Ideogram fotoaparata
_navigation/knj/title

Dobro je vedeti

Knjižnica VelenjeGradivoKnjižni kotičekLeto 2012November 2012


November 2012

Coelho, Paul: Magov dnevnik

Eden izmed najvplivnejših pisateljev našega časa prihaja iz Brazilije in je preveden kar v 71 jezikov v državah po svetu. Tokrat je pred nami njegov prvenec, torej njegova prva knjiga. V njej ga zopet spremljamo v njegovem iskanju lastne življenjske poti. Spremljamo njegovo romanje po Jakobovi poti od Saint Jean Pied de Porta v Franjici do Santiaga de Compostela v Španiji. Njegovo več kot 700 kilometrov dolgo romanje v spremstvu duhovnega vodnika vodi do najpomembnejšega spoznanja v njegovem življenju, kot pravi sam: »Izjemne so poti običajnih ljudi. … Ozri se okoli sebe, tam je odgovor na vse, kar je nepojasnjenega.« Delo, ki je opravljeno z voljo in navdušenjem odpira pot do Ljubezni in Nebes. Do tega, pravzaprav zelo preprostega življenjskega spoznanja je Coelho prišel samo v 700 prehojenih kilometrih, nekateri pa iščemo in iščejo to resnico celo življenje ...

 


Jesenska barvitost

Jesen se je že odela v pisane barve, pred nami so zadnji topli jesenski dnevi. S pisanimi barvami in jesenskimi materiali si lahko polepšamo vrtove in stanovanja, hkrati pa preživimo skupne jesenske družinske večere, ki so jih zlasti otroci tako željni. Z jenskimi dekoracijami lahko polepšamo okna, mizo in vrt, v zahvalo za pridelek okrasimo praznično mizo, z raznolikimi laternami osvetlimo počitniške trenutke, noč čarovnic naredimo še strašljivejšo z bučami, duhci, čarovnicami, iz jesenskih plodov pa ustvariti najrazličnejše, pajace, ježke ali lutke. Preprosto bomo obogatili dom in kar je še pomembnejše sebe ter naše najbližnje s skupaj preživetimi trenutki.

 


Leblanc, Catherine: Me boš vseeno imela rada?

Kot vsi malčki, si tudi mali medvedek postavlja vsa mogoča vprašanja. Ker je neroden, si med igro strga jopico. Ves prestrašen steče k mamici, saj ga močno skrbi, če ga bo imela mamica še vedno rada. A njena ljubezen je brezmejna. Mamica je sicer lahko huda, žalostna, jezna, razburjena …, a bo vedno ostal njen mali medvedek, ki ga bo vedno imela rada na svoj, čisto poseben način.

 

 

 


Tracy, Brian / Stein, Christina Tracy: Poljubi žabo!

Vse, kar nam pomaga bolje živeti, je vredno poizkusiti in spremeniti, pa čeprav smo to mi sami. In pogosto je prav to najteže. Laže je kazati s prstom okoli sebe in iskati izgovore in razloge za nezadovoljstvo in neuspehe vsevprek okoli sebe, teže pa se je ozreti vase in si priznati, da sveta okoli sebe ne bomo mogli spremeniti, lahko pa spremenimo sami sebe. Avtor že mnogim poznane knjige Pojej živo žabo nam tokrat s svojo hčerko zopet ponuja načine spreminjanja negativnega mišljenja v pozitivno in odprave ene izmed velikih slabosti marsikoga: kako odpraviti odlašanje. Edina ovira smo največkrat namreč sami sebi. Ko bomo sposobni odvreči svojo negativno prtljago, bomo skrojili svoje misli, občutke in življenjsko pot v smeri pozitivnega doživljanja sebe in sveta.

 


Walsch, Neale Donald: Ko se vse spremeni, spremeni vse

Življenje vsekakor ni vedno prijetno in lahko. Soočamo se z raznimi spremembami in težkimi situacijami, izgubami, ki pa nikoli niso nerešljive. Le vase se moramo včasih zazreti in se odločiti, da bomo drugače pogledali na stvari, se soočili z novimi okoliščinami. Avtor že mnogim znane knjige Pogovori z Bogom nas z modrostjo, ki jo gotovo črpa iz izkušenj, ki jih je pridobil tudi kot brezdomec, kaže na pozitivno plat življenja. Predlaga nam, kako spremeniti svojo predstavo o spremembah, o življenju, mnenju o sebi, izbiro resnice in misli. Univerzalnega ključa za reševanje težav ni, a če življenje začnemo gledati kot nekaj čudežnega, radostnega, nam podarjenega, se zavemo modrosti naših duš. »Ko enkrat globoko pogledaš in si viden globoko, veš, da nikoli ni bilo nič tako, kot se je zdelo. Veš, da je Tvoj odsev … v vsakem srcu.« (Em Claire)

 


