Ideogram fotoaparata
_navigation/knj/title

Dobro je vedeti

Knjižnica VelenjeGradivoKnjižni kotičekLeto 2013December 2013


December 2013

HOSSEINI, Khaled: In v gorah odzvanja

od – Odrasli / 821-311.2 Družbeni roman

In v gorah odzvanja je že tretja knjiga ameriškega pisatelja afganistanskega rodu (rojenega 1956 v Kabulu). Khaled Hosseini je znova napisal izjemno berljivo, ganljivo in navdušujočo univerzalno zgodbo, ki presega meje državami, kulturami, jeziki in religijami.
Za razliko od prejšnjih dveh romanov, kjer je bilo zgodba osredotočena na par glavnih junakov, je v delu In v gorah odzvanja, kot pokaže že začetek romana, ki je zgodba v zgodbi, struktura bolj fragmentirana, saj nam avtor želi izpisati široko zastavljeno fresko afganistanskega življenja v zadnjega dobrega pol stoletja. Glavna lika romana sta tokrat brat Abdulah in sestra Pari, ki ju življenjska usoda loči v občutljivem obdobju njunega odraščanja, ob čemer Abdulah priseže, da se bosta njuni poti nekoč spet združili. Avtor v nadaljevanju svojo pripoved razširi na osebe, ki so z bratom in sestro povezane na različne načine, posredno in neposredno, vleče jo čez desetletno časovno obdobje in geografsko raztegne precej čez meje Afganistana, vse do Pariza.
»Tako kot v prejšnjih dveh knjigah gre tudi v tem romanu za družinsko zgodbo več generacij. In to predvsem zato, ker menim, da je v družinskih zgodbah moč najti vse veličastne življenjske teme, od ljubezni, žalovanja, konfliktov, dolžnosti pa vse do žrtvovanja. A je vsaka družina drugačna, vsaka ima svojo enkratno zasnovo, dinamiko in vzkipljive antagonizme, pa če se imajo na videz vsi še tako radi. Zato na to temo obstajajo neskončne različice. Zame so družine uganke, ki jih razrešujemo celo življenje – in to sploh ne nujno uspešno. Rad raziskujem, kako se ljudje v družinah poskušajo povezovati, pa najsi bo to iz ljubezni, občutkov dolžnosti ali zaradi okoliščin.« (Khaled Hosseini)


SVETILNIK v nevihti: zdravilne zgodbe iz Indije

Od – Odrasli / 821-32 – Kratka proza

Zbirka zgodb, Svetilnik v temi, je sad biblioterapevtskega projekta, ki verjame v zdravilno moč zgodb. Knjiga je prvič izšla februarja 2012 v New Delhiju, na mednarodni konferenci o terapiji s knjigami z naslovom Branje je zdravljenje. Zgodbe so postavljene v indijsko okolje, z njimi spoznavamo življenje otrok v Indiji, hkrati pa so brezmejne, lahko jih prenesemo kamorkoli v svetu, saj se vsepovsod soočamo s problemi kot so: smrt, izgube, zapuščenost, samomor, naravne nesreče, posvojitve, invalidnost, vojna, krušni starši, verska nasprotja, ločitev, bolezen … Zgodbe govorijo o hudih preizkušnjah, skozi katere morajo otroci, a se na koncu optimistično iztečejo. Pisci so zmeraj na strani ranjenega otroka in vedno se najde tolažba, uteha, pot  in pomoč. Včasih se otroci rešijo ob sočutju drugih ljudi, s poslušanjem zgodb, preko ustvarjalnosti ali s pomočjo tega, zaradi česar so trpeli. Kot pravi knjižničarka Sabina Burkeljca, katera je zgodbe prinesla v Slovenijo, vsak človek mora imeti vsaj enega človeka, ki bi mu lahko zaupal svojo zgodbo, človeka, ki bi nato to zgodbo sprejel, jo pobožal, vzel med tople dlani in jo nosil v svojem srcu.


