Ideogram fotoaparata
_navigation/knj/title

Dobro je vedeti

Knjižnica VelenjeGradivoKnjižni kotičekLeto 2013Oktober 2013


Oktober 2013

TEPEŠ, Miran: Proti soncu

od – odrasli / 821-992 – Potopisi

Miran Tepeš, nekdaj zelo uspešen jugoslovanski in slovenski smučarski skakalec, je avtor tega jadralskega potopisa. Pozimi je še vedno polno zaposlen s svojim delom pri smučarskih skokih. Spomladi in jeseni pa si vzame čas za jadranje. Je namreč navdušen jadralec. Po uspešno opravljeni prvi poti z jadrnico okoli sveta, med letoma 2006 in 2008, je pred nami sedaj knjiga z opisom drugega jadranja. Spomladi, leta 2010, ko je kupil nova jadra in opravil še nekaj izboljšav na svoji zvesti jadrnici Skokici, se je odpravil iz Slovenije, proti vzhodu, soncu na proti. Miran je večinoma jadral v družbi družine in prijateljev, nekaj milj pa je prejadral tudi sam. Potovanje ni potekalo čisto tako kot si je na začetku poti zamislil, a vseeno se je dobro izteklo, vedno je prišel na cilj. Potopis je obogaten s preko 300 barvnimi fotografijami, s katerimi si lahko še bolj živo predstavljamo daljne otoke, kraje na Miranovi poti okoli sveta.


TROLLOPE, Joanna: Druga ženska

od – odrasli / 821- 311.2 - Družbeni romani

Glavni junak tega romana je dvainšestdeset letni uveljavljeni in priznani odvetnik, Guy Stockdale. Po več kot tridesetih letih zakona z ženo Lauro, s katero sta si ustvarila dom in vzgojila dva, sedaj že odrasla otroka, Guy nenadoma razkrije, da ima že sedem let resno razmerje z mlado odvetnico Marrion. Lauri odkrito pove, da se želi ločiti in se znova poročiti z Marrion. Seveda so prizadeti vsi. Stvari se zapletejo in postanejo za vse boleče. Guyevemu razkritemu razmerju  se seveda pridruži še cela vrsta težav v družini, ki privrejo na plan ob očetovemu razkritju prešuštva. Žena se sprva sploh noče pogovarjati o ločitvi, obnaša se kot edina žrtev in vse v zvezi z ločitvijo celo preloži na pleča sina Simona, ki je tudi odvetnik. Simon ima težave z materino bolestno navezanostjo nanj, pa še njegov sin Jack se prebija skozi prvo zaljubljenost. Guyev mlajši sin Alen razkrije, da je homoseksualec. Marrion pa njena mati svari in prepričuje, da naj neha to zvezo z Guyem, s starejšim moškim. Guy se na koncu loči od žene, a se ne poroči z Marrion. Preseli se daleč na Škotsko, kjer zamenja hudo bolnega kolega sodnika.


HICKS, Esther in Jerry: Sara

ml – mladina / M – Leposlovje za otroke od 13. leta

Zakonca Ester in Jerry Hicks sta pri nas in po svetu znana kot avtorja številnih knjig v zvezi z zakonom privlačnosti in osnovami Abrahamovega nauka, ki jih razširjata in posredujeta nam, odraslim bralcem in poslušalcem. Lani pa je pri nas izšla prva knjiga za otroke in mladino zakoncev Hicks, z naslovom Sara, ki govori o osebnostni rasti pri otrocih. Glavna junakinja v knjigi je desetletna tiha, vase zaprta deklica, Sara. Zelo rada je sama, uživa v tišini lastnih misli in rada opazuje druge. Nima pa prijateljev, z nikomer se ne druži. Vedno in povsod - doma, v šoli, na ulici, na igrišču – je zatopljena v lastne misli, živi v čisto svojem svetu. Nekega dne pa spozna veliko skrivnostno ptico, sovo. Z njo se spoprijatelji in sova postane Sarin učitelj, njen sogovornik. Pogovarjata se o stvareh, ki deklico zares zanimajo. Sara se s pomočjo sove in njenih dobro namernih nasvetov v kratkem času zelo spremeni in se odpre. Nauči se opazovati sebe in svoje navade pa tudi druge okrog sebe. Sova ji odpre oči, kako pomembno je, da ugotoviš, kaj hočeš, zakaj si nekaj želiš in da ob tem pozitivno razmišljaš, da se ob tem dobro počutiš, da opazuješ vse okrog sebe, se pogovarjaš in najdeš stik z ljudmi, ki te obdajajo. Sara na koncu ugotovi, da je vedno vse prav, za nekaj in da, ko imaš odprto srce, pridejo k tebi samo dobre stvari.


