Ideogram fotoaparata
_navigation/knj/title

Dobro je vedeti

Knjižnica VelenjeGradivoKnjižni kotičekLeto 2011Februar 2011


Februar 2011

Opresnik, Mojca: Tudi knjigo boli glava

V knjižnico pride na obisk skupina šolskih otrok. Knjižničarka jih popelje na otroški oddelek in jih pouči o vedenju v knjižnici, o pomenu branja in našem odnosu do knjig. Poučna slikanica nas spomni na to, da je treba pri otroku prebuditi čut za lepo ravnanje s knjigami, saj so knjige naše najboljše prijateljice. Skozi pravljico izvemo, da je največja želja knjig, da bi prišle v dobre, skrbne in čiste roke. Vsaka knjiga ima svojo zgodbo, svojo skrivnost, in po njenem zunanjem izgledu si lahko predstavljamo, kaj vse je doživela. Ko knjiga začuti, da je v »pravih« rokah, nam je pripravljena razkriti vse svoje skrivnosti in novosti. Pravemu ljubitelju knjig pa uspe slišati tudi njihove glasove (knjige govorijo!).

Zanimiva in poučna knjiga, ki bi jo morali vsake toliko vzeti v roke ne samo otroci, ampak tudi odrasli.

 

 


Duša, Irena: Vzgoja staršev

Zabaven priročnik za najstnike in starše, knjiga razmišljanj in nasvetov predvsem za najstnike,  potem pa še za starše.

Veliko člankov in priročnikov govori o nasvetih, kako naj starši ukrotijo težavne najstnike. Knjiga, ki je pred nami pa pomaga najstnikom, da bi razumeli starše, njihove strahove, stiske, vso zapleteno težo starševstva. Najstniki vzemite si čas in pobrskajte po knjigi, pa boste izvedeli kako vzgojiti svoje starše. Izvedeli boste, da vaši starši niso eni hudobci, ampak samo ljudje, ki vam in sebi hočejo dobro, čeprav ne vedno na posrečen način. Pri sporih otroci-starši gre za cel kup nesporazumov. Pomagajte staršem odrasti skupaj z vami; da bodo videli stvari v vaši luči, da jim bo postalo jasno, da igramo v isti ekipi. Vzgoja staršev ni enostavna, ampak zahteva kar nekaj skupnega truda in časa …

 

 


Spinelli, Jerry: Z ljubeznijo, Zvezdica

Se spomnite Zvezdice Caraway, malce čudne, nenavadne in prismuknjene dijakinje gimnazije Mica v Arizoni. Njeno obnašanje je vse na šoli spravilo iz tira. Smejala se je brez razloga in plesala brez glasbe. Kamorkoli je šla je s seboj nosila svojega Cimetka. V Arizoni se je zaljubila v Lea. V knjigi Z ljubeznijo, Zvezdica pa se naša Zvezdica, skupaj s starši, preseli v Pensilvanijo. Stara je sedemnajst let, ne obiskuje več srednje šole, ampak šolanje nadaljuje kar sama doma. Eno leto je že ločena od svojega bivšega fanta Lea, ki ga zelo pogreša in ga ne more pozabiti. Piše mu pisma, pridobiva nove, nenavadne prijatelje. Med novimi prijatelji si prizadeva prav posebno mesto pri Zvezdici pridobiti modrooki fant tatič Perry. Si bo pridobil tudi Zvezdicino srce? Na »Koledarskem hribu« za prebivalce svojega novega kraja skrbno pripravlja praznovanje zimskega solsticija – to je dan preobrata, ko tema preide v luč … Novi prijatelji jo učijo, da mora živeti tu in sedaj in ne v preteklosti. Dan nas kliče, rad bi pridobil tvojo pozornost, ti pa razmišljaš o jutri in dan spolzi mimo tebe kot voda.