ČEFERIN, Peter: Valat

od  - Odrasli / 821-7 Humor

»In življenje teče dalje«, pravi dr. Peter Čeferin v zadnji izmed oseminštirideset zgodb, v kateri je zajel vse svoje življenje. Za razliko od prvenca (Moje odvetniško življenje), je Valat osebna izpoved avtorja. Zgodbe so vezane na avtorjevo družino, mladost, služenje vojaškega roka, zelo iskreno pa dr. Peter Čeferin v tej knjigi spregovori o prepadih, čez katere je kot mlad človek moral stopiti. Avtor brez olepševanja ali iskanja opravičila zase razgrinja svoje spodrsljaje, popivanja, pretepe in uporništvo v času služenja vojaškega roka. Iz knjige, ki jo je z ilustracijami opremil priznani slovenski ilustrator Izar Lunaček izvemo, da se je avtor rodil skorajda med igro taroka, ker je njegova mati kljub rednim popadkom trmasto vztrajala, da bo partijo odigrala do konca, saj je imela v rokah narejenega Valata.
Kljub številnim življenjskim stranpotem, divji mladosti, polni pretepov, popivanja, kljubovanja in številnim zdrsom, je dr. Peter Čeferin, danes eden najbolj prepoznavnih in najprodornejših slovenskih odvetnikov, zagovornik in borec za pravično obravnavanje vsakogar, ki se znajde pred sodiščem, je namreč človek z veliko začetnico tudi zato, ker iz zgodb njegovega življenja kar hitro razberemo, da ima rad človeka. Zgodbe v knjigi Valat nam skozi branje odkrijejo pot in način delovanja avtorja, ki izrazito spominjajo tudi na karate do, pot karateja, ki se nikjer ne konča.


KLEČ, Milan: Ura resnice

od  - Odrasli / 821-94 Spomini

Ura resnice je satirična podoba slovenskih literarnih in likovnih krogov, pa tudi kulturne politike, kakor jo doživljajo in kakor morajo v duhu njenih imenitnih določil ravnati samostojni kulturni delavci v Sloveniji na prelomu tisočletja. Po sto treh letih pa smo Slovenci z Uro resnice dobili tudi novo, moderno Belo krizantemo, Klečev ironičen odgovor njegovim recenzentom, kot je o knjigi zapisal Goran Schmidt. Ker pa je, kot vedno, Klečevo pripovedovanje prvoosebno, je hkrati prav nič prizanesljiva slika pisatelja samega. Ne glede na to, kako odkritosrčno razlaga pisatelj svoje bohemske pustolovščine, pri čemer se njegova pota prepletajo s potmi mnogih znanih osebnosti, in ne glede na to, kako neusmiljeno riše svoje in njihove značajske poteze, je razorožujoč njegov humor in milina, globoko zasidrana v nenehnem iskanju etičnega temelja vsakršnega delovanja in nehanja. Natančno stkan pripovedni slog, ki pogoste, skorajda neskončne nize podredij, priredij in soredij menjuje s kratkimi povedmi, zaziba bralca v privlačen ritem, da sledimo pripovedi z zanimanjem in nestrpnostjo, v ritem, ki je odsev avtorjevega nihanja med občutkom smisla in nesmisla pisanja, nihanja med ponosom pisatelja in fatalistično odpovedjo lastnemu delu. Satirično ost knjige brusijo karikature Marka Derganca. (Založnik o knjigi)


LAINŠČEK, Feri: Dlan mi po tebi diši

od – odrasli / 821.163.6-1 – Slovensko pesništvo

Nova pesniška zbirka prekmurskega pisatelja, pesnika in dramatika Ferija Lainščka (rojen 1959 v Dolencih na Goričkem), je izšla v Zbirki Dlančnice in jo lahko, s pomenljivim naslovom Dlan mi po tebi diši, stisnete komu v dlan.
Knjigo, katero spremljajo drzne ilustracije Mire Ostojić, prežema izjemna čutnost, nežnost in ljubezen. Knjižica ni prijetna le na pogled in dotik, ampak ob prebiranju verzov boža in greje tudi dušo. V celoti je posvečena ljubeznim; takšnim, ki se postarajo in zapišejo v večnost, hipnim, ki se razblinijo kot pena, že davno ugaslim, ki jih iz pozabe prikliče nostalgični spomin, ali neuslišanim. Ljubezenske izpovedi, ki jih avtor polaga v usta v moški in ženski pesniški obliki, so strastne, nežne, boleče, včasih igrive in drugič mrakobne, skratka takšne, kot je samo življenje.


