Skip to main content

Predšolski otroci

Malha dobrih zgodb

V Knjižnici Velenje spodbujamo družinsko branje, saj se zavedamo, kako pomemben je zgodnji stik otroka s knjigo. Za vse družine, ki želijo s svojimi otroki kakovostno, igrivo in poučno preživljati prosti čas, smo pripravili majhne nahrbtnike, ki smo jih nostalgično poimenovali malhe. Vanje smo skrili zanimive knjige, za katere verjamemo, da jih bodo starši, stari starši, starejši bratje in sestre z veseljem prebirali mlajšim članom družine, skupaj ustvarjali, se o prebranem pogovarjali in predvsem skupaj preživljali prosti čas. Včasih bo v malhi tudi kakšna igrača ali družabna igra za še bolj zabavne trenutke v družini. Malhe so namenjene predvsem za družine s predšolskimi otroki, ki še ne berejo sami.

Igroteka

V Knjižnici Velenje vam ponujamo tudi didaktične igre in igrače za otroke različnih starostnih skupin. Ponujamo kakovostne, okolju prijazne igrače, ki spodbujajo otrokov miselni razvoj in ustvarjalnost. Izbirate lahko med:

S klikom na posamezno kategorijo igrač lahko preverite razpoložljivost v naši knjižnici.

 • izposodite si lahko 2 igrači za 21 delovnih dni
 • otroci si igračo lahko izposodijo ob spremstvu starša ali skrbnika
 • vse igrače so skrbno pregledane in očiščene, preden gredo ponovno v izposojo
 • pred uporabo igračo preglejte in nemudoma sporočite, če kaj manjka
 • igračo vrnete v enakem stanju, kot ste si jo izposodili
 • za nepopolno ali poškodovano vrnjeno igračo ste dolžni poravnati odškodnino po ceniku

Igralne ure

V Knjižnici Velenje smo nabavili precej didaktičnih igrač in družabnih iger, da bi omogočili otrokom in njihovim staršem malce drugačen način preživljanja prostega časa. Igrače in družabne igre iz naravnih materialov za spodbujanje slikovnih in prostorskih predstav ter matematično-logičnih in motoričnih sposobnosti so primerne za otroke od dveh let dalje.

Otroške ustvarjalne delavnice

Delavnice potekajo od oktobra do maja, enkrat mesečno, ob ponedeljkih od 17.00 do 18:30 ure, na otroškem oddelku mestne knjižnice Velenje. Namenjene so otrokom od 3. leta dalje. Na delavnicah ustvarjamo različne izdelke, ki so vezani bodisi na letni čas, bližajoči praznik, običaj ali na določeno temo. Otrokom pripravimo material, pripomočke in vse, kar potrebujejo za izdelavo izdelka. Otroci si ob izdelovanju pridobivajo ročne spretnosti, spoznavajo različne materiale in tehnike, navezujejo stike, spoznavajo običaje, praznike … Po končani delavnici izdelek seveda odnesejo s sabo. Najmlajši otroci, ki potrebujejo pomoč pri izdelavi, se delavnice udeležijo v spremstvu starejše osebe, ki pomaga pri izdelavi, kadar je to potrebno.

Kontaktna oseba: Vesna Gaber Podhovnik
Telefon: 03 898 25 56
E-pošta: vesna.gaber-podhovnik@vel.sik.si

Pravljične ure

Cilj pravljičnih uric je, da otrokom omogočimo prve prijetne izkušnje s potovanjem v svet pravljic, se z njimi pogovarjamo o zgodbicah in jim damo priložnost, da pravljico podoživijo. Pri uri pravljic malčkom ob slikanici pripovedujemo eno ali dve pravljici, se o zgodbici pogovarjamo, nato pa otroci poustvarjajo (pobarvajo risbico, narišejo, dokončajo izdelek…).

Knjižnica Velenje: ure pravljic potekajo od oktobra do maja, vsako sredo od 17.00 do  17.45 v pravljični sobi na oddelku za otroke in mladino. Namenjene so otrokom od 3. leta dalje.

Knjižnica Šoštanj: Ure pravljic potekajo od oktobra do maja, vsak četrtek od 17.00 do 17.45. Namenjene so otrokom od 3. leta dalje.

Pravljične ure v nemškem in angleškem jeziku

V Knjižnici Velenje poskušamo spodbujati zgodnje učenje tujih jezikov in nudimo otrokom priložnost, da pridobijo posluh za tuj jezik skozi slušno razumevanje. Ob pripovedovanju pravljic v angleškem in nemškem jeziku otroci prepoznavajo in poimenujejo osnovne predmete, živali, številke in besede iz svojega najbližjega okolja. Otroci se učijo z vsemi čuti, ob poslušanju pravljic sledijo ritmu in intonaciji tujega jezika ter ga na tak način osvajajo intuitivno.

