Predšolski otroci

Malha dobrih zgodb

V Knjižnici Velenje spodbujamo družinsko branje, saj se zavedamo, kako pomemben je zgodnji stik otroka s knjigo. Za vse družine, ki želijo s svojimi otroki kakovostno, igrivo in poučno preživljati prosti čas, smo pripravili majhne nahrbtnike, ki smo jih nostalgično poimenovali malhe. Vanje smo skrili zanimive knjige, za katere verjamemo, da jih bodo starši, stari starši, starejši bratje in sestre z veseljem prebirali mlajšim članom družine, skupaj ustvarjali, se o prebranem pogovarjali in predvsem skupaj preživljali prosti čas. Včasih bo v malhi tudi kakšna igrača ali družabna igra za še bolj zabavne trenutke v družini. Malhe so namenjene predvsem za družine s predšolskimi otroki, ki še ne berejo sami.

Igroteka

V Knjižnici Velenje vam ponujamo tudi didaktične igre in igrače za otroke različnih starostnih skupin. Ponujamo kakovostne, okolju prijazne igrače, ki spodbujajo otrokov miselni razvoj in ustvarjalnost. Izbirate lahko med:

S klikom na posamezno kategorijo igrač lahko preverite razpoložljivost v naši knjižnici.

 • izposodite si lahko 2 igrači za 21 delovnih dni
 • otroci si igračo lahko izposodijo ob spremstvu starša ali skrbnika
 • vse igrače so skrbno pregledane in očiščene, preden gredo ponovno v izposojo
 • pred uporabo igračo preglejte in nemudoma sporočite, če kaj manjka
 • igračo vrnete v enakem stanju, kot ste si jo izposodili
 • za nepopolno ali poškodovano vrnjeno igračo ste dolžni poravnati odškodnino po ceniku

Igralne ure

V Knjižnici Velenje smo nabavili precej didaktičnih igrač in družabnih iger, da bi omogočili otrokom in njihovim staršem malce drugačen način preživljanja prostega časa. Igrače in družabne igre iz naravnih materialov za spodbujanje slikovnih in prostorskih predstav ter matematično-logičnih in motoričnih sposobnosti so primerne za otroke od dveh let dalje.

Otroške ustvarjalne delavnice

Delavnice potekajo od oktobra do maja, enkrat mesečno, ob ponedeljkih od 17.00 do 18:30 ure, na otroškem oddelku mestne knjižnice Velenje. Namenjene so otrokom od 3. leta dalje. Na delavnicah ustvarjamo različne izdelke, ki so vezani bodisi na letni čas, bližajoči praznik, običaj ali na določeno temo. Otrokom pripravimo material, pripomočke in vse, kar potrebujejo za izdelavo izdelka. Otroci si ob izdelovanju pridobivajo ročne spretnosti, spoznavajo različne materiale in tehnike, navezujejo stike, spoznavajo običaje, praznike … Po končani delavnici izdelek seveda odnesejo s sabo. Najmlajši otroci, ki potrebujejo pomoč pri izdelavi, se delavnice udeležijo v spremstvu starejše osebe, ki pomaga pri izdelavi, kadar je to potrebno.

Kontaktna oseba: Vesna Gaber Podhovnik
Telefon: 03 898 25 56
E-pošta: vesna.gaber-podhovnik@vel.sik.si

Pravljične ure

Cilj pravljičnih uric je, da otrokom omogočimo prve prijetne izkušnje s potovanjem v svet pravljic, se z njimi pogovarjamo o zgodbicah in jim damo priložnost, da pravljico podoživijo. Pri uri pravljic malčkom ob slikanici pripovedujemo eno ali dve pravljici, se o zgodbici pogovarjamo, nato pa otroci poustvarjajo (pobarvajo risbico, narišejo, dokončajo izdelek…).

Knjižnica Velenje: ure pravljic potekajo od oktobra do maja, vsako sredo od 17.00 do  17.45 v pravljični sobi na oddelku za otroke in mladino. Namenjene so otrokom od 3. leta dalje.

Knjižnica Šoštanj: Ure pravljic potekajo od oktobra do maja, vsak četrtek od 17.00 do 17.45. Namenjene so otrokom od 3. leta dalje.