NÖSTLINGER, Christine: Dobri zmaj in hudobni zmaj

ml – mladina / C – Leposlovje za otroke do 9. leta – slikanice zaboji

Deček Florjan ima dva zmaja, dobrega in hudobnega. Vidi ju samo Florjan, za vse ostale ljudi okrog njega, njegove domače in prijatelje, pa sta zmaja nevidna. Zmaja sicer prebivata v parku, v grmovju za kamnitim spomenikom. Vendar večkrat obiščeta Florjana doma in mu pomagata, da ga imajo otroci radi in da se s Florjanom igrajo, in takrat se, sicer ne rada, skrčita in se delata za hudobnega oziroma za dobrega zmaja. Zgodba pa se zaplete, ko se Florjan z mamico odpravlja na morje, pa zmaja naenkrat nočeta z njim, saj se morja bojita. Florjanu ne preostane drugega kot da tudi on sam ostane doma. Brez zmajev pa res ne more nikamor. Na koncu mamica najde čudovito in res pravo rešitev za vse. Zmaja skupaj s Florjanom in mamico tako uživata na morju, da jima mora Florjan dolgo prigovarjati, da se zmaja spet odpeljeta nazaj domov.


SMOLAR, Adi: Pujsa in Andrej Migec

ml – mladina / C – Leposlovje za otroke do 9. leta

Pujsa je morski prašiček in živi pri Andreju, ki se piše Migec. Pujsa ji je ime. Živi v svoji hišici z dvoriščem, ki ga včasih spremeni tudi v igrišče, sprehajališče ali počivališče. Zelo rada dobro je. Velikokrat ji je dolgčas in ker Andrej nima veliko časa zanjo, ker se kar naprej uči, se mora sama znajti. Tako si krajša čas z branjem časopisa, izmišlja si rime in iz njih spesni pesmice, igra nogomet s pšeničnimi zrni in vsake toliko časa ušpiči kakšno zabavno vragolijo, ko je sama doma. V prvi knjigi z ilustracijami Boža Kosa, ki je izšla prenovljena letos po več kot desetih letih, je zbranih šest hudomušnih zgodbic o Pujsi in Andreju Migcu. Če ne bi bilo revije Petka, v kateri so te zgodbice Adija Smolarja pred leti že izhajale, če ne bi bilo Boža Kosa, ki je pred leti ilustriral te zgodbice in če ne bi bilo Miha Kosa, ki je te risbice zbral, jih predal Adiju in dovolil njihovo objavo, potem tudi ne bi bilo knjižnih zgodbic o Pujsi in Andreju Migcu, ki bi nas nasmejale.


