Skip to main content

Cilj pravljičnih uric je, da otrokom omogočimo prve prijetne izkušnje s potovanjem v svet pravljic, se z njimi pogovarjamo o zgodbicah in jim damo priložnost, da pravljico podoživijo. Pri uri pravljic malčkom ob slikanici pripovedujemo eno ali dve pravljici, se o zgodbici pogovarjamo, nato pa otroci poustvarjajo (pobarvajo risbico, narišejo, dokončajo izdelek…).

Knjižnica Velenje

Ure pravljic potekajo od oktobra do maja, vsako sredo od 17.00 do  17.45 v pravljični sobi na oddelku za otroke in mladino. Namenjene so otrokom od 3. leta dalje.

 

Knjižnica Šoštanj

Ure pravljic potekajo od oktobra do maja, vsak četrtek od 17.00 do 17.45. Namenjene so otrokom od 3. leta dalje.

 

Pravljične ure v nemškem in angleškem jeziku

V Knjižnici Velenje poskušamo spodbujati zgodnje učenje tujih jezikov in nudimo otrokom priložnost, da pridobijo posluh za tuj jezik skozi slušno razumevanje. Ob pripovedovanju pravljic v angleškem in nemškem jeziku otroci prepoznavajo in poimenujejo osnovne predmete, živali, številke in besede iz svojega najbližjega okolja. Otroci se učijo z vsemi čuti, ob poslušanju pravljic sledijo ritmu in intonaciji tujega jezika ter ga na tak način osvajajo intuitivno.

Pravljice v angleškem jeziku so vsak prvi torek v mesecu, v nemškem jeziku pa vsak drugi torek v mesecu. Namenjene so otrokom od petega leta dalje.

Pravljična joga

Pravljična joga otroku omogoči, da s pomočjo domišljije in pravljičnih junakov spoznava sebe, živali, rastline, daljne in bližnje dežele, vremenske pojave in še marsikaj. Pravzaprav lahko postane vse, kar si želi. Ob podoživljanju pravljice s pomočjo jogijskih asan pa pri otroku spodbujamo gibljivost, moč, koordinacijo, ravnotežje, osredotočenost in umirjenost z dihanjem. Za pravljično jogo ni potrebnega nobenega predznanja, primerna je za otroke od 3. leta starosti dalje. In tukaj ni nobenega tekmovanja. Prav vsi otroci so enako dobri, vsak naredi asano po svojih zmožnostih in kakor si določen lik sam predstavlja. Pri tem otroci opazujejo in posnemajo drug drugega, kar jih po svoje motivira in spodbuja ustvarjalnost in predstavlja motivacijo za naslednje ure pravljične joge.