Skip to main content

Predšolski otroci

Malha dobrih zgodb

V Knjižnici Velenje spodbujamo družinsko branje, saj se zavedamo, kako pomemben je zgodnji stik otroka s knjigo. Za vse družine, ki želijo s svojimi otroki kakovostno, igrivo in poučno preživljati prosti čas, smo pripravili majhne nahrbtnike, ki smo jih nostalgično poimenovali malhe. Vanje smo skrili zanimive knjige, za katere verjamemo, da jih bodo starši, stari starši, starejši bratje in sestre z veseljem prebirali mlajšim članom družine, skupaj ustvarjali, se o prebranem pogovarjali in predvsem skupaj preživljali prosti čas. Včasih bo v malhi tudi kakšna igrača ali družabna igra za še bolj zabavne trenutke v družini. Malhe so namenjene predvsem za družine s predšolskimi otroki, ki še ne berejo sami.

Igroteka

V Knjižnici Velenje vam ponujamo tudi didaktične igre in igrače za otroke različnih starostnih skupin. Ponujamo kakovostne, okolju prijazne igrače, ki spodbujajo otrokov miselni razvoj in ustvarjalnost. Izbirate lahko med:

S klikom na posamezno kategorijo igrač lahko preverite razpoložljivost v naši knjižnici.

 • izposodite si lahko 2 igrači za 21 delovnih dni
 • otroci si igračo lahko izposodijo ob spremstvu starša ali skrbnika
 • vse igrače so skrbno pregledane in očiščene, preden gredo ponovno v izposojo
 • pred uporabo igračo preglejte in nemudoma sporočite, če kaj manjka
 • igračo vrnete v enakem stanju, kot ste si jo izposodili
 • za nepopolno ali poškodovano vrnjeno igračo ste dolžni poravnati odškodnino po ceniku

Igralne ure

V Knjižnici Velenje smo nabavili precej didaktičnih igrač in družabnih iger, da bi omogočili otrokom in njihovim staršem malce drugačen način preživljanja prostega časa. Igrače in družabne igre iz naravnih materialov za spodbujanje slikovnih in prostorskih predstav ter matematično-logičnih in motoričnih sposobnosti so primerne za otroke od dveh let dalje.

Otroške ustvarjalne delavnice

Delavnice potekajo od oktobra do maja, enkrat mesečno, ob ponedeljkih od 17.00 do 18:30 ure, na otroškem oddelku mestne knjižnice Velenje. Namenjene so otrokom od 3. leta dalje. Na delavnicah ustvarjamo različne izdelke, ki so vezani bodisi na letni čas, bližajoči praznik, običaj ali na določeno temo. Otrokom pripravimo material, pripomočke in vse, kar potrebujejo za izdelavo izdelka. Otroci si ob izdelovanju pridobivajo ročne spretnosti, spoznavajo različne materiale in tehnike, navezujejo stike, spoznavajo običaje, praznike … Po končani delavnici izdelek seveda odnesejo s sabo. Najmlajši otroci, ki potrebujejo pomoč pri izdelavi, se delavnice udeležijo v spremstvu starejše osebe, ki pomaga pri izdelavi, kadar je to potrebno.

Kontaktna oseba: Vesna Gaber Podhovnik
Telefon: 03 898 25 56
E-pošta: vesna.gaber-podhovnik@vel.sik.si

Pravljične ure

Cilj pravljičnih uric je, da otrokom omogočimo prve prijetne izkušnje s potovanjem v svet pravljic, se z njimi pogovarjamo o zgodbicah in jim damo priložnost, da pravljico podoživijo. Pri uri pravljic malčkom ob slikanici pripovedujemo eno ali dve pravljici, se o zgodbici pogovarjamo, nato pa otroci poustvarjajo (pobarvajo risbico, narišejo, dokončajo izdelek…).

Knjižnica Velenje: ure pravljic potekajo od oktobra do maja, vsako sredo od 17.00 do  17.45 v pravljični sobi na oddelku za otroke in mladino. Namenjene so otrokom od 3. leta dalje.

Knjižnica Šoštanj: Ure pravljic potekajo od oktobra do maja, vsak četrtek od 17.00 do 17.45. Namenjene so otrokom od 3. leta dalje.

Pravljične ure v nemškem in angleškem jeziku

V Knjižnici Velenje poskušamo spodbujati zgodnje učenje tujih jezikov in nudimo otrokom priložnost, da pridobijo posluh za tuj jezik skozi slušno razumevanje. Ob pripovedovanju pravljic v angleškem in nemškem jeziku otroci prepoznavajo in poimenujejo osnovne predmete, živali, številke in besede iz svojega najbližjega okolja. Otroci se učijo z vsemi čuti, ob poslušanju pravljic sledijo ritmu in intonaciji tujega jezika ter ga na tak način osvajajo intuitivno.