MAJHEN, Zvezdana: Sončne rime

ml – Mladina / C-S – Cicibani – Slikanice

Knjiga s prijaznimi pesmimi za otroke. Urejene so po letnih časih, v nas prebujajo veselje in igrivost v vseh obdobjih narave. Jeseni se tako vrnejo krave z gorske paše, otroci gredo v šolo, živali se grejejo na zadnjih sončnih žarkih, ptice se pripravljajo na let v tople kraje. Pozimi se veselimo prazničnih daril, drobna bitja si privoščijo zimsko spanje, obiščejo nas pustne maškare. Pomladi praznujejo naše mame, narava se prebuja. Poleti pa nas razvaja sonce, razigrano uživamo v morskih valovih, mnogo otrok se udeleži kolonije, ljudje postanemo norčavi in sproščeni.
Vsi letni časi skrivajo v sebi magijo lepote. In če bi katerega od njih zamudili, bi bili prikrajšani za veliko užitkov.
... Srečno, Ian, bodi zdrav,
dobrohoten in zvedav;
tudi dečki tvojih let
ste pomembni za naš svet!

V sebi nosite nebo,
sanje za nekoč, ko bo
čas drugačen kot sedaj –
brez meja in brez ograj!

 


JIMENEZ, Juan Ramon: Izbrane pesmi

od – Odrasli / 821-1 – Pesništvo

Juan Ramon Jimanez je bil španski pesnik. Pisati je začel že kot petnajstletnik, njegova prva pesniška zbirka je bila izdana, ko je štel 19 let. Za svoje delo je dobil leta 1956 Nobelovo nagrado za književnost.
Andaluzijska otožna pokrajina, kjer je preživel svoje otroštvo, je v njemu pustila večen pečat. Svetlemu času zelenih dvorišč je sledilo temnejše obdobje, ko se je šolal v šolskem zavodu. Po srednji šoli je začel študirati pravo v Sevilli, ampak le zaradi očetove želje, njega je namreč vleklo k slikarstvu in poeziji.
Za pokušino del pesmi Bela luna:
Bela luna jemlje morju
morje in mu daje morje. S svojo lepoto,
z mirno in čisto zmago
doseže, da je večna in edina resnica
to, kar prej ni bilo …


HAMPSHIRE, Kristen: Vse o mačkah v 365 dneh

od – odrasli / 636.8 – Mačke

Vsak ljubitelj mačk ve, da so te živali enkratna mešanica neodvisnosti ter ljubeče privrženosti. Zelo samosvoje so, pri tem pa ves čas preverjajo, če smo še vedno v njihovi bližini. Mačke in »mačji ljudje« priznavajo nikoli napisana pravila o medsebojnem spoštovanju osebnega teritorija, svobode in inteligence.
Knjiga je oblikovana kot opomnik, da bomo čimbolj uspešno negovali in razumeli svojo mačko. Lahko jo prebiramo na več načinov – lahko jo preberemo kot roman, v enem dahu od začetka do konca. Lahko vsak dan preberemo le eno poglavje, dela bo dovolj za celo leto. Lahko jo odpremo kjerkoli na sredini in začnemo brati tam. Lahko jo na glas beremo svojim mačkam. Ni napačnega prebiranja te knjige.
Poglavja s ponedeljki nam dajejo osnovne informacije o potrebah domače mačke. Torki so rezervirani za zabavne mačje zgodbe. V sredinih poglavjih se naučimo, kako skrbeti za zdravje in dobro počutje mačk. Četrtki so posvečeni mačjim bivališčem, petki pa nas popeljejo o svet pasemskih mačk. Sobote in nedelje so namenjene tkanju vezi med nami in našo mačko.
Knjiga za vse mačje ljubce!


