Ideogram fotoaparata
_navigation/knj/title

Dobro je vedeti

Knjižnica VelenjeGradivoKnjižni kotičekLeto 2013Maj 2013


Maj 2013

BODENSTEIN, Katharina : Naravna kozmetika iz mojega vrta

od - Odrasli / 646 - Oblačilna tehnika, ml - Mladina / 646 - Oblačilna tehnika

Narava nam nudi vso obilje, le vzeti ga moramo. Dišeči cvetovi, zeleneči listi, slastno sadje in vitaminov polna zelenjava nam ne razvajajo le brbončic, temveč tudi našo kožo in lase. V knjigi najdemo navodila za izdelavo naravne kozmetike za vsak tip las in kože. Medtem, ko nabiramo sestavine, pa nam do zdrave prekrvavitve pomaga tudi sprehod v naravi. Potrebujemo še nekaj sestavin iz kuhinje, kot so smetana, med in zdravilna glina. In pa, kot pripomočke, kuhinjsko tehtnico, merilno posodo, steklene posodice, kuhinjske deske, lij, metlico za mešanje, kuhalnico in kozarce z navojem. Sedaj lahko začnemo ustvarjat … Pomladanske rastline, ki pripomorejo k lepoti in zdravju naše kože ter las: čemaž (pasta za nečisto kožo), breza (sok za bujne lase, regenerator za lase), kopriva (sopara za čisto kožo, losjon za lase, za lesket las), marjetica (za čisto in sijočo polt, tinktura, mazilo za nečisto kožo), bezeg (para za kožo, mazilo za roke), regrat (obkladek za svežo kožo, poparek za krepke lase), lipa (čistilna maska, zdravilna para, balzam za lase), meta (piling za noge, olje za telo, osvežilna kopel), suličasti trpotec (obkladek za čisto kožo), melisa (ustna vodica za svež dah, medena kopel) … Veste, da sveže zmečkani listi melise hladijo in blažijo bolečino pri čebeljem piku?


KÖNING, Karl: Bratje in sestre: zapovrstje rojstev kot usojenost

od - Odrasli / 159.9 - Psihologija

Avtor se je lotil raziskovanja družabno socialnih odnosov med brati in sestrami. Razlike med prvo, drugo, tretje … rojenimi otroci so velike. Ugotovil je, da položaj v vrsti rojstev ne določa stopnje inteligence, niti nadarjenosti, pa tudi ne temperamenta in značaja. Omenjene lastnosti so izključno osebnostne. Odločilno pa je za obnašanje človeka v skupnosti. Bistveno določa način, s kakšnim se odziva drugim ljudem, določa njegovo sposobnost za sklepanje prijateljstev. Vrstni red v verigi rojstev precej vpliva celo na izbiro življenjskega partnerja. Prvorojenec ima drugačne možnosti za odnose s soljudmi kot drugorojeni. Tretji otrok je spet drugačen, četrti ponovi socialne poteze prvega, tako kot peti poteze drugega, šesti pa je podoben tretjemu. Edinec je v tem pogledu spet drugačen. Prvorojenec je zaradi svojega prvorojenstva človek, ki je navezan na tradicijo, če to hoče ali ne, če to njegovemu temperamentu in načinu življenja ustreza ali ne. Usoda ga je prisilila, da je postal realist, ohranjevalec in varuh. Ohraniti mora tisto, kar je bilo že doseženega. Drugorojenec je človek, ki je zasidran v samem sebi – svoboden, nevezan, celo potepuški. Ves svet je njegov, ne da bi si ga lastil, ampak da bi se ga veselil. Največkrat je upornik. Tretji je posebnež in tujec. Drugi se rad vrača domov, tretji pa ne. Je samosvoj, zaprt vase in stremi za komaj dosegljivimi cilji. Edinec je poseben primer. Je osamljen otrok. Sicer si želi družbe drugih, vendar, ko jo dobi, si spet želi biti sam. V čustvih edinca je dvojnost: srečati druge ljudi in postati eden izmed njih – potem pa se spet vsem odtegniti. On je namreč otrok na pragu. Prav njegove lastnosti pa ga lahko vodijo k visokim dosežkom in veliki popolnosti.


