jo čez vse zaznamuje mila otožnost zrenja na vse, kar je in ni minulo, kakor resnična pobožnost žene, ki sta ji pesem in življenje milost«.

 


GRŽAN, Karel: Friderik in Veronika

Od – odrasli / 886.3-32 Slovenska kratka proza

Vsak Slovenec morda le še ne pozna zgodovinske povesti o ljubezni med celjskim grofom Friderikom II. in očarljivo Veroniko. Avtorjevo enoletno  raziskovanje zgodovinskih dejstev in pričevanj nam prinaša zgodbo, na novo oblečeno, a že Valvasor je zapisal: »Močno se je raznesla novica, da je ženo Elizabeto grof Friderik v postelji zadušil, da bi si za plemenito mladenko Veroniko Deseniško, ki ga je z lepim pogledom vžgala, v svoji postelji napravil prostor …«.

 

 


SCHLINK, Bernhard: Bralec

od – odrasli / 821-311.2 – Družbeni romani

Znani nemški pisatelj in profesor prava Bernhard Schlink je postal prepoznaven prav z romanom Bralec, po katerem je bil posnet tudi istoimenski film. Rojen je bil med vojno, posledice povojnega dogajanja pa se vsekakor čutijo tudi v njegovem pisanju.
Roman govori o bolnem petnajstletnem dečku Michaelu, ki v povojni Nemčiji preboleva škrlatinko. Onemoglega najde na stopnicah svoje hiše Hanna, kar dobrih 20 let starejša prijazna ženska, in ga varno spravi domov. Michael se ji sklene zahvaliti za prijazno dejanje, in prav to botruje njegovi vroči avanturi z njo. Poleg tega ju veže še ljubezen do branja in Michael Hanni ves čas prebira najrazličnejše romane. Ko Hanna nekoč skrivnostno izgine iz mesta, Michael krivi sebe, a čez leta, ko se odloči za študij prava ugotovi, da je bil vzrok drugje. Ponovno jo sreča na sodnih procesih, v katerih je ena izmed obtoženk. Med vojno je bila ena izmed paznic v taborišču Auschwitz. Michael bi ji bil sicer pripravljen pomagati, a ji kot neizkušen odvetnik ne zna …
Življenje v povojni Nemčiji vsekakor ni bilo lahko in prav o tem obračunavanju in krivdi govori »Bralec«: o individualni krivdi in krivdi generacije. Ugotavlja, da so inštitucije izjemno pomembne za moralno ravnanje ljudi, zelo redki posamezniki pa so sposobni ravnati prav, četudi jih le te k temu ne zavezujejo!


BENEDICT, B. D.: Inkvizitor

od – odrasli / 821-311.6 – Zgodovinski romani

Kanadski pisatelj, filmski režiser, scenarist in še kaj, rojen Hrvat, je pred nami z zgodovinskim romanom, ki se dogaja v drugi polovici devetnajstega stoletja.
V obdobju velikonemške federacije oz. drugega Reicha ima karizmatični odvetnik Otto von Bismarck velike ambicije po združitvi razdrobljenih nemških državic. Kraljica Frederika želi na vsak način rešiti svojo majhno državico pred pruskimi ambicijami.
Alfred Knap je sprva le nepoznan diplomatski svetnik na dvoru kraljice Frederike. Znašel se je v delegaciji dvajsetih diplomatskih opazovalcev z raznih nemških kraljevin, ki so spremljale Bismarcka na ogledu bojišča, kjer je dosegel odločilno zmago. S to gesto jim je kancler želel nakazati, kakšne posledice bi lahko doletele vse še neodločene državice. In prav na tem bojišču Alfred opazi na smrt zadetega vojaka z zadnjo željo, ki mu jo ne želi odreči. In izpolnitev te želje ga vodi do nepričakovanega mesta inkvizitorja na dvoru kraljice Frederike in do neverjetne ljubezenske zgodbe, skozi katero lahko spremljamo zgodovinsko dogajanje in življenje v obdobju nastajanja velikonemške federacije.