CEPUŠ, Aleksander: Splavarjev most

od – odrasli / 821.163.6-32 – Slovenska kratka proza

Kratke zgodbe pisatelja Aleksandra Cepuša nas popeljejo v Celje v obdobje polpretekle zgodovine. Avtor, rojen leta 1967, se spominja svojega otroštva, staršev ter starih staršev. Pozabil ni niti na počitnice na Debelem rtiču ter na hudo opeklino od cigaretnega ogorka, ki jo je staknil, ko je bos pohajal ob obali. Tudi mokri čevlji, klobase na hrbtu ter ukraden očetov bicikel so del njegovih spominov iz otroštva.
V mladosti se je družil s pisano paleto prijateljev – med njimi je bil gej Mirko, sicer poročen moški, imel je tudi otroka. Umrl je za rakom na jetrih. In Pino, izjemen vokalist, skromen, prijazen in zelo izkušen človek. Umrl je star 38 let, kar v spanju. In Frenk, rock pevec. Bil je popolnoma zapit človek, ki jih je pri svojih petdesetih kazal vsaj dvajset let več ...
Piše tudi o svoji zasvojenosti z alkoholom, pa o deklici Damjani, s katero sta bila najstniško zaljubljena. Ves čas ga je spremljala glasba. V četrtem razredu je dobil svoj prvi gramofon in ata ga je zastrupil z glasbo. Poslušal je vse po vrsti, najraje rock. Ko pa je bil decembra 1980 umorjen John Lennon, so vsi mediji pričeli pisati o tem dogodku, pojavili so se ponatisi beatlovskih albumov. In udarilo ga je kot strela, postal je obseden beatloman. Zapisal se je glasbi, kjer še vedno z veseljem ustvarja.
Vse njegovo življenje pa je zaznamovano z znanim celjskim mostom, Splavarjev most. In kot rdeča nit se skozi knjigo vleče nostalgija za objektom, tako zelo znanim in tako domačim. Sedaj je v prenovi, stari most je porušen, gradi se nov. Ostali so le spomini nanj, zbrani v tej drobni knjižici.                                                                                                                                                                    


SMITH, Patti: Pač mulca

od – odrasli / 821-94 – Spomini

To je ganljiva ljubezenska zgodba, ki se prične s čistim naključjem. Patti Smith in Robert Mapplethorpe postaneta najprej cimra, nato prijatelja in ljubimca. Eden drugemu sta bila navdih. Robert je leta 1989 umrl zaradi aidsa, tik pred smrtjo mu je Patti obljubila, da bo napisala njuno skupno življenjsko zgodbo. Dvajset let pozneje je obljubo tudi izpolnila s spomini z naslovom Just Kids (Pač mulca).
Med sabo si skoraj ne bi mogla biti bolj različna, kot sta si bila, pa vendar sta ju njuni umetniški žilici in življenje v New Yorku za vedno povezali. Njuna skupna pot je zapisana skoraj romantično. Oba sta sanjala, da bosta postala velika umetnika. Želja se jima je uresničila: Patti je posnela enega najpomembnejših glasbenih albumov vseh časov Horses, Robert pa je bil eden največjih fotografov 20. stoletja.
Hodila sva proti fontani, epicentru dogajanja, ko se je ustavil star par in naju neprikrito opazoval. Robert je užival, da je opažen, in mi je ljubeče stisnil roko. "Oh, slikaj ju," je rekla ženska svojemu zmedenemu možu, "mislim, da sta umetnika." "Oh, daj no," je skomignil. »Pač mulca.«


VIEWEGH, Michal: Biosoproga

od – Odrasli / 821-311.2 – Družbeni roman

V romanu spoznamo uspešnega pisatelja Mojmira in njegovo mlado ženo, plaho knjižničarko Hedviko. Mojmir se na začetku njune skupne poti počuti kot princ, ki bo svoji izbranki pokazal svet. Hedvika si želi le roditi otroka, dva, mogoče celo tri. Potem se je začelo … Najprej z arhitektom, privržencem Hare Krišne, za njim je prišel Vrtnar, sedemdesetletni gospod, ki je tudi zeliščar in amaterski zdravilec. Sledi doula (alternativna porodničarka), ki jo najameta nekaj tednov pred rojstvom prve hčerke, potem Ksenija, po njej biovdova Lida. Pod njihovim vplivom Hedvika začne spoznavat svet, v katerem je vse manj prostora za njenega moža. Na prvo mesto postavi otroke, domači vrt, tečaje masaže, bio-prehrano, recikliranje, homeopatska zdravila itn. Razvajeni pisatelj pa počasi drsi proti repu lestvice ženinih prioritet.
Viewegh je uspešen češki pisatelj, ki je tudi pri nas zelo priljubljen (Čudoviti pasji časi, Letoviščarji, Roman za ženske ...) je zgodbo začinil z obilico humorja, menda pa jo je obarval tudi rahlo avtobiografsko.


