Ideogram fotoaparata
_navigation/knj/title

Dobro je vedeti

Knjižnica VelenjeGradivoKnjižni kotičekLeto 2013November 2013


November 2013

RAINFIELD, Cheryl: Brazgotine

od – odrasli / 821-311.2 – družbeni roman

Glavna junakinja, petnajstletna Kendra, se na svoj način sooča s posledicami spolne zlorabe, ki se ji je zgodila, ko je bila mlajša. Pri tem ji pomaga terapevtka Carolyn, ki je prav tako kot Kendra žrtev spolne zlorabe. V šoli se Kendra spoprijatelji z Meghan, ki živi z mamo alkoholičarko. Njuno prijateljstvo kmalu preraste v nekaj več. V veliko oporo ji je tudi družinski prijatelj Sandy, ki jo spodbuja pri slikanju, saj je zelo nadarjena na tem področju. Kendra se, da bi ublažila bolečino, reže po rokah. V lastni družini Kendra ne najde opore; mati je ne podpira, oče je vedno odsoten. Mladinski roman o spolni zlorabi, samopoškodovanju in homoseksualnosti.

 


PARTRIDGE, Sally: Črna zanka

od – odrasli / 821.311.2 – družbeni roman

Mlada avtorica je za knjigo Črna zanka prejela  nagrado M. E. R. Prize za mladinsko leposlovje. Osrednja tema je še kako aktualna in pereča: življenje mladostnikov, prepuščenih samim sebi in zankam interneta, ker starši zanje preprosto nikoli nimajo časa. V odtujenem svetu, s kopico srednješolskih težav se glavna junakinja, petnajstletna Jenna, dobro počuti samo na spletu med virtualnimi prijatelji. Cele dneve v spletnih klepetalnicah deli svoje težave z drugimi anonimnimi prijatelji. Tukaj se počuti varno, zaželeno in posebno. Toda nekega dne jo na Facebooku in v klepetalnici doda skrivnosten lepotec RobertRose. Prošnjo za (virtualno) prijateljstvo seveda brez oklevanja sprejme. Realnost pa ni vedno takšna kot se zdi na prvi pogled.


MARTĺN Gaite, Carmen: Spremenljiva oblačnost

od – odrasli / 821.311.2 – družbeni roman

Pričujoči roman je prvo prevedeno delo španske avtorice v slovenščino. Pisateljica je sicer za svoja dela prejela številna priznanja in nagrade, med drugim tudi državno nagrado za špansko književnost. V knjigi je skozi vsebino čutiti veliko poznavanje svetovne književnosti, zgodovine in umetnosti. Junakinji v romanu sta psihološko razčlenjeni, pred nami pa se odvija življenje, stkano iz neštetih drobcev, sestavljenih v celoto. Prijateljici iz otroštva, Mariane in Sofie, se po mnogih letih ponovno srečata. Mariane je neporočena psihiatrinja, njena prijateljica Sofia pa mati treh otrok. Kljub temu, da sta njuni življenjski poti popolnoma različni in na prvi pogled popolni, sta obe nezadovoljni, osamljeni in nesrečni. Skozi pisma, ki si jih pišeta, se pred nami plete njuna preteklost in sedanjost.


MURAIL, Marie-Aude: Oh, boy!

ml – mladina / P – pionirji

Mladinski roman Oh, boy! je avtoričino najbolj prodajano, nagrajevano in prevajano delo. Tekoče napisan, odlično berljiv in kakovosten roman o treh otrocih, ki po tragični smrti matere ostanejo sami. Ker se ne želijo ločiti eden od drugega, socialna delavka in sodnica, ki obravnavata primer, skušata narediti vse, da bi ostali vsi trije skupaj. Po temeljitem iskanju najdeta dva sorodnika, ki bi bila morda lahko primerna za krušna starša. Vendar pa se ob tem poraja kup vprašanj, dilem in ovir. Jim bo kljub vsemu uspelo ostati skupaj?

 


ARLIČ, Nina: 52 izletov: tematska doživetja za čisto vsak konec tedna v letu

od – odrasli / 913 (497.4) (036) - Slovenija (vodniki)

Prav vsak konec tedna si lahko naredite lep, drugačen in nepozaben. Kadar zmanjka idej in navdihov, priskoči na pomoč odlična knjiga z idejami za potepanja po prelepi Sloveniji. Predstavljeni so festivali, prireditve, zgodovina mest in krajev, kulturna, etnološka in naravna dediščina in še marsikaj. Knjiga je razdeljena po letnih časih in mesecih, ki se že na prvi pogled barvno razlikujejo. Nato je na kratko opisana znamenitost ali dogodek, koliko časa bi si bilo potrebno vzeti, kako pridemo do tja, težavnost in seveda nujna oprema na poti. Vedno je tudi napisano, kaj je na opisanem izletu običajno najbolj všeč otrokom. Koristni napotki so tudi, kje prenočiti, jesti in če se nam kje zatakne, so dodani še kontakti najbližjega turistično-informacijskega centra.