ROZMAN Roza, Andrej: Gospod Filodendron in nogomet

ml - Mladina / C - Cicibani

Gospod Filodendron je človek, ki mu precej rado gre kaj narobe. Ima pa srečo. Vsaka situacija se na koncu obrne njemu v prid. Kaj naredi gospod Filodendron, ko mu nogometna ekipa ne dovoli več igrati z njimi? Seveda, ko pa prijemlje žogo kar z rokami! Odloči se, da bo ujel luno in vsi bodo želeli igrati nogomet z njim. Mu bo uspelo? Naslednjič najde slamnik in si strastno zaželi, da bi posijalo sonce. Ko sončne žarke le dočaka, ga preseneti veter, ki mu slamnik nagajivo odpihne z glave in hop! v lužo. Ujezi se na lužo, na veter, na kamen, na zemljo … Na koncu pa … Gospod Filodendron je imel čevlje, ki so mu bili premajhni. Zato jih je zamenjal za rolerje, te za staro kolo, kolo pa za … Avto? Ali kaj drugega? Zgodilo se je, da se je prebudil v mraz. Kako ga pregnati? Za zelo dobro rešitev se izkaže, če mraz brcaš, boksaš in klofutaš. Ne verjamete? Ob prebiranju te knjige vam bo hitro vse jasno!


CHILD, Lauren: Za šolo sem absolutno še premajhna

ml - Mladina / C-Sz - Cicibani-Slikanice zaboji

Čarli ima mlajšo sestrico Lolo. Starša pravita, da bi že lahko šla v šolo, da je že dovolj velika. Lola pa išče izgovore: ni dovolj velika, nima časa … Tudi brat jo skuša prepričati. Ker ima čisto svoj način, Lolo že skoraj pregovori, da spremeni svoje mnenje o šoli. Ampak, kaj naj obleče? Bo njeno najljubše oblačilo, preobleka za aligatorja, primerna? In kaj bo jedla, je namreč precej izbirčna? S komu se bo družila? In, najpomembneje, kako se bo v šoli počutil njen nevidni prijatelj Soren Lorensen? Kaj bo naredil, če ne bosta mogla sedeti skupaj? Kaj bo storil, če ne bo znal šteti, pisati in brati? Kaj, če nihče ne bo hotel govoriti z njim in bo čisto osamljen? Kako se razplete prvi dan v šoli za malo Lolo in njenega nevidnega prijatelja Sorena, preberite v tej navihani in hudomušni knjigi.


DAVIES, Hunter: The Beatles

od - Odrasli / 929 - Biografije ml - Mladina / 929 - Biografije

Letos mineva 50 let, odkar so Beatli in beatlomanija preplavili svet. Kdo so bili ti štirje »hroščki« - John Lennon, Paul McCartney, George Harrison in Ringo Starr? Kako so živeli kot otroci, kaj jih je zaznamovalo, na kakšen način so se našli skupaj? Knjiga nam razkriva pogled na njihove začetke in čase največje slave. Napisana je bila leta 1968, z dodatkom iz leta 1978. Spoznamo jih kot otroke, mladeniče in odrasle može. Z njimi čutimo, ko se kalijo v Hamburgu. Zvemo vse o njihovem načinu oblačenja, nastanku znamenite beatlovske frizure, mnogo o njihovih prijateljih in prijateljicah ter kasnejših soprogah. Prebiramo o njihovih strahovih pred prihodom v ZDA, izvemo, zakaj so jih vneti oboževalci obmetavali z želatinastimi bonboni, kako je John Lennon spodbudil kraljico k ploskanju, na kakšen način so ubežali ponoreli množici oboževalcev, kako je dobila naslov pesem Lucy in the sky with diamonts … Vsem ljubiteljem Beatlov in njihove glasbe ta knjiga ponudi vpogled v ozadje njihovega življenja in plodnega glasbenega sodelovanja.