Pravljice v angleškem jeziku so vsak prvi torek v mesecu, v nemškem jeziku pa vsak drugi torek v mesecu. Namenjene so otrokom od petega leta dalje.

 • prihajamo točno, ob 17. uri
 • v pravljični sobi ne jemo in pijemo
 • pred pravljicami gremo na stranišče
 • pridem, ko dopolnim 3 leta
 • s pravljico končamo ob 17:45

Pravljična joga

Pravljična joga otroku omogoči, da s pomočjo domišljije in pravljičnih junakov spoznava sebe, živali, rastline, daljne in bližnje dežele, vremenske pojave in še marsikaj. Pravzaprav lahko postane vse, kar si želi. Ob podoživljanju pravljice s pomočjo jogijskih asan pa pri otroku spodbujamo gibljivost, moč, koordinacijo, ravnotežje, osredotočenost in umirjenost z dihanjem.

Za pravljično jogo ni potrebnega nobenega predznanja, primerna je za otroke od 3. leta starosti dalje. In tukaj ni nobenega tekmovanja. Prav vsi otroci so enako dobri, vsak naredi asano po svojih zmožnostih in kakor si določen lik sam predstavlja. Pri tem otroci opazujejo in posnemajo drug drugega, kar jih po svoje motivira in spodbuja ustvarjalnost in predstavlja motivacijo za naslednje ure pravljične joge.

Predšolska bralna značka

Dejavnost poteka v sodelovanju z Vrtcem Velenje in Medobčinsko zvezo prijateljev mladine Velenje že od leta 1995 dalje. Knjižničarji pomagamo pri sestavi priporočilnih seznamov, pri iskanju in svetovanju knjig.

Otroci si skupaj s starši v knjižnici izberejo knjige po seznamu in jih doma večkrat skupaj preberejo. Otrok tri prebrane zgodbe predstavi v vrtcu – izbere način, ki mu je najbolj všeč: z risbico, pesmico, pripovedjo, plesom, z izdelavo kakšne lutke ali predmeta v povezavi s prebrano zgodbo…

Seznam za predšolsko bralno značko

Šolarji

Pikina bralna značka

 • sodelujejo lahko vsi člani knjižnice do vključno 6. razreda osnovne šole
 • Pikina bralna značka traja vsako leto od Pikinega festivala do naslednjega Pikinega festivala, torej od septembra do septembra
 • vsak Pikin bralec mora na leto prebrati vsaj štiri knjige s seznama za ustrezno stopnjo
 • vsak Pikin bralec dobi Pikino beležko v katero zapiše ali nariše kratko obnovo prebranega gradiva
 • za knjige, prebrane v enem letu, prejme Pikin bralec Pikino bralno značko
 • po treh osvojenih Pikinih bralnih značkah prejme Pikin bralec Pikino zlato bralno značko
 • bralci se bodo enkrat na leto srečali z enim od otroških ustvarjalcev

Seznam knjig za Pikino bralno značko 2021/2022

Najstniki

Rastem s knjigo

 logotip rastem s knjigo

»Rastem s knjigo« je nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture. Z njim skušamo osnovnošolce in srednješolce motivirati za branje mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev ter jih spodbuditi k obiskovanju splošnih knjižnic.

Letos sta na razpisu JAK RS bili izbrani naslednji knjigi:

 • RASTEM S KNJIGO OŠ 2022/23: Boštjan Gorenc, Jaka Vukotič (ilustracije) s pomočjo Kozma Ahačiča: Reformatorji v stripu
 • RASTEM S KNJIGO SŠ 2022/23: Mateja Gomboc, Balada o drevesu

 

Seznam obiskov preglejte na spodnji povezavi:

NOVEMBER 2022 – OŠ

DECEMBER 2022 – SŠ

 

Za dodatna pojasnila in rezervacijo termina pošljite e-pošto na: lidija.crnko@vel.sik.si

Balada O Drevesu Naslovka

Megakviz

Kviz je osnovan na pobudo Ministrstva za kulturo. Vsako leto v petih sklopih obravnava znamenite Slovence in Slovenke ter njihove spominske hiše. Namenjen je predvsem učencem drugega in tretjega triletja osnovne šole. Cilji kviza so:

 • spoznavanje znamenitih Slovencev in njihovih spominskih hiš,
 • spoznavanje kulturne dediščine,
 • spodbujanje sodobnih pismenosti,
 • spodbujanje branja (tudi branja za bralno značko).

Učenci drugega in tretjega triletja osnovne šole ga lahko rešujejo samostojno, v šoli v okviru posameznih šolskih predmetov, interesnih dejavnosti, branja za bralno značko idr.).