VALVASOR, Janez Vajkarad: Čast in slava vojvodine Kranjske

bib  -  Dragocene knjige-faksimile / 91(497.4)  -  Geografija Slovenije

Letos je izšel četrti del integralnega prevoda Slave vojvodine Kranjske, monumentalnega dela našega znamenitega polihistorja iz 17. Stoletja, Janeza Vajkarda Valvasorja. Gre za izjemen prevajalski zalogaj, spoprijeti se je bilo treba s polihistorskim delom v gotici in s več kot tri stoletja staro nemščino, za katerega je v stroki veljalo, da je neprevedljivo, vsi dosedanji prevodi pa so ostali le pri poskusih. Slavo so v sodoben slovenski jezik prevedli Doris, Božidar in Primož Debenjak, pri čemer so ohranili duh in miselni tok Valvasorjevega časa, med drugim tudi z ohranjanjem skladnje, množice pridevnikov in prislovov ter neskončnih baročnih podredij
To Valvasorjevo življenjsko delo je prvi sistematični, danes bi temu rekli interdisciplinarni,  prikaz tedanje vojvodine Kranjske, ki zajema cel spekter vidikov, od zgodovinskega, geografskega, etnološkega, biološkega, geološkega in še bi lahko naštevali. Vojvodina Kranjska iz Valvasorjevih časov je bila bistveno večja od kasnejše, saj je segala do Reke in Lupoglava na Hrvaškem ter Devina v Italiji, obsegala pa je še Gorenjsko, Dolenjsko, sedanjo Kranjsko, Notranjsko, vzhodni del Istre in Trst, ki ga je obravnavala kot svobodno mesto. Čeprav je Kranjska v središču Valvasorjevega zanimanja, je njeno zgodovino zasnoval »sodobno in globalno«, kajti obdelal je tudi vse druge dežele, ki so vplivale nanjo, od Češke in Severne Italije do današnjega Istanbula.
Izdaja integralnega prevoda bo zaključena s petim delom, v katerem bodo spremne študije in kazala. Vseh petero knjig je ročno vezanih v usnje, z zlatotiskom, obsega skupno 4.500 strani velikega formata, 528 bakrorezov in 24 prilog. Bralci si jih lahko ogledajo v Mestni knjižnici Velenje.


BEREND, Ivan T.: Gospodarska zgodovina Evrope v 20. stoletju: ekonomski režimi od laissez-faire do globalizacije

od  -  Odrasli / 33  -  Gospodarstvo

Kot je uvodoma zapisal sam avtor,  v tem delu ni razpravljal o različnih dejavnikih gospodarske rasti in glavnih cikličnih utripih gospodarstva, ampak se je usmeril na manj obdelan vidik politične ekonomije: na vzpon in padec različnih ekonomskih režimov, na njihove medsebojne povezanosti in vplive. Zato je ta knjiga zgodba o Evropi kot laboratoriju ekonomskih režimov. Glavna hipoteza knjige je namreč ta, da je vodilna smernica 20. stoletja sinteza ostro nasprotujočih si gospodarskih sistemov, (sistem prostega trga proti centralnoplanskemu režimu, ekonomija demokratičnega trga proti ekonomskemu dirigizmu), ki so se bojevali drug proti drugemu, vendar so se pri tem tudi drug od drugega nekaj naučili.
Samo ekonomsko preoblikovanje pa je neke vrste sinteza, v kateri so povezane prvine sistema prostega trga in regulacij, zasebne in javne lastnine, planskih in intervencionističnih ukrepov. Vendar je ta sinteza še daleč od popolne, njenemu krhanju pa smo priča v današnjem času. Avtor ugotavlja, da bo enaindvajseto stoletje odgovorilo na vprašanje, če bo omenjena sinteza  kdaj zaključena v bolj ali manj homogeni federalni Evropi, ali pa se bodo pojavili novi ekonomski režimi in se bo Evropa še enkrat uprla globalizaciji.
Ivan T. Berend je eden najvidnejših gospodarskih zgodovinarjev novejše dobe in je avtor okoli 30 knjig. 