Pravljice v angleškem jeziku so vsak prvi torek v mesecu, v nemškem jeziku pa vsak drugi torek v mesecu. Namenjene so otrokom od petega leta dalje.

 • prihajamo točno, ob 17. uri
 • v pravljični sobi ne jemo in pijemo
 • pred pravljicami gremo na stranišče
 • pridem, ko dopolnim 3 leta
 • s pravljico končamo ob 17:45

Pravljična joga

Pravljična joga otroku omogoči, da s pomočjo domišljije in pravljičnih junakov spoznava sebe, živali, rastline, daljne in bližnje dežele, vremenske pojave in še marsikaj. Pravzaprav lahko postane vse, kar si želi. Ob podoživljanju pravljice s pomočjo jogijskih asan pa pri otroku spodbujamo gibljivost, moč, koordinacijo, ravnotežje, osredotočenost in umirjenost z dihanjem.

Za pravljično jogo ni potrebnega nobenega predznanja, primerna je za otroke od 3. leta starosti dalje. In tukaj ni nobenega tekmovanja. Prav vsi otroci so enako dobri, vsak naredi asano po svojih zmožnostih in kakor si določen lik sam predstavlja. Pri tem otroci opazujejo in posnemajo drug drugega, kar jih po svoje motivira in spodbuja ustvarjalnost in predstavlja motivacijo za naslednje ure pravljične joge.

Predšolska bralna značka

Dejavnost poteka v sodelovanju z Vrtcem Velenje in Medobčinsko zvezo prijateljev mladine Velenje že od leta 1995 dalje. Knjižničarji pomagamo pri sestavi priporočilnih seznamov, pri iskanju in svetovanju knjig.

Otroci si skupaj s starši v knjižnici izberejo knjige po seznamu in jih doma večkrat skupaj preberejo. Otrok tri prebrane zgodbe predstavi v vrtcu – izbere način, ki mu je najbolj všeč: z risbico, pesmico, pripovedjo, plesom, z izdelavo kakšne lutke ali predmeta v povezavi s prebrano zgodbo…

Seznam za predšolsko bralno značko

Šolarji

Pikina bralna značka

 • sodelujejo lahko vsi člani knjižnice do vključno 6. razreda osnovne šole
 • Pikina bralna značka traja vsako leto od Pikinega festivala do naslednjega Pikinega festivala, torej od septembra do septembra
 • vsak Pikin bralec mora na leto prebrati vsaj štiri knjige s seznama za ustrezno stopnjo
 • vsak Pikin bralec dobi Pikino beležko v katero zapiše ali nariše kratko obnovo prebranega gradiva
 • za knjige, prebrane v enem letu, prejme Pikin bralec Pikino bralno značko
 • po treh osvojenih Pikinih bralnih značkah prejme Pikin bralec Pikino zlato bralno značko
 • bralci se bodo enkrat na leto srečali z enim od otroških ustvarjalcev

Seznam knjig za Pikino bralno značko 2023/2024

Najstniki

Rastem s knjigo

 logotip rastem s knjigo

»Rastem s knjigo« je nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture. Z njim skušamo osnovnošolce in srednješolce motivirati za branje mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev ter jih spodbuditi k obiskovanju splošnih knjižnic.

Letos sta na razpisu JAK RS bili izbrani naslednji knjigi:

 • RASTEM S KNJIGO OŠ 2023/24: Irena Androjna: Modri otok
 • RASTEM S KNJIGO SŠ 2023/24: Vinko Möderndorfer: Romeo in Julija iz sosednje ulice

 

Za dodatna pojasnila in rezervacijo termina pošljite e-pošto na: vesna.mihelak@knjiznica-velenje.si

Modri Otok0001

Megakviz

Kviz je osnovan na pobudo Ministrstva za kulturo. Vsako leto v petih sklopih obravnava znamenite Slovence in Slovenke ter njihove spominske hiše. Namenjen je predvsem učencem drugega in tretjega triletja osnovne šole. Cilji kviza so:

 • spoznavanje znamenitih Slovencev in njihovih spominskih hiš,
 • spoznavanje kulturne dediščine,
 • spodbujanje sodobnih pismenosti,
 • spodbujanje branja (tudi branja za bralno značko).

Učenci drugega in tretjega triletja osnovne šole ga lahko rešujejo samostojno, v šoli v okviru posameznih šolskih predmetov, interesnih dejavnosti, branja za bralno značko idr.).