GRÉBAN, Quentin: Kako vzgojiti svojega (ljubljenčka) mamuta

ml  -  Mladina / C-Sz  -  Leposlovje za otroke do 9. leta - slikanice zaboji

Belgijski otroški pisatelj in ilustrator Quentin Gréban nam tokrat predstavi svojega ljubljenčka. To vsekakor ni vsakdanja zgodba, v sebi pa nosi željo vseh otrok sveta: imeti ob sebi nekoga, ki je lahko le njegov, pa čeprav je to mamut.
A kot vsakega otroka, je potrebno vzgajati tudi ljubljenčke. Potrebno jih je naučiti umivati, z njimi telovaditi, jih nahraniti, jih peljati na izlet, jih spoštovati … Skratka, nekakšen vzgojni priročnik za otroke … in tudi starše.

 


KOŠIR, Manca: Čas za modrost

od  -  Odrasli / 821-8  -  Poligrafije

Manca Košir je vsem dobro znana novinarka, sociologinja in političarka in zna vedno znova potrkati na našo notranjost. Tokrat nas pritegne že z naslovom samim. Išče modrosti našega vsakdana, ki počasi a vztrajno izginjajo. Njene kolumne se dotikajo tako nas osebo, kot tudi dogajanj v svetu. Kritično se dotika družbe in nas usmerja v vrednote (sočutje, solidarnost, ljubezen, družina), ki bi morale za kvalitetno življenje zopet postati primarne. Pogosto se dotakne tudi staranja, minevanja, kar pa ji ne vzbuja obupa in nelagodja, ampak hvaležnost in izhodišča za njena razmišljanja in iskanja modrosti. Njen optimizem je vedno znova vreden občudovanja in posnemanja.

 


MUNRO, Alice: Preveč sreče

od  -  Odrasli / 821-32  -  Kratka proza

Alice Munro je letošnja dobitnica Nobelove nagrade in je »mojstrica sodobne kratke zgodbe«. V svojih zgodbah pripoveduje predvsem o življenju preprostih ljudi njene rodne Kanade in njihovih zanimivih zgodbah, ki jih spremljajo boji, tragedije, ljubezni, psihološko zapleteni položaji in neverjetni in napričakovani zaključki. Pripovedovalci vseskozi presenečajo še sami sebe. V zgodbah sicer čutimo sodobno kanadsko družbo, vendar je ves čas tudi pridih neke zaprašenosti, odsotnost pretiravanja in humorja. Vsekakor sijajna zbirka zgodb, ki so preprosto »drugačne« in vredne našega časa. 

 


GRŰN, Anselm: Mala knjiga o pravi ljubezni

od  -  Odrasli / 2  -  Verstva

Pater Anselm Grűn je kot eden najbolj branih krščanskih avtorjev zopet med nami s svojim novim delom. Njegove knjige so prevedene v 32 jezikov. Ni pa le pater in uspešen pisatelj, ki vedno znova seje pozitivne misli in optimizem, ampak tudi zelo religiozen mož, ki uspešno vodi opatijo, je ekonom, ekološko pridobiva hrano, ekolog in še kaj.
V Mali knjigi o pravi ljubezni nas vodi k ljubezni, ki osrečuje. O ljubezni, ki daje dovolj zraka za dihanje, da drugemu ne jemljemo svobodo, ne dajemo iluzij, o ljubezni brez oklepanja in polaščanja, da pustimo in ohranimo lastni prostor … Skratka, biti pozoren na drugačnost. »Ko ljubimo, vrelec ljubezni na dnu naše duše raste in čedalje bolj prežema našo zavest. Tako postanemo ljubeči ljudje!«


MONTESSORI, Maria: Srkajoči um

od  -  Odrasli / 37  -  Vzgoja. Izobraževanje

Maria Montessori je bila italijanska učiteljica, zdravnica, filozofinja, dobrodelnica in pisateljica strokovnih knjig, katere so iskane še danes. Njene metode poučevanja še danes uvajajo tako po svetu, kot tudi pri nas. Vedno znova poudarja red in čistočo. Učitelji in vzgojitelji naj bi pripravili prostor in pogoje, da bi lahko otrok sam potegnil iz sebe najboljše. »Pomagaj mi, da naredim sam« je glavno vodilo njene pedagogike.
V knjigi Srkajoči um poudarja otrokovo najnežnejše obdobje – prva tri leta, ko je sposobnost otroka po vskravanju dosežkov človeštva in značilnostih otrokovega okolja neizmerno velika. Zato moramo biti še toliko bolj pozorni na to, kaj otroku nudimo, saj vsrkava dobro in slabo.
Knjiga je namenjena vsem, ki vzgajajo otroke: strokovnjakom, vzgojiteljem in staršem.
»Otrok razume disciplino, ko razlikuje dobro in zlo; naloga vzgojitelja pa je poskrbeti, da torok ne začne napačno povezovati pasivnosti z dobrim, aktivnosti pa s slabim.« (Maria Montessori)


