Ideogram fotoaparata
_navigation/knj/title

Dobro je vedeti

Knjižnica VelenjeGradivoKnjižni kotičekLeto 2012Maj 2012


Maj 2012

Ban, Tatjana: Ovčka Belka plete oblačila

Na travnati planoti velike planine je živela ovčka Belka, ki se je od jutra pa do mraka pasla na sočnem travniku. Nekega dne se je odločila, da bo obiskala svoje prijatelje v dolini. Ob bistrem jezeru je ves zaskrbljen sedel bober Dober. Zima je bila pred vrati, zeblo ga je v roke, on pa še ni imel dokončane hišice. Iz stiske ga je rešila ovčka Belka, ki si je na hitro osmukala malo svojega kožuha in mu spletla  tople rokavičke. Bober Dober je potem hitro dokončal svoj domek. Tako je ovčka pomagala še zajčku Urhu, spletla mu je kapo in majhnim pujskom, katerim je spletla toplo odejico. Na koncu je ostala sama brez kožuha in pošteno jo je zeblo. Ko je iz hladnega gozda stopila na sončno jaso, so jo požgečkali sončni žarki, ki so se spremenili v zlate pletilke in ji za njeno dobroto spletli zlato ogrinjalo.

 

 


Kos, Rada: Preproste stvari za male dlani

Ustvarjalni priročnik Rade Kos je mozaik izdelkov, namenjen ljubiteljem ročnih spretnosti za ustvarjanje v družbi mladih ustvarjalcev. Najmlajšim bo včasih potrebna pomoč, starejši otroci pa bodo uživali v ustvarjanju sami. Primeri izdelkov so namenjeni ustvarjanju v različnih letnih časih in priložnostih, izdelki pa so narejeni iz dostopnih materialov. Tako lahko iz jajc iz stiropora ali iz kroglic vate, ki jih nalepimo na palčko in pobarvamo, naredimo čebelice, čmrlje in krasne pisanice. Iz napihnjenih balonov, na katere nalepimo kose časopisnega papirja, ki ga pobarvamo, lahko naredimo čudovite mavrične ribice.

Priročnik je odličen pripomoček vzgojiteljicam in učiteljicam za popestritev njihovega dela.

 


Thomas, Valerie: Winnie v vesolju

Čarovnica Winnie je skozi svoj teleskop zelo rada opazovala nočno nebo, ki je bilo ogromno, temno in skrivnostno. Neke noči, ko so se bleščale Luna in zvezde, je svojemu mačku Wilburu povedala, da gresta v vesolje. S čarobno palico je pričarala raketo, pripravila košaro za piknik, vzela svojo Veliko knjigo urokov, vzkliknila čarobne besede in že sta letela v vesolje. Skoraj bi se zaletela v satelit, videla sta leteči krožnik in zvezdni utrinek in na koncu sta pristala na majhnem planetu, ki je imel polno smešnih lukenj. Winnie je zložila hrano iz košare, nenadoma pa so iz vseh lukenj pokukali vesoljski zajci. Ponudila jim je smetano, bučne kolačke, čokoladne mafine ampak vse je bilo ogabno in grozno. Vesoljski zajci so raje jedli kovino in pojedli so celo Winnijino vesoljsko ladjo. »Šmentane metle!« je vzkliknila Winnie. »Kako se bova zdaj vrnila domov?«

 

 


Kraan, Hanna: Čavknjena čarovnica spet razsaja

Tudi ta knjiga o Čavknjeni čarovnici kot vse zgodbe iz te serije govori o čarovnici Čavki in živalih, ki skupaj z njo živijo v gozdu. Čavka je bila zadnje čase vse preveč pridna in biti priden je dolgčas. Zato je začela v svoji  kolibi spet čarati in pripravljati čarobni napoj. Novica o tem se je hitro širila po gozdu, živali jo pri delu opazujejo in ji, ker so navihani, tudi nagajajo Ampak to je lahko zelo nevarno, saj te lahko, če si jež, sova ali zajec začara v storž ali smrdljiv mavrah. Zato čarovnici Čavki ni dobro nagajati, svoje živali pa ima vseeno rada in jim v stiski, ko so bolni, pomaga.