Kviz je dostopen na spletni strani >>

Cool knjiga

Bralni krožek za najstnike

Bralni krožek, Cool knjiga,  poteka enkrat mesečno, od meseca oktobra do meseca maja, ob četrtkih, ob 18.00 uri, v mladinski sobi. Namenjen je vsem mladim bralcem, starim od 12 do 15 let. Temo in knjigo pogovorov določijo mladi bralci, ki pri krožku sodelujejo in knjižničar, ki krožek vodi. Namen krožka je spodbujati mlade k branju, tako leposlovja kot poučne literature, spodbujati željo po komunikaciji in jih pritegniti k sproščenemu pogovoru o izbranih temah.

Vabimo vas, da skupaj beremo tudi na daljavo. Mesečno vam predlagamo kakovostna poučna in literarna dela s kratkimi opisi in oznako, v kateri knjižni polici poiščete knjigo meseca.

Predlagajte Cool knjigo meseca tudi vi in delite z nami svoje mnenje!

Predloge pošljite na elektronski naslov: andreja.kac@vel.sik.si

Predlogi Cool knjiga na spletu

ml / Mladina

M Leposlovje od 13 leta dalje.

Junakinja zgodbe je slepa mladostnica Sara, ki spregovori o svojih mladostnih željah in pričakovanjih. Vstop v srednjo šolo zanjo predstavlja velik izziv. Strah pred nesprejetostjo med novimi sošolci se pokaže, da je bil odveč, saj zelo hitro sklene prijateljstvo z novo sošolko Majo. Gre za iskrivo in privlačno zgodbo, ki  videčemu bralcu široko odpira vrata v svet teme. Vsak človek, še posebno pa še ne videči, želi biti slišan, sprejet razumljen in tudi ljubljen. Avtorica nam z zgodbo nastavi tudi ogledalo, da se zazremo vase, v svoje vedenje in dojemanje sveta. Prav tako nas opolnomoči, da se poskusimo vživeti v svet ne videčih, da jih bolje razumemo in sprejemamo njihovo različnost,  ob tem pa nas spodbudi, da začnemo razmišljati tudi o svojem življenju. Naj se vas Sarina zgodba dotakne!

naslovnica knjige Misliš resno?

Ml / Mladina

P Leposlovje od 10. do 13. leta

Orientacisti so trije mladi športniki, Maj, Martin in F.J. , ki trenirajo tek in orientacijo v naravi. Vedno znova se srečujejo z novimi izzivi. Fantje v naravi, še posebno na gozdnih poteh doživljajo napete in srhljive situacije, katere na lastno pest zmorejo tudi rešiti. Toda včasih kljub dobrim načrtom, obvladanju taborniških veščin in karateja, jim zadeve spolzijo iz rok. Pisateljica v zgodbah zelo dobro predstavi psihološko prepričljive situacije, živahne dialoge, dobro gradi in stopnjuje napetost, ki jih obogati še z duhovitimi vložki, saj želi bralce spraviti v superge in v gozd in zagotovo bo tudi vas. Zgodbe bogatijo še črno-bele vinjetne ilustracije odličnega Damijana Stepančiča, ki nas vedno znova preseneča in navdušuje z izvirnimi ilustracijami.

naslovnica knjige Orientacisti

Ml / Mladina

502/504 Ekologija.

Avtorica priročnika, Matic in Meta za ohranitev planeta, se posveti okolju in ekologiji, saj se junaka srečata z različnimi oblikami onesnaževanja planeta (odpadki v naravi) in razsipniškega vedenja (pretirano kupovanje plastike). S svojim vztrajnim tuhtanjem o naravi in onesnaženosti planeta najprej spreminjata svoje navade, s spodbudnim vzgledom pa vplivata tudi na večjo ekološko zavest pri svojih starših, sorodnikih in prijateljih. Večkrat se nam zdi, da smo kot posamezniki nemočni, da s svojimi odločitvami in vedenjem ne moremo vplivati na naše okolje,  toda tudi majhni koraki in zgledi štejejo. Pojdimo po eko poti tudi mi!

naslovnica knjige Matic in Meta za ohranitev planeta

ml / Mladina
P Leposlovje od 10. do 13. leta

Srebrni deček je neodvisno nadaljevanje romana Stekleni otroci, za katerega je avtorica prejela več literarnih priznanj. Aladinova starša sta se iz Turčije preselila na Švedsko, ko je bil Aladin še majhen. Živijo v vodnem stolpu v mestu Ahus, kjer imajo tudi restavracijo, ki pa ni več tako donosna kot je bila nekoč in kaj kmalu ugotovijo, da jim nekdo krade hrano. Aladin nekega dne v bližini restavracije opazi majhnega dečka, ki je sredi zime v kratkih hlačah in v snegu ne pušča sledi. Aladin, Billie in Simona se odločijo, da bodo odkrili kradljivca hrane in ugotovili, kdo je skrivnostni deček. Je deček morda z ladje z begunci, ki je obstala v zalivu? Otroci združijo moči in raziskovanje se prične.

