Ideogram fotoaparata
_navigation/knj/title

Dobro je vedeti

Knjižnica VelenjeGradivoKnjižni kotičekLeto 2012December 2012


December 2012

Božična kuharica

Prihaja čas božiča in čas adventa, ki je za nekatere najlepši čas leta. V tej knjigi boste našli 100 slastnih božičnih receptov, nove ideje za praznične dni, številne nasvete glede organizacije, da boste božič pričakali sproščeno. Prebrali si boste lahko tudi zgodovino božičnega drevesa, zelo koristen pa nam bo tudi seznam opravil in časovni načrt za božične priprave. Naj bo božič praznik čutov in majhnih ali velikih radosti. Prav tako drži, da je čas med novim letom in božičem primernejši za hujšanje kot čas med božičem in novim letom. Recepti iz te knjige naj vas navdihnejo, da boste božični čas izkusili z vsemi čuti.

 

 


Gardner, Sally: Rdeča ogrlica

V romanu Rdeča ogrlica avtorica popelje bralce v zgodovino, v čas francoske revolucije leta 1789. Zgodovinsko ozadje usodnih dogodkov tistega časa je pisateljica mojstrsko prepletla z mešanico ljubezenske zgodbe in kriminalke, oboje pa povezala z opisi skrivnostne in mistične romske magije. Glavni junak Yann Margoza je mlad fant romske krvi, ki ima sposobnost branja misli, vzgaja pa ga njegov prijatelj pritlikavec Tetu. Po spletu okoliščin se njune poti križajo s šepavo deklico Sido, ki jo njen oče, pohlepni markiz Villeduval, ne mara ter zlobnim grofom Kalliovskim, ki hoče Sido za svojo ženo. Skozi zgodbo se njihove usode ves čas nevarno prepletajo, napetost pa dodajajo slikoviti opisi dogodkov, ki so pripeljali do francoske revolucije.

 


Jarc, Janko – Smiljan: Samo še pet minut

Pisatelj nam v tej knjigi ponuja » pehar kratkih zgodb«, ki so razdeljene na pet vsebinskih enot. To so preproste zgodbe iz življenja mladih ljudi, ki jih je sam srečeval, ko je delal kot vzgojitelj v Prehodnem mladinskem domu in v Dijaškem domu. Večina zgodb je bilo objavljenih v reviji Ognjišče in so pri bralcih naletele na topel sprejem. V prvem sklopu zgodb govori o pomoči mladih starejšim ljudem in o sreči, ki so jo sami doživeli pri tem. Staro mamo opiše kot tiho, skromno, neopazno, čudovito in zaradi tega se mu je vtisnila globoko v spomin. In ravno v času Miklavža, je zanimivo prebrati zgodbico Miklavževo darilo, v kateri je Miklavž dodal vsem svoj dar - ne na krožnik, temveč v srce.

 


Mlakar, Ida: O miški, ki je brala pravljice … in češnje

Velika in bogato ilustrirana slikanica Ide Mlakar je namenjena najmlajšim bralcem, predvsem tistim, ki ne berejo radi. Glavna junakinja je miška Špela, ki zelo rada bere in ima svojo knjigo pravljic vedno s seboj. Nekega dne jo nalašč pozabi pri prijatelju levu Hvastji z namenom, da bi končno že kaj prebral. A njemu se zdijo knjige nekoristne. Še jesti se jih ne da. Levu se namesto knjige cedijo sline po slastnih češnjah, ki jih gledata z miško Špelo z balkona. Kar z balkona se jih skuša polastiti, a zaradi svoje nespametnosti pristane na trdnih tleh. Miška Špela, ki je bolj bistra in preudarna kot lev Hvastja, uporabi svojo knjigo pravljic kot podstavek pod lestev in spleza na češnjo. Ker verjame v pravljične junake in njihovo moč, lahko bere oboje, pravljice in češnje. Kaj pa lev Hvastja?

 


White, Kathryn: Dragi božiček

Ravno pravšnja knjiga za čarobni čas, ki prihaja. Medvedek in zajček najdeta pismo, ki se je na poti do Božička izgubilo. Ampak, če ne bo prispelo do Božička, bo nekdo ostal brez darila. Napneta vse svoje moči in po dolgem in napornem iskanju končno prispeta do Božičkove votline. In kaj vse se tam dogaja? Vse naokrog je polno daril, ki že čakajo, da jih jelenčki in Božiček odnesejo otrokom. Medvedek in zajček pomagata miškam zavijati darila in Božiček ju povabi, naj mu pomagata vsa darila varno spraviti do otrok. Bo ostalo kakšno darilo tudi za medvedka in zajčka?