Gre za duhovito knjigo, namenjeno vsem, ki imajo radi skrivnostne gozdne hišice, govoreče živali, leteče metle in slastne pite, ki jih ni treba peči, ampak se jih pričara.

 

 

 


Hartnett, Sonya: Srebrni osliček

Avstralska pisateljica je svoj kratki mladinski protivojni roman postavila v čas prve svetovne vojne in zanj prejela spominsko nagrado Astrid Lindgren.

To je zgodba angleškega vojaka, dezerterja, ki pobegne s fronte in se slep zateče v francosko podeželje. Tam ga najdeta sestrici Marcelle in Coco, ki najprej mislita, da je mrtev, potem pa mu skrbno prinašata hrano in mu pomagata, še posebej, ko izvesta, da si vojak želi vrniti na drugo stran Rokavskega preliva k svojemu bolnemu mlajšemu bratu. Ta mu je pred odhodom na fronto podaril figurico srebrnega oslička, ki ima v romanu pomembno simbolno zgodbo. S pripovedovanjem zgodb se slepi vojak skuša deklicama in njunemu starejšemu bratu zahvaliti za njihovo pomoč in prijateljstvo .Vse zgodbe se vrtijo okrog te neopazne živali in njenih vrlin, kot so pogum, potrpežljivost in vdanost. Vojak jih svojim trem poslušalcem in otrokom vsega sveta poklanja kot spodbudo in razmislek o vojnem nasilju ter poziva k solidarnosti, prijateljstvu in miru.

 


Kelk, Lindsey: Jaz srce New York

Angela Clark na poroki svoje najboljše prijateljice ugotovi, da jo zaročenec vara in še huje, da to vedo skoraj vsi njeni prijatelji. Po noči, ki jo skupaj z mamo preživi v hotelu, kot iz neba pade njena odločitev- v spremstvu njene edine prtljage, zmečkane obleke družice, para louboutink in s potnim listom v rokah odleti naravnost v New York. Po vožnji skozi mesto naleti na hotel, v katerem spozna receptorko Jenny, ki jo popelje na preobrazbo in spoznavanje dnevnega in nočnega življenja v nikoli dolgočasnem mestu. Angela se začne dobivati z dvema moškima, hkrati pa si uresniči željo, da svoje dogodivščine opisuje v blogu za znano revijo. Sprva nenadna, nora odločitev za tako veliko spremembo začne dobivati svoj smisel. A navsezadnje, je to zanjo res prava odločitev?

 

 

 


Janičić-Holcer, Jelena: 101 način, kako svojemu otroku pokažete, da ga imate radi

Knjižica je namenjena predvsem staršem in vsem, ki se pri vsakdanjem delu srečujete z otroki.  Avtorica navaja, da ljubezni do otroka ni nikoli preveč in da je bojazen, da bi postali otroci zaradi tega razvajeni, odveč. Otroci namreč potrebujejo zdravo mero zagotovila za varnost in podporo, saj si na ta način pridobivajo samozavest. Najpomembnejše, kar lahko otroku damo, je ljubezen do sebe in do njega.

Načinov za izkazovanje pozornosti do otroka je veliko, knjižica le nakazuje zamisli, ki jih lahko seveda po svoje oblikujete, kaj dodate ali odvzamete. Zamisli so razvrščene v dve starostni stopnji, ki pa niso obvezujoči, saj je vsak otrok zase drugačen in mi smo tisti, ki ga najbolje poznamo. Knjižica je vzpodbuda za vse, ki bi se veščine izkazovanja ljubezni otroku želeli naučiti ali jo nadgraditi.

 

 


Schache, Ruediger: Srčni svetovalec

Priročnik za osebnostno rast  je nadgradnja mednarodne uspešnice Skrivnost srčnih magnetov, kateri je avtor razkril notranje zakone in delovanje medsebojnih odnosov. Tokrat se je avtor lotil razlage zunanjih sil, ki vplivajo na okolje in odnose med ljudmi okoli sebe.  Ko oblikujemo življenje, uporabljamo nešteto sposobnosti in sil, najmočnejše med njimi pa so srčne sile, od katerih je ključ do vaše izpolnitve in osrečujočih odnosov. Priročnik vas skozi vsebine seznani s sedmimi stopnjami spoznanj in vam s praktičnimi primeri pomaga, da v vaše življenje pritegnete takšne ljudi in okolje, s katerimi si boste lahko izpolnili vaše najdragocenejše srčne želje.