BROWN, Dan: Inferno

od – Odrasli / 821-312.4 – Kriminalni romani

Knjiga, ki je v angleškem jeziku izšla pred nekaj meseci, v svetu že podira rekorde. V prvem tednu prodaje je postala najbolje prodajana Brownova knjiga; v prvih sedmih dneh so jo v vseh jezikih in različicah (tudi elektronski) prodali več kot Da Vincijeve šifre! Mojster napetih in skrivnostnih trilerjev Dan Brown je poskrbel za novo vznemirjenje, tokrat je dogajanje romana prestavljeno v slavne Firence, kjer je bil rojen znameniti renesančni pisec Božanske komedije Dante Alighieri. Naslov Inferno pomeni pekel, to pa je tudi najbolj znani del prej omenjene epske pesnitve. Glavni junak je ponovno profesor umetnostne zgodovine Robert Langdon, na tokratnem odrivanju skrivnosti pa se mu pridruži lepa zdravnica z izjemnim inteligenčnim kvocientom Sienna Brooks. Svet je spet na robu katastrofe, vpleteni so še skrivnostni Konzorcij, WHO, CIA in krajevni policisti, na vratolomnem begu za življenje pa se glavna junaka znajdeta še v Benetkah in Istanbulu. Langdonovo izjemno poznavanje skrivnih prehodov in starodavnih skrivnosti ju sproti rešuje pred neusmiljenimi zasledovalci, kljub temu da je Robert še vedno zmeden zaradi trenutne amnezije in se le počasi in postopoma spominja, kaj se mu je pravzaprav zgodilo – zakaj je sploh v Firencah in čemu ima pri sebi nenavaden skrit predmet. Hkrati pa se čas izteka in čim prej morata odkriti ključ do rešitve človeštva, ki se skriva v verzih Božanske komedije. Zaradi prenasičenosti prebivalstva, ki v zadnjem času narašča s hitrostjo eksponentne krivulje, bo namreč kmalu zmanjkalo hrane in prostora, temu pa bo sledila neizogibna katastrofa, ki bo razredčila človeško raso, podobno kot srednjeveška kuga. Skratka napeto in izvirno od začetka do konca, kot vse Brownove zgodbe doslej.


UCMAN, Renata: Zeliščne vile z ekološkega vrta

ml – Mladina / 635 – Vrtnarjenje

Poučna slikanica za otroke Zeliščne vile z ekološkega vrta je zadnja od izdanih poučnih knjig izpod peresa Renate Ucman, samostojne podjetnice, novinarke, pisateljice in ilustratorke. Pisanje za otroke je zanjo izziv za delitev življenjskih spoznanj. Na ustvarjalen in izredno duhovit način zna otroke pritegniti v zgodbo in jih mimogrede nauči še veliko koristnih stvari. Tokrat s pomočjo zeliščnih vil, kot so vila Bazilčica, vila Rožmarinka, vila Drobnjakica, vila Majarončica, vila Melisa, vila Šetrajčica in vila Timijanka. Vsaka od njih ima v vrtu posebno nalogo, otroci pa se seznanijo tudi s smotrno zasaditvijo hišnega vrtička, pomenom, ki ga imajo zelišča in začimbnice v vsakdanjem življenju, pa o tem, kako rastline med seboj sovpadajo oziroma pomagajo pri boljši in bujnejši rasti, spoznajo sorodne rastline, koristne sosede ipd. Mladi vrtnar najde tudi uokvirjene napotke za lastno uspešno vzgojo različnih zelišč, dišavnic, začimbnic ter vse potrebno za njihovo vzgajanje, pobiranje, uporabo, sušenje … Naravnost slastne so tudi barvite ilustracije in marsikateri otrok bo vzljubil tudi uživanje zdrave in sveže zelenjave z zelišči z domačega ekološkega vrta kot najljubšo poslastico. Skratka, užitek za telo in dušo, v besedi in sliki za vse mlade po duši.


PIVKA, Jurij: Pohorje

od – Odrasli / 91(497.4) – Zemljepis. Slovenija

Tekstovno in fotografsko bogata monografija Pohorje s podnaslovom Nazaj k naravi je vsekakor vredna pozornosti za vsakogar, ki uživa v slikoviti naravi, združeni s pohodništvom oziroma spoznavanjem kulturno umetniških in naravno znamenitih biserov v tem predelu Slovenije. Hkrati je turistično zanimiva tudi za tujce, saj so teksti vzporedno prevedeni tudi v angleški in nemški jezik. Knjiga je tematsko razdeljena na geografska področja, kot so: Mariborsko Pohorje, Hočko-Slivniško Pohorje, Slovenjebistriško in Framsko Pohorje, Slovenjgraško Pohorje z Mislinjo, Zgornja dolina Drave, Ribniško Pohorje in Ruško Pohorje. Skratka Pohorje v vseh svojih razsežnostih vabi, četudi samo na enodnevni izlet za pokušino. Verjemite, resnično je tam lepo v vseh letnih časih. Vedno je zeleno in nikoli pusto.