GONZÁLEZ, Carlos: Moj otrok noče jesti

od - Odrasli / 613.95 – Otroci

Priročnik Moj otrok noče jesti je uporaben za vse starše. Mama poskuša z vsemi triki, da bi nahranila svojega otroka, ob tem pa ga še zabava z igračko. Otrok poje nekaj žličk hrane, potem pa nenadoma zapre usta in obrne glavo. Mama kljub temu še naprej vztraja. Osrednja teza knjige je, da otroka nikoli ne bi smeli siliti, zateči se ne smemo ne k podkupovanju in ne h kazni. Otrok namreč dobro ve, koliko hrane potrebuje. Ko ga bomo prenehali siliti, bo še naprej jedel enako količino, toda brez muk in bitk, ki so dotlej spremljale obroke.
Španski pediater Carlos González v knjigi obdela vrsto vsakdanjih situacij in težav, pokaže, da problema ne smemo dramatizirati in ponuja jasne nasvete in rešitve. Predvsem pa pomiri tiste matere, ki so zaskrbljene, ker njihov otrok ne jé dovolj.

 


CASALIS, Anna: Mišek Tip pri zdravniku

ml – Mladina / C-S – Leposlovje za otroke do 9. leta - slikanice

Mišek Tip je navdušen. Danes bo imel mamico čisto zase! Očka in sestrica Lili sta odšla k dedku in babici. Mamica in Tip pa jo mahneta na igrišče. Toda tukaj se zgodi nesreča. Tip je preveč hitel na igralih, padel je in si poškodoval šapico. Še dobro, da njegova mamica ve, da zdravnik pozdravi vse tegobe. Tip, kljub začetnemu strahu, spozna, da je zdravnik nadvse prijazen in ustrežljiv gospod, ki z veseljem povije tudi njegovega medvedka.

 

 


KENDA Hussu, Damjana: Čudežno zdravilo za Zalo

ml – Mladina / P – Leposlovje za otroke od 9. do 13. leta

Zala in Tin sta dvojčka. Nekega dne je Zala nenadoma zbolela. Imela je zelo visoko vročino. Zdravnik ni mogel ugotoviti, kaj ji je. Mali Tin se odloči, da bo kar sam odšel po zdravilo zanjo. V lekarno se prvič odpravi brez spremstva staršev, zato ga je strah, da ne bi našel prave poti. Vendar na poti spozna veliko novih prijateljev: prometnega palčka, mestno različico Pehte, gospo Meto Pehtran, pa tudi vedno lačnega goloba Ikija. Z njihovo pomočjo mu uspe najti pot in pravo zdravilo za Zalo. Knjiga je namenjena predvsem otrokom z disleksijo. Modre, velike črke na ne povsem beli podlagi omogočajo otroku z disleksijo, da lažje bere.

 

 


NAGARAJA, Dharmachari: Buda za lahko noč: čarobne, razsvetljujoče in navdihujoče zgodbe ljubezni in modrosti za otroke

ml – Mladina / L – Ljudsko slovstvo

Buda za lahko noč je zbirka dvajsetih zgodb iz zbirke, imenovane Jataka. Izročilo pravi, da jih je Buda pripovedoval ljudem, da bi jim z njimi približal svoje nauke in jim pomagal doseči razsvetljenje. Vendar pa so zgodbe v knjigi posodobljene in prilagojene današnjim otrokom. Zanimive pripovedi bodo zanetile otroško domišljijo in je popeljale v svet čarobnih dogodivščin. Na začetku vsake pripovedi je barvna slika ključnega prizora pripovedi, ki otroku pomaga, da si lažje predstavlja potek zgodbe, njene junake in dogodke. Pri razumevanju nam pomagajo budistične misli ob koncu vsake zgodbe. Sporočila ob koncu pripovedi se dotikajo tem, kot so sočutje, radodarnost in minljivost.