KERMAUNER, Aksinja: In zmaj je pojedel sonce

ml – mladina / M – Mladinska književnost

Glavni junak romana je skoraj popolnoma slepi deček Sunčan, ki se spopada s travmo iskanja svoje identitete. Je sin slovenskega očeta in kitajske matere. Z očetom sta zapustila Kitajsko, ko je bil Sunčan še dojenček. Mama bi se jima morala kasneje pridružiti v Sloveniji, vendar se to ni nikoli zgodilo. Bila je profesorica na pekinški univerzi in so jo zaradi naprednih idej in svobodomiselnosti v strogem komunističnem režimu zaprli in tam naj bi tudi umrla. Pri svojih šestnajstih letih se Sunčan z očetom, profesorjem fizike ter s skupino nekaterih drugih profesorjev in učencev srednje šole, astronomskih navdušencev, odpravi na Kitajsko opazovat lunin mrk. Ob spoznavanju Kitajske, njenih znamenitosti in navad, ob odkrivanju lastne identitete, iskanju odgovorov na prenekatera vprašanja, se znajde tudi v ljubezenskem trikotniku. Spoprijatelji se z dvema puncama, divjo črnolaso pankerico Tiggy in svetlolaso Urško. Sunčan kmalu odkrije, da se zanj zanimata obe, on pa se kar ne more odločiti, katera mu je bolj všeč. Knjiga z naslovom In zmaj je pojedel sonce tako ni le potopis po Kitajski, ni le odkrivanje nove dežele, njenih nasprotij in večtisočletne kulture in tradicije, ampak je tudi delo, ki videčemu predstavlja neke vrste vodnik v svet slepih in slabovidnih.


LORENZUTTI KONC, Nataša: Kava pri dišečem jasminu

od – odrasli / 821.163.6 – Slovenski družbeni roman

Roman Nataše Konc Lorenzuttii, Kava pri dišečem jasminu, bi lahko označili za ljubezenskega, toda bolj v ironičnem smislu. Ljubezenska čustva, ki jih opisuje zgodba protagonistke Jasmine, ki ji nikoli ne uspe polno zadihati in zaživeti, so namreč tiste vrste čustev, s katerimi si ljudje uničujemo življenje. Ujetnica privida o veliki zgodbi in nesmrtni ljubezni, zapletena v razdiralne vzorce in igro odvisnosti, je obsojena na vrtenje v začaranem krogu. Roman se ukvarja s temo zasvojenosti ženske, ki ima preveliko strast do iger na srečo. Rada se zapleta tudi v vzorce ljubezenskih iger, ki jim nikoli ni konca. Po nekem času le zbere pogum in zapusti zgrešeni odnos. Roman ponuja vpogled v zasvojenost od znotraj. Nataša Konc Lorenzutti  je po izobrazbi diplomirana igralka. Dela kot profesorica na dramsko gledališkem oddelku Gimnazije v Novi Gorici, piše poezijo in prozo za otroke in odrasle.


DYER, W. Wayne: Vse, kar želite svojemu otroku

od – odrasli / 159.9 – Psihologija

Starševstvo je velika odgovornost. Nalaga nam eno najpomembnejših nalog, s katero se srečamo v življenju – z vzgojo otrok.  Otroke naj bi starši pripravili  za samostojno življenje v katerem bodo tudi srečni, ustvarjalni, uspešni ... Nekaterim staršem gre ta naloga dobro od rok, instinktivno vedo, kaj je prav in kaj ne, drugim malo manj. Na žalost pa danes, ko prevladuje permisivna vzgoja in se izgubljajo ustaljene družinske vloge, je vse več staršev v izpolnjevanju svoje tako pomembne naloge izgubljenih. Zato starši potrebujejo pomoč, ki jo med drugim ponujajo tudi številni priročniki. Eden izmed takšnih priročnikov je pričujoča Dyerjeva knjiga, Vse kar želite svojemu otroku. Delo temelji na avtorjevi dolgoletni terapevtski praksi. Priročnik je razdeljen na deset poglavij. V vsakem poglavju so opisane veščine, ki jih morajo starši skupaj s svojimi otroki osvojiti in potem ponavljati, če hočejo uresničiti, kar otrokom želijo: da bi se cenili, da bi znali tvegati, da bi zaupali vase, da bi dosegli notranji mir, da bi se življenja veselili in v njem našli ustvarjalni smisel.