FIGES, Orlando: Šepetalci

od - Odrasli / 34 - Pravo

Orlando Figes, britanski zgodovinar in raziskovalec, je avtor številnih monografij o ruski zgodovini, za katere je prejel več pomembnih nagrad. Slovenski bralci ga poznamo po odličnem romanu Natašin ples, v katerem je predstavil kulturno zgodovino Rusije. V novejšem, izvrstnem in obsežnem delu Šepetalci pa nam avtor prikaže izjemno težke čase v Stalinovi Rusiji. Opisuje zasebno življenje milijonov Rusov pod Stalinovo tiranijo, zelo pretanjeno izriše strašljivo podobo totalitarne družbe, v kateri so vsi šepetali – bodisi, da so hoteli zaščititi svoje bližnje, bodisi, da so ovajali druge. Figes je v knjigi uporabil material ruske humanitarne organizacije Memorial, ki se je poglobila v žrtve rdečega terorja in izdelala bazo podatkov z več sto tisoč imeni. Šepetalci pripovedujejo skrivne zgodbe mnogih družin, ki so delile podobno usodo kot družina Golovinovih. Podobno kot Antonina so milijoni živeli v neprestanem strahu zaradi preganjanja, ki je doletelo njihove sorodnike. Avtor veliko pozornost posveča zasebnemu življenju sovjetskih družin, kaj so v resnici mislili in čutili v letih Stalinove vladavine.


PAVER, Michelle: Božanstva in bojevniki

ml - Mladina / P - Pionirska književnost

Božanstva in bojevniki je nova zbirka, ki se dogaja v bronasti dobi v Sredozemlju v času plemenskih poglavarjev, bronastega orožja, bojnih vozov in čarovniških urokov. Zgodba se dogaja pred tri tisoč petsto leti v deželi, ki jo imenujemo stara Grčija. Glavni junak je deček Hilas, sirota brez staršev, ki ima težko mladost in se preživlja kot kozji pastir. Nenadoma ga začno preganjati bojevniki z bronastim orožjem, ki ubijejo pastirja Skirosa, skrivnostno pa izgine tudi njegova sestra Isa, s katero sta se utaborila v votlini. Črni bojevniki hočejo zdaj še njegovo truplo zato Hilas pobegne čez morje do otoka Plavutastih ljudi. Tu spozna svečeničino pobeglo hči Piro, spozna pa tudi prijatelja delfina. Še vedno išče svojo sestro, a črni bojevniki so mu ves čas za petami in so neusmiljeni.


ČERNIČ, Jure: Bebo

ml - Mladina / M - Mladinska književnost

Knjiga Bebo je literni prvenec Jureta Černiča, je zgodba o srčnosti, neomajni volji in optimizmu. Avtor je v uvodu zapisal: »To je zgodba o prijateljstvu in ljubezni. In moči volje in pozitivne energije. Površnemu bo polna predsodkov, v resnici je povsem brez. Tako naj se tudi bere.« Pisatelj je na zabaven in preprost način opisal fanta Benjamina, ki je drugačen, kot drugi otroci. Ima motnjo v duševnem razvoju. Je bolj počasen in neroden, a zelo vztrajen, iskren in načelen. Staršev v začetku, ko je bil Benjamin še majhen, ni motilo, da ga je njegov brat Jani klical Bebo. Pozneje, ko so odkrili prikrito napako, pa jima je bilo, kot bi ju z nožem zarezal v srce. A Benjamin ima srečo. Ima starejšega brata Janija, ki Beba vzame povsod zraven in ga nauči vsega, kar naj bi znali fantje. Ima mamo, ki ga ima zelo rada, čeprav jo zelo boli, ko vidi, kako se mož sramuje sina. Toda Bebo s svojo vztrajnostjo in ob pomoči zidarskega mojstra Ibra konča poklicno šolo za zidarje, dobi službo in si pridobi celo naklonjenost očeta. »Kajti, ko se enkrat Bebo nekaj nauči, to Bebo zna.«


ELLIOTT, Rebecca: Mala Zoja

ml - Mladina / C-Sz - Cicibani-Slikanice zaboji

Avtorica v slikanici za otroke z zelo izbranimi besedami pripoveduje o mali deklici Zoji, ki je ostala sama, brez staršev. Živi v sirotišnici, kjer se počuti osamljena in izgubljena. Nekega dne, ko gredo na izlet, jo skupina po nesreči pozabi v živalskem vrtu. Svoje zatočišče najde med živalmi, ki jo sprejmejo med sebe in postanejo njeni prijatelji. Novo družino, ljubezen in pripadnost povsem nepričakovano nekega dne najde med osebjem živalskega vrta.