KÖLTRINGER, CLAUDIA: Domiselna darila iz narave

od – odrasli / 39 – Etnologija

Ko želimo koga od svojih bližnjih razveseliti in presenetiti z drobno pozornostjo, nam velikokrat zmanjka idej. Ne pomislimo pa, da bo marsikdo bolj vesel darila, ki ga bomo pripravili sami, kot pa da v prvi trgovini zapravimo denar za kakršnokoli nepomembnost.
Vrtnarka z dušo in izkušena zeliščarica Caludia Költringer nam ponuja ideje, kako lahko sami izdelamo mamljive dobrote in negovalno kozmetiko, s katero lahko razveselimo sebe in prijatelje. Ponuja nam sladke dobrote (razna čokolade, kekse, mafine), likerje, čaje, zeliščna olja in kis, kreme, balzame … vsemu pa prida dišeča zelišča in cvetlice, ki nas s svojim vonjem zvabijo med dišeče spomine.
Najpomembnejše pa je, da si bomo vzeli čas in storili zase in za prijatelje nekaj lepega. S primerno zavitim darilom ali pozornostjo bomo podarili tudi košček sebe …


WILD, Margaret: Goska Lučka

ml – mladina / C-Sz – Cicibani – slikanice zaboji

Goska Lučka je majhna goskica, ki se rada igra in brezskrbno prhuta po domačem ribniku. A bližajo se hladni dnevi in potrebno se je pripraviti za dolg let v toplejše kraje. Tega pa se Lučka močno boji. Ali se ne bo morda izgubila med meglicami na nebu? Bo znala kljubovati viharju? Kaj če pade v morje? Mama jo vsa zaskrbljena najde v ločju ribnika, kamor se je skrila. Potolaži jo, da ji bo vedno stala ob strani in ji pomagala. A ko bo mama zelo stara, zaključi Lučka, bo ona pazila nanjo zanjo. Goski sta sedaj pripravljeni za dolgo pot … "Vsakdo ima del materine ljubezni in vsi jo imajo vso." (Victor Hugo)

 


UGREŠIĆ, Dubravka: Ministrstvo za bolečino

od – odrasli / 821-311.2 – Družbeni romani

Dubravka Ugrešić živi in dela v Amsterdamu je avtorica številnih kratkih zgodb, člankov in občasna predavateljica na različnih fakultetah. Prevedena je v večino evropskih jezikov in dobitnica mnogih mednarodnih nagrad (Švedske, Nizozemske, Avstrije, Nemčije, Italije in seveda nekdanje Jugoslavije in nagrado mesta Zagreb, od koder tudi izhaja).
Ministrstvo za bolečino je roman o profesorici Tanji in njenih študentih, ki v času razpada Jugoslavije najdejo pot v Amsterdam. Študirajo servo-kroatisch, saj je bilo to zanje najlaže. Nezaupljivi mladi ljudje poskušajo pozabiti na krivice, ki so se jim zgodile in poskušajo živeti življenje, v katerega so prisiljeni. V tujini iščejo svoj prostor, kjer ostajajo tujci ter dvomijo o svoji domovini, ki so jo zapustili. Njihove poti se razhajajo, ostaja pa profesorica Tanja, ki jih še vedno povezuje.


KAKO je EFT spremenil moje življenje … in lahko tudi vaše

od  -  Odrasli / 159.9  -  Psihologija

EFT ali tapkanje je preprosta, učinkovita metoda samozdravljenja in samopomoči. Avtor metode je Američan Gary Craig. Prvič jo je objavil preko brezplačnega spletnega priročnika že leta 1996. Tehnika temelji na odkritju, da je vzrok za neprijetne občutke motnja v telesnem energijskem sistemu. Človek si sam lahko pomaga tako, da si najprej dovoli začutiti neprijeten občutek, nato ga izrazi z besedo, ponavlja afirmacije, potem pa se dotika akupunkturnih točk po telesu – tapka. Ta knjiga ne razlaga izvajanje metode EFT. V njej je opisanih trinajst resničnih zgodb o izkušnjah različnih ljudi iz Slovenije, ki si redno pomagajo s to metodo. Namen je povabiti še koga, da se nauči te preproste tehnike. Govori o tem, kako so ljudje s to tehniko premagali različne težave - strah pred letenjem, fobijo pred žuželkami, tesnobo, alergijo ... Sliši se neverjetno. Ali je res tako preprosto in učinkovito? Vredno je poskusiti!
Knjiga je bila izdana pri založbi Pasadena.


KESIĆ DIMIC, Katarina: Kradljivka spominov

ml  -  Mladina / P  -  Pionirska književnost

Kradljivka spominov je mladinsko delo slovenske avtorice Katarine Kesić Dimic. Avtorica je delo posvetila dedu, ki se v svojem življenju spopada s posebno boleznijo, demenco.
Lovro je najstnik, ki živi z babico in dedkom. Še posebej je navezan na dedka. Dedek je upokojen profesor zgodovine. Za Lovra je prava živa enciklopedija. Zna odgovoriti na vsa njegova vprašanja. Kar naenkrat pa se je začel obnašati zelo čudno. Vedno je prinesel vse iz trgovine, kar mu je babica naročila, sedaj pa vedno več stvari pozabi kupiti. Ko sta se z Lovrom dogovorila, da bo z avtom prišel po njega v šolo, ga ni bilo. V opravičilo je povedal, da se je zamotil z nekim delom ali pa, da je pozabil pogledati na uro. Tako se je Lovro poleg svojih najstniških težav moral spoprijeti še z dedkovim spreminjanjem. Demenca na nek način Lovru ukrade dedka in ga hkrati potiska v težke trenutke, na drugi strani pa mu podari ljudi, ki so izredno ljubeči in ob katerih si nabere novih moči.
Kradljivka spominov je knjiga o zaupanju, prijateljstvu, pogumu, optimizmu in veri v prihodnost.