Pravljične ure v nemškem in angleškem jeziku

V Knjižnici Velenje poskušamo spodbujati zgodnje učenje tujih jezikov in nudimo otrokom priložnost, da pridobijo posluh za tuj jezik skozi slušno razumevanje. Ob pripovedovanju pravljic v angleškem in nemškem jeziku otroci prepoznavajo in poimenujejo osnovne predmete, živali, številke in besede iz svojega najbližjega okolja. Otroci se učijo z vsemi čuti, ob poslušanju pravljic sledijo ritmu in intonaciji tujega jezika ter ga na tak način osvajajo intuitivno.

Pravljice v angleškem jeziku so vsak prvi torek v mesecu, v nemškem jeziku pa vsak drugi torek v mesecu. Namenjene so otrokom od petega leta dalje.

 • prihajamo točno, ob 17. uri
 • v pravljični sobi ne jemo in pijemo
 • pred pravljicami gremo na stranišče
 • pridem, ko dopolnim 3 leta
 • s pravljico končamo ob 17:45

Pravljična joga

 

Pravljična joga otroku omogoči, da s pomočjo domišljije in pravljičnih junakov spoznava sebe, živali, rastline, daljne in bližnje dežele, vremenske pojave in še marsikaj. Pravzaprav lahko postane vse, kar si želi. Ob podoživljanju pravljice s pomočjo jogijskih asan pa pri otroku spodbujamo gibljivost, moč, koordinacijo, ravnotežje, osredotočenost in umirjenost z dihanjem.

Za pravljično jogo ni potrebnega nobenega predznanja, primerna je za otroke od 3. leta starosti dalje. In tukaj ni nobenega tekmovanja. Prav vsi otroci so enako dobri, vsak naredi asano po svojih zmožnostih in kakor si določen lik sam predstavlja. Pri tem otroci opazujejo in posnemajo drug drugega, kar jih po svoje motivira in spodbuja ustvarjalnost in predstavlja motivacijo za naslednje ure pravljične joge.

 

Predšolska bralna značka

Dejavnost poteka v sodelovanju z Vrtcem Velenje in Medobčinsko zvezo prijateljev mladine Velenje že od leta 1995 dalje. Knjižničarji pomagamo pri sestavi priporočilnih seznamov, pri iskanju in svetovanju knjig.

Otroci si skupaj s starši v knjižnici izberejo knjige po seznamu in jih doma večkrat skupaj preberejo. Otrok tri prebrane zgodbe predstavi v vrtcu – izbere način, ki mu je najbolj všeč: z risbico, pesmico, pripovedjo, plesom, z izdelavo kakšne lutke ali predmeta v povezavi s prebrano zgodbo…

Šolarji

Pikina bralna značka

 • sodelujejo lahko vsi člani knjižnice do vključno 6. razreda osnovne šole
 • Pikina bralna značka traja vsako leto od Pikinega festivala do naslednjega Pikinega festivala, torej od septembra do septembra
 • vsak Pikin bralec mora na leto prebrati vsaj štiri knjige s seznama za ustrezno stopnjo
 • vsak Pikin bralec dobi Pikino beležko v katero zapiše ali nariše kratko obnovo prebranega gradiva
 • za knjige, prebrane v enem letu, prejme Pikin bralec Pikino bralno značko
 • po treh osvojenih Pikinih bralnih značkah prejme Pikin bralec Pikino zlato bralno značko
 • bralci se bodo enkrat na leto srečali z enim od otroških ustvarjalcev

 

Seznam knjig za Pikino bralno značko 2021/2022

Rastem s knjigo

»Rastem s knjigo« je nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture. Z njim skušamo osnovnošolce in srednješolce motivirati za branje mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev ter jih spodbuditi k obiskovanju splošnih knjižnic.

