Ideogram fotoaparata
_navigation/knj/title

Dobro je vedeti

Knjižnica VelenjeGradivoKnjižni kotičekLeto 2012Julij 2012


Julij 2012

Nostlinger, Christine: Ognjeno rdeča Friderika

Nekoč je živela mala Friderika, ki je imela zelo nenavadne lase. Nekateri prameni so bili rdeči kot paradižnik, resice na čelu so imele barvo korenja, ostali lasje pa so bili rdeči kot malinovec. Imela je še pege na obrazu in je bila zelo debela. Živela je v stari hiši skupaj s svojo teto, ki je tudi imela rdeče lase in pege, ko je bila še mlada in mačkom, ki je bil velik, debel in star. Friderika je vsak dan šla po nakupih in vsi ljudje, posebno otroci, so se norčevali iz njenih las. Kričali so: »Prihaja ognjeno rdeča Friderika! Ogenj, ogenj gori na njeni glavi!« Še večje težave je imela, ko je začela hoditi v šolo. A Friderika kmalu izve za skrivnost svojih las, s katerimi se lahko upre pred otroki. Njeni lasje  se lahko iskrijo, lahko celo zagorijo, če se ona tako odloči in zaradi tega se zgodi v nadaljevanju zgodbe kar nekaj neverjetnih stvari.

 

 

 


Flegg, Aubrey: V orlovih krempljih

Irski pisatelj Aubrey Flegg nas v zadnjem delu trilogije Dekle v zelenem popelje v Avstrijo. Portret Louise Eeden, ki bralca kot rdeča nit spremlja v vseh treh delih in prehaja iz roda v rod, visi zdaj v stanovanju judovske družine Abrahams na Dunaju. Louisin portret povezuje dve ločeni zgodbi v romanu in avtor nam predstavi dve plati življenja v nastajajočem nacističnem obdobju druge svetovne vojne. Spoznamo in spremljamo zgodbo mladega in nadarjenega judovskega violinista Izaaca Abrahamsa, ki pogosto vadi pred portetom in Louise postane tako njegovo občinstvo in njegova kritičarka. Na drugi strani pa se odvija zgodba Ericha Hoffmana, ki ga vzgajajo v duhu antisemitizma, saj ga je njegov ded že v mladosti učil sovraštva do Judov. Njune življenjske poti se večkrat križajo. Lousin portret pa ju poveže v neke vrste prijateljstvo in ju tudi reši; Izaaca pred plinsko celico, Ericha pa pred nacizmom.

 


Hofmann, Corinne: Afrika, moja strast

Corinne, »bela Masajka« se v svoji četrti avtobiografski knjigi ponovno vrača v Afriko, ki je postala njena strast.  Po desetih letih predstavljanja in podpisovanja svoje knjige Bela Masajka, se odpravi najprej s prijateljico v Indijo, a je ta dežela ni tako pritegnila kot Afrika. Zato pa jo prevzame oglas v neki reviji za popotnike, kjer pustolovski fotograf  išče sopotnico. Odpravi se na 720 kilometrov dolg treking po severu Namibije, daleč stran od civilizacije in udobja ter spozna domovino Himb.  Spomladi  leta 2010 se ponovno odpravi v Kenijo, svojo drugo domovino. Pristane v Nairobiju kjer v slumih zapisuje zgodbe najrevnejših prebivalcev tega predela. Njene zgodbe so poklon neusahljivi moči in volji do življenja  teh preprostih ljudi, ki živijo v nemogočih pogojih. Spoznamo Anino, Irenino zgodbo in zgodbe drugih žensk, ki so se povzpele od beračic do uspešnih poslovnih žensk. V zadnjem delu knjige pa Corinne v Afriko pripelje svojo hčer Napirai, ki po mnogih letih spozna svojega masajskega očeta in svojo afriško družino. 

 


Geda, Fabio: V morju so krokodili

Knjiga V morju so krokodili je resnična zgodba malega Hazarja Enajatolaha Akbarija, ki odraste v mladeniča tako rekoč na poti iz Afganistana  do Italije in ki mora ves čas dokazovati, da ima tudi on pravico do normalnega  življenja. Kot deset letnega dečka ga je mama zaradi vojne pripeljala v Pakistan in ga tam pustila, pa ne zato, da ga ne bi imela rada, ampak  zato, da ga skrije pred talibani. Zadnji večer, preden je odšla, mu je položila na srce tri stvari, na katere ne sme nikoli pozabiti. Nikoli ne sme uživati drog,  uporabljati orožja in krasti. Na zelo težki poti so nanj prežale številne nevarnosti, a vedno se mu je uspelo izogniti najhujšemu. Včasih mu pomagajo dobri ljudje, včasih pa zaradi lastne iznajdljivosti, vztrajnosti, vzdržljivosti, potrpežljivosti in malo sreče. Po petih letih neprestane negotovosti  se čez Iran, Turčijo in Grčijo po ilegalnih poteh prebije v Italijo. Svojo zgodbo je končal kmalu za tem, ko je dopolnil enaindvajset let in spoznal, da so v morju res krokodili.