WESTERA, Bette: Minicopre

ml  -  Mladina / C-Sz  -  Cicibani - slikanice zaboji

Minicopre so majčkene, hitre in zelo nenavadne. Rade letijo, kuhajo, berejo in v gozdu, kjer živijo, vsak dan kaj spreminjajo. In ko odprejo oči in mislijo, kaj vse so spremenile, ugotovijo, da se v gozdu ni spremenilo nič. Kako je to mogoče? Dan za dnem znova spreminjajo: bube v butare, veverice v vršičke, metulje v mušnice, butare v veverice, vršičke v metulje, mušnice v bube.  In še vedno se v gozdu ne spremeni nič. Začnejo se dolgočasiti. Malo naprej v gozdu živijo palcškrati, ki pa se nikoli ne dolgočasijo. Le kako jim to uspe, se sprašujejo minicopre. Jim bodo palcškarati zaupali skrivnost?
Bette Westera je avtorica številnih pesmi in pripovedi za otroke, za katera je bila tudi večkrat nagrajena. Slikanico pa je s svojimi ilustracijami obogatila Loes Riphagen.


MOYES, Jojo: Ob tebi

od  -  Odrasli / 821-311.2  -  Družbeni romani

Roman Ob tebi je delo angleške pisateljice Jojo Moyes, ki je v tujini zelo priljubljena, v slovenščino pa je zaenkrat prevedeno samo to njeno delo. Gre za ganljivo, nepredvidljivo in duhovito zgodbo.
Glavna junaka zgodbe sta Louisa in Will. Louisa Clark  je zaposlena v čajnici domačega mesta. S svojim delom je izredno zadovoljna. Nekega dne ji lastnik lokala pove, da si naj začne iskati novo službo, kajti lokal bo v kratkem zaprl. Brez priporočil o dodatnih delovnih izkušnjah začne iskati službo in se prijavi za delo negovalke. Družina Treyn išče negovalko za svojega sina Willa. Na razgovoru jih Louisa s svojo preprostostjo očara in  najamejo jo za šest mesecev. Will Treynor je tetraplegik.  Nekoč je bil mlad uspešen podjetnik, ki je zajemal življenje z veliko žlico. Nekega deževnega dne pa se mu je življenje v desetinki sekunde spremenilo. Nesreča z motorjem mu je vzela vso voljo do življenja. Mu jo bo Luisa uspela povrniti? 
Življenje tetraplegika in njegovih bližnjih še zdaleč ni preprosto, fizične omejitve pa so le vrh ledene gore. Na to opozarja tudi avtorica, ki nas s svojo zgodbo nasmeji in hkrati spravi v jok in nas še enkrat opomni, kako krhki in nemočni smo ljudje.


KOŠMRLJ, Mojca: Spoznavanje držav z igro

ml  -  Mladina / 793  -  Ples. Družabne igre

Knjiga Spoznavanje držav z igro je namenjena vsem, ki želijo v družbi otrok preživeti prosti čas čim bolj kvalitetno in dinamično. V knjigi boste našli ideje za ustvarjanje, za igro in tudi za učenje. Igro izdelate sami iz odpadnega materiala. Za izdelavo potrebujete večji karton, navadni svinčnik, flomaster, odpadne kartonaste krogce, stare kataloge, škarje, lepilo in zamaške. Na karton s svinčnikom narišete obris države, nato ga poudarite še s flomastrom. Iz starih katalogov izrežete  slike, ki se navezujejo na državo, o kateri pripravljate igro in jih razporedite po kartonu. Iz kartonastih krogcev sestavite pot po državi. Zamaške uporabite za figurice in izdelajte še kartončke z vprašanji o državi, ki pa jih izberete glede na starost otrok.  Nato še naredite kocko in igra se lahko začne.
Preko igre tako spoznavate države, njihove posebnosti, jezik, kulturo, zanimivosti. Učenje na takšen način je za otroke zabavno, odrasli pa se boste ob igri sprostili in kar je najpomembnejše, družili s svojimi otroci.

 
Izdelava spletnih strani: AV studio