 

 


VEČERNICA 2012

Večernica je nagrada za slovensko mladinsko literarno delo minulega leta, ki jo vsako leto podeljuje časopisno - založniško podjetje Večer na že tradicionalnem srečanju slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede v Murski Soboti. Letos je bila 26. septembra podeljena že 17. večernica. Žirija je presojala 311 izvirnih slovenskih del, izmed katerih je zbrala pet nominiranih knjig, ki vam jih bom predstavila v današnjem knjižnem kotičku.


SVETINA, Peter: Ropotarna

Ml - Mladina / P – Leposlovje za pionirje

Peter Svetina, pisatelj, pesnik, prevajalec je za knjigo Ropotarna prejel večernico za leto 2012. Dvakrat je bil že nominiran za večernico, letos jo je dobil. Leta 2008 je prejel nagrado za izvirno slovensko slikanico, za slikanico Klobuk gospoda Konstantina.  Ob otroški prozi piše tudi poezijo za odrasle. Prevaja iz češčine, angleščine in nemščine. Zadnjih deset let predava slovensko književnost na univerzi v Celovcu in je s 193 centimetri največji mladinski pisatelj.
Ropotarna je organizirani kaos drobnih zakladov, ki potrpežljivo čakajo, da jih bralec vzame v roke in z njih odpihne prah, je v obrazložitvi zapisala predsednica žirije Dragica Haramija. Knjiga je nastala tako, da je pisatelj vzel nekaj starih tekstov, ki so mu ostali, nekaj novega dopisal, potem pa mu je hčerka žrebala  zaporedje zgodb in tako so teksti razvrščeni po žrebu. Svetina spretno krmari med krajšo in daljšo prozo in poezijo, se poigrava z jezikom in bralca spretno popelje od mogočega k nonsensu. Knjiga je prava mala šaljiva enciklopedija vsega mogočega. Damijan Stepančič, ki je knjigo ilustriral, je s svojimi igrivimi ilustracijami neverjetno dopolnil pisateljeve besedne akrobacije.


SIMONITI, Barbara: Močvirniki

Ml – Mladina / P – Leposlovje za pionirje

Mednarodna mladinska knjižnica iz Munchna je knjigo uvrstila med Bele vrane 2013, med 250 najboljših mladinskih knjig z vsega sveta. Pisateljica je za knjigo prejela letos tudi Levstikovo nagrado. Čeprav je to njen literarni prvenec za otroke, je delo dolgo zorelo in čakalo na izid.
V knjigi se avtorica navezuje na otroštvo, na svoj domišljijski svet, na naravo, saj je kot podeželski otrok živela v hiši z vrtom v Slovenj Gradcu. Zato so glavni literarni junaki živali; močeradi, krastače, žabe, polži in ostali vlagoljubni prebivalci iz Močvirne Loke. Pisateljica vse nastopajoče tudi natančno predstavi, njihov jezik je močvirščina, njihove hiške nimajo številk ampak slikovita imena. Imajo župana, vrtec, šolo, lokalni časopis, trgovino, pošto, gostilno, kjer živali prirejajo veselice. Toda njihovo idilično življenje začnejo rahljati prišleki iz drugih okolij. Na koncu je seznam 77 nastopajočih oseb, da otroci lažje sledijo saj pisateljica meni, da je izvirni greh leposlovja za otroke misliti, da je zanje vse dobro.


DOLENC, Mate: Mali princ z otoka

Ml – Mladina / P – Leposlovje za pionirje

Mate Dolenc je eden najbolj sočnih, z morjem povezanih slovenskih pisateljev, prevajalec in podvodni ribič. Za svoja dela je prejel številne nagrade, leta 2011 je za knjigo Maščevanje male ostrige prejel tudi nagrado večernica.
Naslov za mladinski roman Mali princ z otoka je malo ukradel od pisatelja Saint Exuperyja in njegove knjige Mali princ kajti kot pravi, ko piše o otrocih, mu je Mali princ vedno pred očmi. Mali princ v njegovi knjigi je simbol otroške duše in modrosti. Prizorišče dogajanja je hrvaški otok  Biševo, kjer je Dolenc preživel veliko časa. Sam pravi, da je morje najlepše, kar premore Zemlja, največja lepota, skrivnost, svet tam stoji na glavi. Osrednja junaka Dolenčevih zgodb sta Sič in Sičič, stari mornar Forta – pisatelj v vlogi starca in enajstletni deček Nani, ki ga zaposlena starša ob poletjih prepuščata v varstvo domačinom otoka. Ko sta bila Sič in Sičič na vrhu otoka, je mali čutil, »kako je Zemlja okrogla in majhna in je bil kot Mali princ na svojem asteroidu, čeprav ni nikoli bral Malega princa, a zato, da to čutiš, ni treba brati Malega princa, sam moraš biti Mali princ.«  In res je deček kot Mali princ, ker čuti s srcem, meri s čistim pogledom in ne tehta z denarjem ne ljudi in ne stvari, saj ima ob sebi dobrega učitelja.


ROZMAN, Andrej: Čofli

Ml – Mladina / C – Leposlovje za cicibane

Andreja Rozmana Rozo otroci in odrasli zelo dobro poznamo, je vsestranski umetnik, pisatelj, pesnik, dramatik, igralec, režiser in prevajalec. Za svoja dela je prejel veliko nagrad, Župančičevo, Levstikovo, nagrado Prešernove sklada…
Mladi bralci čoflije že poznajo, saj so izhajali dve leti v reviji Ciciban. Čofli živijo v podzemlju pod Rožnikom. Pet jih je in hodijo ven ponoči. Prikradejo se v bližnje vile in si postrežejo s hrano. Radi imajo vse, od sirov, potic, čokolad, salam. Ničesar pa ne odnesejo domov, samo svoje želodčke si napolnijo tam, kjer hrano najdejo. V očeh imajo tako moč, da hipnotizirajo in zazibajo v sanje vsakogar, ki ga srečajo, psa čuvaja, gospodinjo in ko se ta zbudi, misli, da je hrano, ki je zmanjkala, pojedla sama. Razen hrane jih ne zanima nič. Ko so utrujeni, se vseh pet čoflov stisne skupaj in zaspijo. Toda nekega dne se je zgodila nesreča…
Kratke, smešne in napete zgodbice, ki jih bodo otroci z veseljem prebrali, je s čudovitimi ilustracijami dopolnil Zvonko Čoh.


KONC LORENZUTTI, Nataša: Kakšno drevo zraste iz mačka

Ml – Mladina / C – Leposlovje za cicibane

Nataša Konc Lorenzutti je kot diplomirana igralka in magistrica umetniške besede v pisateljske vode zajadrala po šestih letih igranja na odrih celjskega in  novogoriškega gledališča. Lansko leto so izšle kar tri njene otroške in mladinske knjige, ob nominirani Kakšno drevo zraste iz mačka še Enajstnik in Cufkova podeželska pustolovščina.
Za skrivnostnim naslovom Kakšno drevo zraste iz mačka se skriva enajst zgodbic, ki jih pripovedujeta dva brata in njuna mlajša sestrica. Zanimiva in nevsakdanja je prva zgodbica, ki govori o mačku Tigiju, ki ima čudne navade. Nikoli ne leži tam, kjer mu ukažejo. Najraje poležava v koritih za rože in očka pravi, da bodo letos namesto rož sadili mačke. Seveda se očka šali, njegovega sina pa res zanima, kakšno drevo bi zraslo iz njega. Knjigo je ilustrirala Ana Zavadlav in v ilustracijah se čuti izjemna povezanost in nežna, nevsiljiva slika.

 
Izdelava spletnih strani: AV studio