 

 

 

 


Hopkinson, Christina: Kup navlake pod stopnicami

Ne, ne gre za čiščenje reda po takšni ali drugačni metodi, pač pa za hudomušen roman, v katerem se bo našla marsikatera sodobna, zaposlena mama ali gospodinja. Mary je ženska, ki je od nekdaj ljubila red, čistočo, organizirano in izpolnjujoče življenje. Predstave o takem zakonu ji počasi in po koščkih jemlje njen mož Joel, energijo pa ji vzamejo tudi otroka, služba in gospodinjenje, ki je večinoma na njenih ramenih. Mary se odloči, da Joela  postavi na preizkušnjo s »Seznamom«, ki bo neusmiljen in ravno toliko pravičen, v katerem bo zapisan vsak možev prestopek, hkrati pa vsaka dobra stvar, ki jo je naredil v korist družine. Po šestih mesecih bo sledila odločitev, ali moževe dobre lastnosti odtehtajo slabe in v najslabšem možnem epilogu naj bi sledila ločitev, v katero pa Mary od začetka zgodbe dvomi ali pa se je boji, še posebej, ko ji slika spominov in prijatelji kažejo, da situacija ni tako brezupna. Vse do dneva, ko se izkaže, da »Seznam« ni več odločujoč za obstoj družine, pač pa nekaj povsem drugega … Ob romanu se boste zabavali in dobili napotek, kaj je za dober zakon in družino resnično pomembno.

 


Podgoršek, Mojiceja: O lačni lisici

Letos bo dolga in huda zima, zato so živali na sestanku sklenile, da bodo dobro napolnile shrambe, da ne bodo trpele lakote. Dogovorile so se, da bo v času najhujšega mraza vsaka žival gostila ostale sedem dni in z žrebom določile vrstni red gostovanja. Lisici pa ta dogovor ni bil všeč in odločila se je, da ne misli garati in se truditi z zalogami hrane. Pritisnil je mraz in lisica je s svojimi gozdnimi prijatelji uživala v gostovanju. Premišljevala je, kako bo s svojo zvitostjo pretentala ostale živali, ko se bo morala izkazati v vlogi gostiteljice …

Mojiceja Podgoršek je napisala številne pravljice, v katerih se običajno skrivajo mnoge življenjske resnice. Večina jih je v pomoč otrokom s posebnimi potrebami, z motnjami branja in pisanja. Zgornja pravljica je izziv otrokom, ki imajo težave pri branju šumnikov, zato so v besedilu posebej označeni in mladega bralca vzpodbujajo, da jih pravilno prebere.

 


Hitre jedi za vsak dan

Reader's Digest nam je pripravila zanimiv kuharski priročnik s preprostimi in predvsem hitro pripravljenimi recepti, ki bodo zadovoljile še tako zaposleno sodobno gospodinjo, ki želi razveseliti svoje najdražje z okusnimi, dekorativnimi in v prvi vrsti hitro pripravljenimi obroki. V ilustrirano bogati knjigi lahko najdete tako nasvete za premišljeno nakupovanje potrebnih sestavin, opis najhitrejših tehnik kuhanja, osnovne tehnike priprave hrane kot tudi številne nazorno opisane uporabne recepte. In uspeh bo zagotovljen. Osebno me malo moti zgolj kakšna sestavina, ki je še vedno ni mogoče kupiti v slovenskih trgovinah.