 

 


Božič, Urška: Pravljična joga

Pravljična joga je simpatičen priročnik vadbe joge za otroke, stare od 2 do 5 let. Avtorica je dolgoletna učiteljica joge, ki se je s pravljično jogo intenzivneje začela ukvarjati po rojstvu svojih dveh hčera. Kot pravi, so otroci naravni talenti za jogo, saj podzavestno polno dihajo in so izjemno gibljivi. Pravljična joga je vodena vadba z elementi joge, v asano pa malčke zvabi pravljica. Tako se otroci neizmerno zabavajo ob poslušanju, hkrati pa lahko postanejo karkoli: brhek metulj, junaški lev, hitra raketa ali leteča preproga. »Pravljična joga poudarja nenasilen in spoštljiv odnos do sveta, soljudi in do samega sebe, poudarja prisotnost v danem trenutku, predvsem pa poudarja pozitivnost in netekmovalnost.«

 


Muha, Viktorija: Lepo vedenje za mizo; Lepo vedenje v javnosti

Novi knjigi poučne zbirke o lepem vedenju in primernem obnašanju za mizo in v javnosti prinašata kup nasvetov otrokom in mladostnikom. V zbirki sta sicer še knjigi Lepo vedenje po telefonu in Lepo vedenje na obisku, ki prav tako na iskriv in slikovit način predstavljata pravila lepega obnašanja. Prijazni priročniki so nedvomno vredni branja, saj bodo prav vsem, tako staršem, vzgojiteljem, učiteljem in seveda tudi otrokom in mladostnikom prihranili marsikatero nepotrebno zadrego.

 

 


Pahor, Boris: Knjiga o Radi

Skoraj petsto strani obsežna Knjiga o Radi, ki je nastajala dobri dve leti, med letoma 2009 in 2011, je najnovejši knjižni izdelek Borisa Pahorja, s katerim je Pahor postavil literarni spomenik svoji življenjski sopotnici Radislavi Premrl. Knjiga je sicer razdeljena v tri sklope in je nekakšna mešanica njegovega političnega angažiranja, preživetega trpljenja in očiščevalne ljubezni. Globalna atmosfera, v katero je delo zavito, vsebuje nekakšen nerazložljiv priokus; in sicer kako je Boris Pahor, sinonim za humanista, pričevalca in izpovedovalca zgodb in preteklosti, pozabljal in z distanco dojemal nekoga, ob katerem je preživel več kot petdeset let.

 

 


Jančar, Drago: Drevo brez imena

Najbolj prepoznaven slovenski pisatelj na tujem je psihološko zgodbo arhivarja Janeza Lipnika spretno umestil na prelom tretjega tisočletja. Med svojim delom glavni junak naleti na izrazito erotične spomine slovenskega serijskega ljubimca iz časa med drugo svetovno vojno in po njej. Raziskovanje podrobnosti v zvezi z identiteto ljubimca in njegovih žensk mu odpre tudi zastrto plat njegovega intimnega in dolgočasnega zakonskega življenja in zamolčane skrivnosti v zvezi z njegovo ženo.


Benyovsky Šoštarić, Kornelija: Zeleni kvadrat

Knjiga prinaša v besedi in sliki zdravje iz organskega vrta. Njen moto je »Naravno, sproščeno in z užitkom do lepih in zdravih pridelkov.« V knjigi spoznamo življenje in delo na ekološkem vrtu: od priprave parcele, gnojenja in plemenitenja tal, odločitve o izbiri rastlin, njihove nege med letom, do pobiranja pridelka. Skratka, vrt ni muka ali boj z naravo, temveč opazovanje, poskusi in ustvarjanje. Ura v vrtičku je tudi čas pogleda, ki se pase na barvah cvetov, sledi lovu pikapolonic na uši ali se čudi bujni rasti rastlin. Tudi fizično delo ne jemlje kot nadlogo, marveč kot priložnost, da pretegne svoje ude. Plačilo pa so potem čudoviti okusi doma vzgojenega – nekaj, kar se ne da kupiti. Vrtnarjenje postane filozofija bivanja. Priročnik s čudovitimi fotografijami izpod peresa uspešne zagrebške vrtnarice in oblikovalke vrtov je za nas zanimiv tudi zato, ker opisuje zeleno oazo hrvaškega Zagorja, ki je v naši neposredni bližini in dejansko predstavlja rastline, ki uspevajo tudi pri nas.


