Skip to main content

Kaj je prostovoljno delo

Prostovoljno delo je neplačano delovanje v korist drugega ali v korist skupnosti. V Sloveniji deluje veliko prostovoljcev, ki opravljajo plemenito in koristno delo. Tudi prostovoljci imajo ob svojem delu zadovoljstvo in korist. To izhaja predvsem iz zavesti, da so darovali svoj čas, energijo, znanje in prispevali k boljšemu življenju drugih oseb. Razvijajo se nove vezi, nova prijateljstva, pridobijo se nova znanja in spoznanja.

 

Kdo je lahko prostovoljec

V aktivnosti prostovoljnega dela ste vabljeni vsi, ki vas veseli delo z ljudmi in ste pripravljeni pomagati oz. posvetiti malo svojega časa drugim ljudem. Med nami bo še kako dobrodošel prav vsak, ki želi na ta način polepšati trenutke sočloveku in s tem tudi samemu sebi. Zaželeni ste tudi vsi, ki bi radi kaj naredili za ohranjanje naše kulturne dediščine ali za spodbujanje bralne kulture.

Prostovoljci smo lahko vsi – mladostniki, odrasli, starejši, zaposleni, nezaposleni. Vsakdo lahko opravlja prostovoljno delo, prilagojeno njegovi starosti, telesni kondiciji, psihični zmogljivosti in času, ki ga ima na voljo. Le odločiti se je treba.

 

Kaj lahko pričakujete od nas

Prostovoljci ponujajo pomoč pri servisih, ki so vitalnega pomena za delovanje knjižnice kot pomoč pri programih in posebnih dogodkih, ki jih knjižnica brez njih ne bi mogla ponuditi. Prostovoljci na primer, sortirajo, odlagajo knjige na police, opremljajo police, pomagajo uporabnikom knjižnice pri izposojnem pultu, pomagajo pri izobraževanju uporabnikov ter sodelujejo pri prireditvah. Prostovoljci uporabljajo svoje znanje in izkušnje pri pomoči uporabnikom pri delu z računalnikom ali iskanju informacij na internetu.

Prostovoljca bomo pri njegovem delu usmerjali, mu nudili strokovno pomoč ter moralno podporo in zagotovili takšne delovne pogoje, v katerih se bo lahko učili in napredoval.

Pridite v knjižnico in pridružite se nam!

Potrudili se bomo, da bomo poiskali delo, ki bo ustrezalo vašim interesom in talentom.