MAURER, Neža: Kaj delajo palčki pozimi?

ml – mladina / 78 – Glasba

Knjigo znane slovenske pesnice Neže Maurer, Kaj delajo palčki pozimi? je izdala Knjižnica Ivana Tavčarja iz Škofje Loke. V knjigi se skriva lepota besed, čarobnost glasbe, igrivost risbe. V njej je zbranih 38 pesmic. To so pesmi, ki jih radi prebiramo vsi, tako mlajši, kot malo starejši bralci. Lahko jih tudi zapojemo, saj je pesmim dodan notni zapis. Uglasbili so jih znani slovenski skladatelji: Janez Kuhar, Radovan Gobec, Janko Gregorc in Tomaž Habe. Vsi skladatelji so v Nežinih pesmih našli poskočen ritem. Knjiga dobi popolno podobo šele z ilustracijo. Podobe k Nežinim pesmicam je čaralo kar sedem ilustratork. Med seboj dopolnjujoče se pesmice in risbe odpirajo vrata v svet sanj.  Pustite se jim začarati. In še želja avtorice: »Želim, da bi pesmi prinesle vsem mladim (in starejšim) pevcem in poslušalcem toliko veselja, kot so ga meni!«


PERCIVAL, Tom: Mihovo pismi

ml – mladina / C-S – Cicibani – Slikanice

Medved Miha in rakun Grega sta bila najboljša prijatelja. Igrala sta se skrivalnice in plezala po drevesih, prav vse sta počela skupaj. Izmišljala sta si tudi čisto svoje igre in se pri tem neizmerno zabavala. Imela sta tudi svoj tajni klub s strogo zaupnim pozdravom. Ko se je moral Grega odseliti, sta si obljubila, da si bosta ves čas dopisovala in tako za vedno ostala najboljša prijatelja. Vendar to ni tako enostavno! Sploh, če se zdi, da se ima tvoj prijatelj veliko bolje od tebe. Pridružite se medvedu Mihu na epskem potovanju! Dostaviti mora prav posebno pismo, da bosta z Gregom res lahko za vedno ostala najboljša prijatelja.
To je pravljica o prijateljstvu na preizkušnji z bogatimi ilustracijami in pravimi pismi.

FORWARD, Susan: Strupeni tasti in strupene tašče

od – odrasli / 31  -  Sociologija

Priročnik za vse, ki imajo problem s partnerjevimi starši in si želijo ta odnos rešiti. Partnerski odnos že sam po sebi zahteva veliko truda, saj smo si ljudje različni in se moramo prilagajati drug drugemu. Vse pa se še dodatno oteži, če se v partnerski odnos vmešavajo starši, tašče in tasti, kar lahko pripelje tudi do ločitve.
Avtorica v knjigi opisuje različne tipe strupenih tašč in tastov, ter primere iz resničnega življenja parov. Seveda ponuja veliko predlogov in rešitev za lajšanje in izboljšanje odnosov tako s partnerjem, kot tudi z njegovimi starši. Predvsem pa je najpomembneje, da se znata partnerja upreti vmešavanju in živeti svoje življenje brez težav s taščami in tasti, za kar je potrebno veliko psihičnega in fizičnega napora, ki ga avtorica pomaga reševati z različnimi tehnikami.