 


Strong, Jerremy: Brihta

Junak te zgodbe je štirinajst let in pol star fant Simon. Kličejo ga Brihta, kajti v šoli je splošno znan kot tip, ki se znajde povsod in v katerikoli situaciji. Simon ima probleme. Njegova starša sta ločena. Živi z očetom, ki kmalu pripelje v hišo novo partnerko in ta pa pripelje s seboj še svojo hčero Natasho. Alergičen je na Natashino hišno ljubljenko angora zajkljo, ki grize, praska, je napadalna in ne prenese moških. Brihta je prepričan, da se vse stvari v njegovem življenju obračajo iz slabega na slabše. Brihta ima tudi dekle Delfine, s katero se dobro razume, dokler na šolo ne pride nova učenka Sky. Sky se mu zdi osupljiva, čudovita, nekaj posebnega. Delfine je razočarana, ker je Brihta vse manj rad z njo in gleda za Sky. Brihti grozi Delfijin veliki brat Darcy, ki je pravi nasilnež. Brihta in Sky imata nekaj skupnega, oba zelo rada in lepo rišeta. Sky pravi, da bo nekoč postala umetnica, Brihta pa, da je risanje stripov edina stvar, ki ga res zanima. Na šoli opazi njegov talent za risanje stripov učiteljica umetnosti gospa Kovacs. Povabi ga, da bi za šolski časopis risal komični strip. Tako lahko Brihta z risanjem stripa, ko riše vse kar se dogaja v šoli in doma, v bistvu izpoveduje in rešuje svoje probleme.

 


Vikas, Swarup: Revni milijonar

Si lahko predstavljate, da bi se prijavili na kviz in bi znali odgovoriti na vsa vprašanja in bi osvojili milijon ali celo milijardo?! Je to sploh mogoče, če si reven, neizobražen?

Ram Mohamed Thomas je osemnajst letni natakar iz revnega dela Bombaja. Je otrok ulice, osirotel, ki ni kaj dosti hodil v šolo, ni prebiral časopisov. Ram se prijavi na televizijski kviz Kdo bo osvojil milijardo. In na vseh dvanajst vprašanj je odgovoril pravilno. Tako je postal prejemnik največjega dobitka v vsej zgodovini. Ampak, preden so mu dovolili odgovoriti na zadnje vprašanje, so ga aretirali. Hoteli so izvleči iz njega h kakšni zvijači se je zatekel med oddajo, želeli so, da podpiše priznanje, da je med oddajo goljufal !? Odvetnica Smita Šah  je v časopisu prebrala o Ramovi aretaciji in mu želi pomagati. Njej mora natančno pojasniti, kako mu je uspelo odgovoriti na vsa tista vprašanja. Povedati ji mora po resnici, če hoče, da mu pomaga. S pomočjo posnetka s televizijskega kviza, ki se ga je udeležil, sledimo vprašanjem, ki so mu bila zastavljena na kvizu. Za vsakega pojasni, kako je izvedel odgovor. Na ta način pa tudi izvemo delček po delček njegovo življenjsko zgodbo,. Težko, bedno življenje mu je dalo veliko življenjskih izkušenj in nekaj znanja.

Po romanu je bil posnet tudi istoimenski film, ki je bil večkrat nagrajen.

 


Jančar, Drago: To noč sem jo videl

Roman To noč sem jo videl je zelo berljiva, vseeno pa  »počasna« knjiga. Čeprav se dogaja v času druge svetovne vojne, ni roman o tem obdobju, ampak zgodovina vsakdanjega življenja. Spoznavamo zgodbo o Veroniki, ženski, polni energije in spolne privlačnosti. O njej pripoveduje pet oseb, ki so ji bile bolj ali manj blizu. Vsako poglavje ima tako svojega glavnega junaka in vsako je lahko zgodba zase. Vse skupaj pa bralcu orišejo žensko prijetne zunanjosti, strastne v svojih dejanjih ter polne mladostniške naivnosti, ki se ni politično opredeljevala, ampak je želela le živeti. Vendar vojna tega ne dopušča in zahteva svoje.