 

 


CURTO, Rosa Maria: Naučimo se risati. Poklici

ml - Mladina / 74 - Risanje. Oblikovanje. Uporabna umetnost

Otroci že vrtcu radi govorijo kaj bodo, ko bodo veliki in se radi igrajo o poklicih. S pomočjo te knjige pa se lahko naučijo risati ljudi v različnih poklicih: varuško, kuharja, slaščičarko, zdravnico, frizerko, krojača. glasbenico … Narisani so tudi vsi pripomočki, orodja in drugi predmeti, ki so značilni za posamezne poklice in jih s pomočjo knjige spoznamo ter se jih lahko naučimo narisati. Zato hitro vzemimo v roke svinčnik, papir, barvice in se spremenimo v prave male umetnike.

 

 


RAKOVEC, Felser, Zlatka: Na valovih sreče in pogube: kraljica Barbara Celjska

od  -  Odrasli / 821-311.6  -  Zgodovinski roman

Avtorica, doktorica klinične psihologije, se je lotila pisanja o Barbari Celjski zgolj iz lastnega zanimanja za zgodovinske in literarne like. Zgodba, ki je nedvomno podprta z vsemi zgodovinskimi dejstvi, ki so ji bili na voljo, nosi v sebi pripoved o t. i. Črni kraljici, najmlajši hčeri grofa Hermana II. Celjskega in ženi Sigismunda Luksemburškega. Ob branju spoznamo, da je bila Barbara Celjska izjemno pomembna in hkrati krivično prezrta osebnost evropske zgodovine. Zaradi svoje izjemne bistrosti se je že zelo kmalu zavedela svoje lepote in moči, ki sta ji jo dajala bogastvo in oblast. In čeprav je knjiga preplet zgodovinskega dogajanja poznega srednjega veka, je avtorica v čustveno zgodbo vpletla tudi kanček domišljije in svojih razmišljanj.

 


SÁNCHEZ Rugeles, Eduardo: Ljubljana

od  -  Odrasli / 821-311.2  -  Romani ostalih narodov

 

Mladi pisatelj v svojem romanu Ljubljana, ki je po mnenju venezuelskih kritikov njegovo najbolj drzno in zrelo delo doslej, raziskuje emigracijo kot način pobega iz venezuelske resničnosti, ki je generacijo, rojeno v poznih sedemdesetih in osemdesetih letih, že na pragu odraslosti pričakala z razočaranjem, tako s politiko kot z družbeno klimo. Naše glavno mesto, za Venezuelce tako eksotično in težko izgovorljivo, predstavlja v knjigi upanje. In obljubo boljšega. Glavni lik Gabriel prijateljevi sestri Carli še v najstniških letih obljubi, da se bosta nekega dne zagotovo srečala v tem mestu čudovitega imena. Čez leta se to tudi dejansko zgodi: srečata se na Zmajskem mostu ter skupaj preživita nekaj romantičnih trenutkov. Tako postane Ljubljana za Gabriela na nek način usodna.

 


ROZMAN, Andrej: Bober Bor

ml  -  Mladina / C-S  -  Cicibani-Slikanice

 

Simpatična zgodbica znanega slovenskega pisatelja, pesnika, dramatika in igralca z ilustracijami Zvonka Čoha pričara življenje bobra Bora, ki si nikakor ne želi celega svojega življenja preživeti v živalskem vrtu. Vse, kar si želi, je svoboda in plavanje v reki z drugimi bobri, ki niso njegovi sorodniki. Zato se odloči pobegniti. Skozi številne dogodivščine, ki niso vedno samo prijetne, nazadnje le pride do čudovite reke in njegov trud je poplačan, ko sreča bobrovko Bronjo.

