Skip to main content

ANDERSEN HANS CHRISTIAN: Deklica z vžigalicami

Stara zgodba in nova preobleka!

Deklica z vžigalicami je brezčasna pravljica nesmrtnega danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena. Govori o revni deklici, ki na silvestrski večer vsa prezebla in sestradana tava po zasneženih ulicah, ne da bi ji uspelo prodati eno samo škatlico vžigalic. Da bi se ogrela, prižge zadnje tri plamene in pred očmi ji zalebdijo podobe srečnejšega življenja. Lučke se dvignejo vse do zvezd … dokler ne zagleda zvezdnega utrinka, ki po nebu zariše dolg ognjen rep …
Likovna umetnica Polona Lovšin je, navdihnjena z Andersenovo nepozabno pravljico, vrsto let snovala in izsanjala deklico, kakršne še ni bilo. In vendar jih je danes na Zemlji vsepolno.

»Prižgala je še eno vžigalico. Nenadoma je sedela pod najkrasnejšim božičnim drevcem. Bilo je dosti večje in dosti lepše od tistega, ki ga je ob zadnjem božiču videla skozi steklena vrata hiše bogatega trgovca. Na tisoče sveč je gorelo na zelenih vejah, z višine pa so gledale nanjo barvite podobe, kot so tiste v tiskarnah. 
Deklica je z obema rokama segla proti njim. Potem je vžigalica ugasnila. A božične lučke so švignile više, tja pod večerni svod. 
Zdaj jih je videla kot svetle zvezde na nebu. 
Ena od njih je padla na tla, da je nastala dolga ognjena sled.« (Hans Christian Andersen)

 

 

ANDERSEN HANS CHRISTIAN: Deklica z vžigalicami