Pričetek projekta je predvidoma 2. novembra 2021. Letos sta na razpisu JAK RS bili izbrani naslednji knjigi:

 • RASTEM S KNJIGO OŠ 2021/22: Vinko Möderndorfer, Jaz sem Andrej
 • RASTEM S KNJIGO SŠ 2021/22: Nataša Konc Lorenzutti, Gremo mi v tri krasne
Koledar obiska šol

 

 

November 2021

Ponedeljek   Torek   Sreda   četrtek   Petek   Sobota Nedelja
1 2 OŠ Gorica 3 OŠ Gorica 4   5 OŠ Gorica 6   7
8 9   10   11   12   13   14
15 16   17   18   19   20   21
22 23   24   25   26   27   28
29 30            

 

December 2021

Ponedeljek   Torek   Sreda   četrtek   Petek   Sobota Nedelja
      1   2   3   4   5
6 7   8   9   10   11   12
13 14   15   16   17   18   19
20 21   22   23   24   25   26
27 28   29   30   31      

Megakviz

Kviz je osnovan na pobudo Ministrstva za kulturo. Vsako leto v petih sklopih obravnava znamenite Slovence in Slovenke ter njihove spominske hiše. Namenjen je predvsem učencem drugega in tretjega triletja osnovne šole. Cilji kviza so:

 • spoznavanje znamenitih Slovencev in njihovih spominskih hiš,
 • spoznavanje kulturne dediščine,
 • spodbujanje sodobnih pismenosti,
 • spodbujanje branja (tudi branja za bralno značko).

Učenci drugega in tretjega triletja osnovne šole ga lahko rešujejo samostojno, v šoli v okviru posameznih šolskih predmetov, interesnih dejavnosti, branja za bralno značko idr.).

Kviz je dostopen na spletni strani >>

Cool knjiga

Bralni krožek za najstnike

Novo sezono bralnega krožka za najstnike, pod imenom Cool knjiga, pričnemo z mesecem oktobrom. Tako krožek poteka od meseca oktobra do meseca maja in je namenjen vsem mladim bralcem, starim od 12 do 15 let. Srečanja potekajo enkrat mesečno, ob petkih, ob 18.uri v pravljični sobi.

Gre za pogovore o knjigah in njihovih aktualnih temah. Temo in knjigo pogovorov določimo skupaj, knjižničar, ki krožek vodi in mladi, ki pri krožku sodelujejo. Izberemo knjigo, ki nam je bila všeč in bi jo preko debate radi delili z drugimi, ali pa tudi delo, ki nam ni bilo všeč in bi radi povedali, zakaj ne. V uvodu srečanja sledi kratka predstavitev teme o kateri se bomo pogovarjali, nato predstavitev avtorja knjige in njena kratka vsebina. V nadaljevanju beremo odlomke in o njih debatiramo, izrazimo svoje mnenje, občutke ob prebranem in vpletamo svojo lastno izkušnjo. Pogovor zaključimo tako, da vsak pove ali napiše svoje najpomembnejše spoznanje, ki ga je bil deležen pri pogovoru. Ob koncu sledi še kratka predstavitev leposlovnih in poučnih knjig na temo, o kateri je pogovor tekel. Namen teh krožkov je spodbujati mlade k branju, tako leposlovja kot poučne literature, spodbujati željo po komunikaciji in jih pritegniti k sproščenemu pogovoru o izbranih temah.

Filmoljubci

 

Vsak gledalec na svoj način razume, občuti in doživlja film. Film nas v prvi vrsti sprosti in zabava toda hkrati nas ne pusti ravnodušne. To pa je tudi nekaj več, ko film spodbudi naše razmišljanje.

Filmska značka za mladino ponuja seznam šestnajstih kakovostnih igranih, animiranih in dokumentarnih filmov na DVD-jih, katere si najstniki izposodijo in ogledajo doma. Sledijo mesečna srečanja, na katerih se o filmu in izbranih odlomkih pogovarjamo, delimo mnenja in občutja videnega.

Varna točka

 

Varna točka je označen javni prostor, namenjen otrokom in mladostnikom v starosti med 5. in 18. letom, da se vanj zatečejo v primeru kakršnekoli stiske na mestnih ulicah (so se izgubili, grozijo jim sovrstniki, ne morejo priti domov ali v stik s starši, so bili priče kaznivemu dejanju …). Varne točke se lahko nahajajo v različnih prostorih (frizerski salon, lekarna, knjižnica, knjigarna, mladinski center …), ki zadostujejo kriterijem za Varno točko in kjer je prisotno usposobljeno osebje, ki je prostovoljno pripravljeno otroke v osebni stiski trenutno zaščititi, jim svetovati in jim nuditi osnovne informacije ali pomoč.