O Veroniki pripoveduje njen nekdanji ljubimec, oficir jugoslovanske kraljeve vojske, ki se je leta petinštirideset znašel v ujetniškem taborišču v Palmanovi. On je tudi tisti, ki zapiše prvi stavek v knjigi, ki nam da vedeti, da Veronike ni več: »To noč sem jo videl, kakor da bi bila živa.« Zgodbo nadaljuje njena mati, ki čaka na vrnitev hčere v ljubljanskem predmestnem stanovanju, potopljena v spomine in blodna od negotovega upanja. Zgodbo nadaljujeta zdravnik nemške okupacijske vojske in družinska gospodinja. Zadnjo besedo ima nekdanji partizan, ki je iz nejasnega osebnega nagiba, polnega nesporazumov, prišel do napačnega zaključka. To pa je Veroniko stalo življenja.

Roman, ki vam ne bo pustil spati!

 


Best ever craft project book

Priročnik, poln dobrih idej!

Od čisto osnovnih navodil in tehnik nas popelje do izdelave različnih izdelkov za dom, za darila, za nakit. Materiali so različni – vse od papirja, žice, blaga, keramike, stekla, lesa … Mogoče si želimo izdelati izviren okvir za slike ali ogledalo? Ne vemo, kako polepšati puste blazine na sedežni? Kako shraniti spomine na počitnice? Želimo narediti izviren nakit? Osvežiti staro pohištvo? Lepo zaviti darilo? Odgovore na vsa zgornja vprašanja najdete v tej knjigi.

Končni izdelki na fotografijah kar kličejo po izdelavi, že ob listanju knjige nas zasrbijo prsti.

 

 

 

 


Makarovič, Svetlana: Katalena

Pripoved Katalena govori o zapletenem človekovem značaju. Opira se na staroslovansko balado Kata, Katalena. Pri nas se pojavlja v Prekmurju in Porabju. Gre za motiv dekleta, ki se poroči z razbojnikom in morilcem. Na Črnem Vogrinu je namreč nekaj neznansko privlačnega, zaradi česar dekle zapusti svojo družino in dom.

Katalena z nenehnim hrepenenjem in zahtevami poraja bolečino, ki na dan prikliče temne plati Črnega Vogrina. Tragičnost Katalenine usode tako predstavi na nov, sodoben način. To ni več svarilo pred tujcem, Črnim Vogrinom, ampak klic k sprejemanju drugačnosti in posledic lastnih odločitev - vsak posameznik mora sprejeti odgovornost za svoja dejanja.

 

 

 

 


Jewell, Lisa: Ulica sanj številk 31

Včasih smo si tako blizu, pa vendar smo obenem svetlobna leta oddaljeni drug od drugega. Tako kot glavna junaka v tem romanu, Leah in Toby. Dolga leta sta stanovala v hišah čez cesto drug nasproti drugega, ne da bi se kadarkoli srečala. Leah si je ves ta čas želela pogledati v notranjost Tobyjeve ekscentrične hiše, ki je bila vedno polna čudaških in boemskih najemnikov.

Usoda ji nekega lepega dne končno odpre vrata tega skrivnostnega doma. In takrat Leah na svoje veliko presenečenje ugotovi, da je Toby v številnih pogledih prav to, kar je ves čas potrebovala in iskala. Prebivalci te skrivnostne hiše pa so prijetne osebe, skrite v svojih lupinah.

Srečanje prinese simpatijo med glavnima junakoma, ki sčasoma preraste v ljubezen. Bosta Leah in Toby lahko premagala okolico, predvsem pa sama sebe?

Sproščen roman za prosti čas!

 


Štampe Žmavc, Bina: Kako raste leto

Leto v tej knjigi raste s pesmimi. Vsakemu letnemu času je posvečenih šest pesmic za otroke. Pa poglejmo naslovno pesem, ki zaokrožuje cikel letnih časov:

 

Kako raste leto

 

Leto raste dan na dan,

da je dni vse več

in leta manj in manj.