 


Braun, Christina: Knjiga za male raziskovalce

Raziskovanje narave, pa čeprav še tako preprosto, otroku približa naravo in omogoča vzpostavitev pozitivnega odnosa z njo. V knjigi so starosti prilagojene raziskovalne naloge, s pomočjo katerih bo vaš otrok spoznaval rastline, živali, vreme, barve, zvoke in tehniko. Gre tudi za spodbujanje otrokovega telesnega in čutnega zaznavanja, jezikovnega izražanja in motorike . Ob pomoči staršev, prijateljev in vzgojiteljev pa gre za spodbujaje  družinskega sodelovanja. Mogoče bodo prvi poskusi vašega otroka navdušili in v njem prebudili radovednost za naravoslovje.

 

 

 

 

 

 


Downham, Jenny: Preden umrem

S svojim delom Preden umrem je avtorica pritegnila pozornost literarnih kritikov in prejela nagrado za najboljši mladinski roman med prvenci 2008. V prvoosebni pripovedi spoznamo šestnajstletno Tesso, ki se že nekaj let bori z levkemijo. Ker ji ostaja samo še nekaj mesecev življenja, naredi seznam desetih stvari, ki jih še želi narediti, preden umre. Prva in najpomembnejša stvar na seznamu je seks, saj se hoče še vsaj nekaj časa počutiti živo. Ganljiva zgodba o ljubezni in soočenju s smrtjo nam pokaže, kako pomembno je, da življenje zajemamo s polno žlico, da skušamo živeti za trenutek, da se posvetimo vsem, ki jih imamo radi, kajti že jutri je lahko prepozno. Izjemno pozitivna knjiga, brez kančka obžalovanja in žalosti, kljub srhljivi podobi smrti, ki lebdi nekje v zraku.

 

 

 


Škoberne, Biljana: Skok čez kožo

V sklopu zbirke Polžki so do sedaj izšle že štiri simpatične zgodbice, z naslovi Soline, Kraške jame, Lect in Idrijska čipka. Sedaj se jim je pridružila še peta, Skok čez kožo, ki se še posebno lepo vklopi v naše okolje rudarskega mesta. Skozi pripoved deklice in dveh polžkov se sprehodimo po rudniških rovih, spoznamo poklic rudarja in njihovo zavetnico, sveto Barbaro. Slikanica je opremljena z nazornimi ilustracijami, tako da si lahko tudi najmlajši otroci ustvarijo predstavo o življenju in delu rudarjev pod zemljo.

 

 

 

 

 


Vojnović, Goran: Jugoslavija, moja dežela

Avtor uspešnega prvenca Čefurji raus!, ki je bil odlično sprejet tako s strani kritikov kot bralcev, si je tokrat zadal težko in občutljivo nalogo, ko je zgodovinsko prizorišče postavil v kaotičen začetek devetdesetih, v čase, ki so zaradi vojnega dogajanja še danes pogosto raje potlačeni v podzavest. Kot avtor je nedvomno dozorel in izostril svojo sposobnost, da poveže avtobiografsko, osebno, narodno in zgodovinsko nit in jih prepleta v osupljivo pisano tapiserijo. Kajti čeprav glavni junak Vladan v bistvu drega v otečeno tkivo vojnih pobojev, gre za njegovo osebno zgodbo, ki je rdeča nit romana. Pri svojih skoraj tridesetih letih namreč naenkrat ugotovi, da njegov oče ni mrtev, kot je mislil že več kot desetletje. Še huje, ne samo da je živ, ampak je iskan vojni zločinec. Kako se naenkrat namesto z idealizirano podobo očeta spopasti s podobo vojnega zločinca?

 

 


Márai, Sándor: Ljubimec v Bolzanu

Pisateljski talent je avtorja že v tridesetih letih dvajsetega stoletja dvignil med najboljše madžarske pisatelje. Ljubimec v Bolzanu je zabaven, napet in presunljiv ljubezenski roman, ki seže globoko v človeško dušo. Podobno kot roman Sveče so dogorele je Ljubimec v Bolzanu v dveh desetletjih po avtorjevi smrti postal eden najbolj priljubljenih romanov madžarske literature po svetu.

Roman govori o zloglasnem ljubimcu Giacomu, ki pobegne iz beneškega zapora. Zatočišče najde v zaspanem alpskem mestecu in kmalu razburka življenje tamkajšnjih prebivalcev. Ženske ga naravnost obožujejo, moški pa hodijo k njemu po različne nasvete. Vendar pa tudi njega kmalu razburi novica, da je prišla v mesto Francesca, ki jo je nekdaj močno ljubil in zaradi nje skoraj izgubil življenje.