 

 

 

 


Trnovšek, Tadej: Zaklad pisarja Bernarda

Kustos Muzeja krščanstva na Slovenskem v Samostanu Stična in kaligraf Tadej Trnovšek je izdal zanimivo in poučno otroško knjigo o zgodovini pisav oz. ustvarjanju znamenitih stiških rokopisov iz 12. stoletja. V zgodbi nastopajo resnične osebe – pisarski mojstri, ki so ročno v stiškem samostanu okoli leta 1180, ko ljudje še niso poznali računalnikov, papirja in tiskanih knjig, ustvarjali najlepše knjige daleč naokrog. Menih Robert pripoveduje pastirčku Petru, oz. nam, zgodbo o pisarju Bernardu in njegovem zakladu, bralec pa se spotoma seznani s pojmi, kot so rokopis, skriptorij, armarij, izdelava črnila, pergament, iniciala, bukla ipd. ter spozna stiškega opata Folknanda, prvega knjižničarja v deželi Krajnski Marolda in kompletno čarovnijo nastajanja rokopisov. Knjiga je primerna za otroke starejše od 8 let.

 

 


Lovenjak, Danica: Zdravi in lepi z Danico Lovenjak : pa o godovnikih skozi leto

Znana slovenska vremenarka se je tokrat preizkusila kot pisateljica. Knjiga je nastala na podlagi zbiranja zanimivosti iz zakladnice izročila in modrosti naših prednikov. Namenjena je vsem, ki se zanimajo za zdravo življenje ter možnostih zdravljenja najrazličnejših bolezni in vzdrževanje lepote. Najprej so po mesecih predstavljeni pomembnejši godovniki, zanimivi pregovori in drugi drobni, že skoraj pozabljeni utrinki. Osrednji del knjige pa je namenjen predstavitvi številnih rastlin in rož - od ajde do žajblja. Opisi so popestreni z različnimi recepti za uporabo (čaji, kopeli, tinkture, mazila, obkladki, kisi ipd.), v posebnem stolpcu so navedene še glavne bolezni, ki jih pozdravi predstavljena zel. Presenečeni boste, koliko zdravilnih učinkov lahko najdemo že v vsakdanji hrani, kot so krompir, kumare, fižol in različne buče.


Sparks, Nickolas: Poslednja pesem

Nepozabna zgodba o ljubezni, ki znova dokazuje, da lahko ljubezen stre naša srca na več načinov in jih tudi ozdravi. Hkrati je to tudi zgodba o družini, prvih ljubeznih, ponovnih priložnostih in trenutkih v življenju, ki vedno znova vodijo domov. Življenje17-letne Ronnie Miller se sesuje, ko se starši ločijo in se oče iz New Yorka odseli daleč proč v obmorsko mestece, kjer se ukvarja z glasbo in izdelovanjem cerkvenega vitraža. Po treh letih je Ronnie še vedno jezna na starša, posebno na očeta, s katerim niti ne govori. To poletje pa morata z bratcem na prisilni dopust k očetu. A katastrofe je konec, ko spozna svojo prvo veliko ljubezen Willa. Skupaj preživljata lepe trenutke in Ronnie je po dolgem času spet srečna najstnica, ki znova najde skupni jezik s svojim očetom, bratom in glasbo, saj začne ponovno igrati klavir. A srečo zasenči nepričakovano spoznanje ...

 


Deveraux, Jude: Jutro v barvi sivke

Avtorica, ki bralce očara in prevzame, je izdala že 37 prodajnih uspešnic New York Timesa.  Specializirala se je predvsem za zgodovinske romantične drame. Tudi pričujoč roman Jutro v barvi sivke, ki je prvi iz serije in se dogaja v mestecu Edilean, ni nobena izjema. Gre za  lahkotno in vznemirljivo branje, v katerem pridejo do izraza družinske vezi, vrednote majhnega mesta in seveda tudi ljubezen. Znova odkrijemo, kako preteklost čuva skrivnosti, ki imajo moč, da spremenijo življenje  … Jocelyn Minton je razpeta med dva svetova. Mati ji je umrla, ko je bila stara pet let, in ko se je oče znova poročil, je postala tujka v družini. Vse se je spremenilo, ko je spoznala šestdeset let starejšo Edilean Harcourt, sorodno dušo, ki jo je razumela, kot je ni še nihče. Po njeni smrti se zaradi nepričakovane dediščine odpravi na pot v neznani kraj, kar privede do odkritja zamolčanih skrivnosti, hiše in bodočega  moža …