Corderoy, Tracey: To je moje!

Tokrat priporočam v branje za najmlajše zabavno in ilustrativno privlačno slikanico, s katero boste svoje mlade nadebudneže vzgojno ter na podlagi pravljice naučili, kako pomembno je deliti stvari z drugimi. Slikanica je privlačna še zaradi drugega razloga: tigrček Grivček (igrača), ki je »predmet spora« v igri med dvema medvedkom in njegovo prijateljico Šapko, je mehak na otip ter ga otrok lahko začuti, če ga potipa. Skupek vizualizacije, slušnih zaznav, in možnost dotika predstavlja idealno kombinacijo za čimboljše zaznavanje in čimvečjo aktivnost miselnih procesov naših malčkov.

 


Legan, Jerca: Drevo

Slovenska pravljica, ki je napisana hkrati še v treh svetovnih jezikih, je namenjena vsem radovednim malčkom, odraščajočim otrokom ter aktivnim staršem in starim staršem, ki s svojimi najmlajšimi radi preživljajo prosti čas ob branju knjig, ki so zabavne in poučne obenem. Drevo/Baum/Tree/L’Arbre je četrta samostojna oziroma osma knjiga avtorice doktorice Jerce Legan Cvikl, antropologinje, publicistke in strokovnjakinje za strateško komuniciranje. V pravljico je vpletla svoja sinova, ki sta tudi glavna junaka pravljice. Fantka se morata povzpeti na velikansko in skrivnostno drevo, kamor si nihče ne upa, da bi rešila svojo prijateljico Rožico. To jima kljub številnim oviram (oblak, sonce, zvezde …) tudi uspe, za kar sta na koncu nagrajena. Pravljica govori o temeljnih človeških vrednotah, ki jih potrebujemo pri plezanju po poti življenja, zato ima tudi humanitarni pomen. Ilustracije je ustvarila slovenska umetnica Taja Sever, letošnja prvonagrajenka za najboljšo ekološko slikanico.


Timbrell, John: Paradoks strupa

Kemikalije kot prijatelji in sovražniki je podnaslov zelo impresivne knjige toksikologa Johna Timbrella, ki nam v preko 300 straneh predstavi pomen koristnih in škodljivih učinkov različnih kemikalij in tako poskuša toksikologijo kot vedo na poljuden način predstaviti širši javnosti. Kemikalije imajo večkrat negativen prizvok, vseeno pa jih nikakor ne smemo podcenjevati. Prav tako je tudi še vedno aktualen Paracelsusov citat: »Vse snovi so strupi, nobene ni, ki ni strup. Le odmerek loči strup od zdravila.« Z znanstvenim razumevanjem kemikalij, s katerimi pridemo v kontakt povsem naključno ali namerno, lahko ocenimo, kakšno je dejansko tveganje pri njihovi uporabi in se naučimo varno živeti z njimi. Navsezadnje je tudi zaradi številnih konkretnih primerov zastrupitev in posledic le-teh knjiga zelo zanimivo branje za vse, ki jih tovrstna tematika zanima.

 


Mansell, Jill: Ljubezen se zgodi

Knjiga Ljubezen se zgodi že s svojim naslovom pove, da gre za lahkotnejšo tematiko, za odlično kombinacijo romantike in humorja, za rahločutno zgodbo iz angleškega podeželja, za sanjarjenje mlade in lepe Cleo o princu na belem konju – kar je lahko dobra izbira za dolge in hladne zimske dni oziroma noči. Zgodba je prejela celo nagrado Pure Passion za najboljšo romantično komedijo. Mlada voznica taksija Cleo z moškimi nima prave sreče. Ko spozna Willa, je prepričana, da si bo z njim ustvarila vsaj tako lepo življenje, kot ga ima njena starejša sestra Abbie. Vrnitev uspešnega umetnika in bivšega sošolca Johnnyja, ki je bil vzrok srednješolskih sramotnih zbadljivk in ponižanj, in pojav komaj polnoletne Georgije, ki najde svojega očeta v Abbiejinem soprogu, ustvari komične situacije, željo po maščevanju, hkrati pa tudi pridih romantike in hrepenenja. Ljubezni se seveda ne da načrtovati, ljubezen se lahko le zgodi ...

 
Izdelava spletnih strani: AV studio