POŠTIĆ, Slobodanka: V čarobnem svetu vonjev

od – odrasli / 615.8  -  Alternativno zdravljenje

Vonj je res posebno čutilo, ki nam pričara marsikaj, ozdravi, razveseljuje, prepriča … Avtorica nam v knjigi predstavi eterična olja, ki jih lahko uporabljamo na različne načine in s preprostimi triki izboljšamo naša življenja. Vsi, ki vas dišeča eterična olja privlačijo in bi radi vstopili v svet aromaterapije, nikar ne odlašajte s pridobitvijo potrebnih znanj. V knjigi je vse enostavno opisano in predstavljeno, tako da je primerno za vsakogar, od poznavalcev do začetnikov. Avtorica nam predstavi različna eterična olja, ki so najbolj primerna za poseben mesec v letu in zraven posreduje tudi kombinacije olj, ki nam pri različnih težavah pomagajo. Olja so lahko kombinacija tako pri čiščenju, ustvarjanju posebnega ambienta v prostoru, kot tudi pri zdravljenju raznih težav in odpravljanju lepotnih pomanjkljivosti. Aromaterapija je res preprost korak k izboljšanju življenja.


MORTON, Kate: Prekletstvo Rivertona

od – odrasli / 821-311.2  -  Družbeni romani

Pripoved, v kateri se prepleta sedanjost in preteklost, na ganljiv način govori o ljubezni, tragediji, izgubi in dolgo zamolčani skrivnosti. Postavljena je v leto 1924, kjer se vse začne na dvorcu Riverton s sestrama Hartford, ki sta vpleteni v tragedijo mladega pesnika.
Njuna služabnica Grace, ki ju spremlja vse življenje, je nepričakovano vpletena v vse, kar se jima dogaja. To jo spremlja celo življenje, še posebej pa se prebudijo spomini iz preteklosti, ko jo obišče mlada režiserka v domu za ostarele, ki snema film o tragediji na dvorcu Riverton. Takrat se ji prebudijo vsi spomini na pretekle dogodke, ki so jo zaznamovali, na sestre in njuna življenje ter na svojo ljubezen, kateri se ni upala prepustiti. Predvsem pa jo muči spomin na tragedijo, ki je ni mogla nikoli pozabiti in na skrivnost, ki jo celo življenje čuva v srcu.


HARRISON, John: Vrt v malem

od – odrasli / 635.9  -  Okrasne rastline

Avtor knjige je velik ljubitelj doma pridelane zelenjave in vsega kar paše zraven. Zaradi
prostorske stiske se je vedno soočal z različnimi dilemami, kaj saditi in koliko. V dolgoletni praksi se je naučil, da se da rastline gojiti tudi drugače, saj se za svežo sadje in zelenjavo ne potrebuje veliko prostora in to svojim bralcem predstavlja v knjigi. Knjiga nam predstavlja različne tehnike vrtnarjenja s katerimi lahko gojimo rastline tudi na domačem balkonu, terasi, okenski polici in seveda vrtu. Seveda nam avtor posreduje tudi nasvete, s katerimi ugotovimo, kako preprosto je gojiti lastno zelenjavo, sadje in zelišča ne glede na to, koliko prostora imamo. Spoznamo tudi, kateri kotiček je najbolj primeren za posamezne rastline,  izvemo,  kako skrbeti za posajeno, da bo pridelek čim večji in ugotovimo, kako se ubraniti škodljivcev.
V glavnem nam knjiga pokaže, da je doma pridelovati hrano užitek in je primerna za začetnike, saj nam na enostaven način predstavi vse, kar je potrebno za gojenje zelenjave.


RAINFIELD, Cheryl: Brazgotine

od – odrasli / 821-311.2  -  Družbeni romani

Knjiga namenjena mladim z globokim sporočilom za njihove starše. Mlada Kendra se sooča z grozotami iz preteklosti, saj se je začela spominjati spolne zlorabe iz otroštva. Pri tem ji je najbolj v pomoč njena svetovalka, v kateri vidi svojo veliko zaveznico in kateri se res zaupa. Ne zaupa pa ji vsega, saj jo je zelo strah, kako bo ko se bo spomnila vsega. Napadalčevega obraza se še namreč ni spomnila. Svoje težave rešuje po svoje in najbolj ji pomaga to, da zareže vase, kar ji predstavlja olajšanje. Uteho najde tudi v slikanju in kot zelo nadarjena slikarka izliva svoje občutke na papir. To pa skrbi njenega napadalca, saj jo začne zalezovati in groziti, še vedno pa Kendra ne ve, kdo je. Starši ji ne pomagajo kaj dosti, saj mama čuti le ljubosumje do hčerinege odnosa s terapevtko in jo s tem odganja od sebe. Podporo najde tudi pri Meghan, dekletu s šole, ki postane njena prijateljica in morda še nekoliko več.

 
Izdelava spletnih strani: AV studio