Hobsbawn, Eric: Čas revolucije: Evropa 1789-1848

Erica Hobsbawna uvrščajo med največje in tudi najbolj svetovno znane zgodovinarje. Marksist in specialist za 18. in 19. stoletje je najbolj odmeven po svoji štiridelni zgodovini, ki obsega obdobje od velike francoske revolucije do konca 20. stoletja. Prvi del je preveden v slovenščino in je izšel najprej pod naslovom Obdobje revolucije, naslov aktualne dopolnjene izdaje  pa je Čas revolucije.  Knjiga obravnava preobrazbo sveta v obdobju med leti 1789 in 1848, ki je nastala zaradi dveh ključnih evropskih revolucij, t.j. francoske leta 1789 in britanske industrijske revolucije. Ta dvojna revolucija je povzročila največjo spremembo v zgodovini človeštva po nastanku poljedelstva in mest, v svoji univerzalnosti pa je spremenila in še spreminja podobo vsega sveta. Tudi v tem delu je avtor zvest svoji zgodovinopisni metodi: bralcu ne razgrinja gradiva iz arhivov s podrobnimi prikazi obravnavane teme, ampak mu na podlagi analize sekundarnih virov postreže s sintezo sprememb v obravnavanem obdobju. Pri tem je knjiga razčlenjena na dva dela: prvi obravnava najbolj bistvene dejavnike razvoja tistega obdobja, drugi pa prikaže družbo, ki je nastala iz obeh revolucij.  Čeprav je preteklo pol stoletja od njenega nastanka, in kljub razvoju historiografije, je knjiga še vedno aktualna. Kot je v spremni besedi zapisal Božo Repe, je delo tudi dokaz, da marksistični pristop še vedno  (ali znova) nudi možnost za analizo glavnih zgodovinskih dogodkov.

 


Gallowey, Alexander R.: Teorija videoiger: eseji o algoritemski kulturi

Avtor je pisec in računalniški programer, ki se ukvarja z vprašanji filozofije, tehnologije in teorije medijev. Zaposlen je kot izredni profesor medijev, kulture in komunikacij na Univerzi v New Yorku. Preden poskusimo opisati kaj ta knjiga je, omenimo kaj ni, bolje rečeno, kaj ne želi biti. Vsekakor ni priročnik o video igrah, ni pa tudi njihova redukcija na druga področja, recimo na literarne ali filmske študije. Video igre avtorju tudi niso objekt iz katerega bi zgolj črpal podatke za sociološke in antropološke raziskave.  Njegova ambicija je opraviti analizo estetskega in političnega učinka  video iger kot formalnega medija. Medijska specifika video iger kot jo opredeli pa je »Igrati igro pomeni igrati kodo igre. Zmagati pomeni poznati sistem. In razložiti igro potemtakem pomeni razložiti njen algoritem.« Z drugimi besedami igralec skozi igranje spoznava video igro in napreduje, postopoma odkriva njena pravila in se uči njene skrite logike, ki je njen algoritem.  Dalje, kot je zapisal avtor, je to »… na prvem mestu knjiga o ljubezni do video iger. Knjiga o raziskovanju njihovega mojstrstva, njihovega političnega potenciala, njihove unikatnosti. Prvo vprašanje se glasi: ali igrate video igre? Šele nato lahko raziščemo, kako delujejo.« Gre torej za analizo posebnosti video in računalniških iger kot specifičnega in tudi ključnega področja digitalne kulture in umetnosti. Pri tem gre za kulturo, ki ni več literarna, ampak algoritmeska, njen svet pa predpostavlja logično mišljenje, ki razrešuje probleme.