 

 

 

 


DOBBERS, Jens: Sreča. Kako je pravzaprav s tem?

ml  -  Mladina / P  -  Pionirska književnost

 

Drobna knjižica o kužku, ki želi najti srečo. Ampak to sploh ni tako preprosto kot se zdi na prvi pogled. Poizkusi pravzaprav vse, da bi postal in ostal srečen. Je sreča skrita v hrani, pijači, denarju, športu, naravi … ? Ob vseh stvareh začasno res postane srečen, a kaj, ko sreča nikoli ne traja prav dolgo. Ob koncu pa le ugotovi, da je prijateljstvo tisto, ki nam da največ. »Požvižgaj se na srečo! Glavno, da si dobre volje.«

 

 

 


SVETINA, Peter: Ropotarna

ml  -  Mladina / P  -  Pionirska književnost

 

Že uveljavljeni pisateljsko-ilustratorski tandem Peter Svetina in Damijan Stepančič tudi s knjigo Ropotarna ne razočarata. Tokrat pred nami zapleše divji tango mešanica pesmi, pravljic, zgodb in miniaturnih besedil, ki nam z vsako obrnjeno stranjo pripravijo pravcato presenečenje. Hudomušna kombinacija obrnjenega besedila, na glavo obrnjenih, izrazito poudarjenih in barvitih črk ter nenavadne ilustracije, dajejo knjigi pridih neurejenosti. Kot bi pogledali v razmetano otroško sobo, kjer pa razmetanost moti seveda samo odrasle, otrok pa v njej najde vse, kar potrebuje. Roppotarna je torej odličen naslov knjige in prispodoba za mešanico besedil, ki tičijo v njej.

  


GIDEON, Melanie: Žena 22

od  -  Odrasli / 821.111(73)  -  Ameriški romani

 

V zadnjem času so zelo popularni romani, zasnovani na podlagi popularne in za marsikoga nepogrešljive e-mail pošte. Takšna sta tudi romana avtorja Daniela Glattauerja Proti severnemu vetru in Vsakih sedem valov. Tudi prvenec Melanie Gideon je pravi bralni dragulj za ljubitelje elektronskih sporočil, internetnega klepeta in drugih digitalnih medijev na eni strani ter za ljubitelje romantičnih ljubezenskih zgodb v stilu Dnevnika Brigget Jones na drugi. Naveličana vsakdanjega zakonskega življenja in ustaljenega vsakdana se Alice Buckle odzove na povabilo na sodelovanje v obširnem anketnem vprašalniku, pri čemer dobi na razpolago tudi pomoč Raziskovalca 101, na katerega se lahko kadarkoli obrne, če bi potrebovala razlago pri reševanju posameznih vprašanj. Postane Žena 22 in redni prijateljski klepeti po računalniku prerastejo v simpatičnost, ta v občudovanje in zaljubljenost, ki postavlja glavno junakinjo pred hudo dilemo, ali naj virtualno razmerje spremeni v resničnost ali naj se pravočasno umakne. Odločitev bo težka in bo nedvomno vplivala na družino, zakon, življenje. S čustvi nabita ljubezenska zgodba doživi na koncu presenetljiv preobrat. Izpoved neznancu je resnično lahko zelo močan afrodiziak …

 


SRANJE : ampak če se sekiraš, ne bo nič bolje

od  -  Odrasli / 821-8  -  Poligrafije

Kljub malce nenavadnemu naslovu knjiga koristnih nasvetov prinaša dobre misli, kratke prebliske znanih oseb, uporabne pregovore in druge življenjske resnice. Zagotavljam vam, da se boste ob branju tudi od srca nasmejali. In če se boste mestoma obenem tudi vsaj malo zamislili, je namen knjige dosežen. Skratka, branje vas nikakor ne bo pustilo ravnodušnega ali nedotaknjenega. In če sprejmemo, da se »sranje« pač dogaja in da ni nič boljše, če se sekiraš, nam bo neprimerno lažje. In za zaključek še dve poslastici neznanih avtorjev iz knjige: »Smisel življenja ni v čakanju, da se neurje poleže, smisel življenja je, da se naučiš plesati v dežju.« in » Nikoli se ne boj poskusiti; ne pozabi namreč, da so Noetovo barko gradili amaterji, Titanik pa profesionalci.«

 


VIDMAR, Janja: Ta slavna Nuška

ml  -  Mladina / P  -  Pionirska književnost

 