 

Leto raste

od pomladi v zimo

in naenkrat ga več ni,

sneži, z neslišno belo rimo …

 


Shreve, Anita; Lučka v snegu

Zgodbo pripoveduje 12-letna Nicky, ki se po nesreči, v kateri umreta mama in sestrica, z očetom preseli v oddaljeno samotno kmetijo. Ko se nekega dne sprehajata po zasneženem gozdu, zaslišita otroški jok. V snegu najdeta dojenčico, še vedno krvavo od poroda in zavito v spalno vrečo. Rešita jo in odpeljeta v bolnišnico. Ko zgodbo objavi časopis, ju z vprašanji prične nadlegovati policija. Od tu naprej tečeta dve vzporedni zgodbi. Nicky razmišlja o svoji preteklosti. Zakaj se je z očetom morala preseliti v ta osamljeni konec dežele? Zakaj je njen oče cele dneve zaprt v mizarski delavnici? Druga zgodba je zgodba sedanjosti. Kmalu po  najdbi dojenčice sredi snežnega meteža na njuna vrata potrka mlada ženska. Nicky se hitro naveže na mamo dojenčice, ki bi se rada zahvalila, ker sta rešila življenje njenemu otroku. Zgodba pritegne bralca zaradi osebnosti, človeških čustev in prepletanje usod.

 


Giffin, Emily: Nekaj sposojenega

Rachel je vedno veljala za pridno in vzorno dekle. Na zabavi za trideseti rojstni dan konča v postelji z zaročencem svoje najboljše prijateljice Darcy. Naslednje jutro ji je žal in upa, da bosta oba pozabila na ta dogodek, a iz nepomembne afere se razvije ljubezen. Bliža se poroka, zato se morata odločiti med prijateljstvom in pravo ljubeznijo. Nekaj modrega je nadaljevanje zgodbe, v kateri svojo zgodbo pripoveduje prijateljica Darcy.

 

 

 

 

 

 

 

 


Jacq, Christian: Ramzes

Sin luči, Tisočletni tempelj, Bitka pri Kadešu, Vladarica Abu Simbela, Pod zahodno akacijo, so naslovi petih knjig, ki govorijo o življenju in vladanju enega največjih egipčanskih faraonov. Ramzesa spoznamo kot otroka in ga spremljamo vse do smrti. V prvi knjigi spoznamo Ramzesa še kot dečka, ki ga oče, faraon Seti, postavlja pred številne preizkušnje, da bi se prepričal, ali je vreden, da ga imenuje za naslednika. Skozi zgodbo spoznamo življenje starih Egipčanov in kraljeve družine, stare verske običaje, verovanja in obrede. Srce vsega Egipta pa je Ramzes, ki se trudi biti pravičen, moder in pogumen. Ob strani mu stojijo ljubeča žena in prijatelji, med katerimi najdemo tudi Mojzesa, biblijskega očaka, ki Ramzesu odpelje Jude iz dežele v puščavo. Ramzes je vladal Egiptu šestdeset let, v tem času je utrdil svojo državo in ji kot pomemben graditelj zapustil neizbrisno dediščino.

 

 


Donner , Florinda: Šabono

Šabono je naziv za indijanska naselja v pragozdovih južne Venezuele in severne Brazilije. Florinda Donner, antropologinja, se odloči za nekajmesečno življenje med ljudmi, ki živijo daleč od civilizacije. Ti ljudje živijo v legendah, mitih, družijo se z duhovi, pogovarjajo z živalmi, sporazumevajo se s pogledi in z dotiki. Živijo v magičnem času, ki obsega vse poznane čase naenkrat: preteklost, sedanjost in prihodnost. Antropologinja, ki želi najprej le raziskovati njihove običaje, začne postajati del njih. Ko je prišla v njihovo naselje, globoko v pragozdu, ni znala besede njihovega jezika. Za prebivalce šabona to ni pomenilo ovire, da je ne bi sprejeli. Indijanci menijo, da je nerazumevanje njihovega jezika dokaz, da si "aka boreki". Neumen. Kot tako so jo hranili, ljubili in razvajali; njene napake so prezrli, kot bi jih otroku. Šabono je knjiga, ki govori o avtoričini osebni izkušnji in je pripoved, sestavljena iz ogromno podatkov, ki jih je avtorica zbrala med terensko antropološko raziskavo, ko je v Venezueli preučevala zdravilne tehnike.