Chua, Amy: Bojna pesem mame tigrice

Ta roman je avtobiografska zgodba oziroma spomini Amy Chua. Amy je Kitajka rojena v Ameriki, poročena z Judom in ima dve hčeri, ki sta kitajsko židovski Američanki, Sophio in Luiso. Ob rojstvu prve hčere, Sophie, se Amy skupaj z možem odloči, da bo ona vzgajala otroke in to na tradicionalen kitajski način. Tako nam razkriva svoje ekstremne prijeme vzgajanja in starševstva. V svoji vlogi matere, ki ima največji in najpomembnejši delež pri vzgajanju, je nekako uspešno delovala do trinajstega leta njene mlajše hčere Lulu. Takrat se ji je Lulu začela upirati, ji kljubovati in se odtujevati od nje. Amy, kljub temu, da jo je mož v vsakem pogledu podpiral in ji stal ob strani, ostane sama, osamljena, prizadeta. Tudi njeni starši, ki so njo vzgajali tradicionalno kitajsko in s katerimi ima še vedno tesne stike, je pri vzgoji niso podpirali. Na koncu Amy zapiše, da pisanje te knjige ni bilo lahko in da je za njo in njeno družino ta zgodba, ki jo je izlila na papir, pomenila pravo terapijo.


Konc Lorenzutti, Nataša: Enajstnik

Nace je čisto navaden enajstletnik. Ima enega mlajšega bratca in dve mlajši sestrici. Hodi v šolo, igra kitaro in trenira košarko. Najraje leži na kavču in močno razmišlja, tuhta, študira … Zase pravi, da je priden, mama pa pravi, da preveč lenari. Zelo rad tudi kar naprej skače in ko dela nalogo, skačejo tudi njegovi možgani, če je seveda naloga zanimiva. Te in druge zanimive zgodbe o svojem življenju nam pripoveduje navihani Nace.

 

 

 


Homes, A. M.: Jack

Jack je najstnik, ki si želi biti običajen. Težko se je sprijaznil, da sta se starša ločila, ko je bil še otrok. Tako je popoldneve in večere nenehno preživljal pri precej nenavadnem najboljšem prijatelju Maxu. Maxova družina se mu je zdela normalna in običajna, zato je bil tudi tako rad pri njih. Kot strela z jasnega pa ga neprijetno prizadene, ko mu oče pri štirinajstih letih in tri četrt prizna, da je homoseksualec. Jack je sprva jezen na očeta, zelo je prizadet in zbegan. Kmalu izve še, da tudi Maxova družina ni nič boljša od njegove in da je zelo priljubljena sošolka Maggie zelo drugačna od običajnih najstnic. Očeta sovraži, a Jack sčasoma ugotovi, da ga ima oče kljub vsemu še vedno zelo rad. Vse bolj se ukvarja z bolečim vprašanjem, kaj pa, če je tudi on tako kot njegov oče, homoseksualec?! Kako bi se počutil in znašel v družbi? Ob pomoči sošolke Maggie, prijatelja Maxa in njegove družine in seveda brezpogojne ljubezni svojih staršev Jack spozna, da se moraš naučiti biti toleranten do drugačnih.


Gomboc, Mateja: Matic in Meta vsepovsod

V tem poučnem bontonu za otroke se glavna junaka, Matic in Meta, s svojima družinama in s prijatelji odpravita v gledališče, v knjižnico, v cerkev, v bolnišnico, na pogreb, na obisk, v park, v živalski vrt, na rojstni dan … Skupaj gresta tako v različne kulturne ustanove, kjer se je treba pravilno in lepo obnašati, pa tudi na mesta, kjer smo lahko bolj sproščeni. Tako lahko s prebiranjem kratkih zgodb, ki jih dopolnjujejo zanimive ilustracije, otroke na igriv način poučimo, kako se pravilno obnašamo vsepovsod. Kratkim zgodbicam pa so dodana še kratko zapisana pravila obnašanja.

 

 


Weniger, Brigitte: Vse si delimo!

Miška Maruška je bila vesela, ljubezniva in imela je veliko prijateljev. Jesen se je začela in jabolka so dozorela. Maruška se je zato odločila, da bo svoje prijatelje povabila na jabolčni piknik. S prijateljem ježkom sta jih šla iskat na veliko jaso sredi gozda. A glej ga zlomka, na jasi ni bilo niti enega samega debelega rdečega jabolka več. Kmalu se razkrije, da je polh Grega obral vsa jabolka. Pohvali se tudi, da bo vsa jabolka sam pojedel. Ježek, krt, žaba in kos so bili, skupaj z miško, zelo žalostni in jezni, da polh ni bil pripravljen jabolk deliti z nikomer. A prijatelji stopijo skupaj in se odločijo, da bodo vsekakor imeli zabavo. Vsak od njih ima nekaj, kar bo lahko delil s prijatelji. Na koncu se jim priključi, ves skesan, tudi polh z jabolki. Vsi skupaj si priredijo jabolčno-palačinkin piknik in zadovoljni ugotavljajo, da če si vsi nekaj delijo tudi drug za drugega skrbijo.


Kloeppel, Carol: Draga Nemčija (Američanka v Nemčiji)

Velika ljubezen do Petra Kloppela prepriča Američanko Carol, da zapusti svojo domovino in se preseli v Nemčijo. Velik izziv ji predstavlja jezik, vendar kmalu spozna, da so v novi domovini še večje ovire od govora. Navade Nemcev so popolnoma drugačne od ameriških! Carol spozna, da niti postelje ne zna postlati na pravi način. Med veliko izbiro kruha, klobas in sirov se počuti popolnoma izgubljeno. Nikakor ne razume, zakaj ob selitvi vzamejo Nemci staro kuhinjo v novo domovanje. Še manj vseh tistih, ki hodijo po nakupih in se s polnimi vrečkami vračajo proti domu – peš! Novi sodržavljani ločujejo smeti z največjo natančnostjo. In žal so zelo birokratski. Vsak dan spozna nove navade soljudi, ki jo začudijo. Zgodba je napisana na humoren način, obravnava pa resne stvari. Pokaže nam, kako zelo smo si ljudje po eni strani podobni, po drugi so med nami nevidne razlike. Ki pa se jih da z dobro voljo premostiti!


Lloyd, Josie in Emlyn Rees: Jack in Amy

Duhovito napisan roman o srečanju, ljubezni, nesporazumih in krpanju le-teh med glavnima junakoma romana. Na prijateljevi zabavi ob rojstnem dnevu se spoznata tridesetletni Jack ter petindvajsetletna Amy. Jack je že pred leti prenehal s študijem, ker je želel postati priznani slikar. Živi v prijateljevem stanovanju, ustvarja v njegovem ateljeju in čaka na svoj trenutek. Amy je brhka punca s svojim stanovanjem in dobro izobrazbo. Celih šest mesecev je brez fanta in je zaradi tega v krizi. Že prvi večer se skupaj odkradeta z zabave v njeno stanovanje, kjer se celo noč pogovarjata in pridno praznita steklenico viskija. Amy proti jutru odkrito potoži, da že pol leta ni seksala, ker je v iskanju pravega fanta. Ob tem priznanju Jack brezglavo zbeži. Po nekajdnevnem razmisleku pa jo pokliče in povabi na večerjo, da bi nadoknadila zamujeno. Ampak ljubezenska razmerja pač niso preprosta … Duhovito napisan roman, ob katerem se boste zabavali.


Monroe, Colleen: Božični nagajivčki

Ob vsakem božiču v snežnem zimskem večeru oživijo magična bitja. Nagajivčki so drobcena bitja s svetlečimi krilci ter velikimi rdečimi nosovi. Na njihovih antenah bingljajo zlati zvončki. Izberejo si hišo in se pritihotapijo vanjo. Tam delajo same lumparije: luknjajo nogavice, lomijo sladkorne palice, pojedo piškote, popijejo mleko, namenjeno Božičku … V njihovih dejanjih ni zlobe, le nagajivost in želja po dogodivščinah. Česa vsega se še spomnijo ti mali škratki, preberite v tej knjigi in podoživite čudež božičnega večera.

 

 


Erickson, Carolly: Skriti dnevnik Marije Antoanete

Razgibana in barvita pripoved nas popelje v Francijo v 18. stoletje. Pripoveduje o francoski kraljici; najprej o njenem otroštvu, ko je bila še še avstrijska nadvojvodinja Marija Antonija. Poročila se je z medlim in neodločnim francoskim kraljem Ludvikom XVI., s katerim se je sicer razumela, ljubezni med njima pa ni bilo. Knjiga govori tudi o njenem naivnem usmiljenju do lačnih kmetov, ki so pred vrati Versaillesa glasno zahtevali kruha. In o njeni strastni ljubezni do švedskega plemiča Axela Fersenom. Pa o prijateljstvu s služabnikom Ericom ter o njegovi ljubosumni ženi Amelie. Vse to spleta in prepleta njeno življenje od rojstva, pa vse do njene smrti med francosko revolucijo, ko so jo usmrtili pod giljotino. Dnevnik je izmišljen, avtorica, ki je tudi zgodovinarka, se v glavnih orisih opira na zgodovinska dejstva. Kar nekaj oseb in dogodkov pa je plod pisateljičine domišljije.


Valovanje misli

V dolgih zimskih večerih nam bo branje pesmi polepšalo in obogatilo dneve. V pesniški zbirki Valovanje misli so zbrani odlomki pesmi petdesetih različnih avtorjev. Čakajo le, da jih ponotranjimo. Vprašaj zvezde, kaj so zapisale. Vprašaj karte, kaj ti povedo. Šamana vprašaj, kaj ti je storiti, ko v tvojo dušo se priplazi dvom. Odgovori, seveda, čakajo v tebi. (Mark Ardent, iz pesmi Morganine rune)

 
Izdelava spletnih strani: AV studio