 

 


Vigan, Delphine de: No in jaz

Topla zgodba o osamljenosti, prijateljstvu in ljubezni. Lou je bistro dekle, ki poskuša preživeti ob odtujenih starših, ki se ne morejo sprijazniti s smrtjo druge hčerke. Proste popoldneve preživlja na železniški postaji. Tam sreča No, brezdomko. Odloči se, da bo o njej napisala seminarsko nalogo. Počasi se ji približuje in kmalu se spoprijateljita. Ko je seminarska naloga napisana, No izgine. Lou takrat starše prepriča, da novo prijateljico vzamejo pod streho. Odpravi se po pariških ulicah, jo poišče in pripelje domov. Po dolgem času se zdi, da bodo ponovno zaživeli kot družina. Bo tako tudi ostalo?

 

 

 

 

 


Costello, Jane: Nevestine družice

Duhovita zgodba priljubljene angleške avtorice, v kateri spoznamo zanimivo dekle Evie, prijetno novinarko na začetku kariere, ki še nikoli ni bila zaljubljena in ima za sabo same  ponesrečene preteke zveze. Misli, da se nekoč sama znajde v vlogi »srečne neveste«, se ji zdijo le oddaljene sanje, kar potrjujejo tudi njene večne vloge poročne družice. Dokler na poroki svoje najboljše prijateljice ne spozna čednega Jacka…A tu sta njen nadležni bivši fant in  vase zaljubljena prijateljica Valentina,  ki ji povzročata težave, nesrečni pripetljaji z vsebino njenih košaric in torbice pa poskrbijo, da jo Jack vendarle opazi. Roman, ki bralca nasmeji in sprosti.

 


Gibson, Rachel: Kar ljubiš, to poljubiš

Mark Bressler je veljal za slavnega in perspektivnega hokejista, vse dokler ni doživel prometne nesreče, ki bi ga skoraj stala življenja. Po tem dogodku se spremeni v nejevoljno, zadirčno in nevljudno osebo, ki ne vidi več smisla živeti. Sovraži dejstvo, da bi bil odvisen od pomoči medicinskih sester, ki mu jih pošilja klub, zato jih s svojim vedenjem takoj odžene. Vse, dokler se pred vrati njegove vile v elitni soseski snobov ne pojavi nova pomočnica Chelsea Ross, ki ni medicinska sestra, ampak igralka, ki želi uspeti v filmski industriji. Njen cilj je bonus, ki ji ga ponujajo za nagrado, če v treh mesecih uspe zdržati v novi službi in za svoje sanje je pripravljena narediti vse. Vedra in nasmejana Chelsea ni Markov tip in jo primerja z nadležnim mrčesom, zato ji z nemogočimi nalogami skuša dodobra zagreniti življenje. A nasprotja se sčasoma privlačijo in obrnejo zgodbo na glavo. Rachel Gibson je mojstrica pisanja romantičnih, nagajivih ljubezenskih zgodb.

 


Praktični vrtnar

Želja večine lastnikov hiše je imeti lep vrt in smiselno zasaditev v njem. Ob prenatrpanem vsakdanjiku in obilici idej, ki jih ponujajo vrtnarske storitve pa nam lahko delo in skrb za urejeno okolico hiše zraste čez glavo. Praktični vrtnar ponuja enostavne rešitve, s katerimi lahko v nekaj minutah na dan opravite glavna opravila na vrtu in enostavno polepšate okolico. Avtorji poudarijo, da si je potrebno za vrt vzeti največ časa v času načrtovanja, saj si lahko na ta način prihranite precej časa, denarja in energije. Priročnik je podkrepljen z desetimi poglavitnimi pravili, ki so prikazana  z nazornimi barvnimi fotografijami, risbami ter s seznamom primernih rastlin, ki so prilagojene pogojem za rast.  Nasveti in triki v priročniku vam bodo prihranili čas, trud in stroške, kar bo vzpodbuda za nadaljnje delo in dobro počutje v vsakem kotičku svoje oaze.

 


Theobald, Joseph: Mirko se razjezi

To je prava slikanica za tiste otroke, ki jih včasih popade neznosna jeza. Ko pa se kdaj pa kdaj ne razjezi, tako kot se Mirko?

Mirko je sicer čisto navaden oven, danes pa mu je prijateljica Metka pojedla jabolko. Ne katero koli jabolko, ampak tisto najlepšo, najbolj rdečo in najbolj zrelo jabolko, ki ni hotelo pasti z drevesa. Metka se je Mirku sicer opravičila, ampak Mirko je pokazal vse obraze svoje jeze, besno odvihral in začel razgrajati po travniku tako dolgo, da se je na koncu čisto sam znašel v temni, neprijazni jami. Kdo ve, ali se bo  Mirko le pomiril in našel pot do sončnega sadovnjaka? Zabavna pravljica in čudovite ilustracije bodo pomagale otroku spoznavati in izražati občutke ob čustvu, ki se mu reče jeza.

 


Pedevilla, Pia: Igrivo ustvarjanje

Bogata, z barvnimi ilustracijami opremljena knjiga, v katerih je zbranih več kot tristo idej za ustvarjanje iz najrazličnejših materialov, je lahko navdih za preganjanje dolgčasa in izdelavo daril za različne priložnosti.  Namenjena je tako otrokom kot tudi odraslim, ki radi urite ročne spretnosti. V priročniku so teme predstavljene z različnimi domislicami, kar pomeni, da lahko pri ustvarjanju izbereš svoje poti, uporabiš materiale, ki so ti na voljo, spremeniš uporabo pripomočkov in narediš izdelek po svoje. Poleg nazorno prikazanih postopkov izdelave in težavnostnih stopenj, so h knjigi dodani še ustvarjalni namigi avtorice in hitri iskalnik z idejami za darila in dekoracije. Avtorica, ki je knjigo posvetila burmanskim begunskim otrokom, je strokovnjakinja na področju ilustracij in oblikovanja za otroke, predvsem igrač iz različnih materialov in didaktičnih iger za predšolske otroke.

 


Montefiore, Simon Sebag: Sašenka

Zgodovinski roman Sašenka je epopeja ljubezni in tragedije. Časovno zajema dvajseto stoletje, čas komunizma in življenje glavne junakinje – ruske deklice Sašenke iz bogate judovske družine, ki stopi na drugo revolucionarno stran, se poroči z boljševikom z razmeroma visoko politično funkcijo, nato pa zaradi razmerja z judovskim pisateljem izgubi vse in postane žrtev krutega stalinizma. V portretu ženske, ki jo spremljamo od mladih let do tragičnega konca, spoznavamo moč prave ljubezni, odrekanja na račun tistih, ki jih ljubiš bolj kot samega sebe, do odkritij, kaj se je pravzaprav v tistih časih dogajalo, kje sta izgubljena otroka oziroma kaj vse je bilo med drugim pometeno pod preprogo v času srhljivega obdobja vladanja Stalina, Razputina in drugih zagrizenih komunistov. Vsekakor zanimivo in napeto branje vse do konca knjige.


Gorjup, Viktorija: Dva copatka

To je zbirka 25 mavričnih pesmic in ilustracij za lahko noč za najmlajše v starosti od 4-8 let. Barvite so tako pesmice kot tudi prikupne likovne mojstrovine Blaža Goloba; vse skupaj pa resnično na izviren način popestri celostno podobo slikanice. V otroških pesmicah večinoma nastopajo živali oziroma narava v različnih domišljijskih oblikah; tako lahko zajahamo medveda, poletimo s čebelico, ujamemo veverico, zdrvimo s polžkom do cilja in naprej … In kar je najpomembneje, ne naveličamo se.

 


Snyder, Mihael A.: Končno siti

Prvenec priznanega kirurga predstavlja, kako se lahko otresemo miselnosti najrazličnejših diet, ki prinašajo s sabo le odpovedovanje, omejevanje ali celo popolne spremembe življenjskega stila posameznika. Osnovni moto knjige je; POSLOVITE SE OD DIET - POZDRAVITE ZDRAVO ŽIVLJENJE! Z znanostjo o sitosti in uvajanjem novih strategij za izgubo odvečne teže, ki so zasnovane na naši fiziologiji, avtor dokazuje, da je občutek sitosti najboljše orožje v bitki proti odvečnim kilogramom. Seznanimo se s konkretnimi nasveti, orodji in informacijami, ki so pomagali pri izgubi kilogramov tudi do 30 kg in več že stotinam njegovih pacientov. Knjiga nas nauči, kako trajno izgubiti odvečno težo, kako biti sit z manj hrane, kateri so recepti za pregrehe ter še veliko koristnega, da bomo zadovoljni s seboj in svojim telesom.

 

 


Byrne, Richard: Zares zelo, zelo, zelo velik dinozaver

V branje priporočam čudovito slikanico o prijateljstvu, bahaštvu, poštenosti in iskrenosti.
Majhen dinozaver Dinko sedi na travniku in šteje bombone, ki jih namerava deliti s svojim prijateljem. Mimo pride velik neotesan dinozaver in hoče vzeti vse bombone. Obnaša se nadvse predrzno in bahaško ter misli, da ima Dinko le namišljenega prijatelja. A čaka ga veliko presenečenje … Ko se veliki bahaški dinozaver nauči deliti, dobi dva nova zares zelo, zelo, zelo dobra prijatelja.

 
Izdelava spletnih strani: AV studio