MOJ prvi živalski slovar

ml – Mladina / C-K – Cicibani-Slikanice kartonke

Moj prvi živalski slovar je izdan v obliki barvite kartonke, ki je ponavadi tudi prvi stik otroka s knjigo. Čudovite, preproste in hkrati zelo nazorne so tudi živalske ilustracije, dodatno vrednost pa predstavljajo zavihki, pod katerimi se skrivajo sličice – informacije, ki so za naše najmlajše še posebej zanimive. Hkrati je odpiranje skrivnostnih zavihkov tudi dober trening za razvijanje njihovih drobnih motoričnih spretnosti. Knjižica je razdeljena na smiselna poglavja, kjer so tako na ločenih straneh zbrane živali, ki živijo na kmetiji; živali, ki lezejo ali se plazijo; živali, ki imajo rade vodo; živali, ki živijo v gozdu; živali, ki znajo leteti ter velike živali, ki živijo v divjini. Skupaj je tako v sliki, ki jo spremlja slovensko besedno poimenovanje napisano z velikimi črkami, predstavljenih več kot petdeset živali v različnih življenjskih okoljih. Vzemite kartonko v roke in jo ponudite vašemu malčku. Navdušeni bodo.


MORTON, Kate: Pozabljeni vrt

od – Odrasli / 821-311.2 – Družbeni romani

Že naslov romana je pravljičen in takšna je tudi skrivnostno napeta romantična zgodba o pozabljeni preteklosti, zakopani sredi skrivnega vrta. Spremljamo tri generacije, poglavja v knjigi se neenakomerno izmenično časovno spreminjajo; tako skozi oči ženskih pripovedovalk počasi spoznavamo, kaj se je pravzaprav zgodilo davnega leta 1913 štiriletni deklici, ki se sama znajde na potniški ladji, ki potuje iz Londona v daljno Avstralijo. Skrivnosti se bralcu pričnejo razpletati šele po smrti te deklice Ivory – kasneje babice Neli leta 2005. Njena vnukinja Cassandra nadaljuje poizvedovanje, odide v Anglijo poiskat svoje rodbinske korenine in na koncu najde tudi princa svojih sanj. Hodi po poti raziskovanja svoje babice, ki je veliko o sebi odkrila leta 1975, ko je na starost odpotovala v Anglijo, da bi izvedela resnico o svoji družini. Poseben čar romanu dajejo vrinjene otroške pravljice, ki pa so namenjene tudi odraslim. Vmes so tudi takšne, ki izražajo avtobiografsko zgodbo gospe Pisateljice in prav te pomagajo Cassandri razvozlati manjkajoče mozaike pozabljene tragične življenjske zgodbe.


DOESER, Linda: Sokovi in napitki

od – odrasli / 641 – Priprava živil

Sveže stisnjen zelenjavni ali sadni sok je za marsikoga nepogrešljiv začetek dneva. Pitje sveže stisnjenih zelenjavnih ali sadnih sokov je zdravo in priporočljivo iz številnih razlogov. Sokovi pomagajo pri ohranjanju telesnega zdravja, vplivajo na dobro počutje in preprečujejo številne bolezni. Poleg tega so naravni sokovi tudi odličen način za razstrupljanje našega telesa, saj čistijo kri in vsa telesna tkiva ter nevtralizirajo odpadne snovi presnove.
Knjiga Sokovi in napitki ponuja širok izbor pikantnih sokov in mešanih napitkov, ki jih pripravimo z najrazličnejšimi vrstami sadja in zelenjave, od banan, jagodičja, pomaranč, korenčka, kumaric in rdeče pese.
Zaradi številnih pozitivnih učinkov na telo in zdravje naj redno uživanje svežih sokov postane tudi vaš način življenja.