naslovnica knjige srebrni deček

ml / Mladina
M Leposlovje od 13. leta dalje

Za Avo pravijo, da ni pridna punčka. Pogosto ima težave z učitelji in vrstniki, zdi se, da se ves čas bojuje s svetom, ki jo obkroža. Navzven je nedostopna, neustrašna, a za to zunanjo podobo se skriva marsikaj. Zaupa se le Vesni in ta je zanjo ves svet. Avina mama je pijanka, njen zadnji fant je bil narkoman in  nekega dne se mama ne vrne domov. Ava ostane sama.  Roman prikaže življenje na socialnem dnu in ničesar ne olepšuje. Ava ni kriva ničesar, toda okoliščine njenega odraščanja ji omejujejo možnosti za normalno  življenje tako zelo, da razmišlja o tem, da mora celo v poboljševalnico priti pravi čas. K branju vas vabi realističen, razgiban in napet roman.

naslovnica knjige Ava

ml / Mladina
159.9 Psihologija

Vsi si želimo živeti z manj tesnobe, premagati strahove in se z dvignjeno glavo spoprijeti s težkimi in stresnimi življenjskimi situacijami, da bomo lahko dosegli vse, kar si želimo. Avtorica v priročniku izpostavi strategije in tehnike pri obvladovanju zahtevnih čustev, spreminjanje mišljenja in vedenja. Z njimi si lahko pomagamo na svoj način pri spreminjanju neprijetnih vzorcev tesnobe in njenega obvladovanja.

naslovnica knjige obvladovanje tesnobe

Za poletje smo pripravili Cool-ov bralni jedilnik. Seznam odprite na povezavi:

Cool knjiga z vami na počitnicah

zloženka Cool knjiga z vami na počitnicah s sliko potapljača, ki v roki drži knjigo in bere

Filmoljubci

Vsak gledalec na svoj način razume, občuti in doživlja film. Film nas v prvi vrsti sprosti in zabava toda hkrati nas ne pusti ravnodušne. To pa je tudi nekaj več, ko film spodbudi naše razmišljanje.

Filmska značka za mladino ponuja seznam kakovostnih igranih, animiranih in dokumentarnih filmov na DVD-jih, katere si najstniki izposodijo in ogledajo doma.

In še vabilo k sodelovanju v filmskem izzivu:

– Se želiš preizkusiti v vlogi režiserja, scenarista ali mogoče igralca?

– Pripraviš lahko svoj kratki filmski napovednik za najljubši film ALI svoj filmski plakat za najljubši film.

– Svoj izdelek lahko oddaš v Knjižnici Velenje, Šoštanj ali Šmartno ob Paki.

Zloženko Filmoljubci dobite:

Filmoljubci Velenje

Filmoljubci Šoštanj

Filmoljubci Šmartno ob Paki

 

Varna točka

Varna točka je označen javni prostor, namenjen otrokom in mladostnikom v starosti med 5. in 18. letom, da se vanj zatečejo v primeru kakršnekoli stiske na mestnih ulicah (so se izgubili, grozijo jim sovrstniki, ne morejo priti domov ali v stik s starši, so bili priče kaznivemu dejanju …). Varne točke se lahko nahajajo v različnih prostorih (frizerski salon, lekarna, knjižnica, knjigarna, mladinski center …), ki zadostujejo kriterijem za Varno točko in kjer je prisotno usposobljeno osebje, ki je prostovoljno pripravljeno otroke v osebni stiski trenutno zaščititi, jim svetovati in jim nuditi osnovne informacije ali pomoč.

BRALNOSPODBUJEVALNA AKCIJA ob 100. obletnici rojstva Ele Peroci

Ob 100. obletnici rojstva Ele Peroci smo pripravili bralnospodbujevalno akcijo za predšolske otroke ter učence in učenke osnovnih šol. Bralni akciji smo nadali simbolni naslov Med pravljice, kot je tudi naslov jubilejne knjige Ele Peroci.

Ob tem smo pripravili zloženko o Eli Peroci in njenih knjigah.

 

LIKOVNI IN LITERARNI NATEČAJ

V sklopu akcije smo razpisali tudi literarni in likovni natečaj, podrobne informacije o obeh natečajih lahko najdete v spodnjih prilogah:

Želimo vam prijetno druženje s pravljicami in veselo ustvarjanje. Vabljeni v knjižnico med pravljice.

 

ZAHVALA

Avtorski agenciji za Slovenijo in Založbi Mladinska knjiga se zahvaljujemo za omogočene avtorske pravice.