Skip to main content

Podatkovne zbirke

Do podatkovnih zbirk, ki jih ponujamo v naši knjižnici, lahko dostopate na daljavo s pomočjo svojega COBISS uporabniškega imena in gesla: uporabniško ime predstavlja številka vaše članske izkaznice, geslo je enako geslu, ki ga uporabljate za storitev Moja knjižnica.

EBSCOhost

ebooks on ebscohost

EBSCO Publishing, ki je eden največjih dobaviteljev elektronskih in tiskanih strokovnih in znanstvenih revij na svetu. EBSCOhost nudi dostop do 13-ih različnih tekstovnih in bibliografskih zbirk podatkov. Vključuje celotne tekste skoraj 3000-ih mednarodnih časnikov ter abstrakte in indekse 5000ih periodičnih publikacij. Pokriva področja humanistike, kulture, izobraževanja, medicine, splošne znanosti… Servis EBSCOhost omogoča iskanje, pregledovanje, tiskanje in shranjevanje polnih besedil člankov.

V zbirki EBSCOhost so dostopne zbirke:

 • Academic Search Premier,
 • Business Source Premier,
 • MasterFILE Premier,
 • Regional Business News,
 • Newspaper Source,
 • Health Source: Nursing/Academic Edition,
 • MEDLINE,
 • ERIC,
 • Health Source – Consumer Edition,
 • Library, Information Science,
 • Technology Abstracts (LISTA),
 • GreenFILE,
 • AHFS Consumer Medication Information in
 • eBook Public Library Collection.

Tax-Fin-Lex

logotip tax fin lex

Portal Tax-Fin-Lex ponuja največjo bazo podatkov z vso veljavno zakonodajo, ki je sproti ažurirana. Na njo so povezani vsi preostali dokumenti, kot so sodna praksa, strokovni članki, komentarji zakonov in praktične rešitve. Na voljo pa so tudi informacije iz finančno-računovodskega ter davčnega področja.

Slovar slovenskega knjižnega jezika

logotip slovar slovenskega knjižnega jezika

Slovar slovenskega knjižnega jezika, krajše SSKJ, je slovar, ki je nastal na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU. Je ena izmed najpomembnejših knjižnih izdaj o slovenskem knjižnem jeziku.

 

Arhiv časnika Večer

logotip večer arhiv

ponuja dostop do celotne vsebine arhiva Večera od leta 1945 naprej.

 

E-Bonitete

 

EBONITETE.SI je najsodobnejša aplikacija za popoln pregled več kot 200.000 poslovnih subjektov. Na enem samem mestu lahko pridobite splošne, računovodske in ostale finančne podatke o izbranem podjetju ter si tako ustvarite celovito sliko o boniteti podjetja.

Directory of Open Access Journals

Directory of Open Access Journals

DOAJ ponuja odprt dostop (open access) do 1.109 naslovov prosto dostopnih, recenziranih strokovnih revij.     Arhiv družboslovnih podatkov (ADP) ADP je osrednji slovenski družboslovni arhiv podatkov. Naloga ADP je shranjevati podatke iz preteklih raziskav, da bi jih bilo mogoče ponovno uporabiti. Podatki so namenjeni predvsem izobraževanju ter raziskovanju. Prednost arhiva je v tem, da so podatki iz različnih raziskav urejeni in spravljeni na enem mestu, kjer lahko uporabniki poiščejo in naročijo gradivo, ki ga potrebujejo. ADP deluje kot organizacijska enota v okviru Inštituta za družbene vede.

Dlib

digitalna knjižnica Slovenije

Digitalna knjižnica Slovenije je spletni portal za dostop do digitaliziranega znanja in kulturnih zakladov. Ponuja prosto iskanje po virih in dostop do digitalnih vsebin (dostop do portretov najbolj znanih Slovencev in Slovenk, poslušanje stare slovenske glasbe, sprehajanje po slovenskem ozemlju s pomočjo starih zemljevidov, informacije o literarnem ustvarjanju slovenskega naroda v revijah Ljubljanski zvon in Dom in svet, ogled Magna karta in Gutenbergova biblija ter druge zaklade svetovnega pomena).

Kamra

Kamra

Je spletno mesto, ki združuje digitalizirane vsebine s področja domoznanstva v knjižnicah in drugih lokalnih kulturnih ustanovah. Vsebine KAMRE so predstavljene kot zgodbe, s spremnimi besedili ter pripadajočimi digitaliziranimi objekti in metapodatki. Na KAMRI spoznavamo zgodbe, ki so za neko področje značilne, zanimive in v interesu lokalne skupnosti kot na primer: predstavitve lokalnih avtorjev oz. znamenitih oseb; dokumenti in fotografije značilnih lokalnih društev; razglednice krajev iz različnih časovnih obdobij; dela lokalnih umetnikov, njihove biografije, katalogi razstav; znamenite zgradbe, zgodbe ljudi, ki so v njih živeli in še marsikaj drugega

Europeana  

europeana

je evropska digitalna knjižnica z digitaliziranimi slikami, besedili ter zvočnimi in video posnetki. Ponuja dostop do evropskih kulturnih zakladov v digitalni obliki. Poleg gradiv knjižnic ponuja tudi gradivo muzejev, arhivov in multimedijskih arhivov (npr. arhivov radia in televizije, filmskih arhivov itd.).

 

Europeana 1914 – 1918

europeana 1914 - 1918

uradna zgodovina prve svetovne vojne. Raziskujte zgodbe, filme in zgodovinsko gradivo o prvi svetovni vojni in prispevajte svojo lastno družinsko zgodovino. Europeana 1914-1918 povezuje vire iz knjižnic in arhivov iz celega sveta z zasebnimi spomini evropskih družin. Odkrivajte. Učite se. Raziskujte. Uporabite. Delite z drugimi.

 

World Digital Library

Prosti dostop do kulturnih zakladov knjižnic in muzejev po svetu.

Podatkovne zbirke