Naslov dela nam daje asociacijo na mladinski roman Smiljana Rozmana z naslovom Ta glavna Urša. Tokrat imamo pred sabo, poleg aktualne najstniške zgodbe, tudi zanimiv nov izziv – kombinacijo tekoče klasične zgodbe in stripa. Na domiseln način so speljani prehodi v strip in nazaj v tekoče besedilo, prav barvitost in razbitje stroge kompozicije pa privlači vse vrste mladih bralcev, zlasti tiste, ki sicer berejo zgolj »striparske zgodbe«. Tudi sama vsebina je mestoma rahlo zmedena, kot je zmeden in negotov čas odraščanja na prehodu iz otroštva v puberteto. Stilistično je uporabljeno moderno besedišče, kot so pogosto najstniški slengovski izrazi, besede iz angleščine ipd. Besedilo je na trenutke prav naporno brati, saj moraš slikanico v stripu obračati sem in tja, posamezne epizode pa se včasih končajo precej nepričakovano in puščajo bralca zmedenega.

Glavna tematika se vrti okoli rdečelase očalarke Nuške, ki odrašča in si na vsak način želi pridobiti slavo, ki bo segala malo dlje od kroga vsakdanje družbe. V iskanju novega učinkovitega zvezdniškega stila njena domišljija ne pozna meja, problem pa nastopi, kadar je mama doma, ker je takrat »mat« glavna, hči pa slavna. Priprave na popolno preobrazbo so težaven, obširen ter celovit projekt, fotrinmat pa sta na meji živčnega in migrene. Ko na koncu sreča v živo slavna dekleta iz ansambla Srčice in spozna, da so le-ta brez ličil čisto navadne dolgočasne piflarke, Nuška pride do življenjskega spoznanja, da slava in zvezdništvo nista nič drugega kot pravljice za odrasle. Prizemljeno ugotovi, da je v zadnjem času preveč zanemarjala šolo, prijateljice ter predvsem brez vzroka izzivala starše. Spet postane ta prava Nuška, ki ve, da ni pomembno, kako si videti. Njena samopodoba je rešena, življenje je njami.

 


GAUGHAN, Richard: Naključni geniji

od  -  Odrasli / 0  -  Splošno

ml  -  Mladina / 0  -  Splošno

 

Poljudno napisana in bogato ilustrirana monografija nam kronološko in strnjeno predstavi največja svetovna naključna odkritja v človeški zgodovini.  Za nek izum oziroma odkritje je v bistvu potrebno troje: pripravljenost, priložnost in želja. Vse ostalo se je nato zgodilo povsem slučajno. In seveda je bilo včasih potrebno še malo sreče. Tako v knjigi na zanimiv način spoznamo delo slavnih znanstvenikov, kot so bili Arhimed, Isaac Newton, Louis Pasteur, Aleksander Fleming ter mnogi drugi; seznanimo pa se tudi z dosežki manj znanih ali celo nepoznanih junakov, kot so izumitelji rentgenskih žarkov, varnega stekla, umetne gume, teflona, radia, mikrovalovne pečice ali viagre. Pravo vedoželjno potovanje nas popelje po znanstvenem in tehnološkem napredku, kjer so obrati usode, nepričakovani navdihi in nenadni preskoki v razumevanju pripeljali do hitrih sprememb v našem dojemanju sveta. Res poučno in zanimivo branje za vse generacije.

 


AYAKO, Brodek: Oblikovanje s papirjem

od  -  Odrasli / 74  -  Risanje. Oblikovanje. Uporabna umetnost

 

Vse ljubitelje ročnih del oziroma umetnosti želim opozoriti na novo izdan popolni vodič skozi številne tehnike oblikovanja papirja – od ročno izdelanega papirja do origamija in drugih umetnin, nastalih iz papirnatega materiala. Tako se lahko podrobneje seznanimo z različnimi postavljankami, papirnatimi skulpturami, osnovami knjigoveštva, umetniškega zvijanja trakov, rezanja in  tkanja papirja, izdelave kolaža, tehnike kaširanja in papirmaše … Jasnim navodilom so dodane lepe fotografije in nazorni prikazi postopkov po posameznih korakih. Z lahkoto bodo lahko tudi tisti, ki so umetniško malo manj nadarjeni, našli kakšno novo idejo in jo s pomočjo pričujoče knjige tudi udejanili.

 
Izdelava spletnih strani: AV studio