 


Proti koncu: sodobna TV serija in serialnost

Iz letos znova oživljene ljubljanske Jesenske filmske šole, mednarodnega simpozija o filmski teoriji, je v knjižni ediciji Kinoteke izšel zbornik z naslovom Proti koncu. Obravnava televizijsko serijo, kot fenomen množične kulture, ki naslavlja najširše občinstvo in zaseda mesto, ki je v prejšnjem stoletju pripadalo filmu. Prispevki v zborniku so odlično gradivo za študij televizijskih serij in tudi samega televizijskega medija. Razdeljeni so na štiri dele; načelnemu razmisleku o fenomenu serij, sledi tematizacije nekaterih serialnih žanrov (detektivke, komedije, znanstvena fantastika idr.), prispevki o družbeni naravi serij pa so združeni v tretjem delu z naslovom Več kot serija – Ideologija, politika, zgodovina. Zadnji del zbornika pa postavlja fenomen TV serij v kontekst postmodernizma. Ob domačih avtorjev, med katerimi je tudi Slavoj Žižek s prispevkom o ameriški nadaljevanki 24 ur, je tudi šest tujih piscev. Najbolj uveljavljen med njimi je Fredric Jameson, za zbornik je prispeval članek z naslovom Realizem in utopija v Skrivni navezi.

 


Sedgwick, Marcus: Revolver

Mladinska dela Marcusa Sedgwicka so znana  po temačnosti in vpletanju napetih, temnih tematik. Revolver pa je roman, ki morda niti ni tako mladinski, saj ga bodo mladi bralci brali in dojemali s povsem drugimi občutji kot odrasli bralci.

Petnajstletni Sig Andersson živi s starejšo sestro Ano, očetom Einarjem in njegovo novo ženo Nadijo v majhni koči nekaj kilometrov izven mesta v bližini zamrznjenega jezera. Po smrti svoje matere, ki se je Sig komaj spominja, so potovali od Aljaske prek prostranstev Rusije na Švedsko, kjer so se pred nekaj leti končno ustalili. Sigu nikoli ni bilo znano, zakaj so se podali na tako dolgo in zahtevno potovanje, ki ga je spremljal priokus bega, skrivnostnosti in revolver tipa kolt imenovan tudi mirovnik, ki je zaklad njegovega očeta.

Nekega dne najde Sig očeta mrtvega, na zamrznjenem jezeru je padel skozi razpoko v ledu. Sestra in Nadia se odpravita v bližnje mesto po pomoč, Sig pa ostane sam v koči s svojim mrtvim očetom vse dokler na vrata ne potrka tujec, ki mu razkrije očetovo zlatokopsko preteklost za katero bi bilo bolje, da ne bi nikoli izvedel. In ves čas je revolver na dosegu roke.

 


Benni, Stefano: Marjetka Sladkosnedka

Marjetka Sladkosnedka je bistra, malo pretežka, neomajno optimistična in brezmejno domiselna petnajstletnica z manjšo srčno napako, katere najljubši konjiček je pisanje čim slabše poezije in začetkov velikih romanov. Z ostalimi člani družine, mamo Emo, oboževalko žajfaste nadaljevanke Večna ljubezen, očetom Faustom, ki ne zavrže ničesar in najraje popravlja kolesa, starejšim bratom Hijacintom, ultrašem nogometnega kluba Nacional, mlajšim bratom Heraklitom in dedkom Sokratom, ki med sabo komunicirata telepatsko. Ustaljeno družinsko življenje na obrobju mesta, na periferiji za obvoznico, pa usodno zaznamuje prihod novih sosedov, diaboličnih predstavnikov nove, divje kapitalistične družbe.

Komični roman, ki se loti donkihotovske obrambe lastne družine zoper hi-tech skušnjave brezvestnih Dobričev, je prepojen z  avtorjevim sarkazmom, z izrazitim čutom za socialno pravičnost ter z drzno fantazijo.

 


Procházková, Iva: Goli

Puberteta je zelo posebno stanje. Neponovljivo. V puberteti je človek gol, kar pomeni, da se ga vse neposredno dotakne. Ta dotik vznemirja in zaboli hkrati. Vendar traja le kratek čas, veliko prekratko.
Vroče poletje, Berlin, podeželje ob češko-nemški meji in pet mladostnikov na pragu odraslosti. Silva je nadarjeno dekle, ki je nič ne dolgočasi bolj kot šola, je pa navdušena nad plavanjem po možnosti gola in se najraje zadržuje v naravi. Poletne počitnice preživi pri mami v Berlinu. Niklas si želi delati filme in se neskončno zaljubi v prelepo Evito, ki išče občutek popolne sreče in si pri tem pomaga z mamili. Filip je zaljubljen v Silvo, vendar je s svojim intelektualnim pristopom sam sebi v napoto. V mislih Silvi pošilja ljubezenska pisma, vse dokler na protestih ne spozna Berenike.  Robin ne more z ničimer zadovoljiti svojega očeta in se je umaknil v svoj svet, kamor le težko spusti kakega drugega človeka.