KAVŠEK Petra: Gozdna kuhinja

od – odrasli / 641 – Priprava živil

Pri založbi Kmečki glas je izšla zanimiva kuharska knjiga z naslovom Gozdna kuhinja. Avtorica nas je navdušila že s knjigo o palačinkah, kjer je to jed povsem na novo predstavila.
Navdušila bo tudi z Gozdno kuhinjo, saj je zanjo vztrajno sama nabirala gozdne sadeže, preizkušala recepte, jih poslikala in pripravila knjigo, v kateri predstavi preko 120 receptov. Okusno izgledajo nove ideje za jedi iz sestavin nabranih v gozdu: gob, kostanja, čemaža, špargljev, bezga, gozdnega jagodičja, lešnikov, kopriv, čemaža, smrekovih vršičkov.
Gre za dvojno dobro, najprej nas poživi sprehod skozi gozd, nato še hrana, ki je naravna, neobremenjena s škropivi in je pogosto tudi ni moč kupiti, v gozdu pa se nam ponuja zastonj.
Ste sladkosnedni? Preizkusite recept za božansko domačo nutelo, ki jo je povsem enostavno pripraviti, povrhu vsega pa vsebuje same zdrave sestavine, pol avokada, 6 žlic kakava v prahu, pest lešnikov, 8 žlic…


MACDONALD, Alan: Pojdite domov, troli!

od – odrasli / 641 – Priprava živil

Trolarije so nova odštekana zbirka za mlade bralce, priznanega britanskega avtorja Alana MacDonalda, ki ga bralci že poznajo po seriji knjig o Umazanem Bertiju. Tokrat pa bodo kakšno ušpičili troli v štirih knjigah: Pojdite domov, troli, Troli na počitnicah, Dajmo troli in Kozja pogača. Vse štiri knjige prinašajo mladim bralcem obilo smeha in neobičajnih dogodivščin.
Troli imajo radi smrad, hrup in koze, še zlasti v pogačah. Ko se torej družina trolov preseli v mirno predmestje Zale Gorice, življenje tam postane nekoliko strašnejše in tudi kosmatejše. Družina Snobež novih sosedov ne sprejme z odprtimi rokami, troli pa tudi ne razumejo čudnih "človekov".
Knjige iz iste zbirke in z istim literarnim junakom so pri otrocih zelo priljubljene, saj jim znan junak vzbuja občutek domačnosti, junakova nagajivost pa jim vliva potrebno samozavest in pomaga ločevati dobro od slabega. Zato staršem priporočamo, da otroke spodbujajo k branju knjig.


SCHLESSINGER, Laura: Deset neumnosti, s katerimi si ženske zapletajo življenje

od - odrasli / 159.9 - Psihologija

Ženske, pripravite se, ker bom snela rokavice in vam bom povedala golo resnico, lahko jo prenesete in morate jo slišati, pravi avtorica knjige dr. Laura Schlessinger.
Takole je. Ne onesrečujejo vas moški, temveč onesrečujete se same. Če niste srečne s svojim moškim, premislite in si izberite drugega! Če se nočete potruditi, se sprijaznite, saj ste se odločile, da se ne boste razvijale kot osebnost.
Ta knjiga naj bi vam odprla oči, prebudila vašo zavest in vas spametovala. Vendar ne bo dosegla svojega namena pri vseh ženskah. Marsikatera od vas bo ogorčena nad njo. Pogled v zrcalo namreč ne pokaže vedno lepe podobe. Zato knjigo mirno treščite ob tla, jo prekolnite ali se kratko malo ne zmenite zanjo.


BERNARD, Neal: Rešite se zasvojenosti s hrano

od – odrasli / 612.39 - Prehrana

Predstavljajte si, kako enostavno bi bilo, če vas preprosto ne bi vleklo k nezdravi hrani. Kaj če bi bili vaši hormoni in krvni sladkor tako popolno uravnani, da vas ne bi več posebno privlačila hrana, ki ste se ji skušali odpovedati?
Dr. Neal Barnard, veganski zdravnik in vodilni medicinski raziskovalec, v tej prelomni knjigi pojasni, da se ne moremo znebiti hlepenja po tej nezdravi hrani z močjo volje ali s psihološkimi triki. Razkriva skrite vzroke hlepenja po čokoladi, piškotih, sladkarijah, siru, mesu in drugih problematičnih živilih. Pouči nas, kako se teh zasvojenosti dokončno rešiti in spremeniti prehranjevalne vzorce.
V knjigi boste našli 100 slastnih, dobrodejnih receptov, ki pomagajo telesu, da se osvobodi uroka problematičnih živil, za vas pa pomenijo pot do optimalne telesne teže, trdnega zdravja in dobrega počutja.


 
Izdelava spletnih strani: AV studio