 


Kovačevič Beltram, Marjan: Jakobova lestev

Knjiga je nadaljevanje Kovačevičevih uspešnic Babilonski stolp in druge zgodbe ter Odisejada in druge zgodbe. Vsebuje sedemdeset izbranih zgodb iz duhovne zakladnice davne človeške zgodovine in sedemdeset ilustracij uglednega slovenskega akademskega slikarja Zvonka Čoha. Besedila so razvrščena v tri skupine. Zgodbam iz grške mitologije sledijo svetopisemske zgodbe, tem pa še zgodbe o pomembnih zgodovinskih dogodkih in osebnostih. Iz njih izvirajo številni izrazi, rekla, pregovori, ki jih v prenesenem pomenu tudi danes pogosto uporabljamo v vsakdanjem življenju, da bi z njimi označili nekatere aktualne dogodke in pojave, posebne človeške lastnosti, značaje ljudi, njihova dejanja idr. Ob pomanjkljivi klasični izobrazbi se večkrat zgodi, da nekatere izmed njih napačno uporabimo. Če pa že poznamo njihov današnji preneseni pomen, ne poznamo njihovega izvora. V knjigi bomo med drugim našli odgovore na vprašanja, od kod izvirajo izrazi, kot so Pandorina skrinjica Sizifovo delo, Tantalove muke, Ahilova peta idr. Zanimive so pripovedi o Orfeju, Evropi, Pegazu, Ikaru, o bajeslovnem ptiču feniksu, Atlantidi itd. Izvedeli bomo, kaj danes v prenesenem pomenu pomenijo izrazi, kot so npr. Judežev poljub, Salomonska sodba, hoditi od Poncija do Pilata, srečati Abrahama … V tretjem delu so zbrane zgodbe, ki se nanašajo na resnične zgodovinske osebe in dogodke. Tako se bomo med drugim seznanili z Aristotelom, Damoklejem, Aleksandrom Velikim, Pirom, Arhimedom, Cezarjem, Atilo, Kolumbom, Galilejem, Ludvikom XIV. in še drugim.

 


Bouetiez, Anne Sophie du: Dalaka

Gre za preprosto slikanico, prvo iz serije popotovanj, ki nas popelje v svet glasbene  kulture Zahodne Afrike. Besedila otroških pesmic so poleg slovenskega jezika napisana v afriškem in francoskem jeziku, ki je uradni jezik večine nekdanjih francoskih kolonij. Med pesmicami najdemo tudi nam znano šaljivko o 12 slončkih na pajčevini (en mali slonček se je pozibaval na pajčevini tam pod drevesom …). Knjiga pa vsebuje tudi preproste opise Zahodne Afrike, njenih dežel, naravne in kulturne značilnosti, spoznamo ljudsko izročilo (pripovedovalci in pevci se imenujejo grioti ali jali) in življenje afriških otrok. Lepo so predstavljena tudi afriška glasbila, bobni Dumdum, čekere (roputuljice), keskes (zvončki) … Knjigi je priložena tudi DVD zgoščenka, kjer so pesmice iz knjige tudi v vokalno–instrumentalni izvedbi.

 


Čech, Pavel: Čudežni vrt

Čudežni vrt je vrhunska avtorska slikanica mladega češkega pisatelja in slikarja Pavla Čecha. Avtor je knjigo napisal in tudi sam ilustriral z enkratnimi in prepričljivimi ilustracijami v tehniki oljnega slikanja. Skozi zgodbo spremljamo dečka Oskarja, njegovo pohajkovanje in raziskovanje po mestu v katerem živi ter njegovo odraščanje. Najbolj ga vznemirja zapuščen, skrivnosten vrt, ki je zaklenjen z veliko ključavnico. Oskar je vsak dan bolj radoveden, kaj se skriva za starimi vrati in avtor nas s čudovitimi ilustracijami popelje skozi dečkov domišljijski svet, njegovo odraščanje vse do starosti. Kot starec se vrne v svoje mesto, na katerega je skoraj pozabil, in ima možnost videti, kaj se skriva za vrati. Vprašanje pa je ali mu bo tudi kot odraslemu uspelo videti, kar je videl skozi otroške oči.