Najstnike povezujejo naključna srečanja, prijateljstvo ali ljubezen, predvsem pa to, da vsi iščejo svojo lastno identiteto v svetu, v katerem odraščajo.

 


Ammaniti, Niccolo: Jaz in ti

Roman o odraščanju, ki pripoveduje o stiski štirinajstletnega sramežljivega in vase zaprtega Lorenza. Je drugačen kot vrstniki. Želi si, da bi ga pustili na miru in se sprašuje zakaj bi moral biti tak kot ostali. V družbo sovrstnikov se poskuša vklopiti s pretvarjanjem, najprej tako, da se skuša naredi nevidnega, potem tako, da se po zunanjosti prilagodi najnevarnejšim, in končno z nedolžno lažjo, da so ga sošolci povabili na smučanje, v resnici pa se skrije v domačo klet.  Vse to, da bi zamotiti starša, da ju ne bi skrbelo zanj.

Iz svojega namišljenega sveta je prisiljen stopiti v kruto realnost, ki mu podari občutje živosti. Po literarni predlogi se v letu 2012 snema film v režiji Bernarda Bertoluccija.

 

 


Arjouni, Jakob: Idioti

Verjetno ste si že kdaj zaželeli, da bi se vam uresničila kakšna želja, kaj pa če bi obstajale vile, ki izpolnjujejo želje?
Med »idioti«, ki se znajdejo iz oči v oči z nenavadno prosojno vilo, ki ponudi, da jim bo izpolnila eno željo, so dominantna mati, nadarjeni filmski režiser, postarani avtor pogrošnih romanov in lokalni pijanec. Vendar ko se končno odločijo, kaj si želijo, in ko so njihove želje izpolnjene, se stvari obrnejo drugače, kot so si jih zamišljali.
Petih kratkih, vendar zato toliko bolj grenkih in pikrih zgodbah prisili bralca, da premisli o svojem seznamu želja in o tem, da izpolnitev želje ne pomeni vedno nečesa dobrega.

Bodite previdni kaj si želite, saj se vam prav to lahko tudi uresniči.


Smith, David J.: Če bi bil svet vasica: knjiga o ljudeh tega sveta

Knjiga na izviren, zanimiv in poučen način pripoveduje o življenju ljudi vsega sveta: kdo smo, kako hitro narašča število ljudi, katere jezike govorimo, katerim religijam pripadamo …Avtor je upošteval najnovejše informacije o preskrbi s prehrano, o potrošnji energije in zdravstveni oskrbi, denarju in imetju. Vsem temam je skupno poudarjanje enakega in primerjava razlik. Besedilo je nepristransko in je lahko odlično izhodišče za pogovor tako med otroci in starši kot med učitelji in otroci.

Avtor knjige - slikanice je učitelj geografije in sociologije. Od leta 1992 je svetovalec za izobraževanje, predava in vodi delavnice o informacijski tehnologiji, geografiji in splošnih vprašanjih za učitelje, starše, študente po vsem svetu. Ilustratorka Shelag Armstrong je vrhunska umetnica in priznana oblikovalka. Ker sta avtorja združila moči in znanje, je knjiga Če bi bil svet vasica prejela številna priznanja in nagrade.

 


Featherstone, Sally & Bayley, Ros: Nabriti fantje

Avtorica Saly Featherstone je ena tistih avtoric, ki svojo teorijo vedno preizkusi v praksi. Kariero je začela kot vzgojiteljica, nadaljevala kot ravnateljica, svetovalka, inšpektorica in predavateljica. S soavtorico strokovnjakinjo Ros Bayley sta zbrali osem zgodb o otroštvu osmih fantov s prevladujočo lastnostjo: ljubitelj tveganja, raziskovalec, športnik, vodja, superjunak, mislec, prijatelj in igralec. Izhajali sta iz predpostavke, da so fantje drugačni od deklic, na kar vpliva več dejavnikov – drugače se učijo, potrebujejo drugačno motivacijo …nenazadnje je vzrok med razlikami med moškimi in ženskimi možgani.

