Skip to main content

Mornštajnova Alena: Tiha leta

Alena Mornštajnová se po romanu Hana ponovno vrača v vlogo kronistke novejše zgodovine češkega naroda. Z intimno družinsko zgodbo se potopi v vse pore češke družbe druge polovice dvajsetega stoletja, ki jo je najprej zaznamovala komunistična in kasneje žametna revolucija, ko se je Češkoslovaška vrnila v liberalno demokracijo. Pred bralci se kot v izbranih tonih med tišino in glasbo odvrti večgeneracijska zgodba, v kateri Bogdana v odtujenem odnosu do očeta raziskuje zamolčano preteklost svoje družine. Tudi v času največjih družbenih sprememb se razkrivajo intimne tragedije posameznika.

Zaprašen in razglašen klavir v dnevni sobi. Odtujena mačeha in oče, ki skoraj vsak dan vzkipi po nepotrebnem. Umirjajoča babica, ki vnukinjo pokliče s tujim imenom. Neprizanesljivo sporočilo o družinski preteklosti, ki razkriva tragično preteklost …

Čez Bogdano, nemo dekle, ki raziskuje preteklost svoje družine, je padla tančica zamolčanosti. Po blodnjah umirjajoče babice posumi, da je v preteklosti njene družine prišlo do nepredvidljivega dogodka, ki je spremenil življenja vseh vpletenih. Dejstva se ji razkrivajo počasi, skupaj z bralcem, ki preko dveh pripovedovalskih glasov potuje med preteklostjo in sedanjostjo, resnico in lažmi, glasbo in tišino. Roman razkriva kompleksno intimno dogajanje, ki je vseskozi obremenjeno tudi skozi prizmo družbenih sprememb, obenem pa pred bralca postavlja ključna vprašanja razklanosti med dobrim in slabim ter soočenja z odgovornostjo. Zgodba in slog romana proslavljene češke avtorice bosta bralca na konicah prstov držala do zadnje povedi.

Preveri razpoložljivost

Mornštajnova Alena: Tiha leta