 

 


Kodrič Filipič, Neli: Punčka in velikan

Pravljica govori o velikanu in njegovi hčerki, drobni razigrani punčki, ki se imata rada, a si kljub temu povzročata bolečino. Velikan je bil utrujen in je želel počivati. Hčerka mu je obljubila, da bo tiho, a komaj je velikan zaspal, je punčka pozabila na obljubo in začela poskakovati. To je velikana razjezilo. Jeza, ki je bila za velikana majhna, je bila za punčko velika in tudi kamenček, ki ga je vrgel velikan za punčko, ko je od strahu zbežala, je bil v punčkinih očeh ogromna skala, ki se je razletela na tisoče kosov. Košček kamna je priletel v njeno srce in se v njem trdno zasidral. Velikan pa ji ni mogel pojasniti, zakaj potrebuje počitek. Punčka je rasla in njeno srce je postalo veliko, kamenček pa se je spremenil v veliko skalo, ki je bila pretežka in zato je bila kar naprej utrujena. Šele ko je postala mama, ji je uspelo, da je iztrgala skalo in bolečino iz srca, se izjokala, potem pa se je lahko lahkotno in svobodno igrala z otrokom.

Gre za pretresljivo in hkrati osvobajajočo zgodbo o tem, kako se bolečina, žalost in strah prenašajo iz generacije v generacijo, vse dokler jih nekdo ne spravi iz sebe.

 


Ovčariček, Marijana: V mesečini pomladne noči

Zgodba je razdeljena na tri dele, opisuje življenje dveh junakov, vsakega za sebe in potem njuno skupno življenje.

Prvi je Miro, otrok s podeželja, ki je zrasel med vinogradi, polji in travniki in ki je preživljal bolj moško življenje, trdo moško vzgojo, kjer je bilo več robatosti in nasilja kot pa ljubezni. A ker je že od malega sanjaril, da bo šel v svet, mu je s svojo trmoglavostjo uspelo priti v mesto, kjer s trdim delom tudi doštudira. Gre za generacijo, ki si je morala vse izbojevati sama, si vse pridobiti z lastnimi napori in močmi.

Druga junakinja je Dora, prav tako vaško dekle, doma iz Prekmurja, ki se po končani osnovni šoli vpiše na Srednjo tehnično tekstilno šolo v Mariboru. Njena zgodba je bolj živahna, prizorišče dogajanja pa je širše od Mirovega.

Skupna zgodba Mira in Dore je polna zapletov, najprej zbližanje, velika ljubezen, potem vojska, Mirovo upiranje primitivnemu podrejanju v vojski, potem smrt staršev in nazadnje poroka.

Gre za ljubezenski roman, roman o razvoju generacije, ki zajema petdeseta in šestdeseta leta.

 


Prosenjak, Božidar: Divji konj

V romanu spremljamo odraščanje divjega konja kot njegovo spoznavanje, zavračanje, analiziranje in sprejemanje življenjske filozofije, utemeljene po Zakonu. Prikazana je zunanja, vidna pot odraščanja, kot tudi proces notranjega dozorevanja, ki ga spremljajo porazi in navdušenja, trpljenje in radost. Roman je pravzaprav metafora o človekovem dozorevanju, posebej je izpostavljena duhovna dimenzija.

V življenju divjega konja vstopajo s svojo izkušnjo in modrostjo Oče, ki je najmočnejši lik, Belec, Sokol, Sivka. Z divjim konjem se srečujeta še nesrečna kobila Nera in prelepa Zvezda, ki stremi po višavah. Tukaj sta še Zelenko in Sena, ki kot senci hodita skozi življenje in Šarec, ki je grob, surov, a pošten. Zanimiv je tudi odnos divjega konja do mladine, Ceze, Vulkana in Viharja.

Zadnje poglavje romana, ki ima naslov Krila, je povabilo bralca k razmišljanju o večnosti življenja in o pomembnosti medsebojnih odnosov. Zato roman priporočam mladini in tudi odraslim bralcem.

 

 
Izdelava spletnih strani: AV studio