Kviz je dostopen na spletni strani >>

COOL KNJIGA = KUL SLOVENSKA KNJIGA

Bralna sezona 2022/23

 

Pripravili smo seznam mladinskih del. Zgibanka cool knjiga

Beremo slovenske avtorje in ob tem razmišljamo o štirih aktualnih temah: o digitalizaciji, migracijah, odraščanju in različnosti. Preberi vsaj tri knjige in izberi NAJ SLOVENSKO COOL KNJIGO. Zloženko dobiš v knjižnici in izpolnjeno oddaš do četrtka, 18. maja 2023. Zmagovalna  NAJ SLOVENSKA COOL KNJIGA bo predstavljena maja 2023 v Knjižnici Velenje.

IzBERI in osvoji glavno nagrado E-BRALNIK!

 

Filmoljubci

Vsak gledalec na svoj način razume, občuti in doživlja film. Film nas v prvi vrsti sprosti in zabava toda hkrati nas ne pusti ravnodušne. To pa je tudi nekaj več, ko film spodbudi naše razmišljanje.

Filmska značka za mladino ponuja seznam kakovostnih igranih, animiranih in dokumentarnih filmov na DVD-jih, katere si mladi izposodijo in ogledajo doma.

Zloženko oddajte v Knjižnici Velenje, do 31. maja 2023. Z oddajo si boste prislužili vstopnico za ogled filma v Kinu Velenje v mesecu juniju 2023.

Filmoljubci imamo redna mesečna srečanja, ki jih objavimo v napovedniku dogodkov. Vabljeni na srečanja in podelite z nami svoja filmska doživetja.

Zloženka Filmska značka za mlade 2022/23

 

Varna točka

Varna točka je označen javni prostor, namenjen otrokom in mladostnikom v starosti med 5. in 18. letom, da se vanj zatečejo v primeru kakršnekoli stiske na mestnih ulicah (so se izgubili, grozijo jim sovrstniki, ne morejo priti domov ali v stik s starši, so bili priče kaznivemu dejanju …). Varne točke se lahko nahajajo v različnih prostorih (frizerski salon, lekarna, knjižnica, knjigarna, mladinski center …), ki zadostujejo kriterijem za Varno točko in kjer je prisotno usposobljeno osebje, ki je prostovoljno pripravljeno otroke v osebni stiski trenutno zaščititi, jim svetovati in jim nuditi osnovne informacije ali pomoč.

BRALNOSPODBUJEVALNA AKCIJA ob 100. obletnici rojstva Ele Peroci

Ob 100. obletnici rojstva Ele Peroci smo pripravili bralnospodbujevalno akcijo za predšolske otroke ter učence in učenke osnovnih šol. Bralni akciji smo nadali simbolni naslov Med pravljice, kot je tudi naslov jubilejne knjige Ele Peroci.

Ob tem smo pripravili zloženko o Eli Peroci in njenih knjigah.

 

LIKOVNI IN LITERARNI NATEČAJ

V sklopu akcije smo razpisali tudi literarni in likovni natečaj, podrobne informacije o obeh natečajih lahko najdete v spodnjih prilogah:

Želimo vam prijetno druženje s pravljicami in veselo ustvarjanje. Vabljeni v knjižnico med pravljice.

 

ZAHVALA

Avtorski agenciji za Slovenijo in Založbi Mladinska knjiga se zahvaljujemo za omogočene avtorske pravice.

COOL KNJIGA Z VAMI NA POČITNICAH

Pripravili smo vam nekaj namigov za poletno branje. IzBERIte iz seznama vsaj tri in predlagajte svojo najljubšo COOL KNJIGO POČITNIC.

Izpolnjeno zloženko oddaj v Knjižnici Velenje, do četrtka, 14. septembra 2023.

Če želiš, pošlji foto utrinek branja, na elektronski naslov: andreja.kac@vel.sik.si  in z oddajo dovoliš objavo fotografije na razstavi v Knjižnici Velenje.

FOTO UTRINKI “COOL KNJIGA NA POČITNICAH” bodo na ogled na razstavišču Mladinska soba Knjižnice Velenje.

Zmagovalna Cool knjiga počitnic bo predstavljena v četrtek, 28. septembra 2023, ob 17.00, v mladinski sobi Knjižnice Velenje, kjer pričakujemo tudi obisk avtorja, katerega knjiga je tudi na našem poletnem bralnem izboru.

ŽELIMO VAM MEGA POČITNICE, TUDI S KNJIGO.

 

ZLOŽENKA Poletna Cool knjiga 2023