Pri vsakem od fantov je opis, kako so vzgojitelji in starši pomagali do samouresničevanja potencialov, kako so prepoznali njegove talente in spodbujali njegove močne strani. Knjiga je namenjena vsem, ki sodelujejo pri vzgoji fantov: od staršev, do vzgojiteljev in učiteljev.

 


Angerer, Tatjana: Okusni letni časi

Avtorica Tatjana Angerer je sedaj že upokojena profesorica biologije, ki je delovala kot urednica mnogih strokovnih knjig in se je poleg ekoloških problemov lotevala tudi otroških zgodb o naravi. V kuharici Okusni letni časi je izbrala 60 jedilnikov, po 15 za vsak letni čas. Jedilniki so sestavljeni na podlagi treh načel: zdravje, ekologija in ekonomičnost. Jedilniki so preprosti in nezahtevni, kjer je potrebno pa so dodani tudi recepti. Da bi avtorica ustregla vsem okusom in željam, da bi lahko kuharico uporabljali ljudje različnih prehranskih prepričanj, so jedilniki dobro premišljeni in prilagojeni današnjemu znanju o zdravi prehrani. Tako so nekateri jedilniki vegetarijanski, nekateri polnovredni, drugi imajo makrobiotsko osnovo. Izbirajte po svojem okusu!

 

 

 


Bontonček ali kako biti prijatelj z vsemi

Hendikepirani posamezniki se v vsakdanjem življenju srečujejo z različnimi predsodki in stereotipi in z njimi povezanimi različnimi oblikami diskriminacije. Društvo za teorijo in kulturo hendikepa je izdalo knjižico, prevod dela, ki je nastalo v okviru  Hrvaške zveze telesnih invalidov,  v kateri je navedenih nekaj pravil lepega vedenja do hendikepiranih, bolnih oziroma vseh, ki odstopajo od nekega ideala. Pravila lepega vedenja so napisana  na otrokom razumljiv način in so namenjena starim 6-7 let ter seveda tudi učiteljem in staršem.

Pravila v Bontončku se nanašajo na različne vrste oviranosti (slepota, slabovidnost, gluhota, naglušnost), gibalne in intelektualne oviranosti, nekaj pravil pa se nanaša na pogostejše kronične in nalezljive bolezni ter na težave pri učenju in na socialne veščine. Preko Bontončka otroci spoznajo različne oblike hendikepa, pridobijo lahko občutek solidarnosti in lastne vrednosti in izgubijo strah pred drugačnostjo.

 

 


Simon, Francesca: Grozni Gašper

Zbirka zgodb o fantu, ki mu zaradi svoje porednosti in nagajivosti pravijo GROZNI Gašper, je osvojila srca pet do sedem-letnikov v kar 25 državah. V Sloveniji je bila izbrana kot najljubša prevedena knjiga po izboru mladih bralcev v letu 2012.

Kdo je pravzaprav Grozni Gašper? Je na simpatičen način poreden, nagaja vsem, učiteljem, sorodnikom, sošolcem, celo svojim staršem. Ne mine dan, ko si ne domisli nove lumparije.  Ima brata Pridnega Petra, ki je pravo nasprotje starejšega brata, je priden, delaven, ubogljiv in za svojo pridnost vedno nagrajen. V knjigi nastopajo tudi Gašperjevi prijatelji, katerih imena označujejo njihov karakter: Muhasta Maja, Nesramni Nejc, Sitna Suzi …

In medtem ko se nekateri starši sprašujejo, ali je grozni deček res primeren junak sodobne otroške literature, je iz otroških sob slišati huronski smeh, kar je tudi pravzaprav bil namen pisateljice. Po mnenju psihologov je pomembno, da vsako knjigo ali risanko starši pospremijo z razlago, kaj je resnično, kaj je mogoče, kaj je ustrezno vedenje in kaj presega meje dovoljenega in razumnega.


 
Izdelava spletnih strani: AV studio