Skip to main content

Projekt #športajmoinberimo

Logo - športajmo in berimo

Knjižnica Velenje je v letu 2022 partner v projektu #športajmoinberimo.

Mariborska knjižnica je tudi leta 2022 nosilka nacionalnega medresorskega programa za spodbujanje branja med mladimi športniki pod imenom #športajmoinberimo, ki ga izvaja pod pokroviteljstvom Olimpijskega komiteja Slovenije v partnerstvu z Ministrstvom za kulturo RS, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport RS, Zavodom RS za šolstvo, Javno agencijo za knjigo RS, Pionirsko – Center za mladinsko književnost in knjižničarstvo, Društvom Bralna značka – ZPMS in Mariborsko knjižnico ter v sodelovanju s Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota, Mestno knjižnico Kranj, Knjižnico Franceta Bevka Nova Gorica, Knjižnico Ivana Potrča Ptuj, Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper, Knjižnico Mirana Jarca Novo mesto, Knjižnico Radovljica in Knjižnico Velenje ter seveda z vsemi osnovnimi in srednjimi šolami, ki bodo partnerji splošnim knjižnicam.

Več o projektu: Športajmo in berimo – Olimpijski komite Slovenije (olympic.si)

V sodelovanju z Gimnazijo Velenje bo Sebastjan Turinek, dijak 3. letnika športnega oddelka Gimnazije Velenje, v sredo, 23. 3. 2022 ob 13.30 predstavil svojo raziskovalno nalogo. Več: Archives: Events | Knjižnica Velenje (knjiznica-velenje.si)

 

 

 

Čebela BERE med v Knjižnici Šmartno ob Paki

Operacija “Čebela BERE med” predstavlja doprinos k razvoju lokalnih knjižnic, k povečanju njihovih vsebin ter prenosu inovativnih znanj in dobrih praks. Z operacijo sodelovanja želimo med otroke in njihove starše prenesti pomen čebel na naše okolje. Z namenom prenesti pomen čebel med otroke in njihove starše, so se združile v sodelovanju lokalne akcijske skupine (LAS): LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline je skupaj z LAS Mežiške doline, LAS Spodnje Savinjske doline, LAS Raznolikost podeželja, LAS Mislinjske in Dravske doline.

V mesecu juliju smo v Knjižnici Šmartno ob Paki gostili čebelarski kotiček, ki je del operacije Čebela BERE med. V izobraževalno didaktičnem kotičku so lahko tako otroci kot odrasli podrobneje spoznavali pomen čebel za naše okolje, preizkusili so se lahko v čebeljih igrah ali pa sestavljali čebelje sestavljanke. V tem času so knjižnico obiskale tri skupine otrok iz vrtca Šmartno ob Paki in Bambi ter lokalni čebelar Tomaž Lesjak. V sklopu projekta je nastala tematska slikanica »Čebela BERE med« ilustratorke Urške Stropnik Šonc, katero so otroci in obiskovalci prejeli v dar.

Projekt, ki ga bo Knjižnica Šmartno ob Paki ponovno gostila v naslednjem letu v mesecu juliju, je podprla tudi občina Šmartno ob Paki.

 

Projekt financira Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja ter Republika Slovenija iz Programa razvoja podeželja

LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline, Savinja, zavod za razvoj podeželja in turizma

Logotip Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja Evropa investira v podeželje

 

S sodelovanjem do novih znanj

Knjižnica Velenje je bila uspešna pri pridobivanju sredstev na javnem razpisu Erasmus+, Ključni ukrep 1: Mobilnost osebja v  izobraževanju odraslih.
Ključni ukrep 1 (KA1) je projekt učne mobilnosti, ki omogoča udeležencem izkušnjo v tujini, in prinaša dolgoročne pozitivne učinke za njihov osebni in strokovni razvoj. Spodbuja mobilnosti vseh strokovnih delavcev.

Logotip Erasmus + Bogati življenje, širi obzorja

 

Z znanjem na(d) vas

Vseživljenjsko učenje za vsakogar

je projekt, ki je potekal od 1.9.2013 do 31.5.2014 in je spodbujal družabno in socialno življenje na podeželju. Različne brezplačne mesečne prireditve in tečaji v občinah Šoštanj, Šmartno ob Paki in Velenje, bodo prispevale k dvigu kakovosti bivanja na podeželju. Koledar projektnih dogodkov, prireditev in tečajev: zgibanka.

Projekt je namenjen vsem občanom LAS (Lokalna akcijska skupina) Šaleška dolina, še zlasti starejšim, mladim, ženskam, dolgotrajno brezposelnim, odraslim s posebnimi potrebami, ipd. S ponudbo jezikovnih in računalniških tečajev pa še posebej nagovarjamo turistične in kulturne akterje na podeželju, nosilce in potencialne nove nosilce turističnih dejavnosti, gostinske delavce, turistične vodnike v muzejih in galerijah ter vse ostale, ki vidite priložnosti v turizmu.

Z različnimi priložnostmi za učenje projekt spodbuja prebivalce podeželja za aktivnejše vključevanje v razvojne načrte podeželja, vpliva na izboljšanje njihovih zaposlitvenih možnosti ter omogoča pridobivanje novih znanj in spretnosti za poklicni in osebni razvoj.

V času trajanja projekta bomo izvedli 17 različnih tematskih predavanj oz. predstavitev in 14 daljših oblik izobraževanja (tuji jeziki, računalništvo, študijski krožki) na različnih lokacijah in za različne ciljne skupine. Vsa predavanja in tečaji so brezplačni. Za obiskovanje jezikovnih in računalniških tečajev ter študijskih krožkov je potrebna predhodna prijava. Omenjene prireditve in tečaje najdete v Koledarju dogodkov .

Nosilec projekta je Knjižnica Velenje.

Ljudska